Mene baš muči zašto vi tumačenje Biblije koje nije doslovno-doživljavate kao izdaju?
Bibliju su pisali ljudi-nije ju pisao Bog.
Mene baš muči zašto vi tumačenje Biblije koje nije doslovno-doživljavate kao izdaju?
Bibliju su pisali ljudi-nije ju pisao Bog.
e moja rozagroza,
kad budeš imala priliku, molim te, uzmi nekoliko različitih hrvatskih prijevoda Biblije i uspoređuj.
da nije tako ne bismo svako toliko imali novi prijevod, zar ne?
uostalom, poznato je da su originali vječni a prijevodi zastarjevaju. jeste li se ikada pitali zašto?
znate li da ne postoji 'originalna Biblija'?
Uf, imam vjerovala ili ne, preko 20 verzija Biblije, što na Hrvatskom, što na Engleskom i to King James originalnu koja je po mom najbolja. A i muža koji je pručava več godinama svaki dan, preko nekoliko sati dnevno - ja nisam toliko u tome pa mi je dovoljna jedna koju sam nasljedila.
Ali ako uzmemo sve te Biblije (ono što je mm napravio) opet izvučemo iste doktrine iz njih, a i postanak je uvijek isti, ne moš pobječ od Adama i Eve i 6 dana![]()
sad će puntica ili ronin preuzet, to je iz njihovog faha![]()
![]()
al zar to nije dio samo jednog sadmeubijzaboravila sam dijela Knjige postanka, u drugima se ne spominje Adam ni Eva ni 6 dana. Kasnije, stotinama godina nakon pisanja, kad su spajani, (pomozi Punticeeeee...svecenicki, Jahvinski, kakojoš) onda se iz jednog od dokumenata preuzela ta teorija postanka...nešto tako)
smatra se(ili ajmo reć najuvriježenija je teorija) da je prvi dio Petoknjižja,Knjiga postanka,nastala iz 4 različita dokumenta nastala neovisno,kronološki i geografski,jednih o drugima
o prvom grijehu ,ali i o stvaranju svijeta u 6 dana ustvari ,ovako kako je nama poznato,govori,4.najmlađi dokument(zanimljiv podatak,nije li?)
Jahvisitički dokument(Bog=Jahve)spominje prvi grijeh ali ne i stvaranje u 6 dana,
a Elohistički-Bog=Elohim(mislim,tek nešto mrrrvu mlađi dokument od Jahvisitičkog)uopće NE SPOMINJE ništva takvog,čak štoviše po njemu sve počinje s Abrahamom
Roza,odakle ti ovih 6000 godina?
mislim,skoro pa 6 tisuća godina već koristimo pismo,i ako smo ko vrsta nastali prije 200 000 godina brat bratu se već nismo mijenjali zadnjih 50 ooo
kako misliš izvučete?
nemate što izvlačiti, samo čitati i prihvatiti! bar tako ti tvrdiš
uostalom, npr. koliko je ljudi otišlo na Isusov grob pa ga nisu našli, jer je uskrsnuo? tko je bio tamo? ne moraš uspoređivati razne verzije Biblije, uzmeš jednu, pročitaš Evanđelja i vidjet ćeš da se ni ona međusobno ne slažu. koja je onda istina? i zašto nije jasno napisano? možda zato što su to pisali ljudi, puno godina nakon Isusove smrti. i ljudi koji nisu bili tamo u tom trenutku niti su čuli priču iz prve ruke, nego iz druge ili treće (npr. Ivanovo Evanđele).
uostalom, koliko ima Evanđelja? i tko je odlučio koja će se uvrstiti u Bibliju a koja ne?
meni je baš drago da je to tako, jer puno govori o ljudskoj prirodi. meni nije bitno da sve iz Biblije bude znanstveno dokazano i istinito (u smislu da se starno baš tako dogodilo)
bitna mi je pouka
Ovo me zainteresiralo jer sjedim i pokušavam se sjetiti al ne ide mi, a mm se tušira pa ga ne mogu ugnjavit. Što to?
A Bibliju čitam doslovno kao povijest a shvačam je kroz prizmu tipa i antitipa - dakle rekla bi da je ne shvačam doslovno u svim djelovima. Npr. kad piše Ne počini preljuba ne znači da si oslobođena od grijeha samo ako ne prevariš muža, već preljub znaći preljub i u srcu iako to ne stoji točno tako.
Posljednje uređivanje od RozaGroza : 29.03.2011. at 21:11
vidiš, to je tvoja interpretacija. koja se temelji na tvom životnom iskustvu, podneblju u kojemu živiš, društvu, obrazovanju, vjeri itd. ne shvaćaju to svi katolici na isti način kao i ti
a dokaz da se Biblija može interpretirati na razne načine je očit: puno se raznih vjera temelji na Bibliji. i svatko je tumači na svoj način. Koji je ispravan? nama je 'naš', drugima je neki 'drugi'. svatko ima pravo na svoj
Posljednje uređivanje od puntica : 29.03.2011. at 21:15
Recimo, uzmi jednu od tih Biblija po kući i potraži osvajanje Jerihona, ja nisam baš tog kalibra da ti ispalim koje je to poglavlje. Ali tamo Jahve daje upute Izraelcima kako da osvoje Jerihon (ono s trubama i rušenjem zidina), te da nakon osvajanja ne uzimaju ništa iz grada, već da se svi ljudi, uključujući žene, starce, djecu, te sve životinje moraju pobiti. Ne navodi se neki razlog za takav masakar, bar koliko se sjećam. Ali nijedan razlog kojeg ja mogu zamisliti ne može mi biti dovoljan da se ubijaju djeca i životinje.
Odbijam vjerovati da je bog koji je to zapovijedio isti onaj koji se utjelovio u Isusu i izgovorio sve one lijepe riječi o ljubavi prema bližnjem, te se predao na žrtvu za otkupljenje grijeha svijeta. Ali Biblija izričito tvrdi da je tako.
Moje jedino logično objašnjenje je da su Izraelci u svojim ratničkim pohodima počinili ovakav divljački pokolj a kasnije ga uklopili u povijest svog naroda nastojeći ga opravdati kao bogu ugodno djelo. Meni na ovom mjestu najprije pada u vodu vjerodostojnost svakog retka Biblije, a našla bih još poneko.
hajde, splitajte temu![]()
Bezgrešno začeće je moguće u životinjskom i biljnom svijetu, zove se partenogeneza. Jednom u x trudnoća moguća je i u čovjeka, zašto ne, pa i ako se naslijedi sa majke na kćer...