Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
ali ako kaže: tko ne jede ovaj kruh nema života u sebi, a tko ga jede ima život vječni i ja ću ga uskrisiti - meni znači da neće uskrisiti one koji ne jedu - ispada da je brži put u Raj jesti od tog kruha nego činiti dobra djela a ja nikako da to prihvatim, ne što bih ja tu bila od ovih što neće biti uskrišeni, nego ima toliko ljudi koji zaslužuju Raj a eto nisu kršćani...

i ako je to pisao Ivan, on je bio prvi od Isusovih učenika - ili je tako bar on tvrdio - pa valjda njemu treba prvom vjerovati..
to da je Ivan bio Isusu uz Petra najomiljeniji stoji,no što to znači za Ivanovu interpretaciju Isusove poruke?da ju je prenio najvjerodostojnije,ili možda najstrastvenije?

no,ajmo uzet da je baš tako rekao.i da se to odnosi na Euharistiju(a ne odnosi se,cijeli je taj govor metafora,odnosi se na slijeđenje njegovog nauka)

dakle,on je krenuo ustanovljivati nešto tadašnjim ljudima toliko novo i neshvatljivo (a ruku na srce neshvatljivo je i velikom broju modernih katolika)...ne samo da su u svojim glavama trebali prihvatiti da je on utjelovljenje Boga koji šeće s njima po zemlji,nego da ostavlja sebe svom stadu,na spomen,uvijek i uvijek iznova.

pa jel trebao reći:znate bilo bi poželjno da to radite ali nije uvjet,ja vam ostavljam na izbor a vi kako hoćete
naravno da je trebao nastupiti beskompromisno,ionako se radilo o nečemu što su tadašnji ljudi zbilja teško probavljali kad bi ga slušali