Dijana, a zašto bi se ljutila što se tema okrenula u drugom smjeru?
Evo pokrenula se rasprava vjernika različitih kategorija u kojoj se nastoji nikoga ne vrijeđati.
Jedinstvena prilika za vjernika da pomogne bližnjem svome kad je u sumnji i nedoumici
kako to obično na forumu biva, ubrzo ćemo sve to raspraviti pa će tema opet mirovati.
Ali kako vidim, mnogi vjernici u ovoj raspravi uživaju. Ronin koju si napala je prva u čiju vjeru ja ne sumnjam. A i drugi koji se možda kolebaju također zaslužuju mjesto pod suncem, bar ti tvoja vjera govori da nije tvoje da im sudiš
Mujice - ono s djetetom koje pati dok umire - prizanjem da je za mene preteško pitanje. Ja bih ti možda rekla da je to trenutak koji je čovjeku dan da pokuša dati najbolje što može od sebe. Ali možda bolje da ti odgovori netko s više iskustva i vjere.
Moj odgovor da dijete bog uzima sebi je fraza koju čujem od drugih. Ja ne znam zašto djeca umiru, ali ne vjerujem da je to božja kazna (kome, djetetu, roditelju? ne vidim smisla ni ljepote u takvoj vjeri)
limb je ukinut. limb jemjestom gdje borave duše djece namjerno ubijene u majčinoj utrobi i mala djeca koja nisu krštena. One ne idu u Nebo. To je mjesto bez blaženog gledanja Boga ili Pakao bez patnje. Postoji neka vrst blaženstva, no to nije nebesko blaženstvo.
Eto ti "bezgrešne" Crkve.
Do nedavno su nerođena i nekrštena djeca išla u limb, a sad im više to ne daju, jer nema ga više.
Ja čisto sumnjam da se Bog predomislio o sudbini nerođene i nekrštene djece. (2)
Nekak imam dojam da su se predomislili ljudi koji čine Crkvu. (+ 2)
Daklem, razlog više za ne poistovječivati Crkvu sa Kristom. (= 4)
znači, nerođena i nekrštena djeca idu u predpakao i tamo su zauvijek ?
ni kriva ni dužna ?
Nije isto. U limb bi išla djeca koja ustvari nemaju grijeha, ali nisu niti krštena pa, prema tome, ne idu u raj. ali, ni u pakao. ratzinger se već ranije protivio ovakvom gledanju pa je limb ukinut.
čistilište je mjesto čišćenja, znači tko je umro u prijateljstvu s Bogom, ali nije potpuno čist od vremenite kazne (posljedica) za grijeha, ide u čistilište. zato i molimo za pokojne, da što prije dospiju u raj.
ovo je sad ispalo kao da su prije išla u predpakao, a sad su odjednom privilegirana.
aha. dobro.
A prije nego što je limb uveden išla su u pakao zbog istočnog grijeha. http://www.kriz-zivota.com/zoom/1582...b_2008_godine/
Pa su slijedećih 700-800 godina išla u limb.
A od 2008. godine idu u raj.
Ja se nadam da će doći vrijeme da svi idemo u raj, a ne samo ekskluziva.
kako nemaju?
imaju istočni grijeh. zato su i nekrštenima bili privremeno onemogućili da dođu u raj. jer se njihov grijeh može sprati samo krštenjem
ali sad više nije tako
na puno se stvari drugačije gleda
između ostalog i na samoubojice. nekad se nije moglo dogoditi da netko tko si je oduzeo život ima katolički sprovod. danas može.
Posljednje uređivanje od puntica : 01.04.2011. at 16:11
negdje mi je u primozgu papa Grgur Veliki ali nisam sigurna
ovdje se on spominje u vezi s čistilištem ali ne kaže se da ga je "uveo" http://www.dinkobradvica.iz.hr/cms_v...p?articleID=38
o čistilištu na wikipediji -> http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cistili%C5%A1te
Malo mi je čudan i koncept čistilišta.
Dakle, umreš u nekom trenutku grijega ili oslobođenosti od grijeha.
Više nemaš priliku niti griješiti, niti se ispovijediti, niti se iskupiti za svoje grijehe.
Kako je onda moguće napredovati s jedne razine (čistilište) na drugu (raj)?
OK. Ono što je željka napisala - živi mole za one u čistilištu. Vjerujem da ta moliotva itekako može pomoći dušama umrlih.
Ali što s onima zua koje nitko ne moli?
Ostanu li oni zauvijek u čistilištu?
Ili nema toga za koga nitko ne moli, jer pod misom moli za sve duše u čistilištu, neovisno o tome poznamo li ih ili ne?
Ako je to način na koji duša prelazi na drugu razinu, apsolutno smatram da se trebamo truditi da Crkva opstane i da bude ojačana, jer će nam svima (s izuzetkom nekoliko svetica) ovdje trebati ta molitva nakon ovozemaljskog života.
Je li to tak' nekak ide?
Imaju istočni grijeh, ali su mi u glavi bile vremenite kazne pa sam poslala prije nego što sam razmislila.
pod misom molimo za sve u čistilištu, dakle ne postoji duša za koju se ne moli.
ovo sam pronašla u KKC-u: obraćanje općinstvu svetih omogućuje raskajanom grješniku da bude u kraće vrijeme i uspješnije očišćen od kazna za grijeh.
ovako laički bih zaključila, što smo više u zajedništvu sa svetima kroz molitvu, i mi postajemo "svetiji" pa nećemo tako dugo biti u čistilištu.
To je sadržaj prve zapovijedi Božje. Smatram da se odnosi na magiju i njeno djelovanje (svima poznato i danas rašireno davanje značenja vodama pod zemljom), za koju Biblija na mnogo mjesta ističe kako se Bogu gadi.
Što se tiče raspela, svetih sličica i kipova, po tome smo suprotnih razmišljanja s protestantima; protestanti su izričito protiv toga.
Ja sama dileme nikakve nemam. Kad imam teškoće, pitanja, suze za Boga – stanem ispred raspela, stavim ruku na njega i pitam, plačem ili molim. Nikada još nisam ostala bez utjehe i odgovora. Ali uvijek sam pitala Onog koga raspelo predstavlja, nikada samo raspelo. Kao što kad na poslu poljubiš sliku svoje djece ne ljubiš papir ili staklo okvira, već njima iskazuješ svu svoju majčinsku ljubav…
Ne želim naravno ovom svojom besjedom utjecati na tebe ili bilo koga drugoga – sama biraš u što ćeš vjerovati, na koji način i kojoj ćeš se vjeri prikloniti.
Dijana!
U odnosu na ono što je topik prije bio, meni je jedina razlika što ima puno postova, pa eto sad ne mogu naći tvoj, a sigurna sam da je tu i da sam ga čitala....
Neki od forumaša imaju pitanja, neki prigovore...sve OK.
Dok ne krenu napadi...
Onda će nas zatvoriti...
A mi ćemo otvoriti opet...
Ne odlazi...jer Gospodin zaslužuje da se u ovo milosno vrijeme bodrimo međusobno i Njega se spominjemo.
Iskreno, mogu se kladit kako 90% vas nije ni pročitalo Bibliju.
http://www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=1303
Slažem se s ljiljanom. Ne klanjam se drvetu, ali u onome koga to drvo predstavlja pronalazim snagu.
RozaGroza, zašto ovo klađenje?
Nisam procitala Bibliju, da odmah priznam. Jerbo mi se onda pola prasta. Citala sam dijelove, sto obavezne u skoli, sto obavezne na vjeronauku davnih dana.
Nego, moram reci - ronin, prekrasan post.![]()
Nisam ni ja čitala Bibliju, nešto sam morala kao lektiru, nešto čula na misi, nešto na vjeronauku. I uvijek sam postavljala pitanja, ne da provociram, nego da saznam, prosvjetlim se. Nažalost prečesto sam dobila odbijenicu na neki konstruktivan razgovor, uz odgovor: to je tako i gotovo. Zato često dolazim na ovaj topic, lijepo je vidjeti toliko različitih mišljenja, objašnjenja bez patroniziranja, mislim da nitko ne želi da se on zatvori, jako je informativan.
RG, evo ja sam čitala podosta, opet ne mogu reći da sam pročitala sve.
Ali što želiš reći? Onda nepismen čovjek ne može biti vjernik?
Ili ne smije raspravljati o vjeri? Ako netko nije pročitao Bibliju, možda je čitao Kuran ili Tibetansku knjigu mrtvih, možda je jednostavno spoznao boga gledajući u oblake ili lotosov cvijet. Možemo li se složiti bar oko toga da ima mnogo puteva do boga?
Dobro, a ja ću se kladit da jesu/smo.
Ili bar najveći dio Biblije, ili bar najbitnije stavke.
Dijana, IFI, pikula, Zdenka 2, liljan..tko još, aha, zeljka, ronin...ne bih rekla da nisu pročitale, neke su čak i pravi stručnjaci.
I oni koji (na onom drugom topicu) kažu da nisu vjernici, mislim pomikaki, sladja, pokazuju zavidno znanje,
zatim krumpirić također, puntica tko još... ,ne mogu se sjetiti ako se rjeđe javlja,
dobro, možda su svi nešto na brzinu nalupetali s Interneta, no čisto sumnjam.
Ja sam pročitala, većinu stvari jako davno (stara sam) pa se ne mogu hvaliti izbacivanjem iz rukava poglavlja i pasusa, ali u globalu znam većinu toga, a dijelova se prisjećam periodično, povremenim podsjećanjem ili po prigodama, kao i mnogi drugi.
Nešto je zakržljalo, nešto nije.
Na prvu sam pomislila kako su ovo teške riječi, gorke, isključive...
onda sam pogledala svoj zadnji post i upitala se - na šta to ja uopće odgovaram, zašto bi to bilo uopće tako bitno,
i onda, moram priznati da su se, očito, cure koje su utemeljile ovaj topic i ispisale masu stranica (ja još ni na forumu nisam bila) međusobno samo podupirale u vjeri, bez iščuđavanja i optuživanja.
Zato je valjda topic toliko i opstao.
malo bih se osvrnula i na ovo o čemu ste raspravljali,dakjle o dječjem doživljaju raspetog Isusa
davno sam uočila kako su djeca u ovim malim godinama totalno nespremna na ovaj nasilni dio priče,priču o muci i patnji.
jednostavno,njima je pogled na dobrog Isusa koji je ubijen na tako brutalan način u dječjim glavama nepodnošljiv.sve drugo,sve lijepe pojedinosti,padaju u vodu pred tim groznim čavlima u rukama i nogama i boli koja je na svakom raspelu vidiljiva i opipljiva
i kako strogo pazim da ne gledaju nasilne crtiće,filmove,ne igraju nasilne igrice,tako smo i raspeće stavili na odgodu do daljnjega.
dakle,koncentriramo se na ono što u njihovim dječjim glavicama izaziva isključivo osjećaj ugode,voljenosti i zaštićenosti.znači,priču o dobrom Bogu koji nas toliko voli da je sišao s neba na zemlju da pokaže ljudima kako da budu dobri.koji štiti i voli svu dječicu,nosi im darove za Božić,čuva nas i štiti uvijek,kojem se molimo prije spavanja.
i njima dovoljno.bit će vremena za produbljenje priče...kako budu rasli,moći će shvatiti koncept patnje i žrtve....njima je to još jednostavno previše apstraktno.
u kući imamo jedno raspelo,koje smo MM i ja dobili na vjenčanju,no dosta je visoko na zidu i ne upada im u oko.
a ono što im upada u oko,je slika koja menui neobično draga,pa sam je skinula i uokvirila,i jednostavno je umetnula među nekoliko sličica koje držimo na polici u njihovoj sobi.zovu je "sretni Isus" i doslovce je obožavaju.
evo našla sam je samo što je ova moja uokvirena još malo ljepša verzija
http://img710.imageshack.us/i/jesussmiling.jpg/
Od moje kume tata je pročitao Bibliju, obrazovan je čovjek, pravnik. I kaže da ga se jako dojmila. Ali ostao je marksist.
Ja Bibliju čitam stalno. Selektivno. Na neke se ulomke stalno vraćam i svaki puta mi bude druge asocijacije, drugačije djeluju na mene.
I KKC isto. I naš vjerski tisak. Trudim se biti što više Marija, ona koja je odabrala bolji dio. Ali imam posao, muža i troje djece i moram biti i Marta.
ajme, ronin, koja predivna slika, nikad je nisam vidjela, printat ću je, hvala ti za link.
nisam ni znala da itko ikad crta takvog Isusa, oduševljena sam.
ja sam svoj predivan (najljepši) doživljaj Isusa imala jednom davno u onom jednom filmu koji je bio pred Uskrs, ali to je film u kojemu je Isus volio pjevati, plesati, baš bio veseo, ono -detalj - ajmo na svadbu u Kanu Galilejsku, Isus voli ići na svadbe i družiti se, ima smisla za humor, to me oduševilo....isto ko i ova slika
jel da?e TO je moj Bog.nasmijan,topao,nasmiješen,tako ljudski.
trebam li uopće reći kako klinci super reagiraju na tu sliku?
da,znam o kojem filmu pričaš,Isusa glumi Jeremy Sisto.Jako mi se sviđa taj totalno ljudski način na koji je prikazan.uvijek zamišljam da je baš tak nekako i bilo
čudo, ti večeras s ovom sliku, čudo
ne mogu objašnjavati zašto, ali to je to![]()
Dijanarazumijem što želiš reći. Meni osobno ne smeta, da ovaj kutak malo živne, pogotovo što se nekako dobro držimo bez provociranja i išćuđavanja kojim su obilovalali uleti prije. Iskreno vjeruje da je ovo faza i nadam se da će ovdje opet biti mirna oaza kad nam zatreba.
Nena Jabuka , dobro si to uočila, ipak se ovdje puunoo pisalo dosta intimno o vjeri i nama svima to jako puno znači. Ne bi to sve trebalo sad u potpunosti zmajeniti filozofiranjem, koliko god pozitivno bilo
Ja i dalje pišem kako mislim, niš se ne cifram![]()