mujica prvotno napisa
Ifigenija, s ovim se ne mogu drugo nego složiti.
Samo bih te hrio podsjetiti odakle je krenula ova rasprava zadnjih desetak dana, koja je došla sada do "filozofiranja" o Od, pa se već zaboravilo na ono što je u početku porenulo cijelu raspravu.
Radi se o tome da su neke forumašice iznijele prilično jasno svoje stvove da ako preispituješ nauk Crkve jednostavno nisi dovoljno dobar vjernik.
Nisi ni ti izuzetak. I ti si u svojim (lijepim pomalo prenakićenim tekstovima u kojima se prečesto spominje Bog) postovima više puta indirektnonavela da vjernik ne smije preispitivati stavove Crkve, već da mora vjerovati kako mu se kaže, jer u suprotnom nije pravi vjernik.
Neke druge su to puno izravnije napisale.
A mi koji si dozvolimo preispitivati stavove Crkve se osjećamo pogođenima kad netko tko to čini kaže da smo manje sveti i manji vjernici. Jer mislimo da nismo.
Čak ponekad mislimo da smo i veći vjernici jer unatoč preispitivanju, ostajemo vjernici.
Naravno, besmisleno je raspravljati o tome tko je veći, a tko manji vjernik. Vjerojatno smo Bogu svi jednako dragi, a istinu ćemo saznati kad za to dođe vrijeme.
Eto, odatle sve ovo. I drago mi je da si već drugi put u nekoliko dana mene upozorila na to da kritika ne koristi nikome. Ni onome koji kritizira, ni kritiziranom. Samo bih volio da prihvatiš da se to odnosi i na kritiku iznesenu na indirektan način, npr. kroz citiranje psalama kada je svrha citiranja kritizirati nečiji način vjerovanja.