sad sam već morala malo i guglati.
Koliko znam ni jedna kršćanska struja ne dovodi u pitanje je li Isus začet po Duhu svetom, odnosno Marijino djevičanstvo.
Ali protestanti manje štuju Mariju, da ne bi prekršili zapovjed Nemaj drugih bogova uz mene. o tome vidi ovdje http://hr.wikipedia.org/wiki/Marija_(majka_Isusova) (skrolaj malo prema dolje)
Što se pravoslavaca tiče, iz ovoga tumačim da smatraju Mariju bezgrešnom ali ne i bezgrešno začetom.
Pripadnost crkvi - za mene je razumlijvo da vjernici žele biti u okrilju zajednice koja im je bliska, da žele biti dio vjernika koji čine grupu, koji se zajedno mole. Ali crkva (ne samo katolička) iskorištava tu želju i potrebu u svrhu sticanja moći i materijalnog bogatstva. I to je najveći problem, zbog kojeg se na kraju mnogi nađu pred dilemom trebaju li dalje ići sami, bez takvog vodstva. Kipovi ni meni ne smetaju pretjerano, koga vesele neka im - premda ima i nekih prilično morbidnih djela sakralne tematike kakve bi bilo bolje cenzurirati, jer izazivaju strah prije nego one ugodne osjećaje o kojima piše Ifigenija. Danas srećom takve scene izlaze iz mode.