Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
Svojevremeno su to bila velika pitanja, koja su se rješavala na (za mene) jako besmislen način.
Sazivali bi se koncili na kojima bi se raspravljalo o božanskoj ili ljudskoj prirodi Krista, o tome koliko je u redu da se štuje Bogorodica i treba li je uopće zvati Bogorodicom , koja poglavlja trebaju biti u Bibliji a koja da se izbace i tome slično, nakon čega bi se donijele odluke ili dogme u koje bi svi pripadnici Crkve bili dužni povjerovati - eto od sutra vjerujemo ovako (jedan od novijih primjera je "ukidanje" Limba - odnosno ukidanje vjerovanja da postoji takvo mjesto)
Obično bi se našlo i protivnika takvih ideja (ili su možda ta pitanja koristili da se oslobode utjecaja pape kako bi sami imali više moći) pa bi to dovodilo do raznih raskola, šizmi unutar crkve, a nekad je to rezultiralo i oružanim sukobima.

Jedino bezgrešno začeće Isusa, kako sam prije napisala, za kršćane nije upitno.
Da, to je povijesno tako - meni isto to nekad izaziva vjerske nelagode (npr. uvođenje Čistilišta), ali ipak se tu radi o stvarima koje nisu najbitnije.

I još, začeće Isusa se ne naziva "bezgrešnim". To je začeće po Duhu Svetomu, jer njemu je Bog otac i to nema veze s nekakvom degradacijom Josipa, (uostalom, tko bi onda bio zaštitnik adoptivnih obitelji <3? ), braka i spolnih odnosa.