pčelica_maja_23 prvotno napisa
Što se tiče razlike u protestantskoj vjerosipovijesti i katoličko/pravoslavnoj, najveća i najvažnija razlika (jer protestantskih crkava ima bezroj) je u tome da Protestanti napuštaju Crkvenu predaju, dakle kršćanstvo uz Bibliju ima još i nešto što se zove Crkvena predaja koja je izmeđuostalog objašnjena i u Kanonskom pravu i Katekizmu KC.E sad protestanti otpadaju od Pape i KC kao takve, ne slijede više Crkvenu predju koja od Petra bilježi pravila i svašta...Razlozi tome su mnogi, kulturološki, povijesni, politički, dobri i loši...Samim time većina protestantskih crkava odbacuje sakramente (dio predaje) i najvažnije od svega otajstvo svete Euharistije kao i Presveti Oltarski Sakrament. Ako ne znate o čemu pričam savjetujem je da se informirate jer je POS središte naše vjere (Isus, Bog utjelovljen u kruhu konstantno živ i prisutan među nama).Protestanti slave mise samo simbolično i ne blaguju Božje Tijelo jer ne vjeruju u to otajstvo. Za njih je to bogohulno.E sad stupanj odbacivanja i /ili prihvaćanja svetaca se razlikuje od denominacije i kongregacije do denominacije.Pravoslavci nisu isto što i Grkokatolici. Prvi ne priznaju Papu (priznaju crkvenu predaju, sakramente i bla bla) drug priznaju.Eto to je moje skromno znanje o tim razlikama.Bitno je znati da smo mi svi braća kršćani i da imamo Isusa, naravno, kao i svi drugi: bili oni budisti, hindusi, Židovi, ali mi ga poznajemo pa smo puno odgovorniji jer nam je puno dano kroz kršćanstvo.Dakle što si više dobio, više će se od tebe tražiti.S time je povezan blagoslov katolika jer mi čuvamo predaju Oltarskog Sakramenta i drugih sakramenata - a to je toliko moćno i posebno.Mi nikada ne napuštamo centar naše vjere: Uskrslog Krista vječno živog Boga među nama, uvijek na Oltaru u onom tinjajućem crvenom svjelu - koje predstavlja živog Krista u Tabernakulu.Bogu fala i na protestantima i drugima jer Isusa donose u kulture koje ga drugačije prihvaćaju.