Stranica 56 od 74 PrviPrvi ... 646545556575866 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,751 do 2,800 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je žao što je biskup posegnuo za tako krajnjom kaznom - mislim da se moglo i drugačije. Ali, protivim se klerikalizmu i smatram da svećenici moraju poštivati kanonski propis da se ne mogu aktivno angažirati u politici. Ne treba miješati izricanje političkih stavova i kritiziranje politike s aktivnim angažmanom. Na prvo su svećenici pozvani, a drugo je klerikalizam koji se protivi njihovom pozivu. Politika mora biti sekularizirana i to vrijedi jednako za sve.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sve pet. Kad bi pravila bila za sve ista.
    Al i pred bogom (bar ovom hrvatskom verzijom) očito ima jednakih i jednakijih.
    Bilo je već saborskih zastupnika, ali na "pravoj" strani pa nikome nije smetalo.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kaj je bio svećenik zastupnik? stvarno? ko?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim svećenici predstavljaju crkvu i ne može u isto vrijeme zastupati političke opcije i službeni stav crkve i to još u državnom zakonodavnom tijelu. Ja ne kužim, ne bi vjeronauk u škole, ali bi da svećenik koji po opisu radnog mjesta mora slušati biskupe donosi zakone u saboru. :tilt:

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    kaj je bio svećenik zastupnik? stvarno? ko?
    Fra Tomislav Duka

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma daj, i nije bio "suspendiran"? Ali kaj on nije bio redovnik, a ne svećenik? Mislim on nije držao misu, niti ispovijedao

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajoj sjećam se njega. Hm, 90-te

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma daj, i nije bio "suspendiran"? Ali kaj on nije bio redovnik, a ne svećenik? Mislim on nije držao misu, niti ispovijedao
    Svaki izgovor je dobar izgovor. Pa i devedesete

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A kome to?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Crkvi.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Fra Tomislav Duka
    Vrlo mutan tip. Došao je iz Njemačke - nisam sigurna pod čijom je nadležnošću bio, ali mislim franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, uvijek previše blizu vlasti. Svakako znam da je bio pod velikom paskom Stjepana Mesića i Josipa Manolića i u velikom prijateljstvu s njima. Mutan s mutnima.
    Njemu tada nadležne osobe iz Crkve su pogriješile što su to dopustile. Crkvena pravila moraju vrijediti za sve svećenike. Nema veze s time s čijim se mišljenjem slažemo, a s čijim ne.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prema kanonskom zakonu svećenici ne smiju organizirati političke stranke niti biti član bilo koje, don Grubišić je ušao u sabor kao zastupnik građana a ne stranke... Koliko sam ja shvatila da je njega splitski nadbiskup odriješio dužnosti više radi neposlušnosti nego radi ičega drugog...

Ne mogu se oteti dojmu... a šta je onim "samo-malo" svećenikom koji je još uvijek na dužnosti.
    Bogu hvala da mi takve stvari ne mogu poljuljati vjeru ali ovo što se počelo događati u Crkvi je daleko do onog što Isus zagovara

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Po meni ove usporedbe s fra Dukom ne stoje

jer bilo je u hrvatskoj povijesti više svećenika koji su se aktivno bavili politikom

početkom 16 stoljeća hrvatski ban i vojskovođa bio je svećenik,Petar Berislavić

sredinom 19 st don Mihovil Pavlinović,član narodne stranke,bio je zastupnik u Saboru

jedan od najistaknutijih pravaša krajem 19 st bio je dr Juraj Žerjavić

itd,itd

ako je takva praksa potpuno napuštena prije deset godina,onda svećenik koji se kandidira za sabor,čak i pod krinkom akcije,a ne stranke,zna što ga čeka.znao je i don Ivan,više su ga puta upozoravali.

dakle,ako je HBK prije deset godina odlučila da više nema aktivnog bavljenja politikom,onda nema.

govoriti što je bilo prije nema smisla,isto kao kad danas netko učini gnjusan zločin za koji bi ne znam,1960 dobio kod nas smrtnu kaznu vješanjem ili strijeljanjem,danas tu kaznu ne može dobiti jer smrtne kazne u zakonu više nema.
    Posljednje uređivanje od ronin : 05.01.2012. at 10:47

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dobro. Kažeš da je praksa napuštena. Službeno?

Nije meni to uopće problem. Problem je što postoji osoba koja želi napraviti nešto za javno dobro pa ju se kazni, a od likova poput Jurčevića i ostalih homofoba, koji javno vrijeđaju, psuju, napadaju, ponašaju se suprotno svim ljudskim normama, a kamoli nekim vrednotama koje propovijeda njihova crkva, od njih se olfo malo ograde.
    I u najbolju ruku premjeste.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam ,cubana.

ono što sa sigurnošću znam,je da je don Ivan direkt prekršio svoj zavjet poslušnosti,što god mi mislili ili ne mislili o crkvenoj hijerarhiji

već dosta dugo u HBK se drže dogovora da dozvolu više NE DAJU,držeći se kao podloge one odrednice iz Kanonskog prava koja je navedena u medijima

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kaj Josip Jurčević svećenik? ja mislim da nije. Ja mislim da je on povjesničar i da ima veliku obitelj, 7 djece

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kaj Josip Jurčević svećenik? ja mislim da nije. Ja mislim da je on povjesničar i da ima veliku obitelj, 7 djece
    http://zupnik.blog.hr/

Nema veze zapravo. Svaka organizacija ima svoja pravila. Jasno mi je.
    Žalosno je što su neka djela za ovu organizaciju nekažnjiva, a trebala bi.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A taj Jurčević, pa kak ti se da to čitati?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne čitam (što ti je ), naletila sam na neki članak o njemu, ima već tome.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uglavnom složili smo se ko prekrši kao svečenik Kanon za to snosi posljedice i točka...u Kanonu koliko ja znam nema supsenzije u povodu izjava vezanih za gay zajednicu, i ako ni kršćanstvo,islam ni judeizam kao religije ne podržavaju homoseksualizam i to nemožemo tražiti od njezinih službenika, svečenika, imana, itd. slažem se da bi retorika i izjave u javnosti trebale biti odmjerenije i kulturnije. Svako ima svoj stav o nekim stvarima u životu, a pogotovo Crkva i ne vidim zašto bi to bila uvreda za neke druge zajednice ako ih oni zbog svojih uvjerenja ne mogu podržati?! To ne znači da ih na bilo koji način "zlostavljaju" ! Isto tako bi onda i vjernici ili religijski "službenici" mogli reć da i njih vrijeđa postojanje takve zajednice i iznošenje njihovih stavova u javnosti?
    Fakat ta tema nema veze s don.Grubišićom i njegovim javnim odbijanjem poslušnosti Crkvi!

Uglavnom ne bi ja o toj temi.
    Na Dobro Jutro Hrvatska gledala sam jutros jednog islamskom imama, ustvari zamjenika glavnog muftije u RH dr. Aziz ef Hasanović koji je završio i Katolički fakultet, koji podučava i naše vojnike koji idu u mirovne misije- uglavnom jedan predivan čovjek od kojeg bi se stvarno puno dalo naučit....rekao je nešto na što sam ponosna na našu RH a da to nisam znala....Rh je jedna od 4 Države u EU koja je dala sva prava islamskoj zajednici- to još imaju samo Belgija, Španjolska i Austrija...reko je da bi se zemlje EU koje toliko govore o demokraciji i tome koliko su ispred RH u pravima za manjine, vjerskim pravima itd. trebaju ugledati u nas!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije samo homofob.
    Kad sam ga već izvukla.
    http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...rbocetnik.html

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

NJih dvojica nisu normalni ali imaju pravo na svoje mišljenje (na žalost).....
    Otkako mu je riječki nadbiskup Ivan Devčić zabranio da na službenim stranicama župe u Kastvu objavljuje svoj blog prepun prostota i omalovažavanja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ograđujem se ,da se razumijemo ,od bilo kakvog stava izrečenog od strane ovog župnika,no kad vidim tko je pisao ovaj članak,i kad razmislim zašto ga je pisao,zaboli me odmah glava.

ništa nije crno bijelo cure,ništa

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    ograđujem se ,da se razumijemo ,od bilo kakvog stava izrečenog od strane ovog župnika,no kad vidim tko je pisao ovaj članak,i kad razmislim zašto ga je pisao,zaboli me odmah glava.

ništa nije crno bijelo cure,ništa
    X

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Joj, mogla sam linkati i nekog drugog, a ne Pilsla. Ima još članaka.
    Ako je ovo pravo na mišljenje i djelovanje samo za usmenu opomenu, a Grubišićev postupak je za otkaz, onda ta ustanova ima fakat poremećene vrijednosti.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nema to veze s "vrijednostima" već kanonom.... nije isto govoriti da ćeš ukrasti i ukrasti-jeli tako? za ovo drugo se ide u zatvor, a ne za prvo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Nema to veze s "vrijednostima" već kanonom.... nije isto govoriti da ćeš ukrasti i ukrasti-jeli tako? za ovo drugo se ide u zatvor, a ne za prvo.
    Tako je. Shvatila sam da je sustav vrijednosti poremećen čim je to usporedivo. Pričati o krađi: krasti = Jurčević: Grubišić
    To je strahovito, da se to dopušta, da se ne sankcionira otkazom nego se samo malo pošpota.
    Vrijednosti su to, životne, duhovne. Al u banani.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uh i ja se zgrozim nekih izjava, baš me štrecne, ali ne volim i ne cijenim KC zbog toga manje. Molim Boga da im da snage i da im Duh Sveti pokaže put i molim Boga svećenike, za duhovne pozive. Ali kad čuješ doista nadahnute propovijedi i kad doživiiš djelovanje doista svećenika i redovnika, pa i laika na putu svetosti, znaš nema mjesta strahu ili ogorčenosti.
    Što se tiče homofobije, kao prvo to je samo po sebi uvreda. To što je netko nepristojan i bezobrazan ne znači da moramo vratiti na isti način. Nisu ljudi čija uvjerenja smatraju prakticiranje homosekulanosti grijehom neurotici i ne pate od nikakvih fobija. To da homoseksualna praksa nije istovrijedna braku muškarca i žene su uvjerenja stara tisućama godina i u raznim oblicima mogu se naći od Kame sutre i Vedskih tekstova (vrlo se jasno radi distinkcija i svrstava u nedostojne radnje kao i odnos sa životinjama, te prokazuje regija u kojoj su ljudi skolni toj praksi kao loš primjer) preko Platonovih rugalica (pa i na svoj račun) do monoteističkih religija koje na svoj način određuju odnos prema svetosti nastanka ljudskog života, čime sve ostalo postaje manje vrijendo ili grijeh (kako kod koga). Freud, pishoanaliza i psiholozi do mengelevoskog naučnika Kinseya konkretnu radnju smatraju izražavanjem dominacije i činom koji izvire iz thanatosa a ne erosa, kao kreativnog principa. Ili je 90 posto ljduske povijesti pod neurotskom dijagnozom ili bi se moglo izraziti malo poštovanja svojim korjenima i grani na kojoj se sjedi. Inače ovih par desetaka godina u kojima je potrošačko društvo legaliziralo keojekave prigodne oblike devijacija u svrhu stvaranja što većeg broja pojedinaca sa što većim poljem izmještenih potreba i sa što većim polje manipulacije je sekunda u povjesti čovječanstva i nadam se da neće potrajati minutu

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mislim da su mediji iskoristili ovu stvar da bi sve naopako postavili.

Crkva ne funkcionira prigodno prema pravilima Red Carpeta ili komšiluka kao takvog - iako nesumljivo dobar komšiluk ima puno dobrih vrednota i hvalevrijednih praksi.

Kad se neki događaj iz Crkve pokušava prevesti u svjetovne okvire sve to ispada nakaradno, baš kao da odnose između roditelja i djeteta preslikaš na odnose kolega u uredu. Sve štima, a sve krivo.

Niti mene ova stvar, kao ni Pikulu, nije sablaznila i nije mi rekla ništa skandalozno niti upozoravajuće niti loše o Crkvi. Žao mi je zbog sukoba, ali koliko je svećenika, vjernika, i kolika je ta Crkva, pravo je čudo da se sukobi ne događaju i češće. I da ispada kojekakvih nema više. Svi smo satkani od iste tvari, i mi i svećenici. Naravno da smo pozvani mi, a i oni, težit kao višem i boljem, i nadamo se da ćemo svi skupa rast, a kako putem padamo, dižemo jedni druge i nosimo ka konačnom cilju. Koji nije niti zadivit publiku Večernjeg, niti se dopasti na forumu, ovom ili ikojem, nego čvrstim korakom ići ka Kraljevstvu Nebeskom. Još u Bibliji stoji - strpljivo podnosite jedni druge. I Grubišić biskupa, i biskup Grubišića, i mi biskupa, i Grubišića, i oni nas. I još u Bibliji stoji da ćemo svi skupa posrnut.

U pozadini ovog sukoba ima i ljudskih i političkih strasti, i istinskih vjerskih i pastirskih preokupacija, i nisam tu da sudim tko je za HDZ i tko je potkupljen od koga - jer to ne znam. Ali nije važno.

Crkveni ljudi su se spotaknuli - biskup možda o HDZ (kako pričaju, možda uopće nije istina), a bome i don Grubišić o poslušnost. Vjernici, naime, a svećenici još i više, prisežu na poslušnost jer je ono što radimo kao zajednica važnije od svake naše partikularne potrebe ili zamisli, i dio naše doktrine je da Duh Sveti djeluje kroz strukture koje su nam nadređene - čak i onda kada su nositelji te moći možda malo i šenuli. Poslušnost je vrlina koja se nagrađuje većim darom od recimo uspješno provedenog zakona u skladu s Evanđeljem.

S druge strane čovjek, pa i svećenik, mora se ravnati svojom savjesti. I dobro. Sad je tu sukob dva čovjeka i dvije ovlasti, ništa strašno. Riješit će se to.

Ali ništa se ne događa. To ništa ne govori. Mislim da ljudi koji vole Crkvu i rade za nju vide znatno veće probleme i slabosti od ovoga, ali u ljubavi, i bez senzacionalizma, nego sa željom da se doprinese, popravi i naraste, pa onda to nije neka dramatična tema na naslovnicama. Put vjere nije lagan, put Crkve nije lagan, svećenićki i vjernički život je pun odricanja, stradanja i nepravde, so what else is new?

Kao vjernik i čovjek mogu reći da me ovo nije niti uzdrmalo, niti pogodilo, ni uzrujalo. Ista ona Crkva s kojom živim, koju volim, isti oni ljudi. Možda se više molim, i to je sve.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A što se tiče neprimjerenih, šovinističkih, nekulturnih ispada pojedinaca - ne znam kako to lijepo sročiti, ali nemamo svi jednake manire i opću kulturu. Sigurna sam da netko iz bečkog salona ili iz neke fine privatne engleske škole zna i uvrijedit, a da to zvuči splendid... i isto tako netko tko možda nema štiha zvuči primitivno čak i kad možda, kao što Pikula objašnjava u svom gornjem postu, hoće reći nešto što, ruku na srce, ide na korist ljudima i našoj djeci i zajednici kao takvoj. Ja sam sigurna da zauzeti biskupi i dužnosnici opomenu ljude da drže dostojanstvo i da ističu ljubav, a ne razlike, da grade na zajedništvu, a ne raskolu, ali isto tako treba znati da ne može svaki svećenik imati 24 satni nadzor svog duhovnika, biskupa ili nekog nadležnog. Ljudi rade po svojoj savjesti, ponese ih slabost, nekultura, neodgoj, nedostatak možda rasta i molitve, sve je to realnost.

Čovjeka zaboli kad vidi neke svećenike, ali s druge strane ako smo imalo ponizni, sigurni smo da i druge mi zabolimo. Pa praštamo jedni drugima. Da je moglo drugačije, ne bi Isus došao na zemlju, bio razapet, ispljuvan, i usred toga ponavljao - praštajte sve, pa i ovo - jer ne znaju što čine. Doista ne znaju, i ne znamo. Ne vidimo. Nitko od nas jasno ne vidi sve razine kojima ranjavamo druge, sebe i uopće ne živimo na razini koju potencijalno imamo u sebi. To je taj grijeh. Kaže u Bibiji - da Bog odluči paliti gradove ako u njima nema par pravednih - pa nitko ne bi ostao. Nema tu crte, praštamo svima, a sankcioniramo prema zakonu...
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 05.01.2012. at 15:15

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

lijepo si to sročila

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    lijepo si to sročila
    O hvala ti!

Ne čujem često ovako nešto, pa sam sretna
    Manje zbog toga što sam sročila, koliko zbog toga da nas ima još

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

LOL
    To je taj duh, duh oprosta koji seli iz župe u župu. Eventualno sakrije u samostan.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

topik u politiku, ateisti na topik

Ljudi rade po svojoj savjesti, ponese ih slabost, nekultura, neodgoj, nedostatak možda rasta i molitve, sve je to realnost.
    ifigenija, to je točno. al eto ponijelo je puno njih, a jedino je grubišić nadrapao. nije stvar u pojedincima, stvar je u vrhu.
    jel grubišić prvi s takvom kaznom?
    ja ne pamtim, možda vi znate.
    dok institucija s jedne strane kažnjava čovjeka koji je zadobio povjerenje građana pozivajući na poštenje, na čast, na prava malog čovjeka, na sve ono što su temeljnje vrijednosti te institucije, a s druge strane dopušta držanje misa za zločinca, za hitlerovog egzekutora, što ismijava i gazi te iste vrijednosti - pitanje koje ne možemo ne postaviti je koji su to moralni obrasci koje ta institucija nudi.
    i zato je gotovo pa nemoguće dati logično objašnjenje grubišićeve kazne.
    na kraju krajeva, ako su mijenjali taj propis prije 10 godina, mogli su i sad, pa nije od boga dan.
    a jurčević nije razglabao o homoseksualnosti nego otvoreno pozivao na nasilje. na razbijene glave, na tuču.
    i za to zaradio što?
    eno ga i dalje u kastvu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeto nije to toliko neuobičajena pojava

paragvajski biskup se prije par godina kandidirao i bio izabran za predsjednika.dao je ostavku na mjesto biskupa.

U Zakoniku kanonskog prava piše: Zabranjuje se klericima prihvatiti se javnih službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti... Neka aktivno ne sudjeluju u političkim strankama, niti u upravljanju sindikalnim društvima, osim ako to, prema sudu mjerodavne crkvene vlasti, traži zaštita crkvenih prava ili promicanje zajedničkog dobra.”

Znači,dopušteno je pasivno bavljenje politikom,kao i kod svakog drugog građanina,a nije dopušteno aktivno bavljenje politikom-osnivanje pokreta i stranaka ili svoje izborne liste.Svećenici to mogu samo uz izričito dopuštenje svojih biskupa
    i samo u posebnim okolnostima

kako ovdje dozvole nije bilo,don Ivan se ogriješio o jedan zavjet koji je dao prilikom zaređivanja:poslušnost

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Točno tako. On nije svećenik.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče neprimjerenih, šovinističkih, nekulturnih ispada pojedinaca - ne znam kako to lijepo sročiti, ali nemamo svi jednake manire i opću kulturu. Sigurna sam da netko iz bečkog salona ili iz neke fine privatne engleske škole zna i uvrijedit, a da to zvuči splendid... i isto tako netko tko možda nema štiha zvuči primitivno čak i kad možda, kao što Pikula objašnjava u svom gornjem postu, hoće reći nešto što, ruku na srce, ide na korist ljudima i našoj djeci i zajednici kao takvoj.
    to i je point svega
    maniri i bečka škola. takvima ne da se prašta, nego su ispravni

ter ima takvih primjera na ovom forumu na lopate...
    jedan forumaš uglađeno uvrijedi neistomišljenike, nazivajući ih licemjerima, lešinarima... e tom se plješće, a kad drugi pukne u glavu onda selo grakće

pa tako se i sado-mazo ili homofobnom popu plješće, a grubešića se kažnjava

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    pa tako se i sado-mazo ili homofobnom popu plješće
    Tko to takvima plješće?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

zar prebacivanje iz župe u župu nije pljeskanje?
    zar ostavljanje u službi bez sankcija nije pljeskanje?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam tko plješće takvom župniku.
    Posljednje uređivanje od ronin : 05.01.2012. at 18:32

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hoću reći,to ako ga nisu suspendirali nije pljeskanje

iako mu ja neko vrijeme ne bih povjerila rad u župi.ne znam bih li ikada.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    zar prebacivanje iz župe u župu nije pljeskanje?
    zar ostavljanje u službi bez sankcija nije pljeskanje?
    Ne, to nije pljeskanje, a što se tiče sankcija, kako ti znaš da ih nema? Pa ne mora Crkva sve javljati Jutarnjem.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ronin, obojica o kojima je ovdje bilo riječi (Tomušić, Madunić) su razriješeni župništva i svećenićke službe. Samo se Jutarnjem to ne uklapa u "viziju i misiju", pa se i ne objavljuje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dobro ako je tako,ja sam bila shvatila da je premješten negdje u okolicu Siska.doduše,zbilja bih se trebala prisjetiti gdje sam to pročitala. i izvor je bitan.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Takvi svećenici budu sankcionirani, ti koji pozivaju na nasilje i ogrešuju se o pravila normalnog ponašanja.

Što se tiče Grubešića, ja nisam baš sigurna da je njemu mjesto u politici - ako mu je do svećeništva. Jer duhovnik je tu da vodi i bodri i potiče svakog vjernika iz svake stranke na to da raste, a ovako se spušta među njih i gubi kredibilitet. A i nekako mislim da nam više treba vjerodostojnih zastupnika kod Boga, nego u Saboru. Mislim da jedan pravednik, svetac, može više od cijelog "evanđeoskog" saziva Sabora.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ronin, obojica o kojima je ovdje bilo riječi (Tomušić, Madunić) su razriješeni župništva i svećenićke službe. Samo se Jutarnjem to ne uklapa u "viziju i misiju", pa se i ne objavljuje.
    Tomušić nije razriješen svećeništva, samo ipak nije dobio župu u Sisku jer su ga novinama prijavili ogorčeni župljani. Ja ne vidim da je "vizija i misija" novina u ovom slučaju bila pogrešna jer su upozorili da se kradomice nekoga stavlja da opet slobodno radi s djecom. Inace, doticni je u rodbinskoj vezi sa svojim biskupom i zivio je u biskupskom domu otkako je maknut sa zupe i nikako nije nevinasce u cijeloj prici. Umjesto da se nasa crkva ugleda u Irsku i vidi sto tamo i vjernici i kler prozivljavaju kako bi se obracunali s godinama pedofilskog zla, kod nas se jos uvijek sve to trpa pod tepih dok "sotonske novine" ne zasute i "dobri katolici" zaborave pa ce svecenik nastavit s istim i nikom nista

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ifi, misliš li da bi don I. Grubišić trebao odlučiti po principu "ili-ili" tj. odabrati "duhovno ili svjetovno"?
    Moj zaključak je da se on ponajviše zamjerio Crkvi svojim neposluhom biskupu.
    Vjerujem da mu je itekako poznato kanonsko pravo i znao je koje su sankcije/pravila kad se bude odlučio za Sabor odnosno ako dobije dovoljan br. glasova građana da postane zastupnikom, što se na kraju i dogodilo.
    Najbolje je da donese odluku po svojoj savjesti.
    Mediji vole napuhavati određene situacije, sve pretvoriti u afere, sukobe, jer to prodaje tisak - novinarski kruh svagdašnji.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Marna, ako te dobro shvaćam i ti smatraš da je ovo izvučeno van konteksta i sudi se cijeloj stvari nekim svjetovnim kriterijima koji nemaju puno veze s onim ulozima i kanonima od kojih cijeli sukob i polazi, a sve to da se zabavi narod i proda koji primjerak novina više?

Ako je tako, slažem se.

Ne znam točno što je Grubišića navelo da postupi kako je postupio,možda je to potrebno, stvarno ne znam. Bog djeluje na razne načine. Vrijeme će pokazati. Na nama je da molimo da bude najbolje kako treba biti i da bude na dobro ovoj zemlji, štogod da bude.

Kako god bilo, ne brine me Crkva. Više me brinu mediji i što rade iz ljudi, događaja i društva. Glavu stavljam na panj da je omjer dobra i zla između Crkve i Medija nemjerljivo na strani Crkve u smislu da Crkva radi puno, puno dobra, i da joj se dogodi pokoji gorak incident koji dobije neproporcionalnu pažnju.
    S druge strane mediji bombardiraju ljude nekorisnim, zlim, zluradim, zlonamjernim i izopačenim sadržajima bez kraja i konca, bez respekta za ikoga, pa čak i osjetljive dječje oči. Nema tog termina, prostora, koji bi bio pošteđen boleština, trailera sa nekim psihoticima, ruf an i slično sadržajima.
    Tako da mi je ova situacija točno ilustracija onoga - prvo pometi pred svojim vratima.

Sukobila se dva čovjeka na dvije pozicije, jedan potegnuo svoju savjest, drugi potegnuo Kanonsko pravo, a obojica se slažu oko svih mogućih ljudskih vrlina, i vrlo vjerovatno će se sve to izgladiti i biti u redu - neš ti vijesti! Naspram svih nepriličnih slika i idiotskih vijesti i iživljavanja nad kojekakvim patologijama ljudi od kojih se prave zvijezde, nad prostorom datim ispraznim likovima, naspram svog užasa ekonomije i nepravde od tog sukoba radit neki zaključak o tome da je i Crkva jednak užas kao mediji s politikom i javnim prostorom? Kod mene neće proć

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    topik u politiku, ateisti na topik

ifigenija, to je točno. al eto ponijelo je puno njih, a jedino je grubišić nadrapao. nije stvar u pojedincima, stvar je u vrhu.
    ja ne pamtim, možda vi znate.
    dok institucija s jedne strane kažnjava čovjeka koji je zadobio povjerenje građana pozivajući na poštenje, na čast, na prava malog čovjeka, na sve ono što su temeljnje vrijednosti te institucije, a s druge strane dopušta držanje misa za zločinca, za hitlerovog egzekutora, što ismijava i gazi te iste vrijednosti - pitanje koje ne možemo ne postaviti je koji su to moralni obrasci koje ta institucija nudi.
    i zato je gotovo pa nemoguće dati logično objašnjenje grubišićeve kazne.
    na kraju krajeva, ako su mijenjali taj propis prije 10 godina, mogli su i sad, pa nije od boga dan.
    a jurčević nije razglabao o homoseksualnosti nego otvoreno pozivao na nasilje. na razbijene glave, na tuču.
    i za to zaradio što?
    eno ga i dalje u kastvu.
    Puno svećenika je bilo suspendirano zbog ovog ili onog, samo nisu dobili medijsku pozornost.
    Sve to je sigurno nespretno, ali po mom mišljenju ne smijemo zaboraviti da je Grubišić jasno i glasno prekršio kanonsku odredbu. A ovi su samo nekulturni i primitivni, ako ćeš brutalno. Znam mnogo svećenika koji grdo govore i pljuju onako kako su na nekom škrtom kamenu naučili, ali istodobno će primit svakog s ceste, utješit, reć mudru riječ. Oni nisu pasent uz građansku kulturu, al ima dio Crkve kojoj trebaju, ak me razumiješ. Ne da itko treba zvat na linč, ali iskreno mislim da je puno tih stvari u ušima slušača (iako i ja čula protiv ovih i onih i znala ustat s propovijedi i izić, da se razumijemo).

Možeš upozoriti nekoga tko ide kontra zavjeta koji je dao, i koji podrazumijeva sijaset propisa koji su tu da osiguraju dolično vršenje svećeničkog posla, ali ne možeš kaznit nekoga jer mu mater nije bila obrazovana građanka nego priprosta seljanka kojoj su sve poslovice počinjale i završavale prispodobama o prknu. Niti bih ja rado bila dio te Crkve koja dijeli klasno.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne pamtim, možda vi znate..
    Evo ovo je prmjer dojmova stvorenih kroz medije
    A dobro kaže narod što piše na plotu, to sad vrijedi i za medije, neki su manje pristojni od zahodskih vrata u javnom zahodu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •