Ja trenutno čitam ovo http://www.verbum.hr/knjige/razgovar...svezak-ii-307/
Ja trenutno čitam ovo http://www.verbum.hr/knjige/razgovar...svezak-ii-307/
Marna, to je molitveni pristup? Zanima me to, baš mi nedostaje ta meditativna dimenzija.
http://www.verbum.hr/knjige/tajna-us...jcinstva-4623/
da li je netko čitao?
pikula ja sam dobila ovu knjigu za rođendan, ali nisam ju još uspjela pročitati. iako jedva čekam da ju na miru uzmem u ruke jer sam si ju baš željela.
i ova što je marna stavila link mi se čini jako zanimljiva.
nego...sve vi obiteljske žene evo još jedna zanimljivost kako provesti lijep dan u prirodi sa svojom obitelji ovaj vikend
http://www.ekosspiritus.hr/index.php...objavljeno/446
http://www.ekosspiritus.hr/index.php...objavljeno/449
Zdenka2, duže vremena nisam navraćala na forum, tek sad sam vidjela tvoje pitanje.
Da, knjiga ima meditativan pristup, a vremenski prati vrijeme Korizme: od Pepelnice do Velike subote.
Knjiga je prava potpora osobnoj molitvi kroz zbirku razmatranja koja imaju ishodište u dnevnom misnom čitanju.
Po mom mišljenju mogu je čitati i drugi kršćani (ne samo katolici) jer je njen tekst jasan običnom čovjeku.
Trenutno smo usred Velikog tjedna.
Bliži nam se blagdan Uskrsa.
morat ću se ovoga podjestiti nagodinu
odnosno, već sada potražiti prvi svezak, pretpostavljam koji se odnosi na vrijeme kroz godinu
tako sam bila nesretna na Veliki četvrtak kada sam shvatila da mi je ova korizma prošla bez pripreme, bez molitve, odricanja... ičega
ne znam što mi bi, baš sam se nekako pogubila
nedjeljne mise su i dalje tu, ali molitva mi nedostaje
negdje se usput potrošim, samo tek zahvalim tijekom dana...
kada pritisnu problemi, predam se i bude lakše
no ipak, imam osjećaj da sam premalo s Bogom
eto, čak ni na jedan križni put nisam otišla
M. mi je bila izgovor jer sam mislila da to nije za nju, ono, nije poput mise, bed mi je da se cirkusira pa i najmanje pod križnim putem
a mogla sam srediti bar koji put čuvanje pa otići sama
mogla sam uzeti molitvenik pa sama čitati kao do ovih godina...
Ja sam se prošle godine zatekla u sličnoj situaciji, pa sam se ove godine drugačije organizirala - na križni put sam išla jednom tjedno, sama, a bilo je i odricanja. Tu je i čitanje Biblije koje mi puno znači. Ali i dalje mi nedostaje meditativne molitve - rutina obaveza me melje. Ali poduzet ću nešto...
Da, naravno, i ja svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!
Sretan Vam Uskrs, i svima Vašima! Nadam se da ćemo uskrslog Isusa sretati sve naredne dane i družiti se s njime!
Curke moje sretan Vam Uskrs molim Vas da u svoje molitve uključite moju mamu, da dijagnoza pretraga koje mora napraviti bude dobra na Isusovu slavu. Zahvaljujem.
mogu li se ja ubaciti s nečim sasvim desetim...
možda je bilo govora u prethodnih 60 satranica, ali nisam, nasumce pregledavajući stranice, uspjela naići na temu:
obiteljska priprema za prvu pričest
imate li kakve ideje kako se pripremati (dijete i sebe)?
nabavila sam neki priručnik, u njemu su uglavnom pjesme koje je savladala na zboru ...
Evo, da ženi napokon odgovorim i da se vratimo temi Odgoj u duhu vjere:
http://www.verbum.hr/knjige/obiteljs...pricesti-4102/
Vrijeska, gdje si?
Javi se.![]()
Marna ja imam prvopričesnika. Pripremamo se tako da puno više razgovaramo o značenju Euharistije. Čitamo Verbumovu Katoličku enciklopediju za djecu, razgovaramo o ispovijedi, ispitu savjesti, kako će se moliti tj kako će prikazati svoju prvu pričest kada je primi(već mi sad suze idu kad pomislim na to, moj mali veliki dječak)
Odlučili smo se da prigoda bude izrazito skromna i samo najuža obitelj, što se nekakvih bakanalija tiče, no da naglasak stavimo na sami sakrament.U duhu toga kupili smo mu krunicu od čistog srebra(ima u Verbumu) da ga dalje prati kroz život i podsjeća na prvi sakrament koji je svjesno primio, neka bude uz njega u svim sljedećim sakramentima, i njegov vlastiti tvrdo ukoričeni primjerak Biblije s posebnom posvetom od mame i tate za taj dan.Ja ću se osobno pripremiti za taj dan postom i pojačanom molitvom.Jako mi je, jako važna ova prigoda.Baš želim da je obilježimo kako treba.
Posljednje uređivanje od puntica : 27.04.2012. at 13:12
Lijepo, ronin, drago mi je zbog tvog velikog dječaka koji se pripravlja za sakrament prve pričesti.
I meni je ova tema važna, jer moja kći je sljedeće školske godine prvopričesnica, čemu se radujem.
Ova srebrna krunica, koju spominješ, jako je lijepa i imam ju (kupljena u Verbumu).
Darovala sam jednu i prijateljičinoj kćeri, kojoj sam krsna kuma.
Ako sam dobro shvatila, sinu ćete darovati Bibliju, ali pritom ne misliš na dječju?
Već imamo tu za djecu, a imamo i Bibliju u stripu, što je mojoj kćeri jako zanimljivo.
Sakramenti su važni djetetu i obitelji, slave se skromno i predano bez raskalašenog trošenja na izvanjsko.
Nadam se, ronin, da ćeš podijeliti svoje iskustvo, ovdje, na forumu.
Unaprijed hvala.![]()
pikula, razgovarajmo ovdje, gdje je i predviđeno.
Pustimo zasada rasprave i sukobe oko MPO, dakle, nastavimo govoriti o najvažnijima, a to su naša djeca kojoj trebamo biti uzorima u vjeri.
Vratimo se razgovoru i razmjeni iskustava koja imamo živeći vjeru u našim obiteljima.
Time pružimo podršku jedni drugima.
Bilo bi mi drago da nam se i Vrijeska pridruži.
Posljednje uređivanje od Marna : 26.04.2012. at 19:30
Marna, ne, nisam mislila na dječju Bibliju već pravu, onu Verbumovu tvrdo ukoričenu.da si je uzme jednog dana sa sobom gdje će već biti.Mi imamo doma inače Jeruzalemsku, ona mi je zbilja nepresušan izvor novih znanja i zaključaka.Uvijek kad je uzmem nešto novo iz nje naučim.
Vidim da ste malo komentirale onu knjigu o majčinstvu, o majčinom pravilu.Kako je šef bitno neta glavni urednik Verbuma, a ja pišem tamo kolumnu, tako mi svako malo pošalje hrpu knjiga i ja guštam u njima, tako sam baš pročitala Duhovnost posta i Tajnu uspješnog majčinstva.
Što reći-teško se uopće staviti u njenu poziciju.Ja definitivno nisam taj tip koji će se striktno držati rasporeda, ono od 10-11 imaš vrijeme za čitanje.Prije sam šašavi kretaivac koji radi stihijski, inspirativno, tako da se u tom segmentu nisam našla kao Holly.No, jesam dobro razmislila o pozivu.Kako prikazati svoje svakodnevne dužnosti,kako ih osvijestiti, kako vidjeti SEBE, zbilja vidjeti sebe u kontekstu majčinstva.Vrlo je poticajan njen način odgoja djece i kako joj djeca imaju svoje redovite svakodnevne dužnosti-baš se kuži da super funkcioniraju.Holly je i imene potakla da se pozabavim tom temom, a kako nam dolazi svibanj, mjesec majčinstva, sljedeća kolumna je baš na temu Biti majka.Poslala sam je, mislim da ide sutra.![]()
Posljednje uređivanje od puntica : 27.04.2012. at 13:11
ronin, raduje me što te Riječ nadahnjuje i pišeš kolumne na bitno.netu, čije sadržaje pratim.
Da, slažem se s tobom, nisam organizacijski posložena, već kao i ti, prema nekom svom osjećaju, trenutku, inspiraciji.
Duhovnost posta, nedavno kupila (potaknuta Korizmom), ali sam ju samo prolistala (namjeravam ju ipak pažljivije pročitati, bez preskakivanja).
Stiže nam marijanski svibanj.
Biti majka - važan poziv za čovječanstvo.
Marna, pročitaj .ja sam sasvim drugačije počela doživljavati post.u biti mislim da ga prije nisam dobro razumjela,više sam ga promatrala kroz tradicijsku prizmu, ono post kad se posti.
a zašto, kako, što time prikazujem...ma otvorio mi se jedan cijeli novi svijet.da ne kažem da se zbilja ne mogu prestati načuditi obilju milosti koje preko posta primamo. puno i Gospa u međugorju govori o postu...tek mi je sad jasno zašto.
kad posebno , taj dan ,prikažem post i pričest za neku nakanu, puno mi se puta desi da budem odmah uslišana.u toj mjeri da ponekad gotovo ne mogu vjerovati.ma predivno.![]()
razdvojila sam raspravu o mpo na drugu temu http://forum.roda.hr/threads/73118-KC-i-MPO
molim da o tome nastavite tamo
hvala
ja sad čitam Yanceya, ronin,što misliš o njemu? Mene je oduševio.
Morala bih taj Post dohvatiti i pročitati, meni je to nekako sasvim promaklo u životu, onako formalno odradim, dogodi se i da ne (jer jedem ostatke od jučer), ali svakako bez stvarne duhovne podloge... Baš, pravo rečeno i nemam pojma o postu osim one površene tirade o disciplini,odricanju, ali to je na razini fitness letka. Ako netko zn gdje ovih knjiga ima u knjižnici puno bi mi pomoglo. Malo mi je skup sport kupovina knjiga, a rado bih više čitala.
Htjela sam se osvrnuti na knjigu o majčinu pravilu.
Kad sam čitala prvi dio skoro sam odustala, misleći kako tu nema ništa za mene, nisam nikad djelila njezine sumnje o vjeri, ni lutanja, ni tu količinu neroganiziranosti ili lijenosti, ili shvaćanje o inferiornosti majčinstva u odnosu na profesionalni dio života (dapače, ovdje tek možemo napraviti puno, ostalo je uglavnom bezveze),
no, ipak sam nastavila čitati, i nastavljajući ti shvatila sam da ću iz njezinog primjera izvući jako, jako puno toga što će baš meni koristiti.
Ako nemam njezine sumnje, ne znači da nemam svoje vlastite, svoje dvojbe i strahove, neke sasvim druge stvari koje mene muče.
Fascinirala me spoznaja koliko je značajna vremenska organizacija života, po uzoru na crkvene redove, to mi je, ono, bio bingo totalni.
Znala sam za to, znala sam da tako žive svi redovi, i kršćanski i drugih religija, ali nisam o tome razmišljala, kako to ima svoj nevjerojatan smisao.
Ne vjerujem da ću to sve organizirati do u tančine, no to nije ni bitno, bitno si je posložiti život, a točno sam tip za te tablice i zapisivanja, to ionako no-stop radim jer tako bolje držim red u glavi, a autorica mi je u tome došla kao šlag na torti.
Nije da neće uletavati stvari sa strane, to je tako normalno, ali okosnicu svakodnevnog života držati posloženu po prioritetima, pri čemu mi te prioritete najčešeć izokrenemo, to je savršeno objašnjeno.
pikula nisam ga pročitala. ali budem.
mene je kod Holly fasciniralo to što zbilja odvaja vrijeme za molitvu, trudi se da joj to bude prioritet, ima duhovnika( ima li tko od vas svog duhovnika? ja točno znam koga bih voljela no kako se priča da će postati biskup sumnjam da bi mi mogao biti na raspolaganju te vrste). privlačna mi je takva pomisao o svećeniku koji ME prati i daje mi odgovore na moja pitanja. moram još malo prožvakati tu ideju.![]()
Ja imam duhovnika. Divan je, ima vremena, ima još jedan takav dobar, ne znam u kojem si gradu, ovaj moj u sklopu duhovnih obnova putuje u razne krajeve, pa ti mogu preporučiti.
I ja odvajam vrijeme za molitvu, imam molitveni plan. U osnovi većinom uspijem jutarnji i večernji dio, sve ostalo šepa, ali trudim se...bit će bolje...
I meni je to privlačno, no sumnjam da takvoga mogu dobiti sebi na raspolaganje.
Dosad sam stekla dojam da se oni posvećuju (opravdano) mlađem očevu sinu, ljudima u velikim duhovnim potrebama, što je i normalno.
Idem na skupne duhovne obnove, molitve i predavanja i vidim da uvijek individualni pristup dobivaju ljudi koji su u velikoj potrebi, ako imaju vlastite veće psihičke probleme (a imala je i Holly, molilo se kod nje i za oslobođenje i za ozdravljenje, za svu psihičku potporu), koji imaju osobno ili u obitelji probleme s alkoholom, drogom, koji su negdje u svom putu zastranili, na bilo koji način, makar i u sumnjama vjere, ili imaju teške i smrtne bolesti.
Mi ostali smo uglavnom prepušteni sami sebi, snađi se druže, moli, čitaj, trudi se.
Pod ovo "ostali" nisam mislila na neku pretjeranu revnost u vjeri, tipa ispravna sam i super pa mi ništa ne treba.
Dapače, baš mi jako treba neka potpora i stalno sam u potrazi, ali mislim da je neću dobiti jer nisam "kritičan slučaj".
O, dobro, zgodno. Naši župni svećenici stvarno nemaju vremena, ali zaista, ne ono da se izvlače na nedostatak vremena nego imaju silne obveze oko vođenja svih župnih poslova, obilazaka bolesnika, a većinom se individualni susreti odnose na ispovijedi (a to je kratka forma, jasno) i tu ne žele da se brka sa savjetovanjima i pritužbama na članove obitelji i koješta, s čime im babe redovito uletavaju.
Za sve one koji imaju vrlo ozbiljnih problema ostave vremena, a takvih je ljudi dosta.
Oni "profesionalci", tipa fra Zvjezdan ili pater Ivančić, oni su pak kao vrhunski neurokirurzi ,sa subspecijalizacijom u struci, ne možeš kod njih ni na ispovijed bez neke veze i stvarno velike potrebe. Znam pouzdano da reagiraju i pomažu u svim takvim slučajevima, tko god ih kontaktira, a da mu je zbilja potreba, ne ostavljaju ga na cjedilu.
No, previše je takvih ljudi i naprosto mi je neugodno među njih se utrpavati, kao da ja s hunjavicom idem među one s tumorom.
No, ako ti imaš neke koji su spremni malo pružiti ruku i onima koji također imaju problema, ali ne prevelikih, i također im treba vjetar u leđa, kontaktirat ću te (ah, ionako moram, zaboravila sam).
Baš danas sam razgovarala s jednim, pa mi je rekao kad primaju ljude na ispovijed (i razgovor koji s time ide), jer dosta ljudi traži...
Doistaq se nadam da ovo nije službeni nauk Crkve i da je dom Miklenić samo primjer pojedinačnog zastranjenja.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatsk...je/704721.html
Ma, u stvri, da nije ništa rekao. Da je samo sjedio i šutio, ispao bi idiot, jer su ona druga dvojica lupala gluposti, a on se od toga nije ogradio.Na djelu je projekt iskorijenjenja čovjeka, odnosno ciljanog ograničenja širenja ljuske populacije na Zemlji. Eutanazija se u mnogim zemljama zasad dobrovoljno provodi, no u budućnosti možemo očekivati i ozakonjenje ubojstava svih onih koji se ne mogu sami brinuti o sebi. Neki predviđaju da će za dvadeset godina glavni kriterij prepoznavanja kršćana od nekršćana biti njihov stav prema eutanaziji – odnosno prema tome hoće li podržati inicijativu da se sve dementne osobe ubiju ili ne ubiju – napomenuo je don Miklenić
Auuuu, koja kombinacija... Ne vjerujem u teorije zavjere, ali da kampanje i forsiranje zakona o eutanaziji, kasnim i selektivnim pobačajima i neki dokumenti UN-a o regulaciji brojnosti populacije nekome maštovitom daju sasvim dovoljno materijala....
ne mogu se sjetiti s kim sam pričala neki dan ali netko mi je spomenu da na Kaptolu (kod franjevaca) ima jedan mladi svečenik koji prima (e sad se ne mogu sjetiti koji dan) na životnu ispovjed (kao i uz pomoć nekih "pitanja" da vam olakša) i na razgovore...ako netko zna kako se zove i nešto o tome neka ovdje napiše..jer ja se ne mogu sjetit ...hvala
i da čula sam i za salezijanca na Knežiji don.Stepan...da ima "dar" za životnu ispovjed ali da se morate prije "naručiti" na telefon koji je stalno zauzet
Mi smo posljednjih godina imali dva sjajna kapelana koji su, na žalost, otišli.
Obojica su bili odlični ispovjednici, sugovornici. I s jednim i s drugim sam razgovarala o nekim stvarima koje su me zaista mučile. Nije to bila obična ispovjed i ti su mi razgovori puno pomogli.
No, kao što Nena reče, jedva su me uguravali u raspored.
Za Božić sa se slučajno našla u katedrali na ispovjedi kod, isto tako, odličnog mladog svećenika koji je po mom položaju brade pročitao osjećaje prema nekim ljudima o kojima sam govorila (ovim riječima, kad pričate o majci, podižete bradu, vidi se da se još uvijek ljutite na nju). Nisam ga poslije potražila, a morat ću.
Kao što Nena reče, i ja osjećam da imam tek hunjavicu, možda malo jaču virozu, ali mislim da je sve to rješivo, uz molitvu, razgovor sa samom sobom...
Nego, jeste li imale kada u rukama knjigu/skriptu Hagioterapija ili duhovna pomoć, ima nešto i na ovoj stranici.
Preporučam pretplatu na časopis Hagio hr. Zbilja ga vrijedi pročitati.
Ja sam u cijelu tu priču uvedena prije nekoliko mjeseci i zvuči mi toliko logično i predivno,kao da su se moje osobne misli potvrdile i posložile, i kao da ih je netko uobličio u smisleni red.
Moja dobra prijateljica koja je hagioasistent(zasad na onom stupnju da smije provoditi hagio za sebi bliske ljude iz svog kruga) ujedno je i Marijina defektologinja(koja kombinacija, što kažete, uvijek kažem da rehabilitira duh i tijelo) uvela me pomalo u tu priču.Prisustvovala sam jednom predavanju nedavno što je držala Ana Perišić iz Splita i bilo je zbilja predivno...kad netko doslovce isijava mir, ljubav i toplinu morate se zapitati...što je čini takvom?
Uglavnom da sažmem,hagio doživljavam kao šlag na torti svog osobnog doživljaja duhovnosti, kao određenu filozofsku potku osobnoj katehezi i kao uobličene vlastite misli i osjećaje koji su uvijek bili u meni, a sad su smisleno uobličeni.
Don Stepan ispovijeda skoro svaku nedjelju na vječernjoj misi na Knežiji, crkva Marije Pomoćnice. Ako mu kažete da ste prvi put kod njega na ispovijedi rado će vam postaviti pitanja za životnu ispovijed. Meni je sam predložio pod redovnom ispovijedi na nedjeljnoj misi, tek sam kasnije čula za njega. Možda se nešto promjenilo. da ne znam :/
pikula hvala puno
što se tiče Hagioterapije s njom sam upoznata sigurno više od 14g...a s paterom Ivančićem i više...išla je jedna meni bliska osoba k njima pa je prestala...slušam svaki utorak patera Ivančića na Katoličkom a pred kraj emisije često mu se pridruže ljudi koji "rade" hagioterapiju....
mene zanima nešto ronin po tebi je li to "terpija" i za dijete vrtičke dobi, znam da tamo rade razni i psiholozi itd.
hvala
ivana, da, zašto ne.svako dijete reagira na hagio.
pročitala sam nedavno vrlo poticajan članak u kojem između ostalog stoji kako u biti već djeca u najranijoj dobi raspolažu sa osnovnim zanjima o moralu...(o tome govori studija dr Paula Blooma, psihologa sa Yale-a, svrha tog istraživanja bila je dokazati da su djeca od samog početka temeljno moralna bića, a ne prazne ploče-bebe suosjećaju s tuđom patnjom, razlikuju dobro od zla, imaju osnovni osjećaj za pravednost i osjećaju simpatiju prema dobrim i dragim likovima)
Znači upravo zbog tog temeljnog prirodno moralnog zakona koji je od početka upisan u svako dijete može se puno pomoći djetetu u njegovoj patnji i bolesti.Činimo osnovnu pogrešku (koju sam činila i ja) kad dijete svodimo na psihofizičku razinu(kao kad njegujemo bolesnu životinjicu, npr) i gledamo samo ono bolesno, slabo i nemoćno u njemu,a ignoriramo da sve razumije srcem.Tako sam ja kod Marije bila koncentrirana na njen hendikep, nemogućnost komunikacije,a ignorirala sam njen nepogrešiv osjećaj za okolinu, kako raspoznaje dobro od zla, kako je ne možeš tu prevariti...dakle zanemarila sam ono sveto i uzvišeno u njoj, duhovnu dušu, zbog psihofizičkog hendikepa.
Hagio s djetetom mogu bez problema provoditi ne samo asistenti već i djetetova obitelj,no pod jednim uvjetom-da se ima otvoreno srce, toplina, ljubav i istinska vjera, da smo svjesni snage i ljubavi Stvoritelja kako bi i nas zahvatio njegov duh ljubavi, dobrote i mira, i tek tada će taj duh zahvatiti i dijete i donijeti mu napredak.Dijete sve razumije, i ako je i dijete s invaliditetom, jer razumije neposredno-duhom. na toj razini u biti na njega i djelujemo.
Slušam utorkom prof. Ivančića, kad stignem.
Drago mi je da ste preporučile časopis Hagio.hr, jer je izvrstan za duhovnost i njen razvoj - dobiju se neki uvidi, praktična primjena hagioterapije, osobna svjedočanstva ...![]()