Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Da, još i to. A po danu nek' im omiljeni hit bude U don't touch this!http://www.youtube.com/watch?v=otCpCn0l4Wo
    (inače, muzički baš dobra stvar).

Kako sad to sugerirati svom sinu ili mu pak zabraniti, niz godina, a da ga se ne uvuče u krivnju i traume iz vremena "ruka će ti se osušiti" i "kralježnica će ti zakržljati".

Još nešto me muči, jedna kontradikcija.
    Ifi, tamo na onom topicu o zdravtsvenom/spolnom odgoju u školi provlačiš tezu o nezrelosti, nesposobnosti tinejdžera da odluče, da će nasjesti na sve što im se nudi, da su upasnosti jer su nestabilni itd., svaki liberalni stav ih može u trenu namagarčiti i traumatizirati.

Kako se onda od istih takvih sluđenih očekuje da će biti zreli za odluke o ženidbi,

i da će biti, u toj dobi, maltene, filozofi,

da će biti svjesni svoje osobe kao tijela, duše i duha, da će to svi pojmiti, a većina odraslih nije na tom stupnju.

Ne protivim se tomu, nego si postavljam pitanja, kako to praktično izvesti,
    za jedno su glupi, a za drugo pametni
    Baš mi se filozofira, a nemam vremena. Prakse nemam i sve što pišem je puka teorija i ne znam kako će ispasti... Vjerujem da je u redu djeci pošteno reći u što vjerujemo, i tražiti da se poštuje stav obitelji...
    Ova dva gospodina imaju svoje mišljenje o tim temama, i mnogim drugim, čitala sam njihovu odličnu knjigu Boundaries with kids (i samo Boundaries), pa su mi fora. Inače, oni su bili neko čudo na kršžanskom colledgeu jer su slušali rock, dakle gospoda su nam bliska mentalitetom, nisu iz neke amiške sredine, hoću reći...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Baš mi se filozofira, a nemam vremena. ...
    A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche gdje sve zvuči sasvim jednostavno - živite dobrim i pobožnim životom i sve će doći na svoje. Ništa lakše.
    No, nek sam ja kćeri zbrinula, je da ćeš ti biti komplicirana svekrva, ali sreća da imaš odvojen kat, da nećete kužinavati zajedno.
    A preporučujem ovu moju srednju, je malo starija, ali je najpobožnija, po tvom ukusu

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche gdje sve zvuči sasvim jednostavno - živite dobrim i pobožnim životom i sve će doći na svoje. Ništa lakše.
    No, nek sam ja kćeri zbrinula, je da ćeš ti biti komplicirana svekrva, ali sreća da imaš odvojen kat, da nećete kužinavati zajedno.
    A preporučujem ovu moju srednju, je malo starija, ali je najpobožnija, po tvom ukusu
    Baš sam se od srca nasmijala

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A ja se taman htjela pokunjiti nakon ivanche ...
    da, stvarno je to dobro napisala
    ide mi u ruku s onom, boj se Boga, čini pravo, nikog se ne plaši...
    ili ona, ako dobro radiš, vedrinom odsijevaš..
    svjedočiti životom!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    da, stvarno je to dobro napisala
    ako dobro radiš, vedrinom odsijevaš..
    Ovo mi je jedan od najmoćnijih dijelova Biblije. Baš si me razveselila...Evo malo za duhovnu obnovu da se prisjetimo konteksta ove Božje poruke:
    Post 4

3I jednoga dana Kajin prinese Jahvi žrtvu od zemaljskih plodova. 4A prinese i Abel od prvine svoje stoke, sve po izbor pretilinu. Jahve milostivo pogleda na Abela i njegovu žrtvu, 5a na Kajina i žrtvu njegovu ni pogleda ne svrati. Stoga se Kajin veoma razljuti i lice mu se namrgodi. 6I Jahve reče Kajinu: "Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? 7Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba; još mu se možeš oduprijeti." 8Kajin pak reče svome bratu Abelu: "Hajdemo van!" I našavši se na polju, Kajin skoči na brata Abela te ga ubi. 9Potom Jahve zapita Kajina: "Gdje ti je brat Abel?" "Ne znam", odgovori. "Zar sam ja čuvar brata svoga?" 10Jahve nastavi: "Što si učinio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče. 11Stoga budi proklet na zemlji koja je rastvorila usta da proguta s ruke tvoje krv brata tvoga! 12Obrađivat ćeš zemlju, ali ti više neće davati svoga roda. Vječni ćeš skitalica na zemlji biti!" 13A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. 14Evo me tjeraš danas s plodnoga tla; moram se skrivati od tvoga lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti." 15A Jahve mu reče: "Ne! Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu će se izvršiti!" I Jahve stavi znak na Kajina, da ga tko, našavši ga, ne ubije.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    dakle gospoda su nam bliska mentalitetom, nisu iz neke amiške sredine, hoću reći...
    OT. Ako se ikome na svijetu divim to su Amiši.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •