Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
ja nisam nikad imala krizu vjere, nisam posumjala ali sam bila razocarana, uvrjedjena i imala susreta sa svecenicima i misama u kojima sam imal poriv izaci s mise jer se na propovjedi nije sirila ljubav vec neka...ajmo reci agresija.
odrasla sam na lijepim misama, slusala sam divne propovjedi nakon kojih sam izasla iz crkve puna ljubavlju, ali nakon dosta njih sam izasla puna gorcine.
najljepsu ispovjed i misu imala sam u jeruzalemu, na engleskom. ona me toliko dirnula u srce da sam od ganuca plakala. nije bilo politike i poziva na "borbu" protiv ovih ili onih. dok sam kod nas cesto nailazila na takve mise.
stoga prihvacam da razliciti svecenici pristupaju rijeci i razlicito ju tumace i prenose. zbog toga ne mogu uzeti svako tumacenje i svaki pristup zdravo za gotovo.
grijesila jesam, grijesit cu vjerojatno do kraja zivota. ali kako da se postavim prema crkvi i svecenicima koji to isto cine?
eno cijeli topic u kojem se raspravlja kako svecenici nisu htjeli vjencati par u kojem oboje nisu vjernici? i kako to prihvatiti?
kako onda bez sumnje prihvatiti rijec koju siri taj isti svecenik koji se oglusio i uzeo sebi za pravo ne vjencati? ili neispovjediti?

stoga, nisam nikad posumnjala u svoju vjeru, ali jesam u crkvu.
i isto tako mogu reci da cuti moze onaj koji zeli cuti i vidjeti onaj koji zeli gledati.
Ja sam isto imala razočaranja i znala sam biti ogorčena i ljuta. I reagirala sam - više puta sam se okrenula na peti usred mise i izašla van, jer je propovijed vrijeđala moju inteligenciju. I opet bih to učinila. Tražila sam u Crkvi ljude i mjesta koji me nadahnjuju i pomažu mi da rastem kao čovjek.

Ovo podebljano pitanje već samo u sebi nosi odgovor. Grešni smo svi, pa tako mogu biti i svećenici i tako gledam na to. Preko nekih stvari može im se prijeći, preko drugih ne i mislim da Crkva jako griješi kada u takvim slučajevima žmiri.

Postoje određene zapreke za crkveno vjenčanje, a među njih spada i zapreka različitosti vjere, odnosno situacija kad je jedan bračni drug katolik, a drugi nije kršten. Oprost od te zapreke može dati mjesni ordinarij, dakle, može se sklopiti takav brak, ali dopuštenje za to ne može dati župnik. O tome se podnosi molba i daje izjava. O strogom poštivanju pravila možemo misliti ovako ili onako, ali je krivo reći da je svećenik koji se drži pravila "sebi uzeo pravo". Naprotiv, sebi uzima onda kada na svoju ruku odlučuje mimo tih pravila.

Nisam nikada čula za pravo uskrate ispovijedi. Mislim da to ne postoji.