-
Mislim da je vrlo razoran potez aktivista ubaciti transrodne i homoseksualne ljude u diskusiju oko spolnog odgoja, jer se onda na njima, ni krivima, ni dužnima, ni zaslužnima, lome koplja, umjesto da se tema doista vrti oko onog što je bitno.
Nigdje, niti u jeziku, niti u zdravlju, niti u rodu/spolu (kako god želimo to nazvati) ne postoje jasne granice. Uvijek postoji neka siva zona gdje se mađarski i hrvatski jezici pretapaju jedan u drugi, uvijek postoji rubna alergija ili je neki pokazatelj takav da možda jesmo, a možda i nismo bolesni... i isto tako nitko ne spori da dio populacije jest gay ili transseksualan.
No, to je problematika za sebe. Kao što višekulturni Ivo Andrić ne ruši sam koncept nacionalnih književnosti, a neki međimurski dijalekt ne osporava postojanje i hrvatskog i mađarskog jezika, nego se i dalje njeguje i kultivira svaki taj jezik za sebe, u onome što ga razlikuje, što je njegovo značenje i bogatstvo (ili npr. hrvatska književnost), tako je isto u redu pristupiti spolnom i zdravstvenom odgoju iz nekakve centralne, većinske norme.
Zašto? Jer je to zaštita temeljnih ljudskih prava, temelja na pravu informaciju, na ako hoćete - rađanje i obitelj, tako jezgru zajednice - koja radom financira i školu i kurikulum.
Naravno da rubno, manjinsko, drugačije ima svoje mjesto na svijetu, ali ako u svemu što podučavamo izaberemo rubno - što će ta djeca znati? U višoj matematici nije uvijek dva i dva četiri, objašnjavala mi je jedna matematičarka. Ali, i dalje u školi kažu 2 i 2 jest četiri, i padneš razred ako briješ da nije.
Tužna sam zato što je aktivistima za kvalitetan spolni odgoj (ako hoćete - vrijednosan) imputirano da mrze drugačije, i time su brutalno diskreditirani. U jednom školskom kurikulumu o spolnosti može se reći da postoje drugačiji, ali taman u onom postotku i na način na koji postoje - ne može to biti centralni topic, i onaj lokus iz kojeg se crpi temeljna premisa o ljudskoj spolnosti, zajednici i životu.
Ja bih prva prosvjedovala da je bilo tko u našoj zajednici ugrožen zbog onoga što jest, da se mlati ikoga, ikad, ikako. No, paralela s crncima nikako nije ispravna, i nefer se iskorištava višestoljetna muka jedne rase. Niti gay ne može sjesti u tramvaj, niti mu se uskraćuje školovanje, niti je ovisan o drugom čovjeku. To jednostavno nije istina.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma