Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Ima, ali to nije vježba predviđena za osnovnu, nego za srednju školu (pretpostavaljm, za rad s adolescentima). Na stranicama mzos su navedeni kurikulum i vježbe koje pokrivaju neke od tema za neke razrede, ali nisu još navedeni materijali za predavače za sve teme (to valjda misle ubacivati u hodu)

Kurikulum i tako daje samo natuknice, a sama vježba je izričito navedena u literaturi kurikuluma za rad s mladima, pa je onda valjda i predviđena i legitimna za rad. Vjerojatno to neće (svi) predavači koristiti, ali predviđeno je, pa valjda mogu ako žele. A roditelji ne mogu reći da to ne žele.

http://www.cesi.hr/hr/spol-i-rod-pod...ireno-izdanje/
    Preletjela sam tu brošuru. Ne slažem se, ne sviđa mi se.

Evo nekih citata:

Mnoge lezbijke su imale seksualne odnose s muπkarcima, a neke su bile ili su joπ uvijek udane. Biti lezbijka ne znaËi mrziti muπkarce -
    mnoge lezbijke imaju bliske prijateljske odnose s muπkarcima.

- Za neke æene biti lezbijka nije samo osobna stvar, to je istovremeno i politiËko opredjeljenje. Mnoge lezbijke vjeruju da su snaænije
    kao æene ako nisu seksualno povezane s muπkarcima. OsjeÊaju da tako mogu biti nezavisne individue.

Zaπto postoji potreba
    da se nae uzrok homoseksualnosti? Nitko nikada ne pita πto uzrokuje heteroseksualnost.

- Zaπto ljudi ne bi mogli voljeti druge prvo kao ljude, reagirajuÊi na seksualnost kao na dio ljudske prirode?
    - Biseksualnost je sposobnost da volimo i da izraæavamo tu ljubav prema muπkarcima i prema æenama. VeÊina ljudi su socijalizirani
    u uloge koje u sebi nose osobe drugog spola. Mnogi odbijaju ovu ulogu ili je nikada ne prihvaÊaju te vole ljude istog spola.
    Nekolicina ljudi pristaje u obje grupe.

Evo prijedlog igre:

“Nagovaranje partnera na seks”, olovke i papiri.
    Vrijeme trajanja: oko 45-50 minuta, ovisno o veliËini grupe.
    ©TO »INITI
    1. Zamolite grupu da se podijeli u male grupe od tri ili pet osoba. Dajte svakoj grupi olovke i papir.
    2. Svaka grupa treba “olujom ideja” (“brainstorming-om”) doÊi do fraza i reËenica koje ljudi koriste kako bi nagovorili partnera na seks.
    Podijelite fotokopije radnog lista “Nagovaranje partnera na seks” onim grupama kojima je potreban poticaj (u vidu ideja). Svaka grupa
    treba smisliti oko 10 izjava. OmoguÊite 10 minuta za dovrπenje zadatka.
    3. Zamolite grupu da se podijeli u parove. Svaki par treba odrediti tko je osoba
    “A” i osoba “B”.
    4. Osoba “A” je osoba koja æeli seks i treba proËitati prvu od deset izjava. Osoba
    “B” treba odgovoriti dajuÊi razloge zbog kojih ne æeli seks.
    5. Osoba “A” nastavlja sve dok ne proËita sve izjave, a osoba “B” daje odgovore.
    Ovo traje izmeu 10 i 15 minuta.
    6. Kada su sve izjave proËitane, partneri zamjenjuju uloge.
    7. Vratite se u veliku grupu i pitajte ih kako su se osjeÊali odgovarajuÊi na
    “nagovarajuÊe” izjave.
    Korisna pitanja koja moæete ukljuËiti:
    - Je li bilo teπko smisliti odgovor?
    - Kakav je osjeÊaj odbijati ponude cijelo vrijeme?
    - Postoji li drugi naËin uËinkovitog razuvjeravanja osobe?
    8. Neki “parovi” Êe æeljeti odglumiti svoje uloge pred cijelom grupom, ali nitko ne smije biti prisiljavan na takvo πto. Ovo Êe potaknuti
    daljnju diskusiju.

Još jedna igra, zove se vođena fantazija

Potaknuti Ëlanove/ice grupe da razmisle o tome tko im se svia, tko ih seksualno privlaËi, u koga se zaljubljuju, s kim uspostavljaju
    emocionalne i/ili seksualne veze.

ovo su točne tvrdnje, po mišljenju CESI o bolestima:

1. Spavanje uokolo nije samo po sebi riskantno, ali imati seksualne odnose bez zaπtite sa zaraæenom osobom jest. Pravilnom upotrebom
    kondoma i izbjegavanjem penetrativnog seksa moæete znatno smanjiti rizik od infekcije.
    2. Samo ako koristite zaraæen pribor (iglu).
    3. Samo ako je heroin uzet intravenozno i ako su igle dijeljene sa zaraæenom osobom. Uvijek treba koristiti Ëist pribor.
    4. Nema poznatih sluËajeva HIV-infekcije preko toaletne daske.
    5. Nema veze koliko ste zdravi, ako se upustite u riziËne seksualne aktivnosti postoji moguÊnost da se zarazite.
    6. Ovo ovisi o dotiËnim partnerima, πto su radili prije nego πto su se sreli, da li je jedan od njih “imao seks” bez zaπtite izvan braka ili koristi
    neËist pribor za drogiranje. Brak sam po sebi nije nikakva garancija za sigurnost.

Implicira se da djeca imaju probleme maloljetničkih trudnoća, droge, ovisnosti, pokazana je nekakva čudna slika muškarca s vaginom u nekom lakrdijaškom stavu (golog muškarca s vaginom)...

Eto, to je literatura za našu djecu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

U ovom članku razgovaraju i s direktoricom Rode

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    U ovom članku razgovaraju i s direktoricom Rode
    Želim podcrtati stav gđe Mihoković Puhovski, predsjednice Protagore, izražen citatom: "S kojim pravom oni u ime jedne manjine... to žele osujetiti?".

Apstrahirajući sljepilo koje priječi spoznaju da se radi o većini, želim upitati odnosi se ovo "s kojim pravom" i na sve ostale manjine?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Želim podcrtati stav gđe Mihoković Puhovski, predsjednice Protagore, izražen citatom: "S kojim pravom oni u ime jedne manjine... to žele osujetiti?".

Apstrahirajući sljepilo koje priječi spoznaju da se radi o većini, želim upitati odnosi se ovo "s kojim pravom" i na sve ostale manjine?
    Mislim da imaš pravo. Neke manjine su in, druge su out. Jedne imaju neprikosnoveno pravo, druge moraju biti kuš... eto ti liberalizma i demokracije...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da imaš pravo. Neke manjine su in, druge su out. Jedne imaju neprikosnoveno pravo, druge moraju biti kuš... eto ti liberalizma i demokracije...
    Ne miješaj kruške i jabuke.

Nije isto pripadati manjini karakteristikama na koje nisi imao utjecaja - rođenjem (etnicitet, rasa, spol, seksualna orijentacija) ili uvjeta života (invaliditet, godine, siromaštvo ) ili u nekom trenutku pripadati manjini zbog nekog uvjerenja (u isto vrijeme vjerojatno i većini zbog nekog drugog uvjerenja). Rekla sam u nekom trenutku, jer su uvjerenja i stavovi promjenjivi, za to su najbolji pokazatelji izbori.

Ta ista liberalna demokracija štiti i jedne i druge, ali na različit način. Prvo se tiče ljudskih prava, a drugo građanskih prava.

Ta ista liberalna demokracija omogućila ti je pravo glasa (da glasaš i izabereš političku opciju koja će, ukoliko pobijedi, npr. uvesti drugačiji zdravstveni odgoj; ali i da se sama kandidiraš i prikupiš glasove onih koji podupiru tvoje stavove pa možeš i ti jednog dana uvesti promjeni u zdravstveni odgoj);
    omogućila ti je slobodu govora i sobodu okupljanja da svoj stav javno izrazite (evo, danas npr);
    omogućila je jednakost pred zakonom, pravo na vlasništvo, privatnost itd.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ne miješaj kruške i jabuke.

Nije isto pripadati manjini karakteristikama na koje nisi imao utjecaja - rođenjem (etnicitet, rasa, spol, seksualna orijentacija) ili uvjeta života (invaliditet, godine, siromaštvo ) ili u nekom trenutku pripadati manjini zbog nekog uvjerenja (u isto vrijeme vjerojatno i većini zbog nekog drugog uvjerenja). Rekla sam u nekom trenutku, jer su uvjerenja i stavovi promjenjivi, za to su najbolji pokazatelji izbori.

Ta ista liberalna demokracija štiti i jedne i druge, ali na različit način. Prvo se tiče ljudskih prava, a drugo građanskih prava.

Ta ista liberalna demokracija omogućila ti je pravo glasa (da glasaš i izabereš političku opciju koja će, ukoliko pobijedi, npr. uvesti drugačiji zdravstveni odgoj; ali i da se sama kandidiraš i prikupiš glasove onih koji podupiru tvoje stavove pa možeš i ti jednog dana uvesti promjeni u zdravstveni odgoj);
    omogućila ti je slobodu govora i sobodu okupljanja da svoj stav javno izrazite (evo, danas npr);
    omogućila je jednakost pred zakonom, pravo na vlasništvo, privatnost itd.

Zuska, prema stavu jedne društvene skupine se stručnjaci izjašnjavaju pogrdno, ismijavački, podcjenjivački i bez imalo sluha za to da se toj manjini ili većini ili tihoj većini, komegod, omogući da realiziraju svoje ljudsko pravo na odgoj svoje vlastite djece, i vjerska uvjerenja. To kako se krenulo džonom na vjernike nije uopće smiješno, i mislim da se ne smije događati, baš kao što niti druge manjine ne smiju biti izložene javnom vrijeđanju, ismijavanju i omalovažavanju zbog svojih stavova.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zuska, prema stavu jedne društvene skupine se stručnjaci izjašnjavaju pogrdno, ismijavački, podcjenjivački i bez imalo sluha za to da se toj manjini ili većini ili tihoj većini, komegod, omogući da realiziraju svoje ljudsko pravo na odgoj svoje vlastite djece, i vjerska uvjerenja. To kako se krenulo džonom na vjernike nije uopće smiješno, i mislim da se ne smije događati, baš kao što niti druge manjine ne smiju biti izložene javnom vrijeđanju, ismijavanju i omalovažavanju zbog svojih stavova.
    Ti mora da se zezaš....

Ajde još jednom pročitaj onaj skandalozni zmajev post, ako ti je kojem slučajem promakao (iako sumnjam).

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pročitala sam (doduše, ne dubinjajući) vaše upise
    razumijem vaše stavove
    al sam žalosna što se, već viđeno, uvijek hvatate za neke rubne i nespretno sročene rečenice te njima pokušavate degradidarti sve ostalo
    ja priznajem da ne znam sasvim lijepo i super ekstra znanstveno napisati post koji bi zadovoljio određene apetite određenih forumaša
    no, to nije ni bit
    jer, ako se ja već ne mogu popet na tzv vaš nivo, valjda onda vi možete sić koju stepenicu niže budući da ih ionako imate i znate
    naravno, ovo pišem pomalo sarkastično jer mi je baš bezveze to hvatanje za ružičastu boju i tom sl.
    valjda svi znamo da poanta i bit ostaju isti
    al eto, kad ste se već dovezali i doletili, reć ću samo da ima postoji više upisa više forumašica koje su obrazovanije i elokvntnije negoli kolicina koja meni prigovara na mom pismenom izražavanju
    i opet niš.. njihovi upisi vas također ne zadovoljavaju
    i ne trebaju
    stvar je jasna. ne možete nam nametati nešto.. a k tom, nije nas mali broj
    pa kad se već pozivate na demokraciju, zašto je ne poštivate u tom dijelu?
    il kad već govorite da je država sekularna država, zašto onda ne kažete da ta sekularnost dopušta ispovijedanje vjere i život po toj vjeri.. mi već tako živimo (ili bolje reć, trudimo se.. znat će onaj koji je kršćanin što to znači...) stoljećima, to je naša tradicija, naš identutet, naša kultura, naše naslijeđe, naša povijest...
    a vi tako olako želite prijeći preko toga dok na sva usta ispovijedate toleranciju sami tolerantni niste.. jer da jeste, bilo bi prava na izbor kao što ga postoji u mnogo čemu...
    dok se i u znanosti lome koplja oko nekih skliskih stvari, dok nema čvrstih dokaza... dok postoje, ne znastvenici, neg države koje dovode u pitanje neke stvari, vi opet po starom.. i želite svima nametnuti tj, dopuštate nametanje...
    pa druge koji suprotno misle prozivate raznim fobičarima, mrziteljima, diskriminatorima i sl.
    ne bili tako digli prašinu i bacali je u oči, zamagljujući vidove...
    za primjer: kad svom dijetetu budem objašnjavala svrhovitost rektuma, anusa, debelog crijeva.., hoće li to biti ruganje nekima??, ili će biti temelji anatomije?
    što reć kad vidiš neke države koje ubiru plodove nakaradnih spolnih odgoja pa kontaju u smjeru "nismo taj odgoj uveli dovoljno rano" pa ioh krenu uvodit u vrtiće opstruirajući nježne mozgove u razvitku koji ne mogu takve informacije ispravno pojmiti...
    o spolnom odgoju poučavat ću djecu onda kada vidim da ima interesa za to..
    neke osnove smo prešli.. izvanjske različitosti muškarca i žene...
    s tim da sam svjesna da odgoj ne traje ejdnim predavanjem nego se gradi godinama a može uništiti u trenu...
    svoju djecu želim odgajati za pozitivno a ne za negativno ..

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    pročitala sam (doduše, ne dubinjajući) vaše upise
    razumijem vaše stavove
    al sam žalosna što se, već viđeno, uvijek hvatate za neke rubne i nespretno sročene rečenice te njima pokušavate degradidarti sve ostalo
    ja priznajem da ne znam sasvim lijepo i super ekstra znanstveno napisati post koji bi zadovoljio određene apetite određenih forumaša
    no, to nije ni bit
    jer, ako se ja već ne mogu popet na tzv vaš nivo, valjda onda vi možete sić koju stepenicu niže budući da ih ionako imate i znate
    naravno, ovo pišem pomalo sarkastično jer mi je baš bezveze to hvatanje za ružičastu boju i tom sl.
    valjda svi znamo da poanta i bit ostaju isti
    al eto, kad ste se već dovezali i doletili, reć ću samo da ima postoji više upisa više forumašica koje su obrazovanije i elokvntnije negoli kolicina koja meni prigovara na mom pismenom izražavanju
    i opet niš.. njihovi upisi vas također ne zadovoljavaju
    i ne trebaju
    stvar je jasna. ne možete nam nametati nešto.. a k tom, nije nas mali broj
    pa kad se već pozivate na demokraciju, zašto je ne poštivate u tom dijelu?
    il kad već govorite da je država sekularna država, zašto onda ne kažete da ta sekularnost dopušta ispovijedanje vjere i život po toj vjeri.. mi već tako živimo (ili bolje reć, trudimo se.. znat će onaj koji je kršćanin što to znači...) stoljećima, to je naša tradicija, naš identutet, naša kultura, naše naslijeđe, naša povijest...
    a vi tako olako želite prijeći preko toga dok na sva usta ispovijedate toleranciju sami tolerantni niste.. jer da jeste, bilo bi prava na izbor kao što ga postoji u mnogo čemu...
    dok se i u znanosti lome koplja oko nekih skliskih stvari, dok nema čvrstih dokaza... dok postoje, ne znastvenici, neg države koje dovode u pitanje neke stvari, vi opet po starom.. i želite svima nametnuti tj, dopuštate nametanje...
    pa druge koji suprotno misle prozivate raznim fobičarima, mrziteljima, diskriminatorima i sl.
    ne bili tako digli prašinu i bacali je u oči, zamagljujući vidove...
    za primjer: kad svom dijetetu budem objašnjavala svrhovitost rektuma, anusa, debelog crijeva.., hoće li to biti ruganje nekima??, ili će biti temelji anatomije?
    što reć kad vidiš neke države koje ubiru plodove nakaradnih spolnih odgoja pa kontaju u smjeru "nismo taj odgoj uveli dovoljno rano" pa ioh krenu uvodit u vrtiće opstruirajući nježne mozgove u razvitku koji ne mogu takve informacije ispravno pojmiti...
    o spolnom odgoju poučavat ću djecu onda kada vidim da ima interesa za to..
    neke osnove smo prešli.. izvanjske različitosti muškarca i žene...
    s tim da sam svjesna da odgoj ne traje ejdnim predavanjem nego se gradi godinama a može uništiti u trenu...
    svoju djecu želim odgajati za pozitivno a ne za negativno ..
    X

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"Zdravstveni odgoj je puno više od spolnog odgoja koji u osnovnoj školi čini 17 sati ukupnog sadržaja, a u srednjoj 13 sati. Ne samo Roda, već većina roditelja podržava uvođenje ovakvog zdravstvenog odgoja i bilo bi važno znati zašto su ti roditelji protiv - je li zbog onoga što znaju o zdravstvenom odgoju ili zbog onoga što su im prezentirale udruge koje se tome protive", pita se Zanze.
    Ovo je stvarno ružno. Mislim da smo barem na ovom forumu više interesa za program pokazali mi koji mu se protivimo, iščitavajući i tražeći materijale, trudeći se da saznamo točno što i kako se uvodi. Ako smo katolici nismo nepismeni

. A ako se ti roditelji tome suprotstavljaju, neke svoju djecu upišu u katoličke škole", kazala nam je Mihoković-Puhovski.
    Fino, da upišemo 80% djece u RH u tri osnovne katoličke škole. U komunizmu baš i nisu nicale kao gljive poslije kiše. Da imamo izbora, da živimo u uređenoj građanskoj državi ne bi se ni bunili.

Mislim da se nitko tko odgaja svoju djecu i razgovara s njima ne treba bojati da će s tri ili četiri sata zdravstvenog odgoja biti ugrožene njihove obiteljske vrijednosti".
    Ok, to je kao homeopatija, samo liječi, a ne može škoditi. Fantastično. Obično ako govorim istinu, ono što djeluje ima aktivnu supstancu da bi djelovalo i ima nuspojave.
    Neiskreno i bez poštovanja prema drugačijem mišljenju. O tolerancijo i demokracijo moja...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Implicira se da djeca imaju probleme maloljetničkih trudnoća, droge, ovisnosti, pokazana je nekakva čudna slika muškarca s vaginom u nekom lakrdijaškom stavu (golog muškarca s vaginom)...

Eto, to je literatura za našu djecu.
    vidjela sam to
    mislim na fotku "muškog" bildera koji ima izvanske ženske donje spolne organe..
    sad, ko će znat koga opet vrijeđam ovim zapažanjem...
    vidjela sam i priču naziva, čini i se, "lančana reakcija"... trebala bih tražiti i citirati da opet ne dignem duhove...al ne mogu odoliti... hetero par hoda koju godinu, al ima bliske prijatelje sa strane..i sve u rečenicima kao da je to tak super da nemrem bit bolje..
    mislim, tom logikom, shvaćam ni da promiskuitet nije problem već jedino eventuaalni nezaštićeni sp. odnos..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •