Zdenka2 prvotno napisa
BigBlue, rasprava se nekako preselila ovdje, jer je izvorna tema zaključana. Nadajmo se da neće biti i ova.
Drago mi je da si postavila ovo pitanje, jer se u javnosti posve krivo interpretira stav roditelja koji se protive predloženom modulu, prema samom spolnom odgoju. Stječe ili čak fabricira dojam da želimo držati svoju djecu u neznanju, da ne priznajemo realnost njihove spolnosti i društvenih okolnosti kojima su izloženi već od osnovne škole. Uopće nije tako - mogu govoriti u svoje ime, a vjerujem da to mišljenje dijele i drugi roditelji vjernici. Mojoj djeci sam počela govoriti o spolnosti već vrlo rano, kako su stizala njihova pitanja, bez ikakvog uvijanja i skrivanja. Kako rastu, otvaraju im se nova razmišljanja i problemi, o čemu mogu pitati sve što žele. Nemam nikakvih zadrški prema takvim razgovorima, odnosno prema informiranju djece o spolnosti.
Zašto se roditelji opiru ovakvom programu? Eto, mediji će izvući izjavu jedne mlade mame koja kaže da ne želi da njezina djeca masturbiraju, naivno, možda se još nije susrela s time. Međutim, to će se reproducirati i poslužiti kao krunski argument kako živimo izvan stvarnosti i želimo držati svoju djecu u neznanju, pa čak im i prijetiti, koju mogućnost i ti navodiš u svom postu. Ali, ne radi se o tome. Za mene se radi o tome da je moj cilj kad se radi o spolnom odgoju moje djece uklapanje tog segmenta njihovog života u cjelinu njihovog osobnog razvoja. To mora biti spojeno s ljudskim vrijednostima u kojima ih želim odgajati, a ne odvojeno, kao neka čisto tehnička pojava, kao što je to slučaj u ovom prijedlogu programa. Meni je bitan razvoj pozitivnog stava prema spolnosti u kontekstu poštovanja prema sebi i drugome, svom vlastitom tijelu i tijelu drugoga i onog trećega, djeteta koje se može začeti. Bitno mi je postaviti njihov odnos prema spolnosti u kontekst ljubavi, davanja i prihvaćanja, obvezivanja i odgovornosti. To je za mene početak, a ne pristajem na odgoj koji kreće od kraja, od tehnikalija. Želim za njih informirani, otvoreni spolni odgoj, primjeren njihovoj dobi, primjeren dječaku i djevojčici koji se izrastaju u mladića i djevojku. Želim informacije koje će podržati njihov razvoj, njihove potrebe i to u kontekstu već ranije rečenog.
Ovaj program to što ja želim ne nudi, dapače, niti ne dotiče. On se svodi na tehnikalije, a mimo toga nudi ideologiziran stav prema spolnosti s kojim se ne slažem.
Nadam se da nisam pobrzala i nešto krivo shvatila vezano uz ovu informaciju o odgađanju provedbe programa. Ako i ne bude tako, nastavit ćemo na tragu svojih prava.