Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
puntice, mislim da nisi mogla mašiti moj drugi post vezan za tu emisiju, pa mi nije jasno zaš me to pitaš???

što se tiče Djedice...pričali smo o tome... ma ne može on zasjeniti malog Isusa kad mu nije ni do koljena, lol
Isus je živ a Djedek je puka izmišljotina.. k tom, odličan predmet za marketinške vratolomije!!
ne pitam tebe nego onako, retorički se pitam?

Slažem se s tobom po pitanju djedice i Isusa, jasno je ko dan
Samo, ono što meni nije jasno je: Otkud odjednom običaj da mali Isus nosi darove? I to je puka izmišljotina
Najveći dar je taj što se on rodio, i mi slavimo njegov rođendan, i ne razumijem zašto bi od njega još i darove dobivali? to nema nikakvog smisla a još manje logike
Običaj darivanja za Božić veže se uz darivanje jedni drugih, a ne uz očekivanje darova od malog Isusa, ili bilo koga drugoga. Na Božić su se tradicionalno darivale sitnice, koje bi po mogućnosti ljudi sami napravili. darovali bi ih svojim bližnjima za Božić, da podijele malo božićne radosti s njima.
Nažalost, komercijalizacija Božića (npr. djed mraz itd.) su pridonjeli tome da se božićni običaji promijene i kod katolika, pa se puno toga pretvorilo u cirkus koji s Božićem nema puno zajedničkih točaka. Djeca jedva čekaju Božić da mogu dobiti onaj neki dar koji si već dugo žele...to im je najvažnije. I ok, otići će i na misu, veseliti se rođenju Isusovom, ali sve to nekako usput. Nažalost.
Po meni bi bilo 100 put bolje da se katolici drže svojih običaja i da se ne daju uvući u tu komercijalizaciju Božića, da pokažu zašto katolički i ne-katolički božić nisu jedno te isto.