Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Izdajanje? .. i još neke nedoumice..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izdajanje? .. i još neke nedoumice..

Kada je moja beba imala 17 dana, odspavala je 7 sati u komadu, a ja nisam prepoznala prepunjenje dojke i završila sam sa 39,7, a kasnije i na antibioticima. Sada je stanje bolje, ali su meni ostala neke nejasnoće. Sa svih strana sam čula sto savijeta i mahom su to bili "izdajaj, izdajaj", ali meni to nije imalo baš puno logike pa nisam baš puno izdajala. Dakle, moje prvo pitanje je "Kada je nužno izdajati?!?"

Moja beba i sada ima neki svoj čudan ritam sisanja tako da predvečer sisa non-stop, praktički satima i mogao bi još... ali ja više ne mogu pa ga tata uspije uspavati nakon dugog plača. I onda kad zaspe spava ko top satima, a meni se dojke opet pune i pune. Zbog straha od prepunjenja zadnjih par noći ga budim kad osjetim da su dojke pune i tvrđe. Da li tu ima neki pametan savijet? Strah me ako čekam da se sam probudi opet ne završim s upalom...

I još jedno pitanjce (nadam se da ne dodijavam previše). Kad dojimo, a to radimo uvijek na ležećki, često mu curi mlijeko iz nosa, donje nozdrve.. da li je to normalno?!

Puno hvala!!!

I javna zahvala Renati!! Bez njene pomoći teško bih prebrodila prve dane dojenja!!!

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga jasna, nije potrebno izdajati se, jer kako se budes vise izdajala, mlijeko ce ti se vise stvarati. jedino ako osjetis bas jaki pritisak i bol u dojkama mozes se izdojiti samo malo dok taj pritisak ne popusti. ako ti se stalno dogadja da ti beba dugo spava, ne moras ga buditi, dovoljno mu je u snu ponuditi dojku, obicno ju djeca tako prihvate bez problema. tvoj je problem vjerojatno taj sto prodje nekad previse vremena izmedju dva podoja. poskakljaj ga bradavicom po kutu usne, i refleksno ce otvoriti usta i prihvatiti dojku.
    sto se tice toga da predvecer duze sisa, to je normalno. vecina beba u popodnevnim satima imaju najvece potrebe za hranom. samo trebas izdrzati, sve ce se samo srediti kada malo naraste.
    tvoje zadnje pitanje je bilo u vezi curenja mlijeka iz nozdrve dok dojite lezeci. to je isto normalno. u velikom naletu tog prvog mlijeka dijete ne uspije progutati sve, pa se visak cijedi iz nosnice. ne trebas se zabrinjavati, i to ce kratko trajati. mozete promijeniti polozaj, tj. mozes ga dojiti tako da mu je glava na povisenom polozaju u odnosu na tijelo.
    i ne dodijavas uopce, ako ti treba bilo kakav savjet, sve cure ce ti pomoci koliko mogu. a ja ako sam nesto zaboravila reci, neka me cure upotpune .

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga jasna, pokušat ću ti brzinski odgovoriti na pitanje o izdajanju.
    Izdajanje je potrebno u nekoliko slučajeva: kod prepunjenosti dojke, začepljenja kanalića, mastitisa ili kad se želi povećati količina mlijeka ili stvoriti dodatni obrok za bebu iz bilo kojeg razloga.
    No ono što može izazvati problem i nedoumicu je: koliko se izdojiti. Neke mame naprave veliku pogrešku i npr. kod prepunjene dojke i upotrebom izdajalice stvore još gori problem jer naruše ponudu i potražnju mlijeka. Drugim riječima: što one više izdajaju, to se mlijeka više stvara i nikako ne uspijeva doći do prirodne ravnoteže koju samo stvori dijete nakon nekog vremena. A ravnoteža je u tome da se stvara onoliko mlijeka koliko dijete pojede i do nje dolazi nakon par tjedana dojenja. Znak da je ona uspostavljena su mekane grudi iz kojih više mlijeko ne curi, već se mogu doimati prazne, čak i mlohave.
    U tvom slučaju izdajanje je bio dobar savjet, ali dobro si napravila i ti što se nisi pretjerano izdajala. No, ako beba toliko puno spava, a ti je ne želiš buditi, svakako se moraš izdojiti toliko da popusti napetost u grudima, odnosno da se ti riješiš viška koji može stvoriti problem. Najbolje se izdajati rukom ( mislim da su ti tehnike već bile opisane? )
    To što ti beba sad puno siše znak je da vjerojatno prolazi kroz razdoblje skoka u razvoju i tim čestim sisanjem postići će stvaranje onolikih količina mlijeka kolike će mu odsad trebati. Nemoj se time opterećivati, pokušaj se opustiti, slobodno lezi s djetetom, odmaraj se i doji ga na zahtjev koliko god ono hoće.
    To što mu iz nosa izlazi mlijeko vjerojatno dolazi od naglog refleksa otpuštanja mlijeka koji mu napuni i usta i nos. Pokušaj dojiti u položaju gdje djetetova glavica dolazi iznad bradavice, npr. ti ležiš, a dijete iznad. Ili: ti sjediš, a dijete držiš u hvatu kolijevke no malo podignuto. Takvi položaji sprječavaju nagle izljeve mlijeka.
    Po pitanju dugog spavanja, mišljenja se dosta razlikuju. Neki smatraju da dijete ne treba buditi, moje iskustvo je bilo drukčije, no naš je slučaj bio bitno drukčiji od tvoga. Procijeni prema svojoj intuiciji, ali ako se odlučiš pustiti ga da spava, svakako se izdoji da sačuvaš laktaciju te da ne dođe do zastoja i upale.
    Eto, toliko od mene.
    Pozdrav tebi i bebi! :D

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga jasna, prvo pozdrav i pusa malom spavacu

ja cu ti pokusati odgovoriti na prvo pitanje -

izdajati u tvojoj situaciji nije nuzno. ne znam sad koliko tocno ima tvoja beba, ali treba nekih 6-8 tjedana da se ponuda i potraznja izbalansiraju. negdje nakon tog perioda, dojke ce sasvim dobro funkcionirati po rasporedu koji im zada beba. ono sto tebe muci - dugi periodi sna - problem su kod malih beba, dakle u prva tri mjeseca bilo bi pozeljno da beba ne bude dulje od 4 sata bez hrane, slobodno mu (ili joj) u snu mozes "uvaliti" bradavicu kad osjetis da su grudi prepune (teske, tvrde, kvrgave) ali i onda kad odspava dulji period bez budjenja. moguce je da ces problema s teskim grudima imati i ako beba cesce doji, onda je preporuka da izdojis sasvim malo, cisto da ti bude lakse dok se beba ne probudi. ukoliko bi izdajala vise (s ciljem da ispraznis dojku) napravila bi si kontraefekt jer bi potakla pojacanu proizvodnju mlijeka.

nadam se da ce ti ovi savjeti malo pomoci

sto se tice curenja mlijeka kroz nosnicu, nisam sto posto sigurna, ali rekla bih da nije alarmantno, cak stovise, normalno (cesto znaju pri povracanju male bebe povratiti kroz nos)... pokusat cu pronaci nesto, a vjerojatno se javi jos koja mama s konkretnim savjetom

sretno :D

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jesmo brze, ha? :D:D:D

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

edit:
    i to u 5 minuta sve tri

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da nas ala vidi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gledam vas cure i cvijetam ko poriluk na mjesecini,. super odgovarate i prave ste pcelice radilice

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

natječemo se koja će prije

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasna, javi nam kako ste? jel pomazu uspravni polozaji dojenja? jesu li grudi omeksale?

:D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Svaka cast!!

Puno hvala na odgovorima!!! Nisam se nadala tako brzim odgovorima!! Za izdajanje sam znaci bila u pravu, ali mi je svejedno trebala potvrda ..jos jednom... Sestre u rodilistu, patronazna sestra, doktorica opce prakse.. svi su mi govorili da izdajam!!!

Za sada ga budim i to tako da krenemo u previjanje. Pokusaj uvaljivanja dojke dok spava nije urodio plodom (probala sam samo jednom), mozda probam jos koji puta. Nakon previjanja je dovoljno budan za sisanje, ali ne previse pa opet brzo zaspe i tako mi se cini najbolje. Bolje da njega malo inkomodiram (mali Matija je u pitanju.. skoro cemo imati mjesec dana) nego da sebe natezem satima jer nisam bas savladala izdajanje..

A sto se tice curenja mlijeka iz nosa, ako je to normalno onda me ne smeta.. Obrisem musavo dijete poslije i to je to.. Previse mi odgovara lezeci polozaj da ga mijenjam.

Cure puno hvala! Da nije bilo RODA i tupljenja o tome koliko je dojenje dobro, a koliko je to ipak tesko uhodati nikad moj mali Matija ne bi dojio.. vec bi fino papao neku "humanu"... Svi savijeti koje sam tu procitala su mi bili od velike pomoci skroz od rodilista koje samo teoretski daje podrsku u dojenju.. a ta podrska se mahom provodi davanjem bocica s nadohranom... Svaka cast na porsci i svakoj pomoci...

Jedva cekam mjesecni pregled da vidim koliko je dobio. Vjerujem da je dobro jer je stretna beba!!!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasna, hvala na odgovoru i updateu i sretno i dalje... jako mi je drago da vam ide...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj klia prvotno napisa
    A ravnoteža je u tome da se stvara onoliko mlijeka koliko dijete pojede i do nje dolazi nakon par tjedana dojenja. Znak da je ona uspostavljena su mekane grudi iz kojih više mlijeko ne curi, već se mogu doimati prazne, čak i mlohave.
    Mene moja patronazna stalo gnjavi da su mi grudi previse mekane, neka vise jedem, da bi bebach mogao izgubiti na tezini itd.
    Ovo sto si napisala mi ima vise smisla, zbog toga sto su mi grudi na samom pocetku bile tvrde, nabrekle, vruce (i ja sam imala povisenu temperaturu), a kasnije se to izgubilo, takodjer se smanjilo curenje mlijeka. E sad me zanima, znaci li to da se ta ponuda-potraznja bolje regulirala ili mozda patronazna ima pravo? Kako uopce mogu znati jede li bebach dovoljno (ne izgleda mi gladno, cesto zaspi na dojci, nocu bi spavao cijelu noc da ga ne budim za dojenje itd). Lagano mi je stavila bubu u uho da nece dobiti dovoljno na tezini i sad me to muci. Osim toga, nisam sigurna kad mi je dojka skroz ispraznjena, i kad bi trebala ici na drugu, pa me i to brine, sto ako zbog mog neznanja ostane gladan itd.

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga jasna, drago mi je da ide na bolje .
    a ti violet, nista ne brini. dat cu ti samo jedan primjer od patronazne kojoj sam postavila pitanje vezano za dojenje odmah nakon poroda. odgovorila mi je " pa gospodjo, ja jos nisam rodila pa ne znam". toliko o tome koliko su educirane. vecina njih (nazalost, iste sam struke kao one ali ne mogu ne prokomentirati) daje informaciju bez veze, cisto da nesto rece. na tvome mjestu se bas i ne bi opterecivala, vazno jeda dijete ima dovoljno mokrih i pokakanih pelena, i da je zadovoljno. najbolje ces vidjeti na sljedecem vaganju, mada ti ni to nije 100%-tno najbolji pokazatelj. govorim iz iskustva. a sto se tice ispraznjenih dojki i toga kako znati kad se dojka ispraznila, najbolje bi bilo staviti ga na drugu tek onda kada vidis da je dijete postalo nezadovoljno a i dalje vuce i place. tako sam radila i ja. dojke su ti vjerojatno mekane jer se ta ponuda i potraznja reguliraju, a ne zato sto nemas dovoljno mlijeka .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jasna i Violet na dobrom ste putu i drago mi je da se stvari popravljaju tako brzo :D
    Cure, fakat ste brze-jedan dan ne upalim komp. i onda više nemam što odgovoriti
    Ipak samo jedna stvar- popodnevni plač kod Jasnine bebe može biti posljedica večernje tjeskobe i psihičkog umora. Tu je dojenje najbolji lijek, a ako je bebica dovoljno jela onda je mazite ili nosite kao što je tvoj muž već činio.
    Eto, toliko, guštajte sa bebačima! :D

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

violet, beba koja je nakon podoja ostala gladna ce ti to sigurno dati do znanja - placem, nezadovoljstvom, trpanjem ruku u usta, ocajnickim sisanjem svega sto joj bude u blizini - maminog prsta, ruba platnene pelene, dude varalice ... Takodjer, ako je zaspala za vrijeme dojenja i u kratkom vremenu (15-20minuta) se probudi placuci i dajuci gore navedene znakove, moguce je da se nije najela. Tada je najbolje ponuditi prvo istu stranu na kojoj je prethodno dojila, da bi bila sigurna da ce ju do kraja isprazniti (i doci do "glavnog jela" tj. masnog mlijeka) a onda po potrebi dati i drugu stranu.

Opcenito, treba pratiti broj mokrih pelena i stolica u 24 sata, i naravno promatrati dijete - da li je zadovoljno, da li izgleda zdravo, veselo, komunicira s okolinom .....
    Dobitak na tezini na zalost razliciti pedijatri razlicito tumace, tj. nekima je 700 grama dovoljno da preporuce dohranu, a drugi (prodojeci) ce reci da je to sasvim ok dobitak.

Ne znam koliko je tvoja beba stara, da li ste vec bili na kontroli?
    Ne kuzim na osnovu cega te patronazna zastrasuje da dijete nece dovoljno dobiti na tezini?
    Sto se tice prehrane, za vrijeme dojenja su mamine potrebe za kalorijama povecane, najbolje bi bilo da slijedis svoj osjecaj gladi i zedji, i pazis da ne gladujes, tj. da ipak imas nekoliko obroka na dan, znam da se dogodi da jednostavno ne stignes nista pojesti, pogotovo ako si sama s bebicom, pokusaj ipak doruckovati, rucati i vecerati. Tekucine isto treba piti dosta, ali ne na silu, jer ce se sav visak i tako izluciti mokracom.

Javi sto je bilo na kontroli.
    Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidim patronažne sestre su išle sve u istu školu. Umjesto podrške majkama i obiteljima stalno bacaju nekakve crve sumnje.
    Nama je rekla da postoje djeca koja vegetiraju i uzimaju hrane tek tolko da ne umru :shock: :shock: .
    Najozbiljnije se pitam jel ih sponzoriraju (kršitelj koda), Humana milulil i slične firme?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nanky prvotno napisa
    Vidim patronažne sestre su išle sve u istu školu. Umjesto podrške majkama i obiteljima stalno bacaju nekakve crve sumnje.
    Na srecu, mi imamo najbolju patronaznu na svijetu :D

Nijednom nije preporucila dohranu, svaka recenica je kod nje podredjena dojenju, opustanju i opcenito dobrom fizickom i psihickom zdravlju i napretku bebe i mame. Dosla je jednom prije poroda, prvi dan nakon dolaska iz rodilista, svaka 3 dana nakon toga (jer se pupak koji je otpao morao malo srediti) i onda jednom tjedno sve do prve kontrole, a takodjer i nekoliko puta "van redoslijeda" zato sto sam ju ja zvala (u pitanju je bio blagi soor kod bebe prvi put, a drugi put baby akne (joj, kad se toga sjetim - doma su me iskomirali za te akne da sam pojela ovo, ono, da ovo ne radim dobro, itd. - a to u biti cisto fizioloska pojava!)

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jasna, kako sam fino uspjela propustiti ovu temu :shock: bila sam zadnji put na ovom forumu taman prije nego si je ti otvorila

molim na hvala i drugi put

jako mi je drago da si se javila ovdje i da vidis kako se tu brzo i lijepo odgovara

cure su vec sve napisale. ja cu sad tu uglavnom ponoviti, ali eto da imas i moje misljenje. najbolje je da obadvoje spavate i da se niti ne izdajas niti ga budis. ali sve dok se bojis prepunjenja i dok je on jos ovako mali, bolje da ga budis nego da se izdajas po noci.
    daj mu 4-5 sati. ustvari ovisi koliko je ispraznio dojke prije spavanja. ako jos uvijek visi satima, onda je skroz ispraznio. pazi kad ti pojede samo jednu, drugu bas i ne, da onda s tom drugom ne nastane problem ako zaspite cijelu noc.
    njemu nije bas neki problem probuditi se i papati. a nema sanse da poremetis neku "rutinu" jer ovako male bebe mijenjaju svoju rutinu kako rastu.
    po noci se mozes izdojiti jedino u slucaju da pojede jednu stranu i zaspi ko top, a druga te pocne smetati i boluckati zbog previse mlijeka. onda ju nakon tog podoja izdoji samo malo da omeksa.

po danu se izdoji u specijalnim prilikama: kad se njemu smanji apetit (zna se i to dogoditi). jednu stranu mu das, a isto kao sto sam napisala za noc, drugu izdojis ako ti je nelagodno prepuna, samo da malo omeksa.
    vrijedi i ako ste neko vrijeme odvojeni, kad negdje ides ili slicno.

nikako nemoj upasti u redovito izdajanje, ni po danu ni po noci.

druga stvar: jos uvijek mi nije jasno kako to on visi bas satima.
    jel na obje strane?
    jel samo navecer?
    jel sisa neko vrijeme, pa onda 15 minuta ne, pa onda hoce opet?
    jel sisa aktivno (guta) ili samo duda? jesi ga probala poticati da sisa aktivno?

i treca stvar:
    polozaj, ali to drugi put :D

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jasna, drago mi je da je krenulo i da smo ti bile od neke pomoći i podrške!

Violet, evo te citiram:
    Kako uopce mogu znati jede li bebach dovoljno (ne izgleda mi gladno, cesto zaspi na dojci, nocu bi spavao cijelu noc da ga ne budim za dojenje itd
    jer si na svoje pitanje sama odgovorila Nemoj se opterećivati komentarima patronažne sestre glede mekoće dojki, ti si sama zaključila što je ispravno promatrajući svoje dijete i vaše dojenje od početka. Eto, mi smo tu samo da ti potvrdimo ono što već prakticiraš neovisno o bilo kakvoj patronažnoj. Uz ovo što si navela promatraj broj pomokrenih i pokakanih pelena, jesu li okice sjajne, put svježa i glatka. I to ti je najbolje mjerilo! :D

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kak ste?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nanky prvotno napisa
    Najozbiljnije se pitam jel ih sponzoriraju (kršitelj koda), Humana milulil i slične firme?
    Evo da se nadovezem - danas sam na kucnu adresu dobila prospekt od (kršitelj koda)a - "Savjetnik za prehranu".
    Cak i **** - za razliku od patronaznih sestara (ne moje, ali dosta frendica mi se buni na svoje patronazne) preporucuje dojenje.

Citiram:
    "Dojenje je najbolji nacin prehrane Vaseg djeteta. Ne samo da je najjeftinije, nego majcino mlijeko sadrzi tvari koje stite od bolesti i alergija. Cesto stavljanje dojenceta na prsa regulira laktaciju. Lijecnik ce Vas posavjetovati kako uspjesno dojiti." (DA BAREM HOCE - kad se samo sjetim "sestara za dojenje" u rodilistu, svaka je govorila drukcije )
    "Jednom prekinuto dojenje tesko je ponovno uspostaviti. Uvodjenje bocice uz dojenje isto tako moze imati nepovoljan ucinak na dojenje."
    "Preporucujemo Vam da svakako iskljucivo dojite tijekom prvih mjeseci
    zivota"... itd.

ivarica

Početno

**** mora na kutiji preporuciti dojenje, jer ga na to tjera medunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majcino mlijeko.

ali, da u (kršitelj koda)U stvarno vjeruju u parole koje moraju nalijepiti na kutiju, ne bi krsili taj isti pravilnik gdje god stignu i na najbezobraznije nacine, a jedan od tih je i taj letak kojeg NISI SMJELA dobiti na kucnu adresu.

ivarica

Početno

o Rodinim zalaganjima da se Pravilnik pocne postivati i u Hrvatskoj vise mozete procitati na portalu, gumb monitoring

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...9&Tekst2ID=159

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    ali, da u (kršitelj koda)U stvarno vjeruju u parole koje moraju nalijepiti na kutiju, ne bi krsili taj isti pravilnik gdje god stignu i na najbezobraznije nacine, a jedan od tih je i taj letak kojeg NISI SMJELA dobiti na kucnu adresu.
    Da - a dobila sam ga na kucnu adresu zato sto su sestre za dojenje ( ) u bolnici ispunile nase podatke pri dodjeli paketa "Sretna beba". Znaci, samo rodiliste ih informira o tome tko bi mogao biti zainteresiran, itd. itd....

U vezi posta, htjela sam reci da oni barem prividno propagiraju dojenje, dok (cini mi se) velika vecina naglas propagira bocicu...

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    U vezi posta, htjela sam reci da oni barem prividno propagiraju dojenje, dok (cini mi se) velika vecina naglas propagira bocicu...
    Izgleda da mi je vrijeme da idem u krpe :wink:

EDIT - U vezi posta, htjela sam reci da oni (****) barem prividno propagiraju dojenje, dok (cini mi se) velika vecina PATRONAZNIH naglas propagira bocicu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno sve nam je bolje

I dalje dojimo po noći i bez zahtjeva i uspjela sam ga staviti na dojku i bez buđenja. Stvarno samo treba češkati po kutu usana. Ja sam prije otvorila usta i stavila dojku ha ha.. i ništa se nije događalo.. Pokušat ću to polako ukinuti jer se stanje s dojkama popravlja. Još jednom hvala na pomoći.. baš mi je žao što nemam više vremena za visiti na forumu!!!

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bit ce vremena za visiti na forumu kad bebica malo naraste :wink: , i drago mi je da si rijesila problem sa dojenjem!
    HURAAAAAAA!!!!!!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jasna, super!

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naprid jasna!!! :D

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja se isto zgrazam kad vidim u djecjoj ambulanti tu kod mene kako u cekaonici stoji hrpa letaka od ****-a. tocno mi dodje da ih uzmem i nonsalantno pobacam u smece!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Klia i ostalo cure, otvaram vlastiti thread o nedoumicama vezanim za dojenje, tako da Jasni i ostalima ne otezavam (dodatno) pracenje ovog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •