Zorana prvotno napisa
Deaedi, razmisljas li tako samo zato jer je rijec o nekontroliranim uvjetima? Npr. tu kod nas postoji citavi sistem takvog nacina cuvanja djece. I preporucuje ga se za djecu do trece godine zivota. Princip je otprilike isti, cuvalica u svom domu brine se za manji broj djece, ne znam tocno koja je gornja granica, medjutim mislim da ih vecina ima kod sebe cetvero do petero djece na skrbi.
Drzava omogucuje obuku zenama koje se odluce raditi profesionalno taj posao. I onda ides normalno na trziste rada. Svaka cuvalica se, naravno, mora potruditi biti i ostati na dobrom glasu pa se u oglasima iznose razne vrste reklama i prednosti koje osobe nude; jedenje bio hrane, imanje vlastitog vrta, raznorazni izleti, imanje ili neimanje kucnih ljubimaca itd.
Mislim da u slucaju bolesti postoji opcija da djecu preuzme privremeno druga cuvalica, ali nisam sigurna kako funkcioniraju detalji.
U svakom slucaju, ja sam se nekad raspitivala o ovoj opciji i jako cesto sam cula pohvale, pogotovo kad je rijec o manjoj djeci. Dijete nikad ne moze dobiti jednaku brigu u jaslicama kao sto je dobije od cuvalice, makar je dijelilo i sa dvoje-troje druge djece.