Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Čuvanje djeteta u domu čuvalice (+ druga djeca)

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Čuvanje djeteta u domu čuvalice (+ druga djeca)

Ponudila nam se varijanta da nam malecki bude čuvan kod tete čuvalice, zajedno sa njenim djetetom i još jednim maleckim. Dakle, dijete bi ja svaki dan morala voziti u drugi kvart i natrag.
    Cijena tog čuvanja bi bila nešto iznad prosjeka za Zg, za puno radno vrijeme čuvanja u našem stanu pa sam malo ostala u šoku tim iznosom. Nekako sam očekivala da je cijena u toj varijanti niža s obzirom da moje dijete neće imati 100% pažnju i brigu čuvalice.

Nije da želim uštedjeti na brizi oko djeteta nego se stvarno pitam da li je to realna cijena, ima li netko iskustava?

Ima li netko općenito iskustava sa takvim aranžmanom i da li ima nekih negativnim aspekata na koje nisam mislila?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Čuvanje djeteta u domu čuvalice (+ druga djeca)

Citiraj Majuška prvotno napisa
    Cijena tog čuvanja bi bila nešto iznad prosjeka za Zg, za puno radno vrijeme čuvanja u našem stanu pa sam malo ostala u šoku tim iznosom. Nekako sam očekivala da je cijena u toj varijanti niža s obzirom da moje dijete neće imati 100% pažnju i brigu čuvalice.
    Mene je bas to odbilo od tog tipa cuvanja.
    Dobila sam preporuku za takvo cuvanje od kolegice koja je bila odusevljena, grupa od 5 kikaca i teta za svakog od njih uzima 2500 kuna za puno radno vrijeme. Za tu cijenu imamo tetu samo za sebe ako tako mogu reci. Osim cijene odbilo me i to da je to skoro isto kao u privatnom vrticu, mala grupa i jedna teta.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Citiraj srecica prvotno napisa
    Dobila sam preporuku za takvo cuvanje od kolegice koja je bila odusevljena, grupa od 5 kikaca i teta za svakog od njih uzima 2500 kuna za puno radno vrijeme. Za tu cijenu imamo tetu samo za sebe ako tako mogu reci. Osim cijene odbilo me i to da je to skoro isto kao u privatnom vrticu, mala grupa i jedna teta.
    Evo, malo sam vas citirala...spomenuli ste nešto o čemu već duugo razmišljam, pa bih voljela čuti još mišljenja..radi se o tetama- čuvalicama, naravno...Ja nekako, nisam sklona ovakvom mišljenju "za 2500 kn imamo tetu čuvalicu samo za sebe..Ja se osobno takvog uvjerenja bojim..Razmišljam tko se uopće bavi čuvanjem naše djece u privatnim aranžmanima i zašto...Nekako mi se čini da su to često žene koje su na to prinuđene jer "ne mogu naći ništa bolje"...tko bi inače čuvao dijete u tuđem stanu (dakle putuje na posao) 10 sati dnevno (8 radno vrijeme + vrijeme koje roditelji provedu na putu) za 2000 ili 2500kn??I mi mislimo da takvu osobu "imamo za sebe" pa smo sretni..Ja polazim od toga da je ona onda sama s mojim djetetom silne sate svaki dan i to bez ikakve kontrole :shock: ..Koliko god preporuka imala, koliko god nam se čini dobra..to sve ne znači ništa kad ostane sama s djetetom...Razmislite..one ne mogu bit sretne s tom situacijom da ih netko "ima" na cijeli dan i to za 2500kn mjesečno...A ako teta koja s mojim djetetom provodi vrijeme nije sretna, staložena ispokojna...ako je frustrirana i nesretna, ni moje dijete ne može napredovati...sigurno..Moja preporuka svima: birajte jaslice!!
    Oprostite na podužem postu...na ovakvom iznošenju mišljenja, malo sam otišla off topic, ali eto...to je jedno razmišljanje..možda kome pomogne u odluci..

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

5*2500kn?!?!?Jel plaća porez i slično, jer to je 12500kn, ne previše nego debelo IZNAD previše.

Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj anin prvotno napisa
    Evo, malo sam vas citirala...spomenuli ste nešto o čemu već duugo razmišljam, pa bih voljela čuti još mišljenja..radi se o tetama- čuvalicama, naravno...Ja nekako, nisam sklona ovakvom mišljenju "za 2500 kn imamo tetu čuvalicu samo za sebe..Ja se osobno takvog uvjerenja bojim..Razmišljam tko se uopće bavi čuvanjem naše djece u privatnim aranžmanima i zašto...Nekako mi se čini da su to često žene koje su na to prinuđene jer "ne mogu naći ništa bolje"...tko bi inače čuvao dijete u tuđem stanu (dakle putuje na posao) 10 sati dnevno (8 radno vrijeme + vrijeme koje roditelji provedu na putu) za 2000 ili 2500kn??I mi mislimo da takvu osobu "imamo za sebe" pa smo sretni..Ja polazim od toga da je ona onda sama s mojim djetetom silne sate svaki dan i to bez ikakve kontrole :shock: ..Koliko god preporuka imala, koliko god nam se čini dobra..to sve ne znači ništa kad ostane sama s djetetom...Razmislite..one ne mogu bit sretne s tom situacijom da ih netko "ima" na cijeli dan i to za 2500kn mjesečno...A ako teta koja s mojim djetetom provodi vrijeme nije sretna, staložena ispokojna...ako je frustrirana i nesretna, ni moje dijete ne može napredovati...sigurno..Moja preporuka svima: birajte jaslice!!
    Oprostite na podužem postu...na ovakvom iznošenju mišljenja, malo sam otišla off topic, ali eto...to je jedno razmišljanje..možda kome pomogne u odluci..
    a u jaslicama tete za 4300 kn čuvaju 12-ero djece. misliš da to nije frustrirajuća situacija :/

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ali u jaslicama je kakva takva kontrola (stručni tim vrtića, kolegice, roditelji koji, kako ih je puno a dolaze u različito vrijeme mogu štošta zamijetit..).
    To je mala plaća, da, ali je ipak plaća, mirovinsko i zdravstveno su plaćeni, a i radno vrijeme je manje od radnog vremena tete-čuvalice..I neću reći da tete i jaslicama su sve savršene i da nema frustriranih, ali one su svoje zanimanje birale, i znale su što ono donosi (rad sa puno djece i uz malu plaću), za razliku od teta-čuvalica koja je najčešće imala izbor između čuvanja djeteta za sitne novce na crni ili čišćenja stubišta..Eto, malo sam još argumentirala svoj stav..

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uh, koliko pogrešaka u tipkanju u mom prethodnom postu..Oprostite!!Žurba, žurba..

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala svima na mišljenjima ali imam dojam da tema skreće u nekom drugom smjeru tipa: "jaslice ili čuvalica", što ovdje nije tema. Tu odluku sam davno donjela nakon duuuuugog vaganja i razmišljanja. Nisam tip osobe koji apriori nema povjerenja u osobe koje su odlučile čuvati djecu.
    Zanima me baš konkretno ova situacija, dakle kada se dijete ostavlja u maloj grupici kod tete čuvalice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa pretpostavljam da ta teta onda i hrani tu djecu, valjda je zato viša cijena?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa meni se taj nacin cuvanja djece ne svidja. Radi se na neki nacin o ilegalnim vrticima. Bez ikakve kontrole i nadzora.
    Kada dijete cuva cuvalica u roditeljskom domu, to je ipak drugacije nego kada se cuva 5 djece u necijoj kuci - to bi strogo zabranila.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni je isto totalno bezveze da žena čuva uz moje još nekoliko djece, a da to masno plaćam. To mi nikako ne bi bila opcija. I ja sam imala takvu ponudu. Odmah sam od toga odustala.

anin - krećeš od krivih premisa i donosiš krive zaključke. Većina teta čuvalica su žene u mirovini koje nemaju nikakvih obaveza. I nisu školovane za taj posao. Većina ih prihvaća posao čuvanja u svom kvartu i ne vidim mjesta nezadovoljstvu za čuvanje djeteta za 2.500 kn.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa pretpostavljam da ta teta onda i hrani tu djecu, valjda je zato viša cijena?
    svejedno prepreviše. Eto. moje mišljenje. Jedino ako je ekstremno obrazovana i hrani ih organskom hranom.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpisujem krompirić i još dodajem da je tu prisutan problem bolesti, npr tete.
    Ako ti je dijete bolesno, uzmeš bolovanje, a ak je teta bolesna, svih 5 mama uzmu bolovanje :?
    Jel ima mogućnost neke zamjene ili?

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Pa meni se taj nacin cuvanja djece ne svidja. Radi se na neki nacin o ilegalnim vrticima. Bez ikakve kontrole i nadzora.
    Kada dijete cuva cuvalica u roditeljskom domu, to je ipak drugacije nego kada se cuva 5 djece u necijoj kuci - to bi strogo zabranila.
    upravo ovako , a plaća je više nego izvrsna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi, razmisljas li tako samo zato jer je rijec o nekontroliranim uvjetima? Npr. tu kod nas postoji citavi sistem takvog nacina cuvanja djece. I preporucuje ga se za djecu do trece godine zivota. Princip je otprilike isti, cuvalica u svom domu brine se za manji broj djece, ne znam tocno koja je gornja granica, medjutim mislim da ih vecina ima kod sebe cetvero do petero djece na skrbi.
    Drzava omogucuje obuku zenama koje se odluce raditi profesionalno taj posao. I onda ides normalno na trziste rada. Svaka cuvalica se, naravno, mora potruditi biti i ostati na dobrom glasu pa se u oglasima iznose razne vrste reklama i prednosti koje osobe nude; jedenje bio hrane, imanje vlastitog vrta, raznorazni izleti, imanje ili neimanje kucnih ljubimaca itd.
    Mislim da u slucaju bolesti postoji opcija da djecu preuzme privremeno druga cuvalica, ali nisam sigurna kako funkcioniraju detalji.
    U svakom slucaju, ja sam se nekad raspitivala o ovoj opciji i jako cesto sam cula pohvale, pogotovo kad je rijec o manjoj djeci. Dijete nikad ne moze dobiti jednaku brigu u jaslicama kao sto je dobije od cuvalice, makar je dijelilo i sa dvoje-troje druge djece.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Deaedi, razmisljas li tako samo zato jer je rijec o nekontroliranim uvjetima? Npr. tu kod nas postoji citavi sistem takvog nacina cuvanja djece. I preporucuje ga se za djecu do trece godine zivota. Princip je otprilike isti, cuvalica u svom domu brine se za manji broj djece, ne znam tocno koja je gornja granica, medjutim mislim da ih vecina ima kod sebe cetvero do petero djece na skrbi.
    Drzava omogucuje obuku zenama koje se odluce raditi profesionalno taj posao. I onda ides normalno na trziste rada. Svaka cuvalica se, naravno, mora potruditi biti i ostati na dobrom glasu pa se u oglasima iznose razne vrste reklama i prednosti koje osobe nude; jedenje bio hrane, imanje vlastitog vrta, raznorazni izleti, imanje ili neimanje kucnih ljubimaca itd.
    Mislim da u slucaju bolesti postoji opcija da djecu preuzme privremeno druga cuvalica, ali nisam sigurna kako funkcioniraju detalji.
    U svakom slucaju, ja sam se nekad raspitivala o ovoj opciji i jako cesto sam cula pohvale, pogotovo kad je rijec o manjoj djeci. Dijete nikad ne moze dobiti jednaku brigu u jaslicama kao sto je dobije od cuvalice, makar je dijelilo i sa dvoje-troje druge djece.
    Da, ne sviđa mi se jer kod nas nema nikakve kontrole. Ovo o cemu ti pricas zvuci super.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi imamo iskustvo čuvanja djeteta u svom stanu i kod žene koja je usput čuvala i svoje dijete. Plaćali smo ju malo manje nego ženu koja je dolazila k nama. Osobno mi je ta varijanta daleko prihvatljivija i prirodnija - dijete je u nekoj normalnijoj okolini, s mlađom osobom, sa ženom koja je ujedno i majka i to djeteta slične dobi ...
    Problem je kad se teta razboli, zgodno je kad ima nekog tko ju može zamijeniti (naša je imala svoju mamu koja je ionako često dolazila pa su ju cure poznale i voljele) ... nekako na to gledam kao na malu zajednicu s kojom smo dijelili doslovno sve, kad je bila tako bolesna da nije mogla čuvati, pričuvala sam ja, opet sam bila daleko daleko manje na bolovanju nego kad je E. išla u jaslice (i to smo probali). I opet ću radije izabrat tu varijantu.
    Teško je nekom iz oglasa dati takvo povjerenje, istina. Osobno mi je lakše procjeniti nekog kad smo u njegovom domu, tu manje može folirat, sve se vidi. Iako, nije da me ne može preveslat. Idealna mi se čini varijanta da se pokuša dogovoriti sa susjedima/prijateljima, je da se mora puno toga poklopit, ali može se ako se čovjek angažira. Mi smo doselili u grad di praktično nikog nismo znali a našli smo upravo takvo rješenje, to bi vam svima preporučila jer sam u srcu mirna kad je moje dijete s tetom M. i na tome sam beskrajno zahvalna Bogu.
    Držite se i sretno svima koji kroz to prolaze.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo baš nekako u glavi premećem razloge ZA i PROTIV

Loše strane:
    Npr, konkretno ova čuvalica nikako ne bi nudila organsku hranu, čak naprotiv čini mi se :/
    Njeno je dijete također malo i traži puno pažnje a opet je puno veće i jače od mojeg tako da bi dolazilo i do navlačenja, rušenja i sl., bojim se :/
    Takav sam dojam stekla na upoznavanju
    Isto tako, ne znam kako će njeno dijete reagirati kada će njegova mama maziti, tješiti, uspavljivati drugo dijete; naprosto mi se ne čini kao dijete koje će to lako prihvatiti a još je jako maleno i ne može mu se baš objasniti situacija. Igračke su sve prilagođene starijem djetetu. Cijeli prostor nije proofan za jednogodišnje dijete. Nema izlaska u park, šetnju i sl, dakle, cijeli dan su u stanu :/

Prednosti: mlađa osoba, majka
    Društvo "relativnih" vršnjaka.
    Što još?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

meni to nema nikakve prednosti niti pred jaslicama, niti pred tetom čuvalicom 1 na 1.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo, iz prve ruke.
    Mislim da je perfektna varijanta takvo čuvanje djeteta.
    Super je i da postoji još jedno dijete slične dobi. Osobno sam imala baš takve situacije u svom domu, čuvala sam uvijek dvoje do troje djece uz svoje dvoje, u svom domu. Prednosti : dijete se socijalizira u manjoj grupi, bolja posvećenost djetetu od strane tete čuvalice, ja osobno sam tu situaciju koristila kako bih svoju djecu naučila što boljem ophođenju prema drugoj djeci a sam taj podatak govori da dječici koja su bila na čuvanju ništa nije falilo i ni na koji način nisu bila ugrožena. Manja izloženost bolestima.
    S tim da sam ja s "mojim" klincima izlazila van.
    Plaća. Iskreno, meni je 2.500,00 kn tu negdje, neznam baš da je potpuno o.k za npr 10 h radno vrijeme, jer meni je to vrijeme određeno isključivo za čuvanje djeteta.Zato nemojmo o tome da je to puno, da ne velim , previše, mislim, radite li vi za toliko ili manje? To je posao kao i svaki drugi, u toj cijeni je prehrana djeteta, pa znamo svi koliko to košta. Ili netko misli možda da mu čuvalica dijete hrani brašnom? Kod nas doma uvijek nešto fino kuhano, svježeg voća i povrća, razno razne didaktičke igračkice, i skrušeno priznajem da smo izbjegavali sokove i grickalice.
    Izgleda da sam malo otišla O.T.
    U svakom slučaju, ja to najtoplije preporučam. Ako je ta teta čuvalica brižna i normalna, jako će paziti da njeno dijete ne ugrozi ono na čuvanju, i ne vidim zašto tvoje dijete ne bi uživalo. A tvoje će dijete ipak dobiti više pažnje i bolju skrb nego što bi e imalo u jaslicama.
    Eto toliko iz perspektive jedne dugogodišnje tete čuvalice.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja nemam ništa protiv ako je ta žena educirana,pri tome ne mora biti odgajateljica , neka prijavi posao državi i sve ok

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je teško reći što je preskupo a što nije kad se radi o cijenama čuvanja djeteta, kad se te cijene toliko razlikuju od slučaja do slučaja, i uopće mi se ne čini da postoje nekakva pravila. U svakom slučaju, stvarno bi bilo za očekivati da je cijena ovakvog čuvanja niža od pojedinačnog, ali kad se ubroji hrana (a to su 4 obroka!) onda mislim da je normalno da te dve cijene budu 'tu negdje'.

Meni se inače baš sviđa takav način čuvanja djece, ali kad bi sve bilo sređeno i kontrolirano, kako Zorana priča. Znam doduše ljude koji su bili jako zadovoljni takvim aranžmanom i u našim nesređenim uvjetima. Jedino što ja recimo nikako ne bih htjela je da ta žena čuva svoje i moje dijete zajedno, to mi se čini baš loše.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    ja nemam ništa protiv ako je ta žena educirana,pri tome ne mora biti odgajateljica , neka prijavi posao državi i sve ok
    X.

Imam pitanje: Kada i kako ta osoba koja čuva 4-5 djece tu djecu vodi van? OK ako ima kuću s dvorištem ali što ako je u stanu?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa
    Meni je isto totalno bezveze da žena čuva uz moje još nekoliko djece, a da to masno plaćam. To mi nikako ne bi bila opcija. I ja sam imala takvu ponudu. Odmah sam od toga odustala.

anin - krećeš od krivih premisa i donosiš krive zaključke. Većina teta čuvalica su žene u mirovini koje nemaju nikakvih obaveza. I nisu školovane za taj posao. Većina ih prihvaća posao čuvanja u svom kvartu i ne vidim mjesta nezadovoljstvu za čuvanje djeteta za 2.500 kn.
    Ovdje me se prozvalo, pa ću odgovorit..Onaj tko ne vidi mjesta nezadovoljstvu "za čuvanje djeteta za 2500kn", taj nek se sam prihvati tog posla i bude "zadovoljan"..I da, starije osobe u mirovini to rade zato "što eto nemaju nikakvih obaveza" , a "i inače su čekale mirovinu i zamišljale kako će onda krpat kraj s krajem čuvajući djecu"..
    Ja ne bi svoje mišljenje apriori nazvala "krivim premisama i zaključcima", to je samo jedno mišljenje, bolno iskreno i argumentirano..
    Da, 2500kn je za roditelje sa prosječnim primanjima jako puno, a opet, za osobu koja za taj novac radi malo..
    Pokretačici topica ne mogu puno pomoć sva naša mišljenja..Na kraju, ja bih još rekla, neka posluša sebe...ako u srcu nije "mirna s tim" da joj dijete čuva žena zajedno s još nekoliko druge djece, onda neka ne da dijete tamo na čuvanje..to je jednostavan recept..
    Mama mora bit zadovoljna s onim što odabere, ona mora biti mirna s tim, dijete sve to osjeti..
    Pa kada uzmemo da je cijena ista pri obje varijante čuvanja (2500kn), onda mama neka odabere ono što je "njenom srcu bliže"..
    Veliki pozdrav svima

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    X.

Imam pitanje: Kada i kako ta osoba koja čuva 4-5 djece tu djecu vodi van? OK ako ima kuću s dvorištem ali što ako je u stanu?
    Mi imamo kuću s dvorištem, ali znalo se dogoditi da odemo do Maksimira, nisam to smatrala nekim problemom, naučila sam se.
    Tako vjerovatno i majke s više djece, sigurno odu skupa u šetnju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andreja je dvije godine čuvala teta čuvalica u njezinoj kući, u grupici od 4-5 djece. Mi smo bili prezadovoljni.
    Istina, plaćali smo znatno manje od 2500 kn (točnije: dvostruko manje). Teta im je kuhala, kad je bilo lijepo vrijeme, bili su po cijeli dan vani - ili na dvorištu ili u parkiću.
    Kad ih je bilo manje (npr. ljeti, kad bi na čuvanju bilo svega 2 djece), znali su ići i na veće i dulje šetnje.
    Teta se oko svakog djeteta trudila kao da je njezino vlastito. Pružala im individualnu pažnju. Učila ih zajedničkom suživotu. Pomagala u odvikavanju od pelena (dapače, još je i prala pokakane gaće!)

Minusi: bolesti ipak nismo mogli izbjeći, naročito prve godine, kad je bilo svega. Ali mislim da nismo prošli ništa gore nego što bi bilo u jaslicama.
    I nedostatak je bio što smo ga morali voziti do tete, zbog čega smo bili ovisni o autu. U tom smislu, vrtić nam je praktičnije rješenje jer nam je pred nosom

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj petraa prvotno napisa
    Iskreno, meni je 2.500,00 kn tu negdje
    konkretno u mom slučaju teta traži više od 2500 kn :/

Tu je i krenula cijela ta moja dvojba!

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Onda mislim da traži ipak previše, s obzirom na to da već ima prihod od jednog djeteta. Ja čuvanje u svom domu doživljavam kao svoj komfor, i da negdje moram ići, tražila bi više, zato mi nema logike, ako ona nema troškova puta i gubitka vremena na isti, čemu cijena veća od 2.500,00.
    Malo je pohlepna.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako za iste novce dijete može biti u svome dome, ujutro odspavati ako hoće, ... ja ne bih dvojila

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa
    ako za iste novce dijete može biti u svome dome, ujutro odspavati ako hoće, ... ja ne bih dvojila
    Potpis. Bez brige, bit će vremena za socijalizaciju.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Ja se slažem s srecicom.
    Mislim da ona nije mislila s ovim "imamo tetu samo za sebe" u smislu da ti je teta sad rob , već da je riječ o čuvanju jedan na jedan. Za isti iznos.

Čula sam za taj tip čuvanja i u svom kvartu.
    Mi smo imali tetu č. koja je nama dolazila doma.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

E, to je definitivno too much.
    Mada, to ti govori mama koja je cuvanje 20 sati tjedno placala 2000kn , pod istim uvjetima - 6 djece, 2 odrasla (teta i muz)
    Tetu sam jako dobro znala i imala puno povjerenje.
    To je presudilo vise nego novci.
    Ali na kraju smo nasli tetu 1 na 1 u kombinaciji s jaslicama.
    Prenaporno je bilo jer je bio skroz drugi kvart, a mi javnim prijevozom.

Meni je vise djece ok varijanta.
    5 na jednu tetu je jos uvijek bolje nego 20 na jednu.
    S tim da mi je najbitnija stavka povjerenje.

I ne bih se slozila da ce netko bit nezadovoljan s 2.500 kn.
    Znam ne jednu zenu kojima je kuhanje, igra i briga o djetetu puno laksi posao nego 8h stajat u pekari ili trgovini.
    Odrasle su s bracom i sestrama, ide im to. Lezerno.
    A skuzila sam i sama kad sam jednom prilikom frendici cuvala dijete - duplo je lakse kad nije tvoje
    Nemas presing da moras bit dobra mama i/ili ga odgajat, nego si kul...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

majuška, u toj varijatni puno je stvari na koje ne možeš utjecati:

-koji je konačan broj djece? pretpostavljam da će dolaziti do promjena u sastavu ekipe pa će tvoje dijete svako malo biti u novom okruženju.
    -to što je izvan svog ambijenta i s nepoznatim ljudima njemu ne čini razliku između tog izbora i jaslica npr.
    -ako teta solo priprema klopu (nisam pažljivo čitala) možda će gledati kako uštedjeti nešto love
    -kad bi se već odlučila za tu varijantu onda bi ipak dala prednost privatnom vrtiću gdje su stvari manje-više pod kontrolom.

bila jednom takvom vrtiću i vidjela kako teta pokušava zgotoviti obrok s djetetom na rukama, drugo sjedi vezano u kolicima, a još dvoje se igraju vani u ograđenom "vrtu" dimenzija 2x2m.

razmisli dobro

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tx svima na svojim inputima

Odustala sam definitivno od ove varijante, našli smo tetu 1 na 1 koja će nam, nadam se (!) bit super

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anin, poznajem stariju tetu čuvalicu (bliska i draga obiteljska prijateljica), koja je našla sebe u tom poslu i istinski uživa u njemu. cijeli život radila je u uredu, a tek sad je shvatila da bi bila najsretnija da se školovala za odgajateljicu i da se bavila djecom cijeli život. čuva klince za 2500 kn i sretna je i zadovoljna.
    također, čuvalica ima i među mladim curama. pa ako imaš 20tak godina, živiš s roditeljima i ne moraš plaćati nikakve račune niti hranu, onda ti je 2500 kn jako lijep novac za potrošiti na odjeću, izlaske, ili što već voliš.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja se slažem s srecicom.
    Mislim da ona nije mislila s ovim "imamo tetu samo za sebe" u smislu da ti je teta sad rob , već da je riječ o čuvanju jedan na jedan. Za isti iznos.

Čula sam za taj tip čuvanja i u svom kvartu.
    Mi smo imali tetu č. koja je nama dolazila doma.
    Evo anci me 'obranila' prije nego sam stigla. Hvala
    Nije mi ni u peti bila ideja da je teta samo moj rob i meni na raspolaganju, zato recenica i ima drugi dio.
    A zadovoljstvo ... ima ljudi koji rade i za manje place ali to je neka druga tema i rasprava.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam se bila nadovezala na onaj post od anin, ali skužila sam na što ti misliš

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    X.

a kako jedna teta iz vrtića ide u šetnju s 10-20 djece u grupi?

ili

30 djece a dvije tete...?

To mi je posao snova...
    Odgojitelj sam po struci ali na žalost posla u struci ne mogu naći
    Radim u predivnoj maloj firmi s predivnim kolegama
    Ako se slučajno firma ikad raspadne mislim da će moje odgajateljsko zvanje biti upotrebljeno za tetu čuvalicu u mom domu s 2-4 djece maksimalno...

Tete/Žene/čuvalice koje se odluče na takav posao zaista vole djece i uživaju u radu s tom djecom...koliko god im platite znajte da je malo jer ta žena je vašem djetetu druga majka 8-10 sati dnevno
    ja moje tete u vrtiću obožavam, obožavaju ih i moja djeca...one su drugi roditelji mojoj djeci jer moja djeca u vrtiću provode 8 sati a doma su samnom u budnom stanju jedva 4 sata....

kod tete čuvalice je svako dan svježe, domaće kuhano, na malo...teta čuvalica će kuhati kao za sebe doma, pogotovu ako uz vaše čuva i svoje dijete...uvijek je voće tu, uvijek su jogurtići tu...a šetnje, a maženja...a igre...predivno...

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo ja ću reći naš slučaj-N. vodim na čuvanje na 4 sata kod tete čuvalice.ona čuva samo nju ali u svom domu(njoj je tako više odgovaralo da je u svom okruženju, a i mm-u se više sviđala ideja da ju vozimo tamo nego da ova dolazi kod nas..)ispočetka je sve ok bilo, i sad je relativno ok, puno su vani na zraku, N. ju jako voli kao i cijelu obitelj, Jedna od prednosti što ide tamo na čuvanje je ta što promijeni malo okruženje, igračke, pa kad dođe doma opet je se zanimljivo...ono što se meni ne sviđa je to što u zadnje vrijeme kod tete zateknem prijateljicu na kavi, zapušenu prostoriju, da da N. za doručak ili međuobrok nešto što joj ja nebi nikad dala tj. nebi joj to dala da ju čuva kod mene jer tih namirnica nema u stanu...dakle, htjedoh reći da se kod gđe. događaju stvari koje ja nisam na početku vidjela, uočavala, nisam možda o svemu vodila računa kad smo se dogovarali, a moglo bi biti drugačije da ju čuva kod nas u stanu jer tu nebi smjela dovoditi prijateljice ne kavu, ne puši se u stanu, davala bi joj za jelo ono što ja ostavim...i tako....samo želim reći da se o svemu treba voditi računa.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Baš mi je žao, Majuška, da s tetom nije štimalo, mislim da bi inače bila odlična takva varijanta čuvanja, da je to bila neka normalna osoba, kakvih ima puno. Ipak je razlika dali je čuvanje 1 na 1 ili djetešce ima i društvo uz svu ostalu brigu. A opet da nije previše izloženo velikoj grupi djece(jaslice ili vrtić) što povlači raznorazne boleštine.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Citiraj anin prvotno napisa
    Razmišljam tko se uopće bavi čuvanjem naše djece u privatnim aranžmanima i zašto...Nekako mi se čini da su to često žene koje su na to prinuđene jer "ne mogu naći ništa bolje"...tko bi inače čuvao dijete u tuđem stanu (dakle putuje na posao) 10 sati dnevno (8 radno vrijeme + vrijeme koje roditelji provedu na putu) za 2000 ili 2500kn??I mi mislimo da takvu osobu "imamo za sebe" pa smo sretni..
    Vjerovala ili ne, ima ljudi koji rade 10 sati dnevno i za manje od 2500 kn. I vikende i noćne smjene. Ako teta ima neku srednju tekstilnu ili trgovačku, a voli djecu, možda bolje da čuva djecu nego rinta u nekom supermarketu i svetcom i petkom.
    Jaslice u Zg mi se čine kao SF, za par privatnih sam čula svakojakih iskustava, ali ni u njima nije bilo mjesta, a vrtić koji mi je ispod prozora možda dobijemo kad moj 11-tomjesečni sin krene u školu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •