-
Evo svježih informacija o rodilištu temeljenih na mom iskustvu od prošlog vikenda.
Apsolutno sve je bilo izvrsno
(moram napomenuti da sam na porod došla jakooo pripremljena i smirena pa smatram da je isto preduvjet ovome što ću napisati o stanju u rodilištu)
Primili su me ujutro nakon pucanja vodenjaka, s vrlo blagim trudovima. Sestre na hitom prijemu vrlo ljubazne, za 45 minuta bila sam s liječnikom. Trudovi su i dalje bili lagani, ali svakih 5min. Liječnik vrlo mlad, blago splitskog nadrkanitis stava, ali nakon nekih 5 min što smo razgovarali počeo mi je totalno direktno odgovarati. Najavio mi je oksitocinski gel ako se trudovi ne pojačaju kroz sat-dva. Slijedeća na redu bila je primalja (koja je kasnije sudjelovala u porodu). Stalno je provjeravala da li se trudovi pojačavaju, napravila klizmu i komentirala kako je suprug izvrsno obavio dio s brijanjem. (preporučujem da sve što se može napraviti doma tipa brijanje, tamo i učiniti jer je s jedne strane ugodnije, a s druge osoblje zna da znate što vas čeka prije poroda). Nakon toga ista primalja pustila me da šetam u sobi s zahodom 3,5h što je dovelo do super trudova na 3-4min. Primalja me svakih pola sata posjetila, a jednom i onaj liječnik koji me primio. Svaki trud sam odisala (prije sam bila na tečaju u klubu trudnica koji svima preporučujem), shvatila da ne mogu disat onako kako sam planirala (bavim se jogom pa su mi savjetovali da dišem kao u jogi, al mislim da se to baš i ne može, tj. teže je).
Nakon toga - box direktno - otvorena sam 3cm. Drugi ne odveć simpatičan liječnik posavjetovaše sestru da mi drip da, ali čim je otišao, a ona pripremila infuziju, ja sam joj pokoazala na ctg koji je uredno bilježio moje trudove u jednolikom razmaku, sve jače i jače i zamolila je da me ne spoji još na drip. I zena rekla - nema problema, samo Vi pomalo. Pustili me tako jos dva sata, uredno me svakih sat vremena netko pregledao da bi skuzili da sam 8cm otvorena 6 sati nakon dolaska u rodiliste. Pozvala sam supruga i jos dva sata odisavala u svojim trudovima. Stalno su pitali hocu li drip da rodim odmah ili cemo pomalo, a ja bi svaki put rekla pomalo
Na kraju sam samo u izgonu dozvolila par kapi dripa, sto je bilo super svrsishodno. Bila su prisutna 2 ginekologa i dvije babice. Rekli su - skoncentrirajte se još dvije minute i nećemo možda morati raditi epiziotomiju. Tad sam im napomenula da mi je suprug 5 tjedana do poroda radio perineallne masaže, na sta su rekli-- super kad ste se vi trudili sad cemo i mi da pordjete bez savova. I tako je i bilo - u 4 truda, davali super upute sta raditi. Bebu sam odmah dobila na prsa, suprug prerezao pupcanu vrpcu. Jedino sto nismo uspjeli je donirati maticne stanice Ani Rukavina jer bolnica nema dostavu petkom iza 2 i vikendom.
Nismo imali nikakvu vezu.
Moji savjeti svakome su slijedeci:
1. bit mega spreman za porod (tecaj klub trudnica - sva predavanja, kbc otic povirit - nije nesto ali eto da mozete reci da ste bili tamo
)
2. bit ljubazan prema ljudima (ja sam namjerno stalno svima govorila hvala heheheh)
3. imati supruga sa sobom
4. Znati kako se koji zahvat zove medicinskim terminom (e.g. epiziotomija, ne rezanje) jer vas ozbiljnije doživljavaju
Nakon poroda su nas pustili da provedemo 3 sata skupa s bebom u boxu, mene su odveli u sobu, suprug mi donio veceru.
Odjel babinjaca je sasvim ok, beba je stalno bila samnom. Imao je blago povisen bilirubin pa je bio sav sanjiv, ali uspio je sisati stanovitu kolicinu kolostruma. Izgubio je oko 10% porodjajne tezine i par puta su me pitali da li da ga nadohrane, ja odbila. Treci dan mlijeko doslo i sada dojenje ide super, uredno tezina raste. (Procitajte sve rodine borsure o dojenju, predavanje u klubu trudnica je isto tako super korisno).
Ova cijela prica zvuci super, ali za nju treba i priprema tijekom trudnoce: dobiti na tezini izmedju 9-12 kg (da beba ne bude prevelika), biti aktivan (ja skoro svaki dan jogu radila po pola sata i plivala od 5.mjeseca), prehrana - kao i za sve.
Etogac, nadam se da ce nekome biti korisno ovo moje iskustvo i da ce uspjeti isto i sam ostvariti

P.S. Osjecaj poslije prirodnog poroda je nesto nevjerojatnooooooo!!!!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma