pa kako ne može' pa jel vidiš šta se radi u zdravstvu? sve se živo plaća. a to im je smanjenje troškova,jer ako se ne varam Cr košta jako puno,neću sada bubati cifru...
pa kako ne može' pa jel vidiš šta se radi u zdravstvu? sve se živo plaća. a to im je smanjenje troškova,jer ako se ne varam Cr košta jako puno,neću sada bubati cifru...
zato sam i rekla nemoj se ljutit i nemoj krivo shvatit. ja imam svoje mišljenje, ti svoje. i ja imam u obitelji par koji se bori protiv neplodnosti pa mi je poznata problematika.
al i dalje mislim da ne triba dizat paniku i krenit na porod sa tako negativnim stavom.
neznam dal se povecao broj carskog u splitkom rodilistu ili ne, ali znam da onaj dan kad sam ja rodila na Cr, su jos 4 zene rodile putem carskog. to je znaci nas 5 u jedan dan. ja i cura koja je bila kraj mene u sok sobi nismo imale dogovreni , s ostale 3 ne znam sta je bilo. e sad, dali je to samo slucajnost bila taj dan ili ne, neznam.............
Posljednje uređivanje od bambus99 : 04.05.2011. at 23:53
ja isto ne volim taj stav...
nije baš tako sve crno...
slazem se!
kad sam krenila u rodiliste, meni je samo bilo na pameti kako me jos samo malo djeli od trenutka kada cu ugledati svoje toliko cekano djete, nisam mislila ko bi mogao bit od doktora, i tokom trudnoce nisam tila slusati nikakve price o "njima" tamo.
ja sam u radaoni provela 18 sati, i nisam niti jednom vrsnula niti njima nesto prigovarala. mislim da meni nitko nije kriv sta se to sve oduzilo ( je da su mozda me mogli malo prije odvesti na Cr,al dobro), al ipak za ekipu koja mi je bila u radaoni nemam bas nista ruzno za reci.za razliku o sestara na odjelu, ali vec sam pisala o njima, tj. o jednoj doticnoj.
Pa jasno sve se mi trudimo ne biti "bitch" i sve mi pretrpimo, više ili manje, iako smo i pod hormonima, iako nismo sve iste, nije nam svima bio isti porod, nije nam svima bilo jednako roditi, ALI (uvijek postoji ono ali), DA LI JE ŽENA KOJA DONOSI NOVI ŽIVOT NA SVIJET, KOJA MORA PROĆI KROZ BOL I NEŠTO NOVO, ZASLUŽILA DA SE PREMA NJOJ PONAŠA NAJBLAŽE I NAJLJEPŠE ŠTO MOŽE. Mislim da jest! To je cijela poanta.
Kad smo do cr, ne vidim zašto cr ako je žena otvorena 10 cm, osim onog što je i Zrinka rekla, požuruju porod, požuruju i to rezultira time da je beba visoko, a žena je dobila trudove za izgon. Nije vrag da je postalo moderno da se bebe ne spuštaju.
A što se tiče Milinovića, o tom čovjeku ne želim niti razmišljati, kamoli komentirati ga!!!
evo i mojih dojmova o novom rodilištu
kao prvo moram reći da nemam ni nekih prevelikih zamjerki na staro rodilište, mislim da je bitnije osoblje i njihov odnos prema nama nego sobe i wc-ei
iako je sad puno ljepše i osječala sam se puno "čistije" sa wc-om u sobi
kreveti su super, možete podizati naslon za glavu gore, dolje, s novim madracima više ne bole leđa, ništa ne škripi
super mi je multi funkcionalni ormarič, koji se pretvara u stolić, a ima i minibar
puno je tiše i mirnije, i uopče nema gužve jer ja sam stalno mislila, budući da su svi govorili da je kapacitet rodilišta isti kao prije, a da su u međuvremenu zatvorili neka rodilišta , da će biti gužve i stavljanja više od 2 rodilje u sobama, ali nije
što se tiče stavova o dojenju mislim da se puno promjenilo u odnosu na prije 3 god
sestre potiču dojenje, i ne davaju tako lako adaptirano mlijeko, prvo dugo pokušavaju da žena proba dojit, a tek ako je dijete dosta iznervirano,a ne želi sikiti donesu malo mlijeka da se dijete smiri (i to ne davaju bočice,nego čašice)a onda opet potiču ženu da stavi dijete na sisu
ovaj put me nisu rezali, sa mnom u sobi je isto bila žena koja nije rezana, pa ne znam je li to slučajnost ili su i tu se promjenili na bolje
dijete su mi odmah stavili na prsa, odnijeli su ga samo nakon jedno sat vremena da ga izvažu, i onda je sa mnom odveden u sobu
još jedna promjena zbog koje sam se osječala puno ljudskije je da ujutro u vizitu dolazi samo jedan doktor i jedna sestra, i ne morate skinut gačice ranije , nego kad oni dođu
i na kraju, svo osoblje mi je bilo super i jako ljubazno,sestre dolaze često i pitaju je li sve u redu , je li treba što pomoći
i na kraju evo vam par slika sobe u novom rodilištu
https://picasaweb.google.com/1036134...566/Rodiliste#
Meni izgleda super, pristojno, čisto i baš onako kako treba biti.
Ne znam, nakon dugo razmišljanja, ipak ću ići s planom poroda i vjerojatno doulom koja će se pobrinuti za sve to.
Ima li tko preporuku za predivnu doulu u St???
i zaboravila sam napisat još jednu promjenu u vezi dojenja
ako vam dijete završi na neonatologiji možete se u sobi izdajat, sestre vam daju sterilnu čašicu i nose vaše mlijeko na neonatologiju
inače vi možete 3 puta ići dojiti,u 9, 12 i 15 h
i još jedna ne promjena
koliko sam ja vidila u ovih 5, 6 dana roditelji su samo 2 dijece odnijeli kući u AS
u koju uru počinju sestre u prizemlju skupljati uputnice za preglede kod ginekologa u novom st rodilištu? u 7 ili ranije?
pinky, pocinju ti negdi oko 7.30-8 , ali ne prije.
ali to skoro ulazis u bolnicu?
evo bila jutros na pregledu. vjerojatno ću na hospitalizaciju krajem mjeseca
Jest stvarno lijepo i čisto, ali mene manje zanima ovaj dio, više me zanima to što se vezano za porod nisu puno pomakli.
Navodno još uvijek se rađa samo ležećija ne želim!!!
Htjela sam u kadi, ali u njoj očito još uvijek hlade lubenice![]()
Nažalost da više ne hlade lubenice trebali bi zaposliti bar pet doktora...O sestrama neću ni govoriti.
Ajde bar su vam lijepi ogromni hidraulični kreveti .
Pinkyza ekipu u drobu!
evo me već 2. tjedan na patologiji trudnoće, sve je za sada stvarno super osim spize. ugodno sam za sada iznenađena, vidit ćemo kako će dalje biti (kuc, kuc, kuc).
pinky a je bas sve mislim di si ti. znam da si nam pisala da ces malo prije uci u bolnicu, ali nisam upamtila kada.
nek si ti zadovoljna, i nek i dalje tako ostane.
javi nam se kad stignes, da smo u toku
SRETNO!![]()
Čujem da je krenuo porod u vodi...ima li tko potvrđenu informaciju???
Ja bi svakako pristala ovo puta roditi u vodi...za sada imam sve uvjete za to...
jel možeš nazvat bolnicu pa pitat? onako iz prve ruke,a ne ovo rekla-kazala?
baš me zanima da li je uistinu to krenulo,nekako sam skeptična.
mene interesira kako u splitskom rodilištu izbjeći cijepljenje,ima li netko iskustva?da li negoduju na potpisanu izjavu roditelja....
Evo svježih informacija o rodilištu temeljenih na mom iskustvu od prošlog vikenda.
Apsolutno sve je bilo izvrsno(moram napomenuti da sam na porod došla jakooo pripremljena i smirena pa smatram da je isto preduvjet ovome što ću napisati o stanju u rodilištu)
Primili su me ujutro nakon pucanja vodenjaka, s vrlo blagim trudovima. Sestre na hitom prijemu vrlo ljubazne, za 45 minuta bila sam s liječnikom. Trudovi su i dalje bili lagani, ali svakih 5min. Liječnik vrlo mlad, blago splitskog nadrkanitis stava, ali nakon nekih 5 min što smo razgovarali počeo mi je totalno direktno odgovarati. Najavio mi je oksitocinski gel ako se trudovi ne pojačaju kroz sat-dva. Slijedeća na redu bila je primalja (koja je kasnije sudjelovala u porodu). Stalno je provjeravala da li se trudovi pojačavaju, napravila klizmu i komentirala kako je suprug izvrsno obavio dio s brijanjem. (preporučujem da sve što se može napraviti doma tipa brijanje, tamo i učiniti jer je s jedne strane ugodnije, a s druge osoblje zna da znate što vas čeka prije poroda). Nakon toga ista primalja pustila me da šetam u sobi s zahodom 3,5h što je dovelo do super trudova na 3-4min. Primalja me svakih pola sata posjetila, a jednom i onaj liječnik koji me primio. Svaki trud sam odisala (prije sam bila na tečaju u klubu trudnica koji svima preporučujem), shvatila da ne mogu disat onako kako sam planirala (bavim se jogom pa su mi savjetovali da dišem kao u jogi, al mislim da se to baš i ne može, tj. teže je).
Nakon toga - box direktno - otvorena sam 3cm. Drugi ne odveć simpatičan liječnik posavjetovaše sestru da mi drip da, ali čim je otišao, a ona pripremila infuziju, ja sam joj pokoazala na ctg koji je uredno bilježio moje trudove u jednolikom razmaku, sve jače i jače i zamolila je da me ne spoji još na drip. I zena rekla - nema problema, samo Vi pomalo. Pustili me tako jos dva sata, uredno me svakih sat vremena netko pregledao da bi skuzili da sam 8cm otvorena 6 sati nakon dolaska u rodiliste. Pozvala sam supruga i jos dva sata odisavala u svojim trudovima. Stalno su pitali hocu li drip da rodim odmah ili cemo pomalo, a ja bi svaki put rekla pomaloNa kraju sam samo u izgonu dozvolila par kapi dripa, sto je bilo super svrsishodno. Bila su prisutna 2 ginekologa i dvije babice. Rekli su - skoncentrirajte se još dvije minute i nećemo možda morati raditi epiziotomiju. Tad sam im napomenula da mi je suprug 5 tjedana do poroda radio perineallne masaže, na sta su rekli-- super kad ste se vi trudili sad cemo i mi da pordjete bez savova. I tako je i bilo - u 4 truda, davali super upute sta raditi. Bebu sam odmah dobila na prsa, suprug prerezao pupcanu vrpcu. Jedino sto nismo uspjeli je donirati maticne stanice Ani Rukavina jer bolnica nema dostavu petkom iza 2 i vikendom.
Nismo imali nikakvu vezu.
Moji savjeti svakome su slijedeci:
1. bit mega spreman za porod (tecaj klub trudnica - sva predavanja, kbc otic povirit - nije nesto ali eto da mozete reci da ste bili tamo)
2. bit ljubazan prema ljudima (ja sam namjerno stalno svima govorila hvala heheheh)
3. imati supruga sa sobom
4. Znati kako se koji zahvat zove medicinskim terminom (e.g. epiziotomija, ne rezanje) jer vas ozbiljnije doživljavaju
Nakon poroda su nas pustili da provedemo 3 sata skupa s bebom u boxu, mene su odveli u sobu, suprug mi donio veceru.
Odjel babinjaca je sasvim ok, beba je stalno bila samnom. Imao je blago povisen bilirubin pa je bio sav sanjiv, ali uspio je sisati stanovitu kolicinu kolostruma. Izgubio je oko 10% porodjajne tezine i par puta su me pitali da li da ga nadohrane, ja odbila. Treci dan mlijeko doslo i sada dojenje ide super, uredno tezina raste. (Procitajte sve rodine borsure o dojenju, predavanje u klubu trudnica je isto tako super korisno).
Ova cijela prica zvuci super, ali za nju treba i priprema tijekom trudnoce: dobiti na tezini izmedju 9-12 kg (da beba ne bude prevelika), biti aktivan (ja skoro svaki dan jogu radila po pola sata i plivala od 5.mjeseca), prehrana - kao i za sve.
Etogac, nadam se da ce nekome biti korisno ovo moje iskustvo i da ce uspjeti isto i sam ostvariti![]()
P.S. Osjecaj poslije prirodnog poroda je nesto nevjerojatnooooooo!!!!
super jelenah,
baš mi je drago!
cure, da ne tražim po forumu- koliko mi vrijedi uputnica za rodilište? mjesec dana? tenx
Bog cure!
Nova sam na forumu. Ubrzo ću roditi, te me zanimaju informacije vezane za novo splitsko rodilište. Šta trebam spakirati u torbu za ponijeti, nešto sam pročitala, ali me zanima da li trebaju papuče, wc papir, izdajalica..? Te za dijete, da li treba nositi pelene, robicu ili? Svaka informacija bi mi dobrodošla...hvala!!!
iva dobrodošla
spremi samo osnovno, sve ostalo t muž može donijet ako zatreba.
3 paketa vatenih uložaka, paket jednokratnih gaćica (u ljekarni ,mrežaste), 2 ručnika, papuče za u sobu i jedne stare japanke ili šlape za tuširanje, koje ćeš posli bacit, grudnjak za dojenje, jastučiće za grudi, gel za tuširanje i sl, osobnu kozmetiku šta več koristiš, kreme i sl. ne bi bilo loše imat i melem.trudničku i zdravstvenu. muž ti poslije donese uputnicu
za bebu ne tribaš nosit ništa, jedino za izlazak, to ti isto donesu zadnji dan pred izlazak. spremi mu šta će vam ponijet i teni i bebi. znači pelenu , jednu tetru, boy, tuticu, čarapce i kapu pošto je sad već zima i naravno dekicu i ako češ je iznijet u jastuku
u bolnicu ti ne treba nosit ni wc papir ni piđamu. ponesi što manju torbu jer ona ide s toobom u rađaonu, a sve ti ostlo poslije mogu donit. imaj sa sobom obavezno ručnik jer ćeš se tuširat poslije klistira.
mislim da je to sve, ako šta još triba samo pitaj. sretno
Hvala puno!!!upravo spremamo torbu...
A da li se može birati položaj rađanja, čula sam da je najbolji čučeći položaj ili sve idemo u ležeći...???
virujem da možeš, ja nisam ni tražila....al to ti ovisi i o smjeni na koju naletiš. malo pročitaj ovde, ima svakakvih iskustava. meni su bili svi super i virujem da sam tražila i loptu i bilo šta da bih dobila
ne kužim- zašto trebaju japanke ili šlape za tuširanje, zbog higijene (šta je šporko?) ili da se ne sklizneš?
zbog higijene, nije šporko, nego eto, to se uvik preporučuje u tim "javnim" tuševima
Je li potrebno nositi izdajalicu u rodilište i ogrtač (čula sam da je jako vruće tamo..)? čitam nešto da ako nemate mlijeka su kao dohranu donosili u čaši mlijeko i uopće ne kužim, kakvoj čaši? šta bi onda trebali nositi i svoje bočice u slučaju da nam ne krene odmah mlijeko???
A što se tiče japanki, ja mislim da je to dobro nositi zbog gljivičnih oboljenja..
Mogu ti to donjeti .. izdajalicu ukoliko bude potrebno.
Novo rodilište se zalaže za dojenje i uistinu se trude da sve rodilje doje ukoliko je to moguće ... a čašica je ne zato što nemaju bočice, već zato što se djeca jako lako naviknu na "lakše" pa im opcija bočica bude draža od grudi što stvara naknadne komplikacije pri pokušaju dojenja...
Uhhh daPanika me malo hvata, torba je spremna i čeka. Nadam se da će sve proći super
idem skroz pozitivna i nadam se da će tako i biti
![]()
iva, je vruće je za poludit, bar je bilo kad sam ja bila a bila sam lani za novu godinu. mi smo stalno otvarale prozore....
nemojte nosit ništa previše stvari, sve vam mogu donit naknadno
Ponesite japanke obavezno da gljivice ne pokupite.
Ja sam se i u starome i u novome tuširala u japankama. A pogovtovo u onome šporkome starom rodilištu.
Vruće je i one njihove spavaćice su jako tople+imate poplun .