Evo i moj update. Rodila sam maloga u nedjelju, u srijedu smo izasli. Ukupni dojam rodilista je pozitivan, babice i sestre i doktori su svi profesionalni i odnos prema rodiljama im je vise-manje ok. Al jako se osjeti da stvarno imaju previse posla i da jedva stizu sve obavit.

Jedna zamjerka mi je sto ne govore pretjerano sto i zasto rade. Tipa kad cijepe dijete, ili mu vade krv, ne kazu sami protiv cega cijepe ni zasto vade krv, nego ih treba pitat. S tim da sestre cesto ni ne znaju zasto se vadi krv nego samo kazu, doktorica je tako rekla.

I druga zamjerka mi je nedovoljno afirmativan odnos prema dojenju. Sestre i dalje svaka tri sata ulaze u sobu i nude mlijeko. S tim da, kad je prosao prvi dan, i ja im govorila da ne treba nadohrana, bar su se tri htjele uvjerit da imam mlijeka. Ipak kad je mali pozutio malo, doktorica mu je prepisala nadohranu, ja nisam bas htjela, al me sestra nagovorila da mu damo malo. Al maliso uopce nije htio gutat nego je samo pustio da mu se sve izlije iz usta - sunce malo - pa su odustali od nas

Ne zelim rec ni da su protiv dojenje, jer nisu, i vjerujem da ce pomoc, ako zatreba. Mojoj prijateljici je recimo jedna sestra masu pomogla s namjestanjem djeteta na dojku i savjetima. Cini mi se da je i tu nekako glavni problem nedostatak vremena, rodiliste je stvarno prepuno, i ako majka sama ne zatrazi savjet i pomoc, nece ga bas dobit. Bilo ni dobro kad bi bila neka osoba zaposlena bar za pomoc pri dojenju i davanje informacijama majkama. Npr. moja cimerica je smatrala da maloj treba nadohrana vec par sati nakon poroda pa ju je i trazila i dobila, istovremeno cekajuci da joj nadodje mlijeko - znaci nije znala puno o kolostrumi i njegovoj hranjivoj vrijednosti. Ona ce ipak vjerojatno dojit bebicu jer jok je vec cetvrta i prvih troje je dojila. Al eto, vjerojatno bi svejedno bilo dobro da joj je neko rekao da su i te kapljice mlijeka dovoljne za skroz malu bebu.

Al zapravo kad bolje promislim, pola sestara tako nudi mlijeko, a pola gundja (malo) sto majke daju adaptirano mlijeko. Skroz su nekonzistentni. Ipak, u vezi nadohrane, nijedna se sestra u principu nece raspravljat s majkom nego ce napravit kako ona kaze. I to minje skroz ok. Samo mislim da bi ipak trebao postojat i neko ko ce tih par dana u rodilistu pomoc pruzanjem informacija, savjeta, stavljanjem djeteta u pravi polozaj. Ako majka to zeli, naravno.