Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Vodene kozice

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Vodene kozice

Evo, malo sam pretražila ali nisam ništa našla pa me zanima slijedeće.
    Ja nisam prebolila vodene kozice, ni ospice, a dijete će mi krenuti u jaslice i uopće ni ne sumnjam da će pokupiti gore navedeno. E sad s obzirom da ja to nisam imala postoji veeeelika mogućnost da ih dobijem a čula sam da je to opasno za odrasle osobe, pa me zanima, da li se ja moram cijepiti, kaj mi uopće može biti ako ih i dobijem, da li je netko imao isti problem...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja kuma upravo lezi doma s vodenim kozicama. dobila od sestre! a s njima zive dva bebaca. oni jos nista. sestra joj je vec sasvim ok. moram zvat kumu, pa se javim kad saznam kak je to.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću malog i sebe cijepiti. veli doktor da i ako ih nakon toga dobije da će biti jako blaga reakcija. a za odrasle je opasno. može doći do komplikacija i puno duže traju

nego, off topic, kak ste upali u jaslice u kvartu?. mi u španskom nismo imali baš sreće

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja sam ih preboljela kad sam imala 26 godina i nisam imala nikakvih posebnih problema. malo me bolilo grlo i imala sam laganu temperaturu dan prije nego sam ih dobila, a nakon 7 dana bila sam kao nova, samo s oziljcima od kojih su ostala 2-3. inace sam bila cijela osuta plikovima po tijelu, ali ni oni me nisu posebno smetali. nisam se posebno pazila i naknadno nisam imala nikakve probleme, ali koliko cujem izgleda da sam medju rijetkima tu bolest podnijela kao "malo dijete"

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam ih imala prije 2g i bila sam u zaraznoj jel mi se sve moguće zakompliciralo

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Off topic: Ninochka, mi smo upali u jaslice od prve i danas se idemo upiasti, a kak nemam pojma, bitno da jesmo. Ali sam se šokirala kad sam vidjela koliko ih ima neprimljenih !
    Ja iskreno moram priznati da ne znam kaj bi napravila da se nismo upali!
    Idemo dalje s kozicama :namig:

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam imala prije 2 godine, točno 3 točkice na trbuhu, dvije na licu, četiri na nozi i jednu na ruci, bez problema i komplikacija

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam imala peh jel se navodno odrasli smiju kupati samo u hipermanganu a ja sam mazala i onu bijelu tekućinu.Ja sam ih imala u kosi,cijelo lice,tijelo i na kraju i na plućima.Ali eto drago mi je da je to kod drugih bezbolnije prošlo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A zašto se ne cijepiš?
    Nikad unaprijed ne možeš znati kako će tvoj organizam reagirati na njih.
    Ja sam vidjela i one odrasle koji su ih prebolili hodajući, ali i one koji su, na žalost, umrli. A bili su prethodno potpuno zdravi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno cijepi se

Preporučujem ti da se svakako cijepiš.
    Ja sam se cijepila, pa sam svejedno dobila kozice- ali neki jako blagi oblik (dva dana kao gripa i par točkica). Inače ih ne dobivaju oni koji se cijepe, ja sam imala sreću u nesreći.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A kaj to moram otići kod doktorice opće prakse pa tražiti cijepljenje ili kaj...?
    I kaj se to cjepiš jednom za svagda ili...?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, u Zavod za javno zdravstvo, ali ne znam da li gradski ili državni. No bilizu su, oba tamo iznad Zvijezde.
    Cijepljenje se plaća.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A je l' znate možda koliko se plaća cijepljenje?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

bb, sumnjive su mi te tvoje kozice. Da ih ne bi opet dobila...
    Ja sam kao klinka (4 godine) imala jako malo kozica i to je trajalo svega 5 dana...
    A onda sa 16 godina - shok - evo njih opet, ovaj put s pojačanjem - nema gdje ih nije bilo i luđački je svrbilo puna 2 tjedna.

Frend ih je s 30 dobio i odležao mjesec dana u bolnici. Koma mu je bilo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: cijepi se

Citiraj MamaAna prvotno napisa
    Preporučujem ti da se svakako cijepiš.
    Ja sam se cijepila, pa sam svejedno dobila kozice...
    OK, kozice su neugodne, svrbe, hoće ostati tu-i-tamo nekakav mali ožiljak (ja ga imam na čelu), hoće se zakomplicirati kad te spopadnu u kombinaciji s nečim drugim i NAJVAŽNIJE, za razliku od djece odraslima STVARNO teško padnu (a ja ih se ni ne sjećam).
    HMMMM, ispada da je jedino logično rješenje ne cijepiti djecu, nego odrasle ako to već nisu preležali, a i tada se treba paziti jer cjepiva definitivno nisu ništa posebno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jesu li v.k. ono sto narod zove pljuskavice, a medicinari varicella? POstoji li test kojim se moze otkriti da li je osoba prebolovala tu bolest? Naime, ja sam je imala, za Viktora se ne bojim, ali MM ne zna da li ih je bolovao, a ni njegova mama se ne sjeca. :kolutanje ocima dok ne ispadnu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi u dbk ih zovemo varičele
    testirati se moze, treba nazvati zavod za javno zdravstvo prema mjestu stanovanja

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo ja baš zvala Zavod za javno zravstvo pa kažu da oni ne rade to testiranje.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Davor prvotno napisa
    HMMMM, ispada da je jedino logično rješenje ne cijepiti djecu, nego odrasle ako to već nisu preležali, a i tada se treba paziti jer cjepiva definitivno nisu ništa posebno.
    a kak davore cjepiva nisu niš posebno ak spriječe da ti se desi ono što se Romini dogodilo?
    i zašto misliš da djetetu ne bi trebalo olakšati pa spriječiti cjepivom muku kozica ili ako ih dobije dobije samo dvihe tri umjesto dvotjednog čohanja po cijelom tijelu i ožiljka na čelu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čuj, predugo bi trajalo kad bih opisivao izravno zašto tako mislim, o tome sam se već raspisao drugdje. Umjesto toga, nudim jedan malo drugačiji pogled na prevenciju koji će vjerojatno shvatiti i oni koji imaju religiozno isključive poglede na cijepljenja.

Elem:
    Kod pušača je odnos udjela oboljelih od raka debelog crijeva u odnosu na udio raka pluća manji nego kod nepušačke populacije. Dakle, pušenje je prevencija raka debelog crijeva. HMMMM :?

Zašto gornja "zdravstvena" izjava ne štima iako je matematički sve OK?

'Ajmo opet
    Kako matematicar dokazuje da je krokodil duzi nego siri:
    Dokaz se sastoji od 2 dijela:
    1.) Ako pogledamo krokodila odozgo, zapazit cemo da je zelen i dugacak. Kad ga prevrnemo, uocit cemo da je dugacak ali nije zelen, sto implicira da je krokodil duzi nego zeleniji.
    2.) Kad ponovo pogledamo krokodila odozgo, vidjet cemo da je zelen i po duzini i po sirini, dok je sirok samo po sirini, sto pokazuje da je krokodil zeleniji nego siri.
    Iz 1.) i 2.) proizilazi da, posto je krokodil duzi nego zeleniji, a zeleniji nego siri, onda je i duzi nego siri!

'Ajmo se sad vratiti na cjepiva. Ako se dijete cijepi od sasvimsvejednokoje boleštine i potom s dvadesetak godina svejedno oboli od upravo te boleštine, to samo jedino i isključivo znači da su ga prevarili (ili njegove roditelje) još kao dijete. Ako i tada popuši foru i ode se docijepiti pa potom ipak oboli s četrdesetak godina, onda definitivno nije skužio da su ga prevarili.
    Da su ga, recimo, pustili da na miru odleži tu boleštinu na vrijeme SASVIM SIGURNO MU SE NIKAD NE BI VRATILA.

Kad bi moderna medicina imala stvarno tako dobre namjere kao što priča, već bi odavno izmislila bilo kakva pa makar i loša cjepiva protiv malarije, TBC-a i AIDS-a, ukinula bi notorne gluposti poput cjepiva za gripu, a cjepiva za dječje bolesti ne bi bila obavezna. Ovako im ne vjerujem. I gotovo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Davor je to dosta filozofski objasnio... A ja cu sad probati jednostavno u par recenica (ak uspijem )

Citiraj ninochka prvotno napisa
    a kak davore cjepiva nisu niš posebno ak spriječe da ti se desi ono što se Romini dogodilo?

Problem je u tome sto ako se cijepimo kao djeca tocno to se moze dogoditi sto se desilo Romini. Ona ih je dobila kao odrasla osoba, i tu nastaju mnogi problemi. Vodene kozice su djecja bolest, i u velikoj vecini slucajeva prolaze bez ikakvih problema. S druge strane ak ih dobije odrasla osoba, komplikacije su vrlo vjerojatne.

Razlog zasto je cjepivo problematicno.. Ono nikad ne daje imunitet kao onaj sto ga tvoje tijelo stvori samo protiv neke bolesti (zato i imamo puuuno docjepljivanja protiv raznih bolesti, jer imunitet dobiven cjepivom jednostavno opadne nakon nekog vremena). I onda se moze desiti sljedece, cijepimo dijete protiv v. kozica, i nakon x godina, ta ista osoba dobije vodene kozice u odrasloj dobi.
    I sta smo napravili - hm, pa bas nista.

Vjerujem da je cjepivo dobro za odrasle, koji tu bolest nisu prebolili u djecjoj dobi, bas zbog komplikacija koje su moguce u odraslih. Ali davanje cjepiva djeci, zaista ne vidim svrhu - kako sam napisala u gornjem odjeljku.

Citiraj ninochka prvotno napisa
    zašto misliš da djetetu ne bi trebalo olakšati pa spriječiti cjepivom muku kozica ili ako ih dobije dobije samo dvihe tri umjesto dvotjednog čohanja po cijelom tijelu i ožiljka na čelu?
    Mislim da je gore i odgovor i na ovo pitanje. Imunitet je jednostavno neusporedivo bolji od preboljene bolesti nego od cjepiva. I mislim da su s cjepivom prevelike sanse da to dijete dobije tu bolest u odrasloj dobi (kad je zaista ne bi trebao dobiti).

Jesam uspjela pojasniti?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    ...I sta smo napravili - hm, pa bas nista.
    Eh, da bar Osim što se na taj način dijete doživotno onemogući da stekne ikakav stvaran imunitet protiv cijepljene boleštine, tipično se zaboravlja na divote koje mu priuštimo u "najboljoj namjeri": aluminij, živa, formaldehid, bjelančevine iz jaja, govedine, majmuna... Stvar postaje sve gora svakim docjepljivanjem, a kojih opet ne bi bilo da je cjepivo OK.
    Djeca svoj imunitet trebaju izgraditi, a to se ne postiže cijepljenjem. Za odrasle je uglavnom svejedno, jer imaju to što imaju pa im ni cjepivo baš neće nauditi.

Vic:
    Bere Fata gljive, vidi Mujo i pita: "Pa te su ti otrovne, nećeš ih valjda pojest?"
    - "Jok, prodat."

Zašto liječnici sve rjeđe cijepe svoju djecu?
    Zašto se pravi dileri ne drogiraju?
    Zašto je kod svakog dilera prvi šut besplatan?
    Zašto su instrumenti za očitavanje šećera u krvi besplatni?
    Zašto se cjepiva reklamiraju u medijima?
    Što je u prethodnim pitanjima zajedničko?

OVISNOST, NEZNANJE I LOVA.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kao što maloprije rekoh zvala ja Zavod, i tako čakulam ja s tom doktoricom o varičelama i kaže ona meni da bez obzira jesam li imala varičele kad sam bila mala ili nisam da ipak moram se pazit da ih ne pokupim u trudnoći, jer ih je ona kao dijete preboljela i ponovno ih dobila prije 2 godine. :/

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, Davore i to stoji, no nisam htjela i u to ulaziti. Za ovu temu mi se cini dovoljan argument i taj da je cjepivo jednostavno neucinkovito na dugorocne staze ( a svi smo vjerujem 100% sigurni da ne bi htjeli da nam (pogotovo musko) dijete dobije kozice u odrasloj dobi)

Arijana
    Tocno je da se vodene kozice mogu preboljeti vise puta. To je moguce u situacijama :

- ako je (cini mi se - nemojte me drzati za rijec) dijete mladje od godinu dana kad dobije kozice (jer jos nema potpuno razvijen imuni sistem)

- ako je dijete dobilo kozice no reakcija je bila vrrrrlooo slaba (u stilu par tockica), jer u tom slucaju tijelo nije proizvelo dovoljno antitijela.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf dobro, ajmo ne brkat droge i cjepiva.

anchie ima nekog rezona, al u globalu mogu se složiti da se ne slažemo :pomirbeni smajli maše zahvalno na odgovoru:

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Anchie, namjeravala sam dijete cijepit isključivo zato što sam trudna, njoj su 3,5 godine i nije ih preboljela, a u 9 mjesecu kreće u vrtić, meni termin polovicom 11. Moram priznat da mi uopće nije ni palo na pamet da je time izlažem riziku kad odraste i da npr. u trudnoći strahuje kao i ja.
    Večina djece oko mene, prijatelji, rodbina su preboljeli varičele, tako da mi ostaje ona kao jedini prenosioc, a i strašna mi je pomisao da ih dobije pa da se moramo odvojit jedna od druge. Neznam što da radim, nekako mi se čini kad odvagnem rizike za nerođenu bebu i učinkovitost cijepiva, opet mi se čini bolje cijepit iako ih i tada može dobit. :? :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel je smijes uopce cijepiti dok si ti trudna?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A zasto ti ne odes na zavod (valjda tamo) provjeriti da li imas dovoljno antitijela na kozice? Ili nikad nisi ni imala kozice?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ona se smije cijepit dok sam ja trudna tako mi je rekla doc. i gin., a na Zavodu su mi rekli da oni ne vrše ta testiranja. Mama kaže da sam imala rubeole kao dijete, a to je sigurna zato što je sestra u isto vrijeme imala ospice, a pošto su nam točkice bile različite poslali su nas na vađenje krvi i tako je dokazano da sam ipak imala rubeole. A za varičele ne zna točno, odnosno da prije nisam nego jesam. U mom kartonu također ništa ne piše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bi ti preporucila da ipak nazoves hrvatski zavod za javno zdravstvo, sluzbu za zarazne bolesti u zagrebu. i zbog svoje trudnoce i zbog tog da se u dubrovniku ne mogu napraviti seroloske pretrage da znas imas li protutijela.

01 4683004
    01 4683005

(gdje si zvala ove u dbk? ja sam, sjecam se pred par godina kad mi je necakinja imala neku zaraznu bolest, a ne mogu se sjetit koju, isla ne tamo iza stare bolnice gdje je gradski zavod za javno zdravstvo, nego u dom zdravlja na boninovu pa se islo negdje u prizemlju, izvana, nalijevo, ajme objasnjenja)

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    (gdje si zvala ove u dbk? ja sam, sjecam se pred par godina kad mi je necakinja imala neku zaraznu bolest, a ne mogu se sjetit koju, isla ne tamo iza stare bolnice gdje je gradski zavod za javno zdravstvo, nego u dom zdravlja na boninovu pa se islo negdje u prizemlju, izvana, nalijevo, ajme objasnjenja)
    Tu sam i zvala to je u stvari služba za epidemiologiju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam Annabel cjepila i dobila je vodene kozice dvije godine poslije cjepljenja. Imala ih je sve ukupno mozda 10 i dobila ih je recimo u petak a u utorak vec isla u skolu. Noah sam cjepila malo prije nego ih je Annabel dobila i nije ih dobio.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Odi svakako na testiranja. Ja se ne brinem toliko za sebe, odnosno što bi se meni dogodilo da ih nisam preboljela sa 14 god. nego sa 30 god.
    Problem je scenarij koji se meni sada dogodio, a to je da sam trudna, a curica od 2 god. je upravo dobila kozice u vrtiću. Da ih ja nisam preboljela u djetinjstvu ... ima članak na rodinom portalu sve detaljno o kozicama u trudnoći, objašnjeno po tjednima što se može dogoditi bebaču.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vidim da se ovdje zahuktralo. Ja se sjećam dok sam bila trudna , došla sam jednu nedjelju na pregled na Sv.Duh kod svog doktora i on mi je reko da će me pregledati dolje u ambulanti jer je na odjelu rodilišta došla žena s varičelama iliti kozicama i da sad jadni ne znaju kaj će, da sve bebače i mame koje mogu moraju slati doma.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

anchie

koliko sam ja shvatila iz tvog posta

ako muška osoba preboli kozice u odrasloj dobi,dolazi do steriliteta????

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maria

Postoji mogucnost da muskarac (koji preboli kozice u odrasloj dobi) ima poslije problema s plodnoscu.

Kozice utjecu na par nacina na musku plodnost:

1. Visoka temperatura smanji proizvodnju spermica kod muskih. Obicno se proizvodnja vrati na staro oko 90 dana nakon temperature.

2. Kozice mogu uzrokovati upalu testisa (orchitis). Kao rezultat toga moze doci do atrofije testisa i steriliteta. Obicno se orchitis povezuje s mumsom, no u rijetkim slucajevima ga mogu uzrokovati i kozice.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo ja baš zvala Zavod za javno zdravstvo u Zagrebu pa su mi rekli da je točno da se to ne radi u Dubrovniku i Splitu nego da se treba tražit uputnica za testiranje krvi i kad se krv izvadi treba je privatno poslat na adresu HZJZ-a, kao "nisu to više dobra stara vremena".

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    jel je smijes uopce cijepiti dok si ti trudna?
    NE SMIJEM! Sad mi palo na pamet da sam to pitala za MoPaRu, a ne za varičele. Oba cijepiva za varičele su sa živim beštijama tako je ne mogu cijepiti .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •