eto nam i dvanaestog mjeseca...
jeste već počele s pečenjem kolača ili još ne?
ja sam u procesu osmišljavanja kojih bi desetak vrsta ove godine radila...
eto nam i dvanaestog mjeseca...
jeste već počele s pečenjem kolača ili još ne?
ja sam u procesu osmišljavanja kojih bi desetak vrsta ove godine radila...
Ovi kolačići su postali tradicija u mome domu![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...798&highlight=
da, još malo pa nam stižu blagdani....
u velikom, nešto kaj može dulje stajati i ponešto novog :/
vanili kiflice, keksi na mašinu, kuglice, sljepljeni (sa pekmezom)= KLASIKA
a za ostalo budem još![]()
kod mene su pod obavezno šapice, vanilin kiflice, mađarica (dupla tura), keksi na kalupe i na mašinu za djecu, bajadera.
još par vrsta sitnih i par kremastih, a to po principu: jedan voćni, jedan čokoladni, jedan od oraha, jedan od maka,jedan od lješnjaka i jedan od sira.
za svakog ponešto.
Počelo je! :D
Ove godine ću sigurno paprenjake i medenjake, pa salamu od oblatni i cimet-zvjezdice. To ću napraviti već ovaj i idući tjedan, a za kasnije imam još dosta ideja, ali ih ne mogu reducirati.
Kad se javi apricot, dobro bi bilo da preimenuje topic u "Božićni kolačići 2008" da se lakše snađemo idućih godina.
Bas trazim onaj neki recept za domace krasotice.. i jel se to smije zamrzivati?
Do sad sam zamrzavala samo varijante salame/bajadere (ono kaj se ne pece) i kiflice.
imam jedno pitanje za vas profesionalke bozicnih kolacica.zasto mi ostaje gorkast/ljutkast okus kod suhih kolaca?Sta bi moglo biti,brasno mozda?
Prašak za pecivo ili soda bikarbona najvjerojatnije. Stavi jako malo, pogotovo sodu bikarbonu i uvijek prosipaj sa brašnom da ne bi ostale grudice.fiorelo prvotno napisa
Trebala bi provjereni recept za paprenjake. Ima li tko?[/quote]
Zasto ne mogu naci recept za domace krasotice? Islo je nesto s orasima i cokoladom..zaboravih..![]()
mi ne radimo vise od dvije, tri vrste (recimo sladoled kugilce, bajadera, orah stanglice, kiflice)
i jos moja mama napravi obavezno najboljumakovnjacu/orehnjacu
i to je to
Pa ne radim ih ni ja sad 100. Nego 7-8, od kojih su bar 5 varijacija na temu. Pa onda to zapravo ispadne kao puno razlicitih..meni je to tako draze nego jedan kolac..pa nemres birat sta ces.meda prvotno napisa
ove sladoled kuglice zvuče ludo...možeš li malo detaljnije o njima?meda prvotno napisa
apricot, nema tamo recepta za paprenjake. Našla sam neke pomoću pretražilice, ali nema nikakvih komentara na recept pa ne znam je li dobar.
meda, daj nam recept za te sladoledne kuglice.
al nisu sa sladoledom, ako si to msililaprincess puffy prvotno napisa
![]()
evo nasla sam na forumu recept pa kopiram
Kuglice (ne peče se) by SUNCE
Osnovna smjesa:
1 margarin
20 dag mljevenih keksa
25 dag šećera u prahu
1 žutanjak
Dodajte više ili manje sastojaka, ovisi kaj vam paše. Mijesi se rukama. Iz toga mogu ispasti kakao kuglice (doda se kakao u prahu), orah/lješnjak kuglice (idu mljeveni orasi), rum-kuglice, kokos kuglice, možete dodati i suhog voća koje ide u biskupski kruh.
Ako je prerijetko, dodajte još keksa, ako je presuho, još rastopljene čokolade, mlijeka, ruma, etc...
ja radim ovu osnovnu smjesu, sa 1 zlicom kakaa, ili ribane cokolade za kuhanje, i uvaljam u mljevene orahe, al moze se raditi razne kombinacije smjese i u sto se uvalja, pa kako ko voli
baš sam nekako zamišljala da su sa sladoledom,ali nema veze,probati ću i ove "lažne"sladoled kuglice.hvala na receptu!
ali umjesto margarina stavite maslac, jako se osjeti bez obzira na dodatke
Nakon dugog premišljanja, napokon sam smislila.
medenjaci
paprenjaci
vanilin kiflice
zvjezdice sa čokoladom
keksi na mašinu
keksi na kalupe
šape
korpice
rafaelo
kuglice s višnjama
išleri
čokoladna salama
mađarica
kokos kocke
majmunski
bajadera
bicikl
rupičasti kolač
narančine kocke
hola kocke
mak kocke
napolitanke
rigojanči
jelačić šnite
možda baklava od višanja ili maka
lisnato s čokoladom
slanci
ako i se bude dalo, muffini, ne znam još koji, ali to je ionako samo za djecu...
znam da je puno, ali ovih sitnih više od pola ide za poklone
Evo okvirnog popisa (iz toga ćemo izabrati oko pola, a i dosta podijeliti):
Sitni kolači:
- vanilin kifli bijeli
- vanilin kifli žuti (bez oraha)
- medenjaci (hvarski tj. iz kalupa i obični)
- non-plus-ultra (zvjezdice od prhkog 3.2.1 tijesta s pekmezom)
- kuglice od smokava
- kuglice od keksa (razne kombinacije - kokos, čokolada, s višnjom...)
- rolada od kokosa i keksa
- raspucani kiflići od oraha
- obvezatni išleri
- kasato (ako se klincima bude dalo rezuckati žele bombone)
Torte i mokri kolači
- torta od lješnjaka s kremom koja se ne treba kuhati
- Jozefina
- Jaffa kolač
- eventualno kakva rolada od biskvita... volim onaj božićni panj jer me to podsjeća na djetinjstvo
Ostalo:
- kuglof sa suhim voćem (to obično dijelim kao darove)
- orehnjača/makovnjača/dizano tijesto punjeno rogačem
To su mi standardne vrste, a obično muž i djeca "naručuju". Prihvati se ono u čijoj izradi žele sudjelovati.
Klinci vole mljeti orahe i frkati kifle, pa evo i mog skromnog doprinosa:
RASPUCANI KIFLIĆI OD ORAHA (za 60 kom)
2 cijela jaja
250 g šećera
250 g mljevenih oraha
1 štangica čokolade - otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na vatri (može se staviti i 2 žlice čokolade u prahu ali nikad tak dobro ne ispadne ko sa topljenom... )
120 g brašna (oštrog)
šećer za uvaljati (cca 100 g)
Jaja miješati sa šećerom dok ne pobijele, dodati orahe, pa rastopljenu čokoladu, pa malo po malo brašno, dok se smjesa ne izjednači. Zamijesiti u valjak, pa razdijeliti na 2 dijela. Oblikovati u dugačke valjke (promjera cca 2,5 cm). Svaki podijeliti na 30 jednakih komada. Oblikovati kifle, uvaljati ih u kristal šećer pa poredati u pleh obložen pek-papirom. NE posipavati brašnom. U jedan ide 30 kom tj. 5x6, da se ne dodiruju jer se tijekom pečenja šire i raspucaju se.
Peći kratko (oko 10-15 minuta) na oko 180 oC, da ne potamne. Kad su gotovi, samo predignuti papir i zasipati u zdjelu!
-----
Vole djeca i raditi sa štapnim mikserom, pa im namjeravam udijeliti usitnjavanej naranče za ovo:
JAFFA KOLAČ ZA ŠKRTICE
Jednu veliku naranču zamrznuti preko noći. (Može se usitniti štapnim mikserom, ali tada je prije treba izrezati na kocke ili barem osmine.)
Tijesto:
1 jaje
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo (može i malo manje).
Umutiti mikserom, dosta dugo vrtiti da bude lijepo bijelo.
Ispeći na 180 oC u plehu namazanom i posipanom brašnom. Može se podmetnuti papirnata salveta da se lakše izvadi van. (Gotovo je kad se biskvit odvaja od ruba pleha.)
Ohlađeno izvaditi i prerezati na pola (može po duljini). Salvetu, dakako, skinuti da je ne bi servirali zajedno s kolačem. Jednu polovicu razdrobiti na komade, kao za punč kocke.
Naranču izvaditi iz leda i naribati zajedno s korom. Ako nije bila u ledu, usitniti štapnim mikserom.
10 dag (cca 5 žlica) šećera špinati sa sasvim malo vode. Kad posmeđi, dodati ribanu naranču i rastrgano tijesto. Sve dobro izmiješati.
Drugu polovicu tijesta premazati nekim narančastim pekmezom (od marelice ili miješana marmelada), na to rasporediti smjesu s narančom i preliti glazurom od 10 dag čokolade.
Ostaviti preko noći na hladnom, da se sve dobro stegne i izjednači. Rezati na kocke.
babyboys,može li recept za čokoladnu salamu i rigojanče?
Peterlin,može li recept za kuglice os smokava,kuglice od keksa i rolada od kokosa i keksa?
može, stavim sutra , moram izvadit bilježnicu sa receptima
Evo, kopiram iz svoje priručne kuharice ono što imam:
KUGLICE OD SMOKAVA
1/2 kg suhih smokava - samljeti na "flajšmašini"
20-25 dag kristal šećera (omjer smokve-šećer ide 2:1)
korica naranče - naribati
sok od naranče - iscijediti (i dodavati malo pomalo, da ne bude premokro)
korica limuna - naribati
po želji malo ruma
(Moja svekrva stavlja još i 10 dag mljevenih oraha. Ja gledam da li su smokve jako suhe, jer tada ne treba ništa, a ako su mokre, onda stavim i orahe.)
Sve zamijesiti u glatku smjesu. Formirati kuglice veličine oraha, uvaljati u kristal šećer i ostaviti u papirnatim košaricama da se osuše.
KUGLICE OD PIŠKOTA (ILI KEKSA)
1. KUGLICE S KOKOSOVIM BRAŠNOM (cca 50 kom)
Za one koji ne vole orahe:
200 g piškota – samljeti i staviti u veliku zdjelu (ovo je posao za djecu)
2x100 g kokos brašna – 100 g umiješati u mljevene piškote, a 100 g sačuvati u zdjelici – u to ćete na kraju uvaljati kuglice
50 g šećera u prahu – umiješati u mljevene piškote
150 g običnog margarina – ostaviti na sobnoj temperaturi dan ranije, da potpuno omekša
nekoliko kapi ruma ili ekstrakta s mirisom ruma (može prošek ili višnjevac – prema želji)
75 g (3 rebra) čokolade za kuhanje – otopiti u mikrovalnoj pećnici, ili na pari
Sve suhe sastojke pomiješati u zdjeli. Dodati margarin, rum i otopljenu čokoladu i sve dobro umijesiti. “Tijesto” će biti glatko i podatno za izradu kuglica. Ako je premekano, malo ostavite na hladnom da čokolada počne vezati – bit će lakše za obradu.
Oblikujte kuglice veličine manjeg oraha (ili Griotte bombona), uvaljajte u kokos i odložite na pladanj. Kasnije čuvajte na hladnom. Može stajati do Božića, ali vjerojatno ćete ih pojesti puno prije!
Dobar tek!
2. KUGLICE S ORASIMA I SMARTIĆIMA
Za one koji ne vole kokos:
200 g piškota – samljeti i staviti u veliku zdjelu (ovo je posao za djecu)
70-100 g oraha – samljeti (i ovo je posao za djecu) i umiješati u mljevene piškote
50 g šećera u prahu – umiješati u mljevene piškote
2 vrećice vanilin šećera – umiješati u mljevene piškote
na vrh noža cimeta (ako volite) – umiješati u mljevene piškote
nekoliko kapi likera od oraha (može rum, prošek ili višnjevac – prema želji, a ne mora biti baš ništa)
100-125 g običnog margarina – ostaviti na sobnoj temperaturi dan ranije, da potpuno omekša
2 x 2 žlice instant kakao praha ili čokolade u prahu (2 žlice umiješati u smjesu, drugi dio treba vam da uvaljate kuglice)
jedan najmanji paketić Smarties bombona (dosjetka: moj mlađi sin; isprobali u praksi)
Sve suhe sastojke (osim čokolade/kakao praha) pomiješati u zdjeli. Dodati margarin, rum i margarin, pa umiješati u glatku smjesu. Na to nasipati 2 žlice čokolade i umiješati, ali paziti da ne bude jednolično već da struktura svijetlo-tamno ostane jasno vidljiva.
Pri oblikovanju kuglica, u svaku utisnuti jedan bombončić.
Kuglice uvaljati u čokoladu/kakao. Ako želite, možete koristiti čokoladne mrvice, ali one ne prianjaju tako lijepo i nisu prikladne da s njima rade djeca.
Kad je sve gotovo, staviti u papirnate košarice i odložiti na hladno.
Cure, kome poklanjate sitne kolače za Božić? Čitala sam već puno puta da se poklanjaju kolačići, zar tih dana većina nema kolače? Znam da ja dođem s kolačićima čestitati da bih čula i komentar - pa imamo i mi kolača.
Ajd još nekako medenjaci u različitim oblicima, ili nešto drugo što je onako baš fora drugačije...
ja sam do sada poklanjala, a ove godine bih bila sretna da netko pokloni meni.
jer ja neću stići napraviti niti jedan![]()
pa sad molim one kojima sam ja do sada slala, nosila... neka uzvrate istom mjerom![]()
Sad cu izrezi "forumski grijeh" - mislila sam kupiti kolacice - iako uvijek radim desetak vrsta svojih, ali svejedno mi nisu tako lijepo formirani i fini kao iz jedne slasticarne s Jaruna, ... , no, s obzirom na ovotjedne katastrofalne dogadjaje u mojoj familiji (muz mi je imao saobracajku na istom mjestu gdje mi je tata poginuo prije sedamnaest godina), ali, ali, srecom je ostao ziv ... Bolje da vise nista ne pisem, dijete mi je bolesno vec smo tjednima doma.... Uglavnom, pecenje kolaca doci ce mi kao terapija svojevrsna.
Radit cu kuglice, svih mogucih vrsta jer to voli moj mali mis i MM.
Peterlin imas dobar recept za kasato? Meni se ovaj koji imam ne svidja.
Ako imas vremena, daj ga zabiljezi.
Apri, vrlo cu ti rado donijeti tanjur kolaca - samo reci gdje i kad ti pase
Blaženka, za sve što te snašlo![]()
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
evo i mog popisa,mada uvijek još nešto dodam zadnji čas
mađarica
bijela pita
pita od rogača
gumeni kolač
medena srca
vanilin krancle
krašotice
djedov brk
londoneri
lješnjak trokuti
vanilin kiflice
bajadera
išleri
štolerice
kokosov san
boem kocke
kuglice(biskvit+čokolada+rum+mlijeko različito uvaljano)
Ja sam jucer ispakla prve kolacice!
One obicne suhe..zvjezdice..srceka i slicne varijante..
I to sam zamjesila dvije smjese..U drugu sam stavila kakao..Pa sad imam hrpu kolacica koje treba ili poljepit ili umocit u cokoladu ili u staub secer...
Bit ce sto vrsta kolacica od te dvije smjese...![]()
![]()
I da spremam ih za poklon..To je dogovor s mamom i svekrvom - ove godine cu ja ispeci kolace i za svaku obitelj jednu povecu hrpu na ukrasni tanjur + celofan i masna i to je poklon. Nista drugo.
POklone ove godine dobijaju isklucivo klinci.
Moj brat, recimo, živi sam i puno radi, pa mu dobro dođe paket sitnih i kuglof... Mama i ja ga snabdijemo i to je to.ASTRA prvotno napisa
Isto, postoje NEKE vrste (raspucani klifli, biskupski kruh iz kalupa) koje poklanjam određenim ljudima koji vole baš te kolače.
Svekrvina najbolja prijateljica obožava baš jednu vrstu i onda to za nju napravimo (žena isto živi sama, pa joj se ne isplati peći velike količine).
S kumom sam godinama imala "razmjenu" - svaka je ispekla 3-4 vrste i razmijenile bi, pa se na stolu našlo duplo više vrsta! To je bilo u vrijeme kad nismo obilovale slobodnim vremenom. Ja sam sad u boljoj situaciji, a nju ću pitati, pa po potrebi nadopuniti njenu zbirku.
Susjeda ima troje teenagera, nema ba teorije da se ispeče previše kolača - to je kao da bacaš u crnu rupu! (Nema tu mašnica i kićenja, ide cijeli protvan...)
Neku sitnu količinu (5-6 kom) djeca odnesu na zadnji dan škole za njihovu feštu. Dobili preporuku od učiteljica da ne pretjerujemo s količinama.
Kad su klinci bili u vrtiću, obično bi za Božić počastili tete odgajateljice (isto bez pretjerivanja) koje su na poslu. Djeca nisu smjela jesti home-made kolače i mislim da je to ok. Tko bi ih naveo da pojedu ručak???
I tako - ljude s kojima sam bliska obično PITAM da li žele ovo ili ono, da ne bude zabune. Razmjena je zakon - npr. moji klinci od susjede donesu njezine vanili kifle, a odnesu naše orahove (isto nisu velike količine, ali ljude veseli). Sad već otprilike znamo što i kako...
jednostavno: umjesto da odraslima u familiji kupujem poklone, s djetetom napravim neki ukrasić, čestitku i ispečem keksiće. svakome odnesem malo od svake vrste i uzmem nešto njihovih. i tako ispečem 3-4 vrste kolača a jedem bar trostruko više. 8)ASTRA prvotno napisa
ove godine će sve biti vrlo skromno, nemam vremena.
Primjećujem. Baš mi je žao što te nema više.ms. ivy prvotno napisa
Za tobom sam hodala po topicima i gledala koje igračke i društvene igre biraš za Andreja.![]()
A i ovako, podrazumijeva se.![]()
ja poklanjam familiji i jako bliskim prijateljima. moj šogor, recimo, živi sam i sigurno neće peć ništa, njemu ove godine radim i mađaricu jer ju obožava - to će mu bit sav poklon. sitne kolače radi samnom moj T tako da oni oduševe sve kojima su upućeni. ionako ne kupujemo poklone za odrasle nego samo handmade, a ja strašno uživam u pravljenju kolača.ASTRA prvotno napisa
AM
ni u dućane ne stignem.tip: noris društvene igre u škrinjici. koju god da uzmeš, nećeš požaliti.
Daj nek anchie pozuri s tim podforumom za humanitarnu pomoc, tako da se svi bez kolaca mogu prijaviti kod ovih koji imaju gorespomenuti "svatovski mix".apricot prvotno napisa
Joj, fin mi je svatovski mix, jedino za gumeni nisam čula...
Znate sve one silne kuglice koje ljudi prave? Rum, kokos, mljeveni keksi, orasi&čokolada, rafaello... ja to nikada nisam jela.
Sama pomisao da ju je netko okrenuo među dlanovima x puta me ...![]()
retha ja imam doma recepr ali ne za krašotice nego krašuljke, prefino!!!!!!!!!!
Sutra ću ga potražiti i napisati!!
Već sam napravila medenjake sa orasima
čajne kolačiće sa brusnicom (mlada dame ne voli grožđice), a još planiram:
salamu sa žele bombonima
neke kolače sa cimetom i bijelom glazurom (neznam kako se zovu)
žarbo kocke
londonerice
obične kekse da Morena vidi kako nastaju oblici
kuglice od ostatka, odn rubova kolača
krašuljke (retha mi je dala ideju ...... oni od Kraša su nula naspram ovih
Krempite plus još (možda) cimet zvjezdice. Nama dosta ...
Apri![]()
Peterlin de napisi taj recept za kasato - imam jedan VAs forumski, ali ga lani nisam radila.
Ma ljudi - pa nismo na svadbi jelte - di se ne jedu kuglice![]()
Ja doma fino operem ruke, pripremim tonu papirnatih rucnika i ... udri ga misko - nama su u familiji ti kolacici no.1
Jos se nadam da ce moj mali cistunac (djevica) htjeti zaprljati rucice i vjezbati finu motoriku na taj nacin
:/
Kako mudro!Blazenka prvotno napisa
AM, do sada mi to nije palo na pamet... :shock:
Ali, kvragu, pa valjda sva nečist ostane na prvoj kuglici, a neću biti baš takav pehist da mene zapadne ta prva :?
Uostalom, pa i kuharica mora probati što je navaljala![]()
KASATOBlazenka prvotno napisa
30 dag mljevenih keksa (obicno uzmem Sport - 1 vrecica, sameljemo na masini za orahe - to mi sinovi rade!)
25-28 dag maslaca (ako je margarin, onda neki bolji tipa "Rama" )
1 saka oraha sjeckanih na listice
1 saka grozdjica (namocim u vodu s malo ruma, ali ocijedim na salveti)
15-20 dag zele bombona (2 vrecice minus onoliko koliko se pojede pri sjeckanju)
secer u prahu po prilici (5-10 dag)
malo ruma po zelji
Sve suhe sastojke ubaciti u zdjelu i dodavati malo pomalo maslaca (na sobnoj temperaturi) dok se smjesa ne izjednaci. Oblikovati u dugacku roladu promjera 3-4 cm. Umotati u papir (NE u foliju) i staviti na hladno da se stegne. Iz iskustva znam da je to bolje drzati na zracnom mjestu (balkon, spajza) nego u frizideru, jer u njemu keksi navuku vlagu i raskvase se, a to meni bas i nije fino. Sve te "rolade" i salame moraju se prosusiti. Meni se najbolje pokazao pek papir ili cak onaj obicni bijeli tanki za zamatanje, iz ducana.
Ako ispadne jako suho i raspada se, povecati kolicinu masnoce (zato i pise kolicina od-do u receptu)! Za one koji se ne boje salmonele, moze se dodati 1 jaje cijelo. Ja to ne radim vec godinama, ali tako stoji u originalnom receptu.
Ponekad dodam malo grubo rezane cokolade, ali zna smetati za rezanje, pa se rolada trga. (Btw. meni ta rolada ne znaci nista, ali imam "musterije" kojima to obavezno napravim...)
Onima koji vole kokos sigurno ce ova biti bolja, ali trazi malo vjestine. No, mnoge forumasice su daleeeeko ispred mene u kolacima, pa evo, uzivajte:
ROLADA OD KOKOSA I KEKSA - PRUGASTA
Crno "tijesto":
30 dag mljevenih keksa (obicno uzmem Sport - 1 vrecica)
10 dag cokolade za kuhanje + 1/2 dl mlijeka - otopiti na sasvim laganoj vatri (moze i u mikrovalnoj)
10 dag secera u prahu
2 zlice gorkog kakao praha (dobro ga je prosijati da nema grudice)
1/4 litre mlijeka
Sve suhe sastojke pomijesati u zdjeli i zaliti mlijekom i cokoladom. (Mlijeko ne treba biti vruce, ja stavim mlako, da mi bude lakse mijesiti).
Umijesiti glatko crno tijesto. Razvaljati na foliju ili pek-papir posipan secerom u prahu, u dimenzije cca 18x60 cm (ako hocete uzu roladu, razvaljajte je na dulje - u pocetku je sigurnije raditi s debljim tijestom, a okus je isti).
Na razvaljano crno "tijesto" premaze se bijela "krema":
15 dag kokosovog brasna
10 dag secera u prahu
15 dag margarina na omeksalog SOBNOJ temperaturi (ako zaboravim izvaditi margarin, ja ga ugrijem u mikrovalnoj samo maaaalo, da se ne razlijeva nego da samo omeksa).
Kad je sve gotovo, pazljivo zarolati. Ako je crni dio smjese razvaljan pretanko, zna to i pucati, ali ako je dobra kvalitetna cokolada i ako radite dovoljno brzo da se crni dio ne ohladi previse, ide to dobro! Ako popuca, nema veze, dogodilo se meni i to u pocetku. Tada bih samo sve zamijesila kako ispadne (nejednoliko) i formirala sarene "salame". Ispalo je kao Vincekov kokos-marcipan.
(Btw. da se mene pita bez kojih kolaca ne moze Bozic i NG, to je svakako biskupski kruh i engleski cake od suhog voca, moze i od integralnog brasna. Sve ostalo mogu podijeliti sakom i kapom....)
Ispravak, tj. dodatak gornjem receptu za kokosovu roladu:
NEMOJTE frknuti sveukupnu kolicinu mlijeka odjednom u smjesu za crno tijesto. Kvaliteta smjese ovisi jako o kvaliteti keksa, pa se dogodi da treba malo manje mlijeka. Ja mjerim onom velikom salicom za dorucak od 2,5 dl. Zna se dogoditi da mi ostane pol prsta.
Presitno mi bilo, pa preletjela jučer.ms. ivy prvotno napisa
Fakat si u gužvi!A ova servisna info će dobro doć'!
![]()
dajte mi savjet
odlučila sam napraviti Traditional Dark Fruit Cake by Janoccka , pa kako nikad nisam niš radila ovo mi se čini jednostavno, posudila od susjede okrugli kalup, vage naravno nemam, pa me muči kako da odredim onih pol kile suhog voća,nakupovala sam svega pomalo i onaj dio:
100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka , jel to 100 g jabuka i 100 g orasastih ili sve zajedno 100 g
i hoće li što biti ako izostavim med, isto ću i neke začine izostaviti
Hm..mozda su i tu bili ti krasuljci, pojma nema vise.iri prvotno napisa
Ak nije neki komplicirani recept pliz napisi.
Bajadera je gotova i spremljena u ledenicu, radila sam je pola bademi/pola orasi i nije tak fino ispala kao kad su samo orasi.
Ko je ono prosle godine pisao da izmjeri, pa dijeli da su kolaci savrseno izrezani?
Apri ti jel da? Ja pocinjem biti potpuno unistena..grrrr...ja sam ovaj put isto nesto mjerkala..eh.
Skoljkice, pa di si ti, drago mi je da ti tu opet.![]()
Ja sam ovako merila lenjirom, pa spram njega rezala. A sveki mi pokazali da to tako treba.retha prvotno napisa
To je bilo za moje venčanje.
Svi su bili savršeni, ali sada bih naručila i ne bih više da premeravam![]()