kod mene je u ldici sa beštekom, ravnalo obavezno!
dapače, dva: drveno i plastično sa držalom.
i uvijek kolače pomoću njih režem jer mi je jako važno da je svaki jednak.
8)
kod mene je u ldici sa beštekom, ravnalo obavezno!
dapače, dva: drveno i plastično sa držalom.
i uvijek kolače pomoću njih režem jer mi je jako važno da je svaki jednak.
8)
imam sreću da imam dobro oko i mirnu ruku,a i toliko sam se kolača narezala da ih režem bez ikakvih pomagala osim savršeno naoštrenog tankog noža i mokre krpe za brisanje istog
i ja bih molila istodijana76 prvotno napisa
![]()
![]()
Princess P - evo ti mojega recepta za Rigojance, dok ti se prozvana forumasica ne javi![]()
Rigo janči by Kimama
Biskvit:
3 jaja, 6 dag šećera, 1 vanilin šećer, 3 dag maslaca, 6 dag čokolade, 6 dag brašna, malo limunove korice
Treba izmiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati otopljeni maslac i čokoladu. Zatim se umiješaju brašno, limunova korica i na kraju tvrdi snijeg od bjelanjaka.
Ulije se u namašćen i pobrašnjen lim i peče na 180.
Kad se to ispeče, onda se poškropi s malo mlijeka i ruma, ili amareta, ovisi šta volite - najbolje samo mlijeko ako će djeca jesti.
U originalu gore idu dvije vrste krema, al mi smo radili ovako:
U litru tučenog vrhnja zaslađenog bi dodali 20 dkg otopljene i ohlađene čokolade i dobro izmiksali.
Na kraju bi gore stavili izribanu čokoladu i u frižider. Klinci luduju, garantirano
Eh, da i htjedoh se zahvaliti dragoj Peterlin za Kasato
Hvala jos jednom![]()
Mokra krpa, genijalno..meni to nije palo napamet i uvijek mi sve sve zbrcka..HRKICA prvotno napisa
![]()
Ja kod rezanja kolača većinom mjerim i dijelim da dobijem jednake komadeAko je tepsija manja i manje redova, onda može i bez mjerenja.
ma retha tu sam ja cijelo vrijeme, al slabo pišem i nemam vremena od mojih curki
napravila ja svoj prvi kolač, prvi komentar moje djevojčice bio je fuj, MM je rekao dobar je, a ja sam bila oduševljena, stavljala sam sve odoka, izostavila med i dalje je bilo jaako slatko. Sad znam otprilike što bi stavila, i sjeckala bi na sitnije komadiće, al eto, jučer pekla danas ga više nema.
blaženka hvala![]()
Kod mene su zasad gotovi paprenjaci i zvjezdice s cimetom. Slijede medenjaci i salama od oblatni ovaj vikend, a onda ću malo gledati vaše ideje.
kako cuvate te kolace do bozica, je li oni mogu toliko stajati ili ih zaledite?
Bubica, ja radim kolače po redoslijedu koji mogu duže stajati. Neke zaleđujem, ali neke ne jer sam ih jedniom zaledila pa mi nisu bili baš neki, npr. limun šnite. Paprenjaci i medenjaci mogu stajati jako dugo, 6 tjedana, cimet zvjezdice 4 tjedna, salamu od oblatni ću raditi danas ili sutra, ali nju zaleđujem.
babyboys, može recept za kuglice s višnjama?
Ima li igdje recept za te limun snite?
Ledim kifle, medenjake, paprenjake..bajadere, kokos kocke, rafaelo (varijacije na temu)..ostalo nista sto se pece..ispecem dan dva prije pa u frizideru.Bubica prvotno napisa
Zanimaju me isto ti na kalupe (inace bio je na forumu negdje recept) se to moze ledit?
Zorana, imam ja recept za preeefine citron-šnite. Sad idem staviti malca spavati pa malo kasnije stavim recept.
Mi smo u subotu ispekli zvjezdice bez jaja i neke božićne kolačiće (s orasima i začinima) i ja računam da ćemo do srijede sve pojesti, već ih pola nema .
Imam pitanje vezano uz zvjezdice s cimetom. Ispekla sam ih prije 3 dana i još su tvrde, čini mi se jednako kao i prvog dana.
Ups, sad sam se sjetila da još nisam stavila recept koji sam Zorani obećala, a sad moram ići. Stavljam navečer, obećajem![]()
zvjezdice koje ja radim nikada nisu tvrde (bjeljanjak, bademi, cimet)
Možeš li napisati svoj recept? I u moj idu badem, šećer u prahu, cimet i bjelanjak. Možda su drugačiji omjeri.
ovako
ne mogu naći raspravu o martinim pracnama
našla sam recept, ali ne mogu naći poslije raspravu
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?p=317409#317409
sa mojih milijun pitanja
koje brašno i tako to...
pa ako mi može tko to naći
ili ako može uletjeti autorica sa detaljima![]()
kao što nema ni original stranice sa majinim kukijima
ima poslije dignut recept, ali nema ono gdje je baš maja stavila :/
a ja volim pročitati raspravu
Nema li tih kolačića u onom recept od mame_još_malo za jedno tijesto za 4 vrste kolačića?
nažalost, ne znam staviti link,ali sam jučer radila te zvjezdice s marmeladom, recept sam skinula s colinarke (traži pod kolačiće,pa onda zvjezdice s marmeladom)i masu sam zadovoljna ( a i oni koji su probali).Kaae prvotno napisa
Zanima me da li je netko naletio na kikiriki fantaziju, naletila sam na raspravu o njemu,ali nisam mogla naći recept,a zvuči mi stvarno kao fantazija.
To ti je isto recept sa Coolinarike, jako je dobar kolač.
Mima prvotno napisa
hvala Mima,našla sam ga, svi mogući enzimi su mi proradili samo dok sam čitala recept,a mogu misliti kakav je za jesti.
Dakle, ovo? Moram li koristiti taj gussnel, sto god to bilo? Jesu li sve te zvjezice tako prepune maslaca?
gussnel, gustin i kako se sve zove je jestivi kukuruzni škrob. može zamijeniti (ali i ne mora) dio brašna kod nekih recepata. ja ga koristim samo za zgušnjavanje npr. kremaKaae prvotno napisa
tako da mislim da možeš i bez njega
nisam ga koristila jer ga nisam imala doma,a to ti je isto brašno samo malo finije.Kaae prvotno napisa
ne znam šta si mislila da li su prepune maslaca; super su ukusne,tope se u ustima i ne osjeća se maslo ako si na to mislila.
P.S.od bjelanjaca koji su mi ostali napravila sam zvjezdice s cimetom.
za ovo drugo ja napravim obično tijesto za prhke kekse, izrežem cvijetiće i spajam nugatom (ili nutelom).Kaae prvotno napisa
ostala sam dužna neke recepte.
RIGOJANČI
biskvit
3 jaja
60 g šećera
30 g maslaca
60 g čokolade
60 g brašna
1 vanilin
krema
4 dl slatkog vrhnja
1 vanilin
50 g šećera
100 g čokolade
preljev
2 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
čokoladna glazura
RAD:žumanjke izmješate sa šećerom , vanilinom, rastopljenim maslacem i čokoladom, pa dodate brašno i čvrsti snijeg pod bjelanaca. sve se izlije u tepsiju i peče 15-20 minuta na 180 stupnjeva
Pečeni biskvit prerežete na pola po dužini.
za kremu čokoladu otopljenu na pari pomješamo sa tučenim vrhnjem, šećerom i vanilinom, pa ohladite. ohlađenu kremu namažete na polovicu biskvita, preklopite, premažete šlagom u koji ste umiješali ocjeđenu želatinu i kad se malo stisne prelijete čokoladnom glazurom.
KUGLICE S VIŠNJAMA
4 jaja
4 žlice brašna
1 žlica kakaa
4 žlice šećera
4 žlice marmelade
10 dkg čokolade
10 dkg maslaca
1 dl ruma
14 višanja
malo mljevenih badema
od brašna, jaja, šećera i kakaa zamutite biskvit, izlijte u tepsiju i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
kad se ohladi, razmrvite ga, dodajet rastopljenu čokoladu i maslac, marmeladu, rum i sve pvežite.oblikujte kuglice kojima u sredinu stavite višnju i sve na kraju uvaljajte u mljeven bademe.
Mala napomena: ja u ovo ne stavljam baš toliko ruma, nego samo par kapi, a ostatak zamjenim mlijekom ili čak može sokom od višnje, zbog djece.
Kaae, evo ti izrada u slici
http://picasaweb.google.hr/apricot.roda/BoINiKeksiI#
princess puffy, daj molim te stavi svoj recept za zvjezdice.
Nisam prije vidjela, sori. Zaboravila sam da se rasprava uopce vodila, pa ti s linkom ne mogu ponoci, al zato pitaj. Brasno pomijesaj ostro i meko. Ja uvijek radim s mekim, ostro imam samo rijetko, ali ako zelis bit sigurna pomijesaj. I mijesi tijesto sto krace. Znaci izmrvi maslac i povezi i gotovo. Modlice ne moras mastiti osim mozda ako su nove novcate, al ja nisam mastila ni te. Kad se ispece, istresi ih cim prije.aleksandra70vanja prvotno napisa
a je bila ono neka rasprava da može i s mašću?
ja se ne sjećam s čim sam ja radila osim da su bili stvarno prefini
ja ih radim s masti jer s mslacem ispadnu tvrde
Meni ne budu tvrde s malsacem. U originalnom receptu je mast, ali ju ne koristim.
Ja bih ih isto radila.
Totalno se obeshrabrim kada mi prvi puta nešto ne uspije, a ove pracne sam uspjela upropastiti. :/
Pa radi, nitko ti ne brani. Meni su propale kad mi ih je brat pretjerano umijesio.AdioMare prvotno napisa
ma nama su pracne obaveza.
junior najviše uživa u kuckanju po kalupima da keks ispadne i onda ih oni valjaju u šećer... blago meni
Pracne su mi prefine. One s orasima su mi omiljeni kolac. Ona s medom malo manje omiljene, ali jednako dobre.AdioMare prvotno napisa
Al te s medom skoro da i ne radim, to dobijem od mame, sta cu kad voooleeeem oraje.
Ne znam hoću li na kraju balade pjevati: Oj oraje, oraje, daleko sam od tebe, ali znam da ću se ovaj puta više potruditi, a manje mijesiti.
Biće da sam ih pre-mijesila zadnji puta. A i namazat ću kalupe, nek se i to nađe.
Šta bi netko dao za ovakav vjetar u leđamarta prvotno napisa
![]()
Hvala na podršci.![]()
![]()
lucij@ prvotno napisa
ZVJEZDICE S CIMETOM
4 bjelanjka (to mi je ostalo od zvjezdica s marmeladom)
25 dkg šećera u prahu
1 vanil šećer
1 žličica cimeta
oko 40 dkg lješnjaka ili bajama
preferiram lješnjake koje radim tako da ih 10 min popržim u pećnici na 200,zatim ogulim koru (najdosadniji dio),a onda napravim karamel (kao za rožatu) uvaljam lješnjake u karamel,kada se svi oblože istresem na papir za pečenje,čekam da se ohlade (nikako pasti u iskušenje da se isprobaju tako vrući) i onda ih s batom za tijesto tučem da se smrve i ako mi trebaju samljeveni -samlijem ih (naravno,nisam ovo ja izmislila recept je golog kuhara).
Smiksati bjelanjce da bude čvrsti snijeg,a onda brzo dodati šećer u prahu.Odvojiti u šalicu dio za premazivanje kolača i staviti u frižider.
Jedno za drugim dodavati najmanjom brzinom vanil šećer cimet i oko 20 dkg lješnjaka ili bajama,Dalje mjesiti rukama i dodavati lješnjake da se tijesto ne raspada.
Razvaljati tijesto na oko pola cm i izrezati zvjezdice (kalup kojim se režu umakati u hladnu vodu,biti će lakše)i namazati s bjelanjkom i šećerom koji smo spremili u frižider.
Peći na 140 oko 25 min.
Šta su vam to pracne?