Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: tuzibaba reza...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno tuzibaba reza...

Kako se u vasim vrtickim skupinama odnose prema tom terminu?

U pocetku nisam skuzila nista sto bi me navodilo da se taj termin uopce upotrebljava u grupi, do jucer, kada je rekao da ne zeli reci teti (manji problemcic je isrsnuo) jer je onda "tuzibaba reza, dobi komad mesa..." :/

Kako objasniti cetverogodisnjaku da neke stvari spadaju pod kategoriju tuzibabe, a neke se jednostavno moraju rec tetama :?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: tuzibaba reza...

Citiraj Mony prvotno napisa
    Kako se u vasim vrtickim skupinama odnose prema tom terminu?
    nikako. ne postoji. nikad čuli.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas postoji.
    I ne znam kako objasniti.
    Ja sam joj nešto pokušavala objasniti da mora reći tetama, pa sam na kraju ja razgovarala s tetom koja mi je nešto razjasnila.
    U biti, ništa strašno...

Već su počele neke muško-ženske igre zezalice
    Ja te volim pa te lovim i sl.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

škrtica, škrtica, pojest će te krtica...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: tuzibaba reza...

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    nikako. ne postoji. nikad čuli.

:shock:
    Ma da???
    Jesi sigurna

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jesam, jer bih, da to postoji u vrtiću, čula i doma barem jednom upućeno bratu

a inače sve što se rimuje uredno izrecitira, npr. mama mia, tata mi se skija...,francuske pjsmice pjeva kad misli da ju ne čujemo i sl.

a što se tiče "tužakanja", ispriča mi kako je npr. ona nešto rekla teti, ali to nikad nije nešto što je bitno i što je trebala reći - npr. da joj nema crtića koji je donijela u vrtić i da ga ne može naći, nego čeka da ja dođem i da ga valjda ja potražim u sobi

a ima nešto i do teta

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

aha, fali ovo: ispriča kako je nešto rekla teti, npr. "petrunjela me prskala vodom dok smo prali zube"

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

OK, to o pricanju mi je razumljivo, medjutim, ne mogu vjerovati da ne postoji etiketiranje tipa: ti si tuzibaba, bez obzira jel netko doista tuzio il ne?

A kakve sve pjesmice djeca u vrticu pjevaju, a koje L. donese doma, meni je :shock:

Primjerice, jedna najnovija:

Happy birthday to you,
    gurni prste u struju
    samo nista ne brini
    samo ti pogini

:shock: :shock: :shock:

A nas mali ni ne zna sta znaci poginuti.
    Naravno da smo se koncentrirali na dio da se prsti, bez obzira na pjesmicu, ne guraju u struju...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

:shock:
    i moja je naučila ovu pjesmicu u vrtiću

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Happy birthday to you,
    gurni prste u struju
    i ništa se ne brini
    samo ti pogini
    Gobac

Ima i kod nas tužibaba Reza. Moja još nije došla do svijesti da radi "protiv" grupe ako nešto kaže teti, jer vidim da se teti uredno požali kad ima potrebu, ali zato će izrecitirati pjesmicu (za doma znam po bratu, za vrtić baš i ne znam) onome tko to napravi.

Od svega mi ponajviše ide na živce taj svađalački ton kojim se obraća "recitirajući" jer ga prepoznajem u njenom nastupu kad istjeruje pravdu s nama doma.
    A pjesmica ko pjesmica. Glupa do boli.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja još nije došla do svijesti da radi "protiv" grupe ako nešto kaže teti,
    O, moja je.
    Za nešto smo joj MM i ja rekla da kaže teti, a ona nama: Pa neću ja biti tužibaba Reza :/

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Za nešto smo joj MM i ja rekla da kaže teti, a ona nama: Pa neću ja biti tužibaba Reza :/

Upravo to nam je mali jucer rekao :/

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Onda moja beskrupuloznica nema s tim problema.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

etiketiranje tipa: ti si tuzibaba, bez obzira jel netko doista tuzio il ne?
    Pa ne bih baš tako grubo to nazvala etiketiranjem. Etiketiranje je malo trajnije....barem mi tako zvuči A ovakve pjesmice smo i mi pjevali u vrtiću...i meni su pjevali kad bih "zaslužila". Ali nisam zato zbog par puta otpjevane pjesmice postala etiketirana kao tužibaba. To se pjevalo tog momenta i dobro. Nije me niti pogađalo...dobro se toga sjećam.
    Neki su bili i etiketirani kao tužibabe. Ali to su bila ona djeca koja su svaku i najmanju sitnicu trčali reći teti/učiteljici. Pretpostavljam da tvoje dijete ne spada u tu skupinu.

Ja to ne smatram nečim strašnim...to mi je (možda malo "grublji" način) učenja društveno poželjnih ponašanje. A tužakanje nije društveno poželjno Pretpostavljam da ni tebi ne bi bio drag tvoj radni kolega koji bi trčao reći šefu da si zakasnila minutu na posao Ti mu sigurno ne bi pjevala ovu "pjesmicu", ali djeca ne znaju sakriti svoje osjećaje i mislim da ih kroz ovu pjesmicu iskazuju.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da, slazem se da etiketiranje zvuci jace od onog sto sam htjela reci, no htjela sam razluciti govorenje necega teti od samoga zvanja nekog tuzibabom, te sam se stoga posluzila tim terminom.
    Takodjer se slazem s ovim:
    to mi je učenja društveno poželjnih ponašanje
    No, dok sam otvarala topic meni je na pameti bio negativni kontekst opisa tuzakanja koji bi vodio do toga da se tetama nista ne govori da ne bi postao tuzibaba. Pa shodno tomu i moje pitanje kako mu objasniti da se neke stvari ne govore tetama, ali neke se moraju (mislim prvenstveno na dob od 4 godine)
    Zapravo, dobro da si istaknula i ovu stranu, jer mi, u ovakvom subjektivnom stanju misli, nije palo na pamet u pocetnom postu objasniti
    I pjesmice su OK, samo sam morala ispisati rijeci jer fakat zvuci :shock:

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

da, stvarno zvuči malo sirovo

Jasno mi je što tebe muči....to će vjerojatno mučiti i mene kad se susretnem s tim sad kad sam u ulozi majke. Iako, ako se malo prisjetim sebe u toj dobi, činilo mi se da sam više toga prepričavala mami nego tetama i učiteljicama A onda je ona dalje uredovala ako je procjenila da ima potrebe.
    Opet ostaje pitanje, a što ako je nešto hitno.... :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ti si mala beba
    duda ti treba
    trebaju ti pelene
    žute i zelene
    kada dođeš kući
    mama će te tući ...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i za kosu vući...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovo moje pjevaju i dodaju "neće mama. nikad"

Ja isto ne mislim da dijete treba za sve trčati teti. I same tete ih uče da prvo sami riješe stvar, ako ne ide, one uskaču. Tu prvenstveno mislim na situacije kad netko nekoga udari.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja isto ne mislim da dijete treba za sve trčati teti. I same tete ih uče da prvo sami riješe stvar, ako ne ide, one uskaču. Tu prvenstveno mislim na situacije kad netko nekoga udari.

Da, malo sam krivo shvacena.
    Ni ja ne mislim da za sve treba trcat tetama. No, dala si bas primjer koji mu se dogodio i sto je trebao reci tetama, jer nisu vidjele, ali nije, jer bi bio tuzibaba.
    Pa taj odnos prema rijeci tuzibaba mene zanima, a u smislu kako mu sto zornije pokazati da neko tuzakanje doista spada u pojam tuzibabe, a neko ne.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    Ti si mala beba
    duda ti treba
    trebaju ti pelene
    žute i zelene
    kada dođeš kući
    mama će te tući ...
    Ovo je i moj donio iz vrtića....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Shvatila sam ja tebe
    Ja sam neki dan o tome pričala s tetom. L mi nešto prepričava, vidi mda je sve nešto polovično...pa sam ja na kraju za isto to pitala tetu.
    Pa mi je teta pojasnila situaciju. Lanina priča je to poslije potvrdila.

A ovo tvoje pitanje i mene muči... :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovo moje pjevaju i dodaju "neće mama. nikad"

To sam i ja naučila svoje cure jer to se NE SMIJE RADITI

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni uopće nema dvojbe da tuzibaba reza može biti etiketiranje..., pritom mislim na situaciju kad više djece to pjeva ili govori jednom djetetu. Meni je to jednako prihvatljivo kao da primjerice nasilnom djetetu grupica djece pjeva ti si nasilnik ili ti si zločast... Što je to nego etiketiranje? Ako dijete "tužaka" tetama drugu djecu za svaku sitnicu onda to tete trebaju riješiti isključivo s tim djetetom i s njegovim roditeljima, objasniti djetetu u kojima situacijama može samo reagirati i riješiti spor s drugim djetetom, a kada se treba požaliti tetama. Neprimjereno mi je da grupica četverogodišnjaka ili petogodišnjaka uči glasnim zborom "tuužibaba reza..." bilo koje dijete prihvatljivom ponašanju, a da to tete toleriraju. I da, taj izraz postoji i u našem vrtiću, no po pričanju mog djeteta ne koristi se često, a i ne odnosi se na tužakanje zbog udaraca i uvreda, jer to su stvari koje se srećom govore tetama, dok u prijašnjem vrtiću nije uopće postojao.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •