Gledala sam danas na "dobro jutro hrvatska" prilog o dječjim auto sjedalicama i sad imam samo još jedno pitanje.
Na prilogu je sjedalica montirana iza vozača, da li je to najbolji položaj ili može i iza suvozačkog mjesta?
Gledala sam danas na "dobro jutro hrvatska" prilog o dječjim auto sjedalicama i sad imam samo još jedno pitanje.
Na prilogu je sjedalica montirana iza vozača, da li je to najbolji položaj ili može i iza suvozačkog mjesta?
Najbolje je sjedalicu montirati u sredini, ali nećeš pogriješiti mi ako je montiraš iza vozača ili suvozača.
Eto, vidjela si u prilogu našu Ančicu - majstoricu od autosjedalica.
stvarno je majstorica. odgovorila je na sva moja pitanja. ja sutra putujem s lunom na more sama i sad mi je puno lakše. na žalost nisam nikad stigla na pregled autosjedalice ali mislim da će luna sada sjediti sigurno. zapravo dobro sam ja to namjestila i do sada jedino nisam znala ono za prst prostora između djeteta i pojasa. uvijek sam se pitala koliko nategnut mora biti pojas. hvala ana :D![]()
bas super da ti je prilog u DJH pomogao, nadam se da ces uspjet doci na neki od slijedecih pregleda sjedalica! :D
Da se prikrpam na topic: a što je sa sjedalicama na mjestu suvozača? Dobro, jasno mi je da ne smiju ako auto ima air-bag i da je najsigurnije na sredini stražnjeg sjedala, ali ipak me zanima što "šjora od autosjedalica" misli o toj poziciji. Može, ne može?
evo što je ančica napisala na portalu o tome:
Autosjedalica za dijete bi trebala biti otraga, najbolje u sredini stražnjeg sjedala i nikako ne naprijed (u automobilima gdje nema stražnjeg sjedala i autosjedalica mora biti na suvozačevom mjestu, zračni jastuk mora biti isključen).
Koje je najsigurnije mjesto za dijete u vozilu?
Preporuka je da sva djeca do 12 godina starosti budu vezana na stražnjem sjedalu. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na stražnje sjedalo, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira da li vozilo ima zračni jastuk na suvozačevom mjestu.
I jos mozda dodati da je
1. u Hrvatskoj zabranjeno voziti dijete mlade od 12 godina, u autosjedalici ili van nje, na prednjem sjedistu (i to bez obzira da li proizvodac sjedalice u svojim uputama kaze da se sjedalica moze koristiti na suvozacevom mjestu); te
2. prednje sjediste najopasnije za dijete jer
a. ono je najblize mjestu udarca kada auto bude udaren sprijeda (a to je najucestaliji i najtezi udarac - kod njega najcesce dolazi do ozljeda); te
b. dijete ometa vozaca u voznji te povecava rizik da dode do sudara
![]()
blondie, super!
I sretan put sutra, saljem vibre da vam sjedalica, iako je dobro montirana i beba dobro vezana u nju, ipak ne zatreba
E, i samo da napomenem, da je najbolje staviti sjedalicu na sredinu straznjeg sjedista ali samo ako je pojas tog sjedista kompatibilan sa sjedalicom (npr. ako upute sjedalice traze da se za montiranje koristi iskljucivo pojas je sa tri tocke - iliti pojas koji ide i preko krila i preko ramena, ne samo preko krila). Ako sjedalica ne moze na sredinu onda nema veze na koju stranu ide jer je statisticki gledano podjednak broj udaraca i s jedne i druge strane.
Ancica prvotno napisa
Kada sama vozim ja motiram sjedalicu naprijed, na mjesto suvozaca. Ne mogu zamisliti da je otraga i da nije pod mojim nadzorom. Sta ako bljucne, zagrcne se....
Vise me ometa u voznji kada je otraga, a ja je stalno pogledavam.
Nastojim da je uvijek jos netko sa mnom i onda montiramo otraga, ali kad sam sama ne mogu voziti a da ona otraga urla jer me ne vidi.
I jos da pitam, ako znate: moj auto nema zracni jastuk za suvozaca, a ni otraga. No, auto od muza ima zracni jastuk za suvozaca koji se moze iskljuciti samo u servisu. Tako da nam je to nezgodno, pa je u tom autu vozimo straga. No, taj auto ima i otraga bocne zracne jastuke, a i zracne jastuke u sjedalima vozaca i suvozaca otraga koji stite putnike na straznjim sjedalima - da li i njih treba iskljuciti kada je auto sjedalaica otraga?
Ako bljucne i zagrcne se (da li to inace radi, da se zagrcne pa joj treba pomoc?) ionako u bas tom trenutku ne mozes nista napraviti jer su ti ruke zauzete volanom. A da bas mices ruke s volana da joj radis neznam kaj i u tom trenutku se zaletis u neki auto iz suprotnog smjera, banderu ili drvo, neznam bas da joj je to bolja opcija od zagrcavanja. Me kuzis? Mozes eventualno pronaci sigurno mjesto za stati i tek onda se s njom pozabaviti.Deaedi prvotno napisa
A to mozes i kad ti je otraga.
Osim toga, jos nisam cula za dijete koje je umrlo ili se ozlijedilo u sjedalici jer se davilo ili neznam sto. Za razliku od djece koja su umrla ili se ozlijedila od sudara zato sto su na prednjem sjedistu.
Postoje posebna ogledala koja se montiraju na straznje staklo vozila tako da roditelj moze u retrovizoru skicnuti na dijete. Nazalost, neznam da li se mogu nabaviti jos u Hrvatskoj ali se sigurno mogu nabaviti izvana. Ako treba pomoc u svezi toga, mogu ja uskocit.
Ali svejedno bih preporucila da oni koje takvo ogledalo zanima da odu u njihov lokalni ducan s djecjom opremom (gdje se prodaju sjedalice) pa nek priupitaju za to, te u slucaju da dobiju odgovor da nema, neka sugeriraju prodavacima (pozeljno njihovim nadleznima) da nabave jer ce, pretpostavljam, potraznja za njima postati velika s vremenom.
Nemoj je stalno pogledavati. Ona ce se s vremenom nauciti da te ne vidi i nece vise plakati, a u slucaju i da ne vodi se s mislju da ako place onda barem znas da dise i da je sigurna. Za razliku od pozicioniranja na prednje sjediste.Vise me ometa u voznji kada je otraga, a ja je stalno pogledavam.
Nastojim da je uvijek jos netko sa mnom i onda montiramo otraga, ali kad sam sama ne mogu voziti a da ona otraga urla jer me ne vidi.
Al sve su to logicni razlozi zasto nije pametno voziti dijete naprijed. Ono o cemu nema diskusije je da, bilo da vjerujes da je dijete sigurnije naprijed ili otraga, po zakonu nije dozvoljeno je voziti nigdje drugdje nego otraga.
Utjecaj straznjih, bocnih, zracnih jastuka na sjedalice tek je sada poceo biti istrazivan i nema jos nekih konkretnih rezultata. Ukljucujuci niti preporuke da se bocni zracni jastuk iskljuci ukoliko je pored njega vezana sjedalica. Ono sto je najbolje je da stavljate dijete, ukoliko pojas to dozvoljava, na srednje sjediste. Ako to nije moguce, vezite ga sa strane. Ne naprijed. Cak i ako mozete iskljuciti prednji zracni jastuk.Deaedi prvotno napisa
Imamo sjedalicu-nosiljku i u njoj planiramo odvesti bebu iz bolnice doma,e sad ako je sjedalica montirana u autu bebu donesem do auta na rukama ili tek naknadno montiramo?možda glupo pitanje ali taj dio ne kužim![]()
Daedi, sad citam kaj sam ti napisala i bas si nekako izgledam stroga, nisam niti jedan smajlic nabacila
Htjela bih ti reci da u nacinu na koji razmisljas uopce nisi usamljena, mnogi roditelji se boje da ce se njihovom djetetu nesto dogoditi ako su sami otraga, umjesto naprijed. To je skroz normalno ali ako zaista razmislis o svemu sto ide uz tu pricu i uz to se i naucis da sjedalica uvijek ide odotraga, s vremenom ce ti to postati toliko normalno (kao i bebi) da te nitko nece moc razuvjerit da je bebi bolje naprijed
![]()
Mozes i jedno i drugo. U svakom slucaju prvo montiraj sjedalicu praznu tako da znas kako je dobro montirati i da je pod ispravnim nagibom (naslon sjedalice na 45 stupnjeva u odnosu na tlo iliti polulezeci polozaj).Romina prvotno napisa
Ako hoces bebu vezati u nju vec u rodilistu i koristiti je kao nosiljku do auta, vec ces znati kako montirati sjedalicu u tvoj auto. Jedino je teze dobro je pricvrstiti jer se ne mozes, kao kod prazne sjedalice, nasloniti jednom rukom u nju a drugom rukom zatezati pojas. Kada je beba u sjedalici onda u pocetku trebaju dvije osobe (dok se ne ispraksirasa onda ces moci i dubiti na glavi i istovremeno namjestiti sjedalicu zmirecki :D), jedna da se nasloni na rubove sjedalice (kod dijela gdje je provucen pojas, ali pazi da je pojas slobodan odnosno da moze kliziti kroz utore dok ga natezes), a druga da istovremeno nategne pojas.
Thanks Ančice....
Ancica prvotno napisa
Ma Ancice, puno ti hvala, nisi stroga!![]()
Znam da sam paranoicna jer hocu da mi je na oku dok vozim. Ma, sve je pocelo ovako: kupili sjedalicu u SLO. U uputama pise da se montira na prednje ili straznje sjedalo. Nama je bilo logicno da dok vozim sama da je na prednjem. NISAMM NI ZNALA DA PO ZAKONU MORA BITI OTRAGA. E, i tako smo se onda i navikli, da bi ja za koji mjesec procitala tekst na Rodi da se mora montirati otraga. I sad mi je naravno tesko se odviknuti od toga da je ne vidim dok vozim. No, budemo probali na kratkim relacijama, za pocetak. Jedva cekam da za koji mjesec moze u onu vecu sjedalicu, gdje gleda prema naprijed pa cu je moci vidjeti u retrovizoru. Inace, ona sada ima 4,5 mj i 8 kg. Kada moze u tu sjedalicu, ova Primo Viaggo joj je vec na knap? Obicno na tim vecim pise od 9 mj- ne znam kako dugo se ona bude mogla stiskati u ovoj maloj, bucika je to mala!
Hvala!
Evo jedno pitanjce za Anci: Mi imamo za sada nosiljku od kolica uz koju smo kupili i bazu za auto, ali Filip ima 5,5 mj i 9kgi ta nosiljka kada ju namjestimo u auto mu je malo prekratka - gura se nogama - pa me zanima da li bi bilo dobro da vec sada kupimo novu autosjedalicu?
Uglavnom vidjela sam u knjizici bonova (svakoj bebi darujemo bolji pocetak) autosjedalicu "Duo" Citroen pise da je autosjedalica od 8 do 18 kg, cca 9 mj do 4 god i zanima me da li bi nam ona odgovarala? Po kilama smo tu ali po mjesecima bas i ne.
Filip se dize u sjedeci polozaj kada ga stavimo u krilo npr. ja ga polegnem a on se dize u sjedeci. Oko 15.08. idemo na more i mislim da ce do tada stvarno prerasti tu sadasnju sjedalicu iako je ona do 13kg. Sto nam je ciniti??
Ne smeta nimalo da gura nogama. Nije mu niti neudobno niti mu ugrozava sigurnost. Bitno je da glavom ne preraste, obicno je granica tjeme barem dva prsta ispod vrha naslona, al treba pratiti upute proizvodaca.The Maja prvotno napisa
Jako pazi da to nije sjedalica koja se montira prema naprijed i dijete u nju veze samo sigurnosnim pojasom vozila odnosno da nema dvostruki sistem vezanja (sjedalica se veze za sjediste vozila sigurnosnim pojasom a dijete za sjedalicu pojasom sjedalice).Uglavnom vidjela sam u knjizici bonova (svakoj bebi darujemo bolji pocetak) autosjedalicu "Duo" Citroen pise da je autosjedalica od 8 do 18 kg, cca 9 mj do 4 god i zanima me da li bi nam ona odgovarala? Po kilama smo tu ali po mjesecima bas i ne.
Testiranja su pokazala da kod sudara i djece lakse od 15 kg (cak i 18 kg) vezanim samo sigurnosnim pojasom vozila (u sjedalici ili ne) moze doci do toga da se pojas vozila ne zakoci i time ne zadrzi dijete na mjestu.
Znaci, do barem 15 kg a preporucljivo 18 kg, dijete treba biti u sjedalici s dvostrukim sistemom vezanja: sjedalica za sjediste te dijete za sjedalicu. Jos jedan vazan aspekt toga je da je u takvoj sjedalici dijete vezano pojasom s pet tocaka kontakta i na taj nacin ravnomjernije rasporeduje sile sudara preko najsnaznijih dijelova tijela.
Ako je stvarno preraste (po visini glave) prije 13 kg, a jos se ne moze samostalno povuci u stojeci polozaj, potrazite sjedalicu koja se moze montirati i u smjeru voznje i suprotno smjeru voznje (za djecu do 13 ili vis kg) te ga vezite suprotno smjeru voznje dok se ne moze samostalno ustati i ne dostigne barem 9 kg, kada mozete okrenuti sjedalicu u smjeru voznje i koristiti je do boostera.Filip se dize u sjedeci polozaj kada ga stavimo u krilo npr. ja ga polegnem a on se dize u sjedeci. Oko 15.08. idemo na more i mislim da ce do tada stvarno prerasti tu sadasnju sjedalicu iako je ona do 13kg. Sto nam je ciniti??
Puno hvala na odgovoru! Ovako detaljnom i brzom![]()