Pozdrav, bila sam danas u rba i jedna draga gospođa ni je sve objasnila. Dakle postoje tri načina da se ostvari moratori:
1. kredit se u na šest mjeseci stavi u stanje mirovanja plaćaju se kamate, ali bez produžetka otplate kredita. Što kasnije automatski znači i veča rata na kredit kada se moratori prekine. Ako rata kredita naraste viša od 10 posto opet se utvrđuje kreditna sposobnost
2. Potpuno mirovanje kredita bez da se plačaju i glavnica i kamate, s produženjem roka odplate (ako je neko uzeo kredit s maksimalnim brojem godina ne može produžiti rok otplate

).
Rata se kredita kada otplata zapćne nešto povečava.
3. Moratori sa produženim rokom odplate u kojemu se plačaju samo kamate. U tom slučaju nakom moratorija visina rate kredita ostaje ista.
To vrijedi za stanbene i nenamjenske kredite. Najčešće ljudima ne odgovara staviti moratori na standene kredite jer su tek na početku otplate kredita, a onda se odplačuju kamate, tako da bi svejedno banci trebali davati veliki dio kamata ili su uzeli kredit na maksimalan broj godina tako da im se rok odplate ne može odgoditi, drugi i treći način.
Ja sam na svu sreću uzela kredit na 5.g. odplatila sam 1.5. g. znači veći dio kamata tako da kada stavim moratori na kredit isplatiti će mi se, jer će mi onda nešto novaca ostati i za platiti režije

.