Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: bezbolno stavljanje katetera u kućnoj radinosti

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno bezbolno stavljanje katetera u kućnoj radinosti

Postoji li to? :/

Riječ je o ženskoj osobi koja bi po uputama liječnika trebala 2x dnevno aplicirati kremu u mokraćni kanal. Liječnik nije u HR pa ga se ne može pitati kako je to točno mislio izvesti (on je to opisao kao vrlo lagan proces).

Svako umetanje katetera je bolno (3-4 cm) i bol je toliko oštra da se nekontrolirano grči, a krema ako i uđe, odmah iscuri. Koristila je silikonski mekani kateter srednje veličine jer su najtanji navodno plastični tj. tvrđi i još neugodniji.

Čekam tips&tricks (medicinske sestre?)...

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mislim da ne postoji bezbolan način,barem ja nisam :/

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pokusajte sa Lidokain gelom
    Taj gel je lokalni anestetik bas za sluzokoze.
    Stavljanje katetera nebi trebalo biti toliko bolno ako se pravilno radi, pa mislim da je tu vise rijec o nedostatku prakse samo- kateterizaciji.
    Mozda bi trebalo kontaktirati lokalnu patronaznu sluzbu i dogovoriti posjete med. sestre

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Lidokain gel ili spray svakako dolazi u obzir , može i obični vazelin , važno je da kateter nije suh, ali vidim da je već kateter obložen sa kremom
    Bezbolno nije nikada

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Umočiti ga u sterilan glicerin.
    Po mom mišljenju bolje plastični i tanki nego deblji silikonski, zar ne?
    Ionako se umeće samo 3-4 cm i to vrlo kratko, tako da ne smeta.

Treba i jako paziti da još i tako ne navuće neku upalu, mislim da se ne "zagadi" kateter", on mora biti sterilan kao i dobro oprano spolovilo.

Mislim da je najbolja opcija ovo što je mala mrvica rekla za patronažnu.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

koliko sam shvatila lijecnik vam nije objasnio kako aplicirati kremu?dali je to s kateterom njegova uputa ili ste vi same dosle do tog zakljucka?tko uopce izvodi tu kateterizaciju?kateterizacija inace nije bolna,vise neugodna.silikonski kateteri su puno tvrđi zato je bolje uzeti gumeni i to djeciji,ful tanak jer ce manje boljeti a krema ce biti aplicirana.lidokain i st. glicerin se koriste ali posto vi aplicirate kremu mislim da nema smisla to dvoje mjesati.treba paziti da uvjeti budu sto je moguce sterilniji jer 2 puta na dan uvoditi kateter moze izazvati infekciju ako se ne pazi na higijenu.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i jos nesto,ako terapiju nije ordinirao izabrani lijecnik(nisam shvatila dali lijecnik inace nije iz hr. ili je trenutno na putu)onda nije moguc ni posjet patronazne a tako ni dolazak med. sestre u kucu da izvede kateterizaciju.doduse,taj proces je dosta kompliciran jer o tome ne odlucuje patronazna ni dr. nego lijecnicka komisija hzzo na osnovu povjesti bolesti i nalaza specijalista.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj adria prvotno napisa
    koliko sam shvatila lijecnik vam nije objasnio kako aplicirati kremu?dali je to s kateterom njegova uputa ili ste vi same dosle do tog zakljucka?
    Da, liječnik im je dao uputu da kremu apliciraju u uretru, rekao je da to mogu i sami bez problema napraviti, ali nije precizirao kako. Do katetera su došli kao do jedinog logičnog načina (odrežu veći dio katetera i onaj zaobljeni vrh pričvrste na sterilnu špricu). Kateter joj stavlja tj.pokušava staviti suprug.

Liječnik nije iz Hrvatske, Talijan je.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ako ne mozete angazirati patronaznu sestru preko HZZO-a, mislim da postoje one koje to rade privatno. no ne znam detalje

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mommy,ja sam radila na terenu kao patronazna pa sam zato pitala toliko detalja.ja nebi savjetovala da kateterizaciju izvodi netko bez iskustva jer samim tim je proces puno bolniji zbog neiskustva a i mogucnost infekcije je veca.iskreno,kateterizaciju sam radila bezbroj puta al se nikad nisam susrela s ovim nacinom apliciranja kreme u uretru.doduse nisam radila ni na nefrologiji,ni urologiji pa mi je mozda nesto promaklo al s mojim dugogodisnjim radom naterenu nisam se s tim susretala.zato savjetujem da ipak provjerite jos jednom mozda s izabranim doktorom dali na taj nacin aplicirati.sestru mozete dobiti u kuci i privatno,znaci da sami financirate al s obzirom na aplikaciju dva puta na dan mislim da bi to bila skupa investicija.nadam se da ste se snasli u međuvremenu.u svakom slucaju sretno i spretno!

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i jos zaboravih jedan detalj:kateter u vrecici je sterilan.trebali bi kupiti i st. rukavice.nek ne rezu kateter i ne cackaju previse po njemu jer ako dodirnu bilo sto s njm vise nije sterilan.znaci,direktno iz vrecice u uretru.inace si moze navuci infekciju i eto ti dodatnih problema.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i jos zaboravih jedan detalj:kateter u vrecici je sterilan.trebali bi kupiti i st. rukavice.nek ne rezu kateter i ne cackaju previse po njemu jer ako dodirnu bilo sto s njm vise nije sterilan.znaci,direktno iz vrecice u uretru.inace si moze navuci infekciju i eto ti dodatnih problema.

twinmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Krema u uretru?Malo mi je neobično. :/ Ukoliko je krema tome namjenjena trebao bi postojati nekakav aplikator koji bi olakšao primjenu,ovo sa kateterom je improvizacija i mala je vjerojatnost da će postupak biti izveden sterilno.
    Glupo mi je i pitati,ali jesi li sigurna da krema ide u uretru a ne vaginalno :?
    Ako je liječnik ordinirao kremu u uretru,onda je trebalo osigurati da postupak izvede stručna osoba,makar jednom,te da im da upute kako to mogu sami izvoditi :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mene živo zanima što ste napravili i kako ste to izveli

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •