Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Cijepljenje protiv gripe odraslih - zaštita djece

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Cijepljenje protiv gripe odraslih - zaštita djece

Namjerno otvaram novu temu, vidim da se slično spominje i na zdravlju djece, ali ne mogu nači konkretne odgovore.
    Ja bih se 1. put cijepila protiv gripe, jer imam malo dijete, počela sam raditi, i na poslu sam izložena mogućnosti zaraze gripom.
    Zanima me:
    1.) Da li ako se ja cijepim protiv gripe mogu ikako zaraziti dijete "cjepivom"? (Pretpostavljam da ne, jer se MM cijepi svake godine, i baka i djed, pa nije bilo problema)
    2.) Da li postoje kakve opasne nuspojave kod odraslih?
    3.) Da li to uopče ima smisla? Nisam nikad do sad imala gripu, ali sad radim u "zaraznijoj" sredini.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne možeš zaraziti dijete cjepivom, a na ova druga pitanja je teško odgovoriti. I ja i MM i moja mama cijepimo se otkad imam dijete i nismo imali baš nikakve nuspojave, osim što je mene jednom minimalno boljela ruka nakon cijepljenja. Ja mislim da ima smisla.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

1. ne. Ne možeš
    2. da, postoje. Ali su jaaaakooo rijetke
    3. ima smisla

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi se isto cijepimo iz razloga da smanjimo mogucnost da dijete dobije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A kako ćete znati da vam je uspjelo?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne da mi se opet raspravljati o razlozima za i protiv. Ja sam ih odvagnula i odlucila da se cijepim. Meni su ti razlozi dovoljno dobri, tebi nikad nece biti, i sta se imamo dalje raspravljati.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Davor je pitao:
    A kako ćete znati da vam je uspjelo?
    Ovo mi zvuči kao podjeb.. pitanje , ali ipak da napišem svoje mišljenje. Pa ako je cijepljenje uspjelo (mislim na dio da su pogodili tip virusa), i ako su u mojoj bliskoj okolini imali gripu, a ja nisam imala, moje dijete nije imalo. Usudit ću se pretpostaviti da je uspjelo. E sad, da li i bez obzira na cijepljenje ne bih dobila gripu, ne znam. Nemam staklenu kuglu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Nemam staklenu kuglu.
    Moramo traziti Davora da nam posudi svoju, ocito je on ima

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je zadnje tri godine uspjelo. Da dijete ne dobije gripu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Nemam staklenu kuglu.
    Moramo traziti Davora da nam posudi svoju, ocito je on ima
    Ma yok, ja to gatam iz šalice

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja se planiram cjepiti ali strah me posljedica tipa što kažu da možeš se razboliti :? a cijepiš se protiv toga ne kužim.....

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se cijepim unazad 6 godina i nisam je dobila. Lani sam i MM nagovorila da se cijepi upravo stoga da I. ne dobije. Uspjelo nam je, ali ne znam hoće li i ove godine jer je I. krenuo u jaslice. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Je li itko cijepio djecu?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

mediciski sam djelatnik i cijepim se otkad cijepivo postoji!Gripu nisam od tada imala! Bitno je da si u potpunosti zdrav onog dana kad se cijepiš!Ove godine kašljem nešto!Nisu me cijepili!Imam cjepivo kod sebe pa ću se cijepit kad ozdravim! za klince neznam...nisam ih cijepila!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj jerry prvotno napisa
    Je li itko cijepio djecu?
    Da. I ove godine ću isto.
    Obadvoje imaju astmu i nemožemo riskirati gripu. Prošlih godina nam je cjepivo pomoglo i nismo je dobili bez obzira što se troje članova u obitelji koji se nisu cijepili razbolilo.Znaći cjepljenje je imalo nekog smisla.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lina2008 prvotno napisa
    mediciski sam djelatnik i cijepim se otkad cijepivo postoji!
    To je kao da kažeš "dišem od rođenja!" - kao da imaš nekog izbora

Uzgred, gripe zadnjih godina ima drastično manje nego što mediji pokušavaju nametnuti. Uz potpuno promašene sojeve cjepiva malo mi je tanka svaka priča s hvalospjevima o učinkovitosti cjepiva. Od 1972 do danas godišnji broj oboljelih u Hrvatskoj nije prekoračio 200 000, a epidemija se proglašava tek kod 10% oboljelih u populaciji. Zadnjih nekoliko godina su brojke i puno bolje od prosjeka, a svejedno se o gripi pjevaju hvalospjevi. Apsolutno nezasluženo.

Hajdmo obrnuti priču naglavačke. Kada bi nekim nevjerojatnim obratom krenula harati nekakva prestrašna gripetina, koliko bi pomoglo cijepljenje? Ja kažem nimalo, jer:
    - za takvu gripu se soj ne nalazi u godišnjem cjepivu i ne postoje ni približno dovoljne količine jer ih još nitko nije proizveo - u suprotnom bi soj bio dobro poznat i ne bi bio strašan
    - zdravstveni sustavi nisu spremni reagirati u takvim situacijama jer im je primarna zadaća žmikanje novaca na promašenim cjepivima, a ne zdravlje
    - takva gripa niti ne postoji, jer bi se u suprotnom na WHO-ovim stranicama našla barem nekakva statistika o gripi, a gle čuda - iščezla je - postoji li uopće bolest za koju nema statistike?

Ne treba vjerovati u reklame, jer se može dogoditi da ti svizac zamota čokoladu

Za štrebere sam stavio link na: Radnja Gjanero Margan et. al. o gripi u Hrvata

Domaća zadaća: pronaći podatke o oboljelima od gripe u Hrvatskoj za period od zadnjih 5 godina. Mala pomoć - ne treba ni pokušati na Flu Net-u jer tamo Hrvatske niti nema.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma sve je to jasno Davore. Ali na stranu sva istraživanja, statistika, reklama, "žmikanje love" od naivaca,... mene je samo zanimalo ono što sam u prvom postu pitala, a na to sam i dobila odgovor. Sve ja to znam, da gripe ustvari kod nas nema puno zadnjih godina, ali nekako mislim da ću se rađe cijepiti, ako time mogu mrvicu smanjiti mogućnost zaraze svojeg potomka.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

1.Moja poznanica dr. u jednoj bolnici ko medicinski djelatnik cijepila se protiv gripe. I nakon 2 tjedana dana završila zvršila u bolnici pod dijagnozom MS i nekavog još neurološkog poremećaja. Nakon pustih pretraga dijagnoza nuspojava na cjepivo protiv gripe.

2.Dolazimo kod pedijatra sestra šmrkava nos zaštopan , a dr. viče ko ti je kriv kaj si se cjepila protiv gripe. Ja se nikad ne cijepim, ništ im više ne vjerujem ko zna kaj sad stavljaju u ta cjepiva. To je sve banda farmacuska . Nekad su i kreme za rit iše na recept. A sad... Ja sam .

Ja se neću cijepiti mi sebe ni klince jer ne spadamo u rizičnu populaciju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

MOLIM HITAN ODGOVOR!
    Smije li se odrasla osoba cijepiti ako joj malo curi nos (dakle nije skroz i potpuno čista od neke, vjerojatno, virozice)?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dobro, ali mene zanima da li razlikujete gripu od prehlade, jer jako puno ljudi vidim sa prehladom, ali govore da imaju gripu. Kad imaš gripu znaš da je imaš... tek onda osjetiš razliku.
    Ja sam je imala 1x u životu - '91 godine, nikad cijepljena, nikad je više nisam dobila. Imala bi prehlade, ali ništa strašno kao ono iz '91 - to se pamti....

Mm je dobio gripu kad smo se tek upoznali, ja ga njegovala i spavala s njim u istom krevetu, ali je ja nisam dobila.

Radio je u hitnoj i cijepio se, ali bi svaki put dobio prehladicu nakon cjepiva, pa sam mu predložila da se više ne cijepi. Nije se više cijepio, nije bilo ni prehlada ni gripe... tako da... hmmm...

A vrtićko dijete mislim da je jako teško zaštititi

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Čekajte mene samo jedno buni: zar ne može i zdrava osoba da prenese virus ako je bila u kontaktu sa njim? Nađa svaki put dobije blagu virozu kad se druži u zatvorenom prostoru sa decom koja idu u vrtić. Iako ta deca nisu bolesna ja nekako mislim da oni ipak mogu biti prenosioci. Možda su oni stekli imunitet u kolektivu, a Nađa ga nema.
    Ako je ovo moje mišljenje ispravno onda ta vakcina protiv gripa u svrhu zaštite deteta nema puno smisla :/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Teoretski je svašta moguće, a cijepljenje odrasle osobe sasvim sigurno ne pruža sto postotnu zaštitu djetetu. Ali pruža nekakvu, veću nego da se odrasli nije cijepio. U mom uredu su lani svi redom bili bolesni od gripe, osim mene i moje prijateljice koja se isto cijepila. I nisam donijela gripu kući.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Samo usporedbe radi - ja se NE CIJEPIM unazad bar 12 godina i nisam je dobila. Niti su moja djeca cjepljena, niti su ikad imala gripu.

Razumijem da ljudi žele najbolje za sebe i svoje dijete, ali u te svrhe neka se potrude oko jačanja imuniteta zdravom prehranom, dojenjem, vitaminima itd.
    Tijelo može pobijediti sve, pa i bijednu gripu, ako je imunitet jak. Ako je jak, mogu svakojakte bolesti buktati oko nas i nećemo ih dobiti. Ako padne, dobit ćemo cijepili se ili ne, razlike nema. Nisam rekla ništa što već ne znate.

Dajte ljudi nemojte se trovati i vjerovati kojekakvim reklamama samo tako. Ta cjepiva su sad dio trenda, a nikad manje potrebna. Pitajte svoje liječnike opće prakse koliko stopa raste opada i koliko cjepljennih/necjep. obolijeva i dolazi.
    Ja sam pitala i dobila odgovor = Isto kao i oduvijek. A to ste mogli pročitati i u mnogim člancima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mrzimo zdravu prehranu, ovako nam je lakše.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mrzimo zdravu prehranu, ovako nam je lakše.
    Nije. Jer ne funkcionira. Postoji samo efekt samozavaravanja da činite nešto dobro. A to može funkcionirati onoliko koliko bi i da niste napravile ništa.

Tko voli, nek izvoli.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Srećom u ovakvim mi trenutcima kroz mozak uvijek prođu riječi čarobnjaka Gandalfa .. I have not passed through fire and death to bandy crooked words .. pa odlučim da neću ništa napisati.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima, mogu ti reć da si mi simpa

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Težak oblik gripe, tipa A, sam imala dva puta, '93. i '95. Bilo mi je jako gadno i oporavak je dugo trajao, s posljedičnim nesnosnim kašljem koji je trajao tjednima, te užasnim izljevom krvi zbog lijekova za snižavanje temperature. Temperatura preko 40, buncanje, tjedan dana prikovana za krevet. Zadnjih godina se uglavnom cijepim. Razlog je što radim u zagrijanom zatvorenom prostoru punom ljudi i vjerojatnost zaraze je velika, a još važniji mi je što zaista više nikada ne želim biti tako bolesna ako postoji mogućnost da to izbjegnem.

Gripa može biti zaista teška bolest, a imunitet možemo jačati i bezazlenijim respiratornim infekcijama nego što je gripa. No, tko voli, nek izvoli.

Zanimljivo je da nitko ovdje nije spomenuo da gripa u Hrvatskoj zadnjih godina nije tako česta možda upravo zbog toga što se velik dio populacije cijepi. Čini se prilično logično.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    MOLIM HITAN ODGOVOR!
    Smije li se odrasla osoba cijepiti ako joj malo curi nos (dakle nije skroz i potpuno čista od neke, vjerojatno, virozice)?
    Ovisi o doktoru, neki kazu da se smije, neki da ne. Iz iskustva jednog naseg prijatelja, koji se cijepio dok je bio malo prehlađen, bolje ne. Naime, on je odmah po cijepljenju dobio gripu i vukao prehlade jos par mjeseci poslije. Kao i kod svakog cijepljenja, trebalo bi biti potpuno zdrav da se minimalizira mogucnost nuspojava.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    i meni.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Srećom u ovakvim mi trenutcima kroz mozak uvijek prođu riječi čarobnjaka Gandalfa .. I have not passed through fire and death to bandy crooked words .. pa odlučim da neću ništa napisati.
    I onda nakon tako dobrog citata (i odluke) ipak nešto napišeš. Pih.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    i meni.
    Kad dijelite ista mišljenja, ništa neobično. Nije to pravo simpatiziranje, samo dobar siguran osjećaj ugodnog zajedničkog terena kad pucate u istu metu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    MOLIM HITAN ODGOVOR!
    Može

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Marpesia prvotno napisa
    i meni.
    Kad dijelite ista mišljenja, ništa neobično. Nije to pravo simpatiziranje, samo dobar siguran osjećaj ugodnog zajedničkog terena kad pucate u istu metu.
    ne dijelimo bas uvijek - recimo po pitanju smrkavih na bazenu

simpa mi je jer ima neki ludi smisao za humor, opcenito, ne samo sad. eto.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kad da očekujem tu gripu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Statistički, marketinški ili...?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marpesia prvotno napisa
    i meni.
    ne dijelimo bas uvijek - recimo po pitanju smrkavih na bazenu

simpa mi je jer ima neki ludi smisao za humor, opcenito, ne samo sad. eto.
    X

(da li ovo znači da i sad dijelimo isto mišljenje )

gripa se ne očekuje prije 1.mjeseca
    ali možda mujica ima relevantnije podatke

a što se tiče cijepljenja za vrijeme viroze, može se, ne cijepi se za vrijeme febriliteta, ako nema temp. može, ali ja ne bi
    pričekala bi nekoliko dana

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ma čekam ja stalno, ali stalno se nešto lijepi za mene. evo sad mi nos ne curi, ali malo kašljucam. bojim se da mi ne istekne rok jer od nove godine počinjem raditi, a onda mi je koma (škola) s gripom.
    koji je zadnji rok za cijepljenje, koliko vremena prije očekivanoe gripe?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nema zadnjeg roka.
    Može se cijepiti i u vrijeme kada gripa već bue među nama.
    Naravno, bolje je prije nego što dođe.

gripa se ne očekuje prije 1.mjeseca
    ali možda mujica ima relevantnije podatke
    Nemam relevantnije podatke

perta

Početno

Mi se svi u familiji cijepimo. Nema smisla riskirati. Ako preveć ne marite za sebe, cijepite se radi posredne zaštite djece.
    Više o gripi i cijpeljenju možete pronaći na www.gripa.hr

mala nada avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja isto radim u okolini u kojoj se vrlo lako možeš razboljeti,ali se ipak nisam cjepila iako su me nadležni pitali da li se želim cjepiti.Nisam se cjepila jer se cjepiš za jedan tip gripe,a nitko ti ne garantira da će ove godine kod nas biti baš taj tip.Za cjepljenje bi bilo dobro da nemaš prehladu,jer ako ju imaš postoji mogučnost da je se nemožeš zbog cjepiva rješiti.Što se tiče da se cjepiš tako da tvoje djete ne dobije gripu,ne znači da ju on neće dobiti u vtriću ili u školi.Ja se protiv nje borim vitaminima,voćem,medom,itd.

perta

Početno

Vitamini, voće, odmor i fizička aktivnost su važni za zdravlje imunološkog sustava, ali nisu dovoljni za obranu od gripe.

Virusi gripe se neprestano mijenjaju pa se sojevi uključeni u cjepivo mogu razlikovati od onih koji će cirkulirati kad počne sezona. Međutim, čak i u takvim situacijama cijepljeni su u prednosti u odnosu na necijepljene.

Nije mi baš jasan taj strah od cjepiva protiv gripe u vijeme kad se bebaci do 2 mjeseca cijepe protiv najmanje 7 bolesti.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj mala nada prvotno napisa
    Ja isto radim u okolini u kojoj se vrlo lako možeš razboljeti,ali se ipak nisam cjepila iako su me nadležni pitali da li se želim cjepiti.Nisam se cjepila jer se cjepiš za jedan tip gripe,a nitko ti ne garantira da će ove godine kod nas biti baš taj tip.Za cjepljenje bi bilo dobro da nemaš prehladu,jer ako ju imaš postoji mogučnost da je se nemožeš zbog cjepiva rješiti.Što se tiče da se cjepiš tako da tvoje djete ne dobije gripu,ne znači da ju on neće dobiti u vtriću ili u školi.Ja se protiv nje borim vitaminima,voćem,medom,itd.
    I ja isto.
    A ne sjecam se koliko je proslo od moje zadnje gripe. S tim da u meni moje bolesti (ospice,gripa,lom ruke) u lijepom sjecanju, jer kad imam temperaturu, onda se izlezavam, izvoljevam, kukam, mjerim si temperaturu i sl. - i ni pod razno ne mogu otici na posao (inace uredno radim pod svim mogucim virozama, a uvijek kazem da cu sljedecu provesti u krevetu). Tako da me jedino strah da je ne dobijem od puste zelje za odmorom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj perta prvotno napisa
    Nije mi baš jasan taj strah od cjepiva protiv gripe u vijeme kad se bebaci do 2 mjeseca cijepe protiv najmanje 7 bolesti.
    Upravo zato što smo toliko nafilani nepotrebnim cjepivima, stvarno mi nije potrebno štrcati u sebe još i cjepivo protiv gripe.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa

A ne sjecam se koliko je proslo od moje zadnje gripe. S tim da u meni moje bolesti (ospice,gripa,lom ruke) u lijepom sjecanju, jer kad imam temperaturu, onda se izlezavam, izvoljevam, kukam, mjerim si temperaturu i sl.
    Ne bih se ni ja cijepila kada bi mi gripa znacila "izlezavanje". Eh da. Prilicno sam otporna na fizicke patnje, ali gripa me doslovce slomi. Par puta sto sam je imala, za vrijeme "zatisja", dakle u fazama kada sam mogla razmisljati, zamisljala sam svoju sahranu, i razmisljala sam o cvijecu koje bih voljela da mi donesu. Znam da zvuci morbidno i kao losa sala, i meni samoj je neuvjerljivo NAKON sto ozdravim, ali u trenucima dok se dogadjalo bilo je veoma stvarno. Grozno.
    Uglavnom, cijepim se, ali zbog sebe same prvenstveno, jer gripa je nesto sto svakako moram izbjeci.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •