Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Gruženje noktića i okolne kože

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Gruženje noktića i okolne kože

Sara od 5 i pol grize nokte i okolnu kožu na prstima.

Htjela sam pitati da li je uvijek razlog neka trauma ili problem s kojim se djete ne zna nositi samo ili može biti i drugih uzroka?

Moj suprug je uvjeren da ona ima previše energije i da ne može mirno sjediti i da je to glavni uzrok. Ja pak mislim da sigurno ima neki problem koji ne zna - ne želi izraziti pa ga ispoljava na takav autodestruktivan način.

Puno se bavimo djecom i pokušavamo doprijeti do njih.
    Josip je otvoren i uvijek kaže što misli, čak i ono što nam se ne sviđa ili ako se ljuti na nas, a Sara kada ne želi čuti što joj imamo za reći poklapa uši, lako se razljuti i protestira ako nije po njenom, uz to i cendra. Kažem baš cendra jer to nije iskren plač.
    Uglavnom komunikacija nije kakvu bih željela. Često ju pohvalimo, kažemo da ju volimo, da je lijepa... Sve što dobro napravi pohvalimo. Kada nešto pogriješi: objasnimo joj da ju volimo i kad se ljutimo, i da je normalno da čovjek pogriješi i da je potrebno da posluša ono što joj kažemo. Međutim ona uopće ne želi slušati ako ju nečemu želimo poučiti - drži se onako "znam već, kaj mi to ogovorite, kak ste dosadni" - ne kaže to ali joj čitam iz pokreta i pogleda )

Definitivno ćemo potražiti pomoć stručne osobe, ali me zanimalo vaše iskustvo! Hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

joj neznam moja sestra i brat oboje grizu nokte a ja ne.u naravi su njih dvoje potpuno razlićiti tako da nevidim vezu.mi smo mislili da to ima veze s nervozom.kad neznaju šta će sa sobom.sestra je prestala zbog izgleda u pubertetu a brat tek s 20.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja grizem jos uvijek nokte...ustvari sad su gelirani pa ne mogu al ... gledam i njih
    pocela kao djete dok bih gledala televiziju. Nisam imala poseban razlog..

Marin, moj najstariji takodjer grize nokte, al takodjer samo ako je ispred tv-a

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja sam počela gristi nokte s 4 godine
    završila sam u zaraznoj,mama bila trudna,mogla me gledati samo kroz staklo
    tatu su puštali,al njega nisam fermala,mama je bila sve
    pogrizla sve nokte na rukama,a onda i na nogama
    mama je išla kod bolničkog psihologa i ova je rekla da je to moja reakcija na bolnicu i odvojenost
    proći će
    nije prošlo,dugo sam grizla nokte
    sad se kontroliram,no kad mi je doista stresno ulovim se kako grizem nokte

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nemam baš neki komentar na griženje noktiju osim da moja nećakinja ih je grizla, a ona ih je grizla radi unutarnjeg nemira i ne osjećanje dobro u svojoj koži i u okolin svojih roditelja - naravno da ne govorim za tvoje dijete, cure su rekle svoje...
    iako niti jedna koja je grizla nokte ili još uvijek grize nije otkrila uzrok? Cure, da li mislite da to ima veze na niskim sampoštovanjem ili nešto tako? Uznemirenost?

E, a ova cura koja odbija da joj se kaže - ja sam bila taj slučaj, jer sam smatrala da neću skontati šta mi objašnjavaju i šta mi govore, jer bi uvijek poslije toga uslijedilo da pokažem ili kažem šta sam razumjela...
    Osjećala sam se glupom!
    Moja nećakinja ima taj problem i danas sa 17,5 kada joj nešto hoću objasniti ili reći na taj se način brani, a ustvari tako reagira zato što ne zna o čemu joj pričam, a kada ulazim u objašnjavanje smatra se glupom, jer joj ja objašnjavam...
    Objasnila sam joj da joj samo to govorim da bi više znala i da nema razloga da se stidi.
    Naravno, ovo je MOJ slučaj...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Maslačkica, to mi zvuči jako moguće. Naime, jednom mi se žalila da je grozno imati mamu. Ja pitam (mirno, kao da je rekla da vani pada kiša) da zašto. Veli da joj non stop govori šta mora raditi i da se ljuti. (Kao da nisam ja kraj nje ). Ja sad velim, a zašto se mama ljuti, a ona veli!! zato jer sam glupa!
    I suprug i ja joj velimo da to nije istina i da je pametna i navedemo sve u čemu je odlična, dobra, posebna i zašto ju sve volimo. Očito je da ima nisko samopoštovanje. Mislim koji paradoks, kad uvijek tražimo način da ih pohvalimo i ne kritiziramo ih pred drugima.
    A vječito je neko rivalstvo između Josipa i Sare, pitanja koga volimo više i sl. I uvijek velimo da imamo ljubavi za svo troje i da se ljubav međusobno ne isključuje. Da ima mjesta još za desetoro djece.

Ne znam samo kako da joj u tom slučaju pomognem. Ja mislim da je ona stvarno jako pametna (i ne samo ja i tete u vrtću ju vrlo često hvale i drugi koji ju upoznaju) i mislim da sve kuži, a opet moguće da ja bolujem od "prodikobelebitisa" pa je djetetu na vrh glave.
    Kak sad tu biti uravnotežen, kad joj moraš objasniti? Ne želim diktatorski određivati, već želim da me kuži i da nauči.

Hvala i ostalima na komentrarima. Mogće je da joj je i dosadno - ima stvarno puno energije. Nije hiperaktivna, nego energična i svestrana. Sad smo ju upisali i na ritmiku i sportsku radionicu, pa se nadam da će se moći ispucati i da će biti zadovoljna.

Svima

E da kaj se zagrljaja iče, ona uopće nije tip za maženja, njen burki je non stop raspoložen , a ona samo pred spavanje. ak joj daš pusu sam od sebe može ti se dogoditi da protestira! Nemreš vjerovat!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da je nepotrebno odgovor traziti u psihickim problemima, i pretjerano se zamarati..

od mojih 4 klinaca, 2 grizu nokte 2 ne, zakaj, nemam pojma

od ovih kaj grizu, jednog se moze podmititi da ne grize ali ovome drugome nista ne pomaze...
    pa sad ti reci...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MartinaK prvotno napisa
    kad uvijek tražimo način da ih pohvalimo i ne kritiziramo ih pred drugima.
    Mene i dan danas izluđuju pohvale pred drugima, jer su mi se uvijek činile pretjerane... tj. ne znam kako bih ti to objasnila: dale bi mi trenutnog poleta i osjećala bih se dobro na 2 min. i onda bih osjetila veliki pad emocija i opet bih se osjećala glupom i pohvala da je bila samo da bi me se istaklo pred drugima i da bi se moji roditelji pohvalili.
    Ako misliš da tvoje ima problem takav ja bih ti toplo savjetovala da odete kod psihologa i da utvrdite način na koji da joj se pomogne, jer može biti da je njena samosvijest na niskoj razini...

I da, neki dan sam gledala istraživanje, pa su rekli da se ne pohvaljuje uspjeh nego trud! - kontaš? (da ne objašnjavam ako ne trebam...)

Taj osjećaj koji prati tvoju curicu, AKO JE TAKO, mene prati i dan danas i čini mi se da moram kod psihologa, jer me taj osjećaj koči u životu. Tako da i ako sumnjaš na nešto takvo idite kod psihologa, jer mislim, on je tu da bi nam pomogao... i javi(može i na pp)

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zaboravila sam reći da mislim da se većina djece osjeća glupo u nekom trenutku, ali ponašanje koje se ti opisala kod svoje curice sam ja prošla i osjetila, pa ti govorim samo iz svog iskustva što naravno ne mora biti ni približno kod tvoje djece...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Citiraj MartinaK prvotno napisa
    kad uvijek tražimo način da ih pohvalimo i ne kritiziramo ih pred drugima.
    Mene i dan danas izluđuju pohvale pred drugima, jer su mi se uvijek činile pretjerane... tj. ne znam kako bih ti to objasnila: dale bi mi trenutnog poleta i osjećala bih se dobro na 2 min. i onda bih osjetila veliki pad emocija i opet bih se osjećala glupom i pohvala da je bila samo da bi me se istaklo pred drugima i da bi se moji roditelji pohvalili.
    U nekoj knjizi sam čitala (mislim da ovaj put nije bio Juul ) kako je za podizanje samopouzdanja kod djeteta, ili za poticanje željenog ponašanja, dobro hvaliti dijete nekom drugom (kod manje djece proći će i ako pohvalu izgovorite medvjediću, a kod veće bolje da govorite s čovjekom), ali tako da se pravite da ne želite da vas dijete čuje, npr. glasno šapćite ne gledajući u dijete. Ili kad pričaš s tm-om o maloj, razgovarajte kao da niste svjesni da vas čuje.
    Meni se ta ideja čini dosta logičnom, kad čuje komentar na svoj račun izrečen na takav način, svatko će u njega lakše povjerovati, i odrasla osoba vjerovati će da govorite iskreno ako mislite da vas ne čuje onaj o kome se govori.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja l. je pocela gristi nokte. bili smo kod ts i kaze da ne znaci nuzno nista, nego je to dob kad su djeca sklona razvijati neke tikove. netreba braniti i davati paznju no dobro je spomenuti u smislu kao ovlas; ah kako si zgodna , steta sto nemas lijepe noktice, uz tu haljinu bi pristajali krasni noktici i u tom stilu.
    ja sam bas ovih dana kupila neki lak za nokte u ljekarni protiv grizenja noktiju, vidit cu jel djeluje, javim.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja grizem nokte od malih nogu al otkako sam sa mm postepeno se odvikavam od te navike (iako mi palčevi još služe za "iživljavanje") i tu i tamo pogrizem okolnu kožicu i to baš ako sam jaaako živčana.
    mislim da sam nokte počela gristi "iz objesti" ili revolta jer dok sam bila mala i sve do nedavno se nisam baš najbolje slagala s tatom i njegovim odgojnim metodama i to sam radila iz bunta. brat je počeo gristi nokte s 8 godina (nakon velike obiteljske traume) i još uvijek ih gricka (sad ima 18 god). nisu mi pomogli ni razgovor, ni prijetnje, lupanje po prstima, lakovi za nokte, papar, ni umjetni nokti...sve dok nisam sama sa sobom raščistila.
    nadam se da ćeš ti imati više sreće sa Sarom!
    držim palčeve!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Puno hvala na komentarima! Svakako ćemo potražiti pomoć! Javit ću kako je bilo! svima!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jutros kroz san sam se sjetila da mm grize nokte... zašto? Zbog nervoze...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vratilo se moje dijete iz škole i vidim izgrižene nokte. Nikada to nije radio- očito je prilagodba na školu teža no što sam mislila.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja grizem nokte oduvijek. Ne znam zašto i kako ali budući da su mi prve godine živote bile poprilično traumatične, pretpostavljam zbog straha, stresa, samoće....Grizem ih i sad i to baš jako puno. To sad više ( nikad ni nije bilo osim kažem sami start) nema veze sa manjkom samopouzdanja kao što je netko pitao ni sa osjećajem manje vrijednosti. Kod mene to nema veze ni sa nervozom, ja ne grizem nokte kad sam nervozna nego uvijek. To mi je gušt. I MM grize nokte. I taj svoj gušt smo prenijeli i na djecu. Stariji grize nokte već odavno, kćer je grizla ali kako pada na estetiku, tako je prestala. I najmanji ih grize. Baš ko četiri luđaka-čitava obitelj opsesivnih, živčanih luđaka Ali eto, za njih znam da je kopiranje nas roditelja a za sebe i muža mogu reći samo da je danas to samo navika. A zbog čega smo počeli, tu bi sad trebao neki dobar terapeut.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam cijelo djetinjstvo imala jednu foru s koso- teško mi je opisati.

Ali mene je ovo zabrinulo jer mi se učinilo da bi moglo biti povezano sa školom. a on niš ne priča, kao otac mu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da si s pravom zabrinuta. Jer ako je tako naglo počeo a dešava se usporedo sa početkom škole onda možda u tome leži uzrok. Razgovaraj s njim o školi, društvu..sve onako kroz zafrkanciju, neobavezno. Možda uspiješ što izvuć i iz njega. .

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja grizem nokte i kožicu od cca 6 razreda osnovne (tad je počeo rat i stres je vjerojatno bio uzrok..)toliko izgrizem kožicu da imam otvorene rane, boli me za poludit, na rubu suza budem od boli ali si ne mogu pomoći Probala sam sve i svašta, od gorkih i ostalih lakova, raznih inozemnih preparata, psih. uvjeravanja i pokušaja samokontrole, izbjegavanja stresnih situacija, umjetnih noktiju (onda bi ispod gela i plastike kopala škaricama svoj nokat i sa strane "strukurala"umjetni samo da dođem do svog)ništa nije pomoglo.Nadam se samo da moja mala šefica neće pokupiti tu groznu naviku od mene :/ ..a kako se toga riješiti?nemam pojma, još uvijek pokušavam pronaći način...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ima li konkretnog riješenja protiv griženja noktiju?
    Riječ je o 2,5 godišnjoj curici. Grize i na rukama i nogama i to do granice boli?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •