Kad se počne sa pranjem zubića, naime curica ima 7 i pol mjeseci i dva donja zubića su joj izbila.
Kad se počne sa pranjem zubića, naime curica ima 7 i pol mjeseci i dva donja zubića su joj izbila.
Mi (i vecina drugih na forumu) smo poceli kad je izbio prvi zubic - cetkica i voda i to je to :-0)
Mi smo brisali zubiće sa gazom i vodom. A kasnije sa četkicom. Sad i sa pastom.
Malo po malo.
I mi s prvim zubom, za sada smo na četkici i vodi
Pal je dobila prve zube s 4 mjeseca.
Cistila sam vlaznom gazicom - nekako nisam mogla tako maloj bebi uvaliti cetkicu u usta.
Sa 8 mjeseci imala je 8 zuba - pa me vragec poceo gristi kad sam joj cistila gazicom. To je bio kljucni trenutak za prijeci na cetkicu (bez paste, naravno).
Od cca godinu dana sam joj pocela stavljati mrvu-mrvicu paste za zube. Cak ne svako vecer nego svako toliko.
Sad peremo 2x dnevno, jednom bez paste, a jednom s tom mrvicom.
Al kako oprati sa četkicom kad neće otoriti usta??? Čim joj se približim ona još stisne usne ili okreće glavu.anchie76 prvotno napisa
A kad i otvori usta jednom u sto godina onda cucla četkicu (imam onu gumenu ne još pravu). donje zubiće uhvatim još nekako al gornje nema šanse.
A kad probam s krpicom onda me grize.
Stvarno nemam više ideja a tak me strah da ne dobije karijes
daj joj nek sama pere
neće uvijek biti uspješno, ali barem je više zabavno
kod nas ide ovako:
ja uzmem četkicu i pjevam:
kuc, kuc
sami kaže: ko je?
ja pjevam: to sam ja, četkica za zube
došla sam oprati prljavštinu i bube
i to ga razgali pa zine
Super ideja.
Mi svaki dan ujutro zajedno u kupaonicu. kažem ja i pokazujem "mama pere zube",stavljam kaladont otvaram usta. Njoj je to svaki dan zanimljivo i uvijek se nasmiješi, al kad ja kažem "a sad ćemo tebi oprati zubiće", naglo postane ozbiljna i zatvori usta.![]()
Mi smo "kasno" poceli 8) ,kad je vec imala 4 zuba,tj. sa 6 mjeseci.
Uvijek skupa peremo-ja svoje,ona svoje,onda kad ja zavrsim,iscetkam njene zubeke.Samo s vodom.
Bubimira, kad moja cura nije htjela otvarat usta, ja bih joj dala gumenu cetkicu da sebi masira desni i onda bih ja uskakala s cetkicom. Sada cim me vidi s cetkicom otvara usta i ceka da joj operem zube,mamino.
By the way, kad vidim koliko vi zubiju imate, zavrti mi se. L je navrsila godinu dana i ima 4 zuba.
ako ne da otvorit usta, onda smo koristili dvije cetkice. jednu - ful ekstra turbo special za dijete, i drugu, obicnu, kojom mi peremo i ulijecemo.
mali tip: kad im uspjete uletit, oribajte im prvo gornje zube, donje si i oni, kolkotolko prodju kad stave cetku u usta...
ps. naravno da su obje cetkice iste, samo se jedna "predstavi" kao ful ekstra turbo spesl, a palilo je i brzinsko mijenjanje cetkica (ono kad im je uvijek interesantnije ono sto mi drzimo u ruci...)
poceli smo kad smo dobili preve zubice, dakle oko 10-tog mjeseca. zajedno peremo, tako da ja svoje perem, a on svoje pri cemu mi sjedi u krilu. u jednom trenutku koji se cini povoljnim uzmeme malo cetkicu i oribam gornje zubice obavezno, a donje ako stignem, jer te donje kao sto je neko napisao i sam prodje.
Ups! Nama je prvi zubić izbio početkom rujna, sad ih imamo tri i nije mi bilo ni na kraj pameti da mu ih perem.![]()
Ali dobro, nedavno smo počeli s dohranom, valjda nismo niš zeznuli - a nisu ni izbili do kraja.
mi smo počeli pred nekih dvadesetakdana, kad je imao 3 zubića (2 dolje, 1 gore), i to u igri kad je skužio da mu je četkica super grickalica za zubiće...
sad svaku večer u kupaonici on meni pere zube mojom četkicom, a onda pusti da ja njemu s njegovom... i to ga ful veseli... naravno, samo je voda u upotrebi ...
Mi smo u fazi nećupratizube. Svaku večer je natezanje. Ja ideja više nemam i samo se nadam da će se to konačno preokrenuti. Probali samo pranje zuba prvo igračkama, pa ona meni pere pa ja njoj, pa sam i Grica i Greca posudila, pa sad više ne znam šta ću.
Znam samo da ne smijem odustati, ali za pranje zuba potrebna je i njena kooperativnost, znači dok se ne smiluje, vodit ćemo ovakvu borbu.
Ima li još takvih neperača zuba koji su se "preokrenuli". Evo, ovo me baš jako muči...
Mi smo imali svakakvih faza u pranju zuba, od totalno "poslušne" do totalnog odbijanja, ali sad koliko-toliko "hoda".
Puno mu znači kad mu dam četkicu da, kao, "sam pere zube", samo to pranje ne liči ni na što (uglavnom žvače četkicu). Onda ja ulijećem s dodatnim pranjem, i tu se ponekad buni, ponekad ne, kako kad, ali mora. Primijetila sam, kad nekoliko dana za redom pojačano gubi interes, da je vrijeme za promjenu četkice. Kad vidi da ima novu četkicu, opet ih pere s većim oduševljenjem. Jedna četkica mu traje cca 10-14 dana.
I da, prali smo zubiće od početka - od prvog zuba. Onda je još bilo najlakše...
Ok, sad sam zabrijala na te zubiće i imam mali milijun pitanja, budite strpljivi sa mnom.![]()
1. U DM-u sam kupila one tri četkice koje su pakirane skupa, jedna je ima okruglu veliku nazupčanu gumenu glavu, druga manju isto gumenu, a treća je normalna kao za odrasle (samo manja). Piše da se koriste redom od 8. mjeseca. Hm? S kojom od tih da počnem, odmah s dlakavom?
2. Kada prati zubiće? Samo iza obroka dohrane ili i iza cikanja? Ujutro? Navečer? Kad se kupamo? Da mu dam da proba sam?
3. Kako prati zubiće?
Mislim da bi se K. to moglo svidjeti, jer ima sve preduvjete za to - obožava vodu i obožava čepkati predmetima po zubićima (paše mu), ali ja nemam pojma kako da krenem. Dohranu smo počeli k'o od šale, ali ovo mi je SF.
Luna,
Cetkaj mu zubice s onom dlakavom, gornje od desni prema dolje a donje od desni prema gore. Ne zaboravi ocetkati s unutrasnje strane u istom opisanom smjeru.
Ja joj za sada perem samo navecer prije spavanja, ima samo 4 zuba i jako su razdvojeni pa mi se cini da se hrana ne moze previse nakupljati. Osim toga, slatkise ne jede niti pije sokove a to je najgore za zubice. Par puta sam vidila da su joj se zaprljali tijekom dana (kruska se iz nekog razloga lijepi na zubice) pa iscetkam i tada ako bas primjetim ostatke.
Daj mu da se igra cetkicom, zasto ne, time se i senzibilizira na pranje zubica ali ne skidaj oka s njega dok mu je cetkica u ustima, ja se bojim da ne otpadne dlacica s cetkice pa da se ne zagrcne :/ . Ja svojoj dajem onu gumenu da masira bolne desni a ona sve mrmlja kad ih sama masira, valjda tocno pogodi mjesto gdje joj masaza godi.
Mislim stvarno... pa kaj je to moguće. Ja ovo jednostavno ne mogu vjerovati!!!Luna Rocco prvotno napisa
![]()
Ne brini, nije bed jer ste tako ionako kasno počeli sa dohranom.
Ja isto imam taj set od tri četkice, onu prvu nisam ni koristila, trenutno koristim onu srednju, iako si sad razmišljam o onoj pravoj dlakovoj kad vidim da i duge cure koriste tu.
Inače peremo ujutro i navečer, ak uopće uspijemo jer to je više trljnje nego pranje. Zato se brinem jer nemam osjećaj da smo ih kvalitetno oprali.
Možda pomogne ova dlakava četkica.
A kad ju privolim na pranje onda se bum potrudila da ih još koji put tokom dana pročetkamo a ne samo ujuto i navečer