Stigla i meni Salveo kugla,
zasad sam zadovoljna, sve rublje je čisto i fino mekano (stavim mrvicu omekšivaća, čisto zbog mirisa...).....
Čak je oprala i tri dana staru mrlju na bijeloj košulji mm-a (od bolognese umaka....) na 50stupnjeva!
Stigla i meni Salveo kugla,
zasad sam zadovoljna, sve rublje je čisto i fino mekano (stavim mrvicu omekšivaća, čisto zbog mirisa...).....
Čak je oprala i tri dana staru mrlju na bijeloj košulji mm-a (od bolognese umaka....) na 50stupnjeva!
Posljednje uređivanje od Cheerilee : 21.10.2010. at 09:33
ovu
http://cgi.ebay.it/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
p.s. jesi ti šivalica koja nam je sašila plahtice od flanela?
Evo ja sam probala oprati platnene pelenice sa loptom. a u mašinu nisam stavila ništa det. (prije bih stavila možda žličicu), malo sode bikarbone i ispale su mi suuuuuuuuuper, bolje nego ikada prije i uopće nisu imale onaj neki svoj miris! Čiste čiste i bez mirisa!
Jako sam zadovoljna!
Jutros sam probala staviti jako uprljane muževe tute nakon noćnog stajanja u vodi u veš mašini i baš me zanima kako će ispasti! Inače te njegove tute niti sa det. ne dođu nikada čiste!
fala ivarice
e pitaLA JA U BIO-BIO u zgb i kažu da nemaju toga u ponudi
I oprale su se isto kao i sa det. Naravno da su neke mrlje ostale a tako mi ostanu i sa det. Oprala sam na 60, a inače sam prala na 90. Slijedeći put ću tute proba opet na 60 sa kuglom i sa malo det. pa ćemo vidjeti možda zajedničkim snagama skinu mrlje!
Inače probala sam i ostali veš tamni, svjetli i bijeli veš prat i zadovoljna sam jako jako. Bijeli veš mi dođe baš ono čist, kuhinjske krpe, gaćice, bavarini od M isto tako. One mrlje koje ne idu dole sa det. ne idu niti ovako, ali ako znam da moram skinuti neku jaču mrlju onda stavim neko sredstvo za uklanjanje mrlja prije pranja. I da ostavljam veš da se namaće u veš mašini preko noči i onda ide pranje!
Uglavnom ja sam zadovoljna i pitam se zašto ljudi i dalje peru sa det?!![]()
pogledajte ovo
http://www.glasistre.hr/lifestyle/mojdom/vijest/279356
da se razumijemo, nisam sve čitala na ovoj temi ali mi se čini da ste zadovoljne?
meni se sviđa zbog okoliša pa razmišljam o kupnji neke
Moj brat i šogorica su tu kuglu kupili na ebay-u, sa svim troškovima za 50 kuna. Kažu da dobro opere rublje koje nije jako zmazano,ali im malo fali miris.
Jače zamazano rublje i dalje peru klasičnim praškom.
A čuj uvijek će biti pro i contra svega! Ja samo znam da mi se sa kuglom pere isto kao i sa det. (bijelo, šareno, platnene pelene itd.). Nekako mi se čini da se proizvođači det. "boje" ovih kugli jer bi im na taj način pala prodaja to sigurno!
To je kao kod platnenih kod kojih proizvađači jednokratnih vjerovatno tvrde da nema isplativosti!
Po mom mišljenju najbolje je isprobati pa ćeš vidjeti! A imaš na e-bayu jeftinije varijante!![]()
fgm1236 koju si ti kuglu i gdje kupila? cijena? može i na pp
Tnx![]()
Evo imaš par postova gore ali evo ti opet linkić
http://cgi.ebay.it/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
Mislim da imaš još puno jeftinijih made in china ali ove su made in EU bar tako piše na kutiji (onaj pravi znak CE ne onaj fejk china export) i dobiješ još tu kuglu za sušilicu i to za mrlje! Uglavnom zapelo mi za oko pa eto kupila tu!
Posljednje uređivanje od fgm1236 : 02.11.2010. at 10:46
http://www.glasistre.hr/lifestyle/mojdom/vijest/279356
čisto za info i razmišljanje![]()
ninik isti je link iznad![]()
Hm...možda je stvarno fora u tome da ta kugla trlja rublje i tako skida fleke, mogla bi probat s kamenom
![]()
Hm...možda je stvarno fora u tome da ta kugla trlja rublje i tako skida fleke, mogla bi probat s kamenom
![]()
![]()
Ma cure već je gore taj link
U svrhu znanosti, ostavila sam veš namakat preko noći i oprala bez detergenta, samo sa malo sode, kao što bih prala sa kuglom. I opralo se. Mrlje koje i inače ne idu dole (od voća i tako to, na slinčekima i krpama), nisu izašle (naturlich), ali je veš čist (i miriši po čistom vešu, onak, obično). A sad, možda čak i probam tu kuglu iako i sad sav veš perem sa žlicom sode+žlica praška max na 60.
Jel ima još netko tko koristi kuglu, a sklon je eksperimentiranju pa da opere veš bez kugle, sa namakanjem i sodom, ko ja?
ja tak perem i pelene, tetre n a95, bijeli na 95, šareno na 40
žlica praška je obična žlica za juhu ili žlica od deterdženta?
ključić, sodu staviš u pretinac za omekšivač ili u pretinac za deterdžent skupa s deterdžentom?
mi kuglu još nismo kupili, ali ja već perem tako veš, s manje praška (stavim od oka, ali puno manje nego do sada, i zasita, jednako pere), sodu ili ocat stavim u pretinac za omekšivač i ostavim da se namače nekoliko sati (oko 5 sati, možda bih trebala duže?)
zadovoljna sam i zaista, veš miriši na, ne znam, čistoću valjda, tako je mirisao i u djetinjstvu pa mi je to super
stvarno sam se odvikla mirisa omekišvača
imate li kakvu ideju kako ukloniti mrlje od voća s djetetove odjeće?
Posljednje uređivanje od SikaPika : 16.11.2010. at 05:18
ja sodu stavim tam gdi treba ić prašak, prašak trenutno ne konzumiram ( mali je valjda i bil alergičan i na njega), ocat ne stavljam, namaćem kolko stignem više od 3 sata
Curke to stavljte ovu običnu konzumnu sodu,ima li možda za kupiti veče pak sode mislim da sam negdije vidjela ,ali nisam sigurna?
Imaš u Mulleru. Wasch Soda. Baš je za pranje. 0,5 kg - 7,5 kn
Evo ja sam jutros stavila bijeli veš na 60 sa sodom prat nakon noćnog namakanja i sutra javim kako je ispao!![]()
Da javim novosti! Uglavnom nakon noćnog namakanja i pranja bijelog veša na 60 samo sa sodom bez loptica i det rublje se je opralo kao sa det. Naravno one mrlje od voća i slične koje ne idu dolje niti sa det. nisu išle ali ostalo OK! Ne mogu vjerovati! Šta da mislim da ustvari det. nije uopće potreban pa ni kugle? Kako to da se prljavština ispere na taj način? Samo uz namakanje i uz temp ide dolje prljavština?
Mislim super ali kako nas onda ti proizvođači det. lažu!!!!
Eto, super!
To je samo dokaz kolika je moć marketinga i reklame. Uvjere te da si prljav i još postave normu koliko zmazanoće je društveno prihvatljivo. Ne daj Bože da istu majicu obučeš dva dana za redomi tako to.
Dakle, neću kupit kuglu nego ću i dalje prat sa sodom i malo detergenta koji ću probat zamijenit sa nekim eko. Jesu skuplji, ali ako potrošiš 3 žlice tjedno koliko meni treba, isplati se.
MM i ja smo došli do istog zaključka (istina, nisam prala bez deterdženta, stavim malo) i odustali od kuglice. Pa valjda voda razmoči prljavštinu, soda omekša vodu i onda se sve fino ispere na višoj temperaturi.
E sad, čini se da kuglica nije samo trik ako razmekša vodu, no ako je soda dovoljna, kome treba kuglica
A to s mijenjanjem majice svaki dan... Makar šta! Kod kuće svi troje hodamo uflekani jer bih inače mogla prati tri mašine dnevno. Osim toga, prečestim pranjem se troši i roba.
Sveki ne podnosi fleke, ali je jadna odustala jer je skužila da nema nikakve vajde meni pričati o tome.
A prestala mi je i dijete brisuckati svaki čas jer sam joj rekla da ju ne maltretira nego da ju pusti da jede kako hoće i kako može.
Da sada si i ja razmišljam zašto uopće koristiti kugle kada se tako skine prljavština!??? jedino što na tvrdokornije mrlje na robici od M ću i dalje koristiti ono za skidanje mrlja!
Ali nije mi žao šta sam kupila kugle jer da nisam ne bih saznala da mogu i bez njih prat ako me kužite?
A jedno pitanje dakle bijeli veš sa sodom na 60, šareni pretpostavljam isto a crni? Šta sa njim? Za njega kako? Ako stavim sodu neće ostati onako ono bijelo od ostataka?
Soda djeluje samo na omekšavanje vode ili isto izbjeljuje? A šta je ustvari soda?
Uh koliko pitanja
Da i gdje kupujete eco det? I koliko košta?
Jer recimo u nekim težim slučajevima zaprljanja (čitaj muževe tute) stavljat ću žlicu det.
Moja prabaka sigurno nije bila pod utjecajem marketinga jer nije imala ni struje ni novina, a kuhala je sapun. Zašto?
Zato što detergenti snižavaju visoku površinsku napetost vode, a zbog strukture svojih molekula prodiru u strukturu nečistoća (uglavnom masti) i otapaju ih, a voda ih ispire.
Dakle da rezimiram, mora postojati neki tenzid (tvar koja smanjuje površinsku napetost vode). Neke prirodne tvari ih imaju, ali nemaju otapalo za masnoće.
http://tzg.ttf.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=182%3 Asoap-nut-shell--alternative-washing-agents&catid=31%3Atzg2010&Itemid=58〈=hr
Crni perem sa crvenim na 40. Ne ostanu mi nikakvi tragovi.
Soda bikarbona je NaHCO3 (natrijev hidrogen karbonat). Ne znam kako djeluje, ali omekšava vodu.
Da, jasna mi je ta kemijska strana priče. I u to vjerujemAli ne vjerujem da mi je za jedno pranje potrebna tona detergenta i još dvije tone pomoćnih sredstava (vanish, calgon, omekšivač) da bi mi veš bio društveno prihvatljivo čist i mirišljav.
Kako djeluje soda? Ona je lužnata i onda fali "masni" dio za efekt sapuna, jel tak? Dakle, ona ne može biti potpuna zamjena za sapun ili?
Malo sam guglala i vidim da ekipa radi homemade detergent za rublje. I to od sapuna (naribani, koji se isto može napraviti doma), sode i soli/boraxa. Jel to dovoljno eko? To mi je sljedeći projekt![]()
Kad smo kod homemade deterdženata, imala sam u rukama odličnu knjigu,Organski dom.
kljucic, i ja razmišljam o sličnom projektu
Recept: kosti, uši, papci od svinja, općenito svi ostaci, mast od svinja, natrij-hidroksid i glicerol. Dok se kuha smrdilo je ko sam vrag. Recept je promijenjiv, ali ne ide bez masnih kiselina ili njihovih derivata. Saponifikacija: reakcija estera masnih kiselina i lužine.
Kuhanje doma ispadne poprilično skupa, ali moj savjet je smanjiti propisanu količinu na bocama. Npr. na tekućem Persilu piše 125 ml za tvrdu vodu i punu perilicu. Ja stavim max 75 ml i operu se i fleke. Omekšivača stavljam 1/3 propisane količine.
Posljednje uređivanje od Alkemicarka : 21.11.2010. at 10:22
Ja sam duboko uvjerena da kolicina detergenta koju bi po njihovim preporukama trebalo koristiti daleko prelazi uistinu potrebnu kolicinu. To je zato da se bolje proda. Kad sam se prosvijetlila glede toga, pocela sam smanjivati kolicinu praska do granicne kolicine. A ta je za moju masinu, za 7 kg rublja, pola od napisane kolicine (koaj se odnosi na 4 kg robe).
Post uklonjen jer krši pravila foruma.
anchie76
Posljednje uređivanje od anchie76 : 22.11.2010. at 10:57
Šta se događa sa kuglom kad odradi svoj posao? Da li se može reciklirati, da li je biorazgradiva ili ju jednostavno baciš u smeće?
Pa ako mogu ovi malci http://www.os-slatine.skole.hr/izrada_sapuna.htm i to skroz vege, bez svinja i smrada, mogu i ja. A kad su na selu kuhali sapun, da li su isto stavljali NaOH ili ga nisu imali pa su stavljali nešto drugo?
Mislim da sve ovisi kakvu vrstu zmazanoće imate na obiteljskom vešu. MM radi sa masnoćama i njegove mandure nekad moram oprat sa detergentom minimalno na 60 uz namakanje ako je imao jako prljav dan. Davidove mrlje me ne uzrujavaju (voće, blato i tak to). Većina veša je samo "prljava" (prašina, znoj ili što već) i za to je, po meni, sasvim dovoljna soda i zrno detergenta.
Ček znači vi ipak preporučate uz sodu stavljati i nešto sitno deterdženta ili sapuna? Da bi se očistile sve mrlje? A sapun koji?
Ključić koji ćeš ti napraviti? Ovaj koji su ovi iz oš napravili? A šta onda se nariba i stavi malo toga u pretinac za det?
A jel se može staviti onaj normalni sapun za ruke isto tako nariban u pretinac za det? Koliko toga bi bilo prihvatljivo da bude ekološki i da očisti veš?
Kljucic, nek me kemicari isprave ako grijesim, mislim da su stavljali lug, tj. pepeo.