Citiraj Alkemicarka prvotno napisa Vidi poruku
Recept: kosti, uši, papci od svinja, općenito svi ostaci, mast od svinja, natrij-hidroksid i glicerol. Dok se kuha smrdilo je ko sam vrag. Recept je promijenjiv, ali ne ide bez masnih kiselina ili njihovih derivata. Saponifikacija: reakcija estera masnih kiselina i lužine.

Kuhanje doma ispadne poprilično skupa, ali moj savjet je smanjiti propisanu količinu na bocama. Npr. na tekućem Persilu piše 125 ml za tvrdu vodu i punu perilicu. Ja stavim max 75 ml i operu se i fleke. Omekšivača stavljam 1/3 propisane količine.
Pa ako mogu ovi malci http://www.os-slatine.skole.hr/izrada_sapuna.htm i to skroz vege, bez svinja i smrada, mogu i ja. A kad su na selu kuhali sapun, da li su isto stavljali NaOH ili ga nisu imali pa su stavljali nešto drugo?

Mislim da sve ovisi kakvu vrstu zmazanoće imate na obiteljskom vešu. MM radi sa masnoćama i njegove mandure nekad moram oprat sa detergentom minimalno na 60 uz namakanje ako je imao jako prljav dan. Davidove mrlje me ne uzrujavaju (voće, blato i tak to). Većina veša je samo "prljava" (prašina, znoj ili što već) i za to je, po meni, sasvim dovoljna soda i zrno detergenta.