Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
A jedno pitanje dakle bijeli veš sa sodom na 60, šareni pretpostavljam isto a crni? Šta sa njim? Za njega kako? Ako stavim sodu neće ostati onako ono bijelo od ostataka?
Soda djeluje samo na omekšavanje vode ili isto izbjeljuje? A šta je ustvari soda?
Uh koliko pitanja

Da i gdje kupujete eco det? I koliko košta?
Jer recimo u nekim težim slučajevima zaprljanja (čitaj muževe tute) stavljat ću žlicu det.
Crni perem sa crvenim na 40. Ne ostanu mi nikakvi tragovi.
Soda bikarbona je NaHCO3 (natrijev hidrogen karbonat). Ne znam kako djeluje, ali omekšava vodu.
Citiraj Alkemicarka prvotno napisa Vidi poruku
Moja prabaka sigurno nije bila pod utjecajem marketinga jer nije imala ni struje ni novina, a kuhala je sapun. Zašto?
Zato što detergenti snižavaju visoku površinsku napetost vode, a zbog strukture svojih molekula prodiru u strukturu nečistoća (uglavnom masti) i otapaju ih, a voda ih ispire.
Dakle da rezimiram, mora postojati neki tenzid (tvar koja smanjuje površinsku napetost vode). Neke prirodne tvari ih imaju, ali nemaju otapalo za masnoće.
Da, jasna mi je ta kemijska strana priče. I u to vjerujem Ali ne vjerujem da mi je za jedno pranje potrebna tona detergenta i još dvije tone pomoćnih sredstava (vanish, calgon, omekšivač) da bi mi veš bio društveno prihvatljivo čist i mirišljav.
Kako djeluje soda? Ona je lužnata i onda fali "masni" dio za efekt sapuna, jel tak? Dakle, ona ne može biti potpuna zamjena za sapun ili?