Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
OK, ako baš hoćeš kemiju, naći će se tu i kemičara, ali bez previše palamuđenja - pogledaj sastav deterđenta i uvjeri se da u njemu ima 'vakih i 'nakih enzima. Zatim razmisli ima li takav deterđent ikakvog učinka na višim temperaturama ako znaš da se svi enzimi raspadaju na temperaturama iznad 60°C.
Znači, proizvođač deterdženta je to dobro naveo - iako tvrdi da je ova granična temperatura od 60 ipak najbolja, a ne i nešto niže od nje.

Najčešće perem 50 i 60 stupnjeva - sve osim tzv. bijelog veša - to ipak zavrtim na 90 stupnjeva. Možda i promijenim mišljenje... gdje su kemičari?
Je li bolje oprati na nižoj temperaturi da deterdžent odradi svoje ili je ipak bolje i higijenskije (za bijeli veš) oprati na višoj temperaturi, uz manji utjecaj deterdženta?

Nadalje, vezano uz grinje, pročitala sam davno da se uništavaju tek na 55 stupnjeva? Je li to točno?