Ja sam bivša gimnazijalka koja je nakon 4 godine muke i nauke uspješno maturirala, i to s odličnim!

O gimnazijama i hrvatskom školstvu uopće nemam dobro mišljenje. Osobno sam u svojoj gimnaziji doživjela da me se šikanira (ne samo mene, nego i druge), potcjenjuje pa čak i vrijeđa (iako u rjeđim slučajevima). Imajte na umu da ja nisam bila neki propalitet, iako mislim da i takvi zaslužuju priliku, nego sam uvijek bila učenica uzornog vladanja koja je svake godine imala čistu četvorku. Od maminih prijatelja koji rade u drugim školama čula sam da profesori paze što rade, jer u strukovnim i sl. učenici nisu baš mirni kao bubice poput gimnazijalaca, već postoje pojedinci koji buše gume i sl. Ne kažem, naravno, da je to rješenje, ali budući da su gimnazijalci u 99% slučajeva dobro odgojena i marljiva djeca kojoj je stalo do znanja i ocjena, to se puno puta zloupotrebljava pa profesori na njima iskaljuju svoje frustracije.

Iako se u gimnazijama uči doista hrpetina bespotrebnih podataka, utjeha je da, ako ništa drugo, djeca nauče kako učiti i naviknu se na toliko loše stanje, da naprosto ostanu zaprepaštena kad dođu na fakultet, gdje se stvari bitno mijenjaju na bolje. Naspram gimnazije fakultet je zbilja, zbilja lagan i jedino zbog toga mislim da je vrijedno patiti te 4 godine, jer kasnije dolazi zabava i uspješno studiranje bez imalo muke!