Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Što i kako poslije poroda kod kuće?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno Što i kako poslije poroda kod kuće?

Skupljam informacije, za svaki slučaj A možda i nekom drugom zatreba.

Zanima me, što sve treba napraviti poslije poroda kod kuće, s pravno-tehnički-zdravstvene strane? Koji papiri trebaju? Od koga se dobiju? Što je sa cijepljenjem? Patronažom? Pedijatrom? I ako sam još nešto zaboravila... dodajte.

Bila bih jako zahvalna da se jave mame koje su to prošle i kako su riješile razno razne "tehnikalije".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I ja.

mikka, Fidji...

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sto se tice upisa djeteta u maticu rodjenih, mislim da ti je to do maticne opcine tj. nadleznog maticnog ureda.
    znam da je nekome bilo dovoljno samo potvrda od pedijatra i osobne iskaznice roditelja.
    ja sam nedavno pitala iz ciste znatizelje i meni su rekli da je uz potrvrdu od pedijatra koji je pregledao dijete, potrebne i izjave dva svjedoka (??), te potvrda ginekologa da si bila trudna i koji je bio ocekivani datum poroda.

dakle, ukratko:
    1. pedijatar ti pregleda dijete (obicno drugi ili treci dan po porodu) i da ti potvrdu/papir
    2. to odneses u maticni ured i upises dijete u maticu rodjenih (mislim da moraju biti oba roditelja prisutni)
    3. od tebe ovisi koliko cesto ces voditi dijete pedijatru na pregled. slicno i sa patronazom - zelis li da ti dolaze ili ne?
    4. cijepljenje - isto tvoja odluka. ako zelis cijepiti dijete, odvedes ga pedijatru i cijepis ga tamo. ako ne zelis ili zelis cijepiti sa odgodom, onda ne moras time razbijati glavu odmah nakon poroda.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

koji pedijatri dolaze doma? Može i na pp.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako piše u zakonu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...st2ID=&Show=17

a) Prijava rođenja u maticu rođenih

Rođenje djeteta prijavljuje se u roku od 15 dana od dana rođenja, matičaru kojem pripada mjesto u kojem se dijete rodilo. Kada je dijete rođeno na putu, rođenje se upisuje u maticu mjesta u kojem je putovanje završilo.
    Rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti zdravstvena ustanova. Rođenje djeteta izvan zdravstvene ustanove dužan je prijaviti djetetov otac, odnosno osoba u čijem je stanu dijete rođeno ili majka, kad za to bude sposobna, ili primalja, odnosno liječnik koji je sudjelovao u porodu. Kad nema tih osoba ili one ne mogu prijaviti rođenje, to je dužna učiniti osoba koja je saznala za rođenje djeteta.
    Nađeno dijete nepoznatih roditelja, upisuje se u maticu rođenih mjesta gdje je nađeno.

Za upis djeteta rođenog u braku roditelji prilažu (oba trebaju biti prisutna) :

* izvadak iz matice vjenčanih ili vjenčani list;
    * dokaz o hrvatskom državljanstvu za roditelja koji je hrvatski državljanin.

Za upis djeteta rođenog izvan braka majka je dužna priložiti :

* svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih;
    * dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu (Narodne novine 53/91 i 28/92) dijete stječe hrvatsko državljanstvo podrijetlom.

Istodobno s upisom u maticu rođenih, dijete koje podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo matičar je dužan upisati u knjigu državljana te roditeljima izdati domovnicu.
    Najbolje je nazvati matični ured u svojoj općini i pitati.
    Meni je bila potrebna samo liječnička potvrda u kojoj mora pisati da je TA i TA žena rodila ŽIVO (muško/žensko) dijete TAD i TAD na TOJ i TOJ adresi.

Potvrdu mi je napisala naša obiteljska liječnica.
    Mi smo s Ianom išli k njoj tek 5. dan.
    Na porodu ga je pregledala primalja, sve je bilo ok. Sljedeće dane je dobro papao, pazila sam da ima dovoljno popišanih i pokakanih pelena, pa se nisam žurila na nikakav dodatni pregled. A i meni se malo vrtilo prvih dana.
    Da sam bila imalo zabrinuta za njega zvala bi našu liječnicu, ona normalno dolazi u kućne posjete.

Što se tiče patronažne sestre, možeš je, a i ne moraš zvati.
    Ja je nisam zvala jer nisam imala potrebe, dojenje je krenulo super, pupak je bio ok.

Cijepljenje još nismo obavili. Pedijatri više nemaju ovlast cijepiti protiv tuberkuloze, tako da bi trebali ići cijepiti ga u ZZJZ. Naša liječnica nam je preporučila da odemo, ali nije inzistirala. Rekla je da ga možemo otići cijepiti do dva mjeseca starosti, a ako idemo kasnije prvo moramo obaviti ono testiranje na podlaktici, a tek onda cijepljenje.
    Za sada smo odlučili to staviti na čekanje.

Ostala cijepljenja normalno obavljaš kod djetetovog liječnika. Ja sam tražila da ga ne cijepi odmah protiv hepatitisa, objasnila sam da mi je neprihvatljivo cijepiti tek rođeno dijete i dogovorile smo se da će se prvi put cijepiti s 3 mjeseca, ako bude potpuno zdrav.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Fidji, hvala, tek sad ovo vidim!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel ti to argenta nesto najavljujes?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    jel ti to argenta nesto najavljujes?
    Kamo sreće MM je trenutno u fazi upucat-ću-se-ako-budem-morao-trpjeti-još-kojeg-klinca-u-svojoj-kući (radi od kuće )
    Ali me nada ne ostavlja: vrijeme (i požuda) su na mojoj strani

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sretno

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi smo isli 3. ili 4. dan na pregled kod pedijatrice, i ona mi je izdala potvrdu. cijepili nismo. patronaznu nisam zvala, nisam smatrala da mi treba.

s potvrdom od pedice smo isli u maticni, tamo dobili papire. kod nas je bio za*eb sto ja imam drugacije prezime od k. pa sam morala ici jos jednom po potvrdu . uglavnom, moraju se uskladiti potvrde i prezimena .

dalje sve normalno, jedino se frajer u mup-u cudio kako je rodni list izdan u opcini trnje, koje je rodiliste tamo

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I jesi mu rekla da si rodila doma? Je'l pao u nesvijest?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, nije ni trepnuo. mozda je i on roden doma

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

evo jos jedno svjeze iskustvo - jutros smo prijavili rodjenje.
    trebale su nase putovnice, vjencani list i potvrda o pregledu od strane pedijatra u kojoj pise da je dijete rodjeno kod kuce (sa navedenom adresom).

trebalo im je dan-dva da skuze procedure, zvali su drugi maticni ured da im posalje sprancu jer, kazu, nisu imali slucaj rodjenja doma vise od 15 godina.

sve je proslo ok, vrlo ljubazni.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

momze, :D :D :D
    Čestitam cijeloj obitelji od
    I nadam se još kojoj inspirativnoj priči

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

čestitam i čekam priču...

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

hvala.

prica ce,nadam se, kad prodju skokovi u razvoju

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja se prijavljujem kao promatrač teme

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nakon poroda mozes ispuniti i obrasce za isplatu odredjenog iznosa od Grada i HZZOa.

S obzirom da suprug i ja puno putujemo odmah smo rjesavali putovnicu za maleckuna MUPu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i mi. K. je dobila putovnicu 13.05. (rodena je 03.05.)

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Meni je bila potrebna samo liječnička potvrda u kojoj mora pisati da je TA i TA žena rodila ŽIVO (muško/žensko) dijete TAD i TAD na TOJ i TOJ adresi.
    Vidim da vecina ima potvrdu od pedijatra. Zanima me kako pedijatar zna da je zena rodila a ne ukrala dijete? Meni je logicno da tu potvrdu izdaje ginekolog a ne pedijatar ili obiteljski lijecnik :?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

eto i ja pratim temu i nadam se da ću i ja jednom pisati pozitivna iskustva o tome svemu. Sve je moguće :D

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa
    Vidim da vecina ima potvrdu od pedijatra. Zanima me kako pedijatar zna da je zena rodila a ne ukrala dijete? Meni je logicno da tu potvrdu izdaje ginekolog a ne pedijatar ili obiteljski lijecnik :?
    U principu nije navedeno koji liječnik treba napisati potvrdu tako da ti je pretpostavljam može napisati i ginekolog.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potvrdu moze dati i ginekolog, ali je jednostavno prakticnije traziti je od pedijatra jer se s bebeom obicno ide na nekakav pregled. Moze biti neprakticno ganjati ginekologa kad se k njemu obicno ide tek nakon 6 tjedana od poroda.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni moj ginekolog nije htio izdati jer nemam potvrdu od bolnice. koja glupost. da imam potvrdu bolnice ne bi njega trazila . ali nisam puno inzistirala, uzela sam od pedice. kod nas je bio problem sto mala i ja imamo razlicita prezimena pa sam se morala vracati dvaput , jer mi je pedica bila izdala potvrdu za dijete a nije spomenula mene.

tako da je prakticno odmah traziti da ped napise da je ta i ta majka rodila to i to dijete tada i tada.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja sam pri kraju treće trudnoće (danas 37okruglo).Prva dva poroda prošla super, prirodno, brzo, bez ikakvih problema,ali u rodilištu.
    Sada kad bih se odlučila roditi u miru kod kuće i ne udaljavati se od mališe, harambaša je odlučio u 33.tj okrenuti se iz idealnog položaja, pa čak nije ni zadak,nego poprijeko
    I bojim se da tu porood kod kuće nikako ne dolazi u obzir :/
    Ali ako vježbice i akupresura pomognu i malac odluči napraviti salto možda i uspijem
    Ali.....mislila sam da se nakon poroda kod kuće OBAVEZNO mora zvati hitna i otići u rodilište :/
    i onda slijedi sve ono grozno: odvajanje, brdo bespotrebnih pregleda, bockanja, pa ANTIBIOTICI!!!!!!!!
    A sada iz svih vaših iskustava ispada na zapravo ne postoje sankcije ako ne odemo u bolnicu! Ili?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

naravno da ne postoje sankcije.

ali za porod kod kuce bi bilo idealno imati educiranu babicu, sto kod nas nije moguce. neasistirani kucni porod ti nitko nece bas preporuciti.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ma da, to mi je jasno. ima smisla... :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovu temu bi trebalo linkati ovdje
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Razmisljala sam ali ovo je ipak topik o tome sto nakon poroda, a onaj savjeti o samom porodu, pa bih ih ipak ostavila odvojeno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •