Ovako piše u zakonu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...st2ID=&Show=17

a) Prijava rođenja u maticu rođenih

Rođenje djeteta prijavljuje se u roku od 15 dana od dana rođenja, matičaru kojem pripada mjesto u kojem se dijete rodilo. Kada je dijete rođeno na putu, rođenje se upisuje u maticu mjesta u kojem je putovanje završilo.
Rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti zdravstvena ustanova. Rođenje djeteta izvan zdravstvene ustanove dužan je prijaviti djetetov otac, odnosno osoba u čijem je stanu dijete rođeno ili majka, kad za to bude sposobna, ili primalja, odnosno liječnik koji je sudjelovao u porodu. Kad nema tih osoba ili one ne mogu prijaviti rođenje, to je dužna učiniti osoba koja je saznala za rođenje djeteta.
Nađeno dijete nepoznatih roditelja, upisuje se u maticu rođenih mjesta gdje je nađeno.

Za upis djeteta rođenog u braku roditelji prilažu (oba trebaju biti prisutna) :

* izvadak iz matice vjenčanih ili vjenčani list;
* dokaz o hrvatskom državljanstvu za roditelja koji je hrvatski državljanin.

Za upis djeteta rođenog izvan braka majka je dužna priložiti :

* svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih;
* dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu (Narodne novine 53/91 i 28/92) dijete stječe hrvatsko državljanstvo podrijetlom.

Istodobno s upisom u maticu rođenih, dijete koje podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo matičar je dužan upisati u knjigu državljana te roditeljima izdati domovnicu.
Najbolje je nazvati matični ured u svojoj općini i pitati.
Meni je bila potrebna samo liječnička potvrda u kojoj mora pisati da je TA i TA žena rodila ŽIVO (muško/žensko) dijete TAD i TAD na TOJ i TOJ adresi.

Potvrdu mi je napisala naša obiteljska liječnica.
Mi smo s Ianom išli k njoj tek 5. dan.
Na porodu ga je pregledala primalja, sve je bilo ok. Sljedeće dane je dobro papao, pazila sam da ima dovoljno popišanih i pokakanih pelena, pa se nisam žurila na nikakav dodatni pregled. A i meni se malo vrtilo prvih dana.
Da sam bila imalo zabrinuta za njega zvala bi našu liječnicu, ona normalno dolazi u kućne posjete.

Što se tiče patronažne sestre, možeš je, a i ne moraš zvati.
Ja je nisam zvala jer nisam imala potrebe, dojenje je krenulo super, pupak je bio ok.

Cijepljenje još nismo obavili. Pedijatri više nemaju ovlast cijepiti protiv tuberkuloze, tako da bi trebali ići cijepiti ga u ZZJZ. Naša liječnica nam je preporučila da odemo, ali nije inzistirala. Rekla je da ga možemo otići cijepiti do dva mjeseca starosti, a ako idemo kasnije prvo moramo obaviti ono testiranje na podlaktici, a tek onda cijepljenje.
Za sada smo odlučili to staviti na čekanje.

Ostala cijepljenja normalno obavljaš kod djetetovog liječnika. Ja sam tražila da ga ne cijepi odmah protiv hepatitisa, objasnila sam da mi je neprihvatljivo cijepiti tek rođeno dijete i dogovorile smo se da će se prvi put cijepiti s 3 mjeseca, ako bude potpuno zdrav.