Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Laktozna intolerancija

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Laktozna intolerancija

Mi smo jučer bili kod doktora u Zadru na kompjuteriziranoj segmentalnoj elektrografiji, gdje se ustanovila da nam mlađa kćer ne smije konzumirati ništa mliječno, a i dobila je cijeli režim prehrane. Na čudu sam jer joj je zabranjeno obno što ona najviše voli - sir, mlijeko, jogurti...a tek kad čovjek počne razmišljati, shvati koliko toga sadrži mlijeko . Ne smije ni pire krumpir, ni krafnu, ni palačinke....što dati tom djetetu koje je ionako jako izbirljivo? :? . Pitam se da li postoji još neki roditelj ovdje sa istim problemima pa da razmijenimo mišljenja? Možda da otvorimo topic o receptima sa žitaricama i prehranom bez laktoze?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Što stvarno nema ni jednog djeteta koje ima problem laktozne intolerancije? :?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi nismo išli na testiranje, ali znam da mi mala ima neku vrstu alergije (intoleranciju valjda ) na kravlje mlijeko.Ne znam da li na bjelančevine ili na laktozu.

Pa nije to neki problem. Zobeno mlijeko, sojino mlijeko ima tih mlijeka mali milion.

Mojoj se ustvari ne dogodi niš strašno i ako pojede čokoladu, malo se zacrveni oko usta i to prođe nakon pol sata. Ne znam kako je kod vas?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Poslala sam prebrzo

Pišeš da ne smije više jesti ono što najviše voli. Znači nije imala neke smetnje kad je to jela?

Mi smo dosta smanjili reakcije homeopatijom, a i ta vrsta alergije najčešće prolazi oko 2-3 godine.

Tak da se previše ne zabrinjavam. Smatram da kravlje mlijeko niti nije dobra namirnica za ljude.

A u sve što radiš sa običnim mlijekom možeš staviti zobeno.
    Krafnice joj ispečeš u kućnoj radinosti. Sa pekačem to nije problem (a znam da ga imaš

Možda se javi još netko sa konkretnijim savjetima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja frizerka ima curicu koja je alergična na mlijeko
    ona sve priprema sa sojinim mlijekom
    pire može i bez mlijeka
    palačinke budu super i s mineralnom
    a u proizvodnji krafni ( industrijski )se ne koristi mlijeko

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pire krumpira ja ni ne radim s mlijekom, vec samo s malo maslaca. ali ja pire radim s mikserom, ne onim stapnim, vec s onim metlicama.
    palacnike sam radila i s rizinim mlijekom i super su bile.
    zasto ne smije sir i jogurt. pa jogurt i nastaje fermentacijom laktoze u miljecnu kiselinu, koja onda koagulira mlijecne proteine. a koliko shvatih njoj smeta laktoza a ne proteini kravljag miljeka :?
    i da li ste primjetili da nakon konzumacije mlijeka ima grceve? znam da vrhnje ne smijete sigurno, i mislim da i sirevi smetaju.
    takodjer znam da ljudi stariji mogu tegobe izvavane laktozom ublaziti s OVIM tableticama pa si s vremena na vrijeme dozvole sladoled. da li su i za klince OK stvarno ne zanm.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto ste išli na toj pretragi - znam o čemu i kojem doktoru se radi, i baš si mislim kako manje više svi dobiju slične zabrane. to je jedan od razloga zašto ja svoju tada 4godišnju curu nisam vodila na to ispitivanje, iako joj se prošle godine javila alergija.

Jednostavno mi to izgleda prestrog režim za dijete, pogoto ako dijete živi u obitelji koja se "tradicionalno" hrani.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi sa malenom imamo problema otkad se rodila. Više je kući nego u vrtiću, stalno je bolesna, nikako na zelenu granu. Stalno ju je bolio trbuh, tu i tamo imala proljeve (a jela isto što i mi) i od početka sumnjam da joj mliječni proizvodi ne pašu jer se, nakod što bi se najela sira, uvijek žalila da ju boli trbuh (ista stvar nakon jogurta). Danas sam joj dala sojino mlijeko i ni trepnula nije. Čini mi se da baš i nije osjetila razliku.
    Doktor joj je proporučio neke homeopatske pripravke i 3 mjeseca drugo načina prehrane pa ćemo vidjeti....
    Baš sam htjela pitati na forumu 'Recepti' ako je netko probao raditi palačinke i kolače sa sojinim mlijekom jer tek sad vidim koliko, u stvari, toga sadrži mlijeko ili putar (ni putar ne smije ).

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Iridana, ja sam radila palačinke i kolače sa sojinim mlijekom, super ispadnu i nitko ne primijeti razliku, ali bi možda bilo bolje da dijete navikavaš na zobeno i rižino.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo ti kopirano sa jednog drugog topica o posljedicama uzimanja soje i sojinih prerađevina :

Najkontroverzniji sastojci sjemena soje su neki izoflavoni (fitoestrogeni), poput genisteina i daidzeina. Genistein se pokazao kao inhibitor tirozin kinaze, enzima bitnog u procesu korištenja esencijalne aminokiseline tirozina u mozgu, čiji je utjecaj iznimno važan za funkciju tiroidnih hormona i mnoge druge funkcije organizma. Utjecaj izoflavona na smanjenje funkcije tiroidne žlijezde izaziva razvoj hipotireoze. Kako je funkcija tiroidne žlijezde vrlo važna za razvoj mozga djece u najranijoj dobi, a posebno u prvih 12 tjedana trudnoće, pretjerano konzumiranje soje i njezinih proizvoda za trudnoće može izazvati štete u razvoju mozga djeteta i poremećaj reproduktivnih organa. Neka istraživanja kod djece pokazala su da je pri konzumaciji dvije čaše sojinog mlijeka na dan koncentracija fitoestrogena u krvi ekstremno visoka (13.000 do 22.000 puta veća od prirodne koncentracije ljudskog hormona estrogena u toj dobi). Iako je djelovanje fitoestrogena gotovo 1000 puta slabije od estrogena, ipak su takve koncentracije fitoestrogena iznimno visoke. Istraživanja također pokazuju da fitoestrogeni kod odraslih ljudi izazivaju demenciju. Pokazalo se da muškarci koji konzumiraju tofu (proizvod fermentirane soje) barem dva puta tjedno tijekom 30 godina imaju nepovratna oštećenja i smanjenja volumena mozga, koje je ekvivalent približno pet godina starijem mozgu. Uz to, vjerojatnost pojave Alzheimerove bolesti kod takvih ljudi raste 2,4 puta, kao i vjerojatnost Parkinsonove bolesti i depresije. Kako ti fitoestrogeni mogu konkurirati prirodnom ljudskom hormonu estrogenu, oni kod žena inhibiraju prirodni estrogen, a kod muškaraca enzimsku aktivnost aromataze, koja pretvara testosteron u estradiol. Time fitoestrogeni remete suptilnu hormonalnu ravnotežu, izazivajući brojne poremećaje.
    Gotovo 99 posto danas proizvedene soje je genetski modificirana (GM) i predstavlja velik izvor alergija kod ljudske populacije koja konzumira sojine proizvode. Tako je, primjerice, soja postala drugi najčešći alergen u SAD-u. U nekim vrstama GM soje (npr. Monsanto RR) znatno je povećan sadržaj inhibitora tripsina (za 27 posto).
    Soja je i jedna od najzagađenijih vrsta hrane herbicidima i pesticidima i kao takva vrlo opasna za zdravlje. Kao nepovoljan element navodi se i sinergističko djelovanje nekih herbicida koji dodatno povećavaju ionako visok sadržaj fitoestrogena u sjemenu soje.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala ti piplice na trudu i informaciji. Mislim da cemo ipak dovršiti ovu litru sojinog što sam ju kupila danas, ali gdje da kupim rižino ili zobeno? Je li imaj u 'bio&bio'?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, sigurno imaju.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala ti, odoh u dućan u ponedjeljak

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imaju i u DM-u.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kad se samo sjetim članaka o balgotvornosti fitoestrogena, fenomenalnog djelovanja na zdravlje žene, puno manjeg postotka žena oboljelih od karcinoma dojke i jajnika na istoku zemaljske kugle gdje se prehrana dosta bazira na soji, nepoznavanju predmenstrualnih tegoba,... zapitaš se jel to na kraju dobro ili ne?
    Znanstvenih članaka, ne iz Doktora u kući!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

od svega sto sam ja citala o netoleraniciji laktoze, sadrzaj je uvijek bio da je vrlo tesko dijagnosticirati netoleranciju medicinski, tako da se ja pomalo upitno postavljam dijagnozi lijecnika, buduci da se najvise radi o subjektivnom dozivljaju i vrlo je individualno .

http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance

netoleriranje laktoze principijelno nije stetno po organizam, ali izaziva nadutost, mucninu, poteskoce s probavom.

sto se tice prehrane, treba vidjeti s djetetom koloko dijete tolerira, zamjena mlijeka sojinim mlijekom ili zobenim mlijekom mi se cini nepotrebna, buduci da se radi o potpuno dugim proizvodima, koji nemaju sve one pozitivne strane mlijeka. bolje onda piti vodu.

sir maslac i jogurt se obicno dobro podnose...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

inace se moze i slatko vrhnje upotrebljavati umjesto mlijeka, iako nije fermentirano, isto se cesto dosta dobro podnosi..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Govorili smo o zamjenskom mlijeku u smislu zamjene kod pravljenja palačinki ili kakaa. Ne o zamjeni u nutritivnom smislu.

Barem sam ja tako shvatila.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    sir maslac i jogurt se obicno dobro podnose...
    malsac je masnoća
    a fermetacvijom u procesu stvaranja jogurta laktoza se razgrađuje

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ako ste baš ludi za palačinkama pa pravite ih s vodom..ja ih nikad i nisam pravila drugačije..
    Jednostavno, brašno..vanilija..kap dvije ruma ili ne, kako vas volja..ulje..brašno..korica od limuna i topla voda.Ostaviti da se smjesa malo slegne i peći
    Meni palačinke s mlijekom ne mirišu lijepo,nego na zagoreno mlijeko, i čim stanu ožilave...ove s vodom ostanu i sutra mekane samo je važno da su poklopljene.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •