Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 215

Tema: premalo dobiva na tezini u zadnja dva mjeseca

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bok ljiljana1988, dobrodošla na forum! Na dobrom si mjestu!

Dijete sada ima tri mjeseca, ako sam dobro razumjela?
    Koliko je ukupno dobilo na težini (mjereno od onih 3200 g, koliko mu je bila najniža težina) a koliko na dužini tj. visini?
    Kakvog je raspoloženja kroz dan? Kako piški i kaka tijekom dana?

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da dete ima tri meseca i13 dana, merili smo se poslednji put sa tri meseca i 5 dana do tada je ukupno dobila 1900gr, sad mene brine da li je to malo za ta tri meseca, a na duzini je dobila ukupno 12cm, raspolozenje lepo, svima se smeska, osim sto su poceli zubici da muce, 6,7 mokrih pelena, i jedna ili dve pokakane u toku dana, mnogo bljucka, imam osecaj da izbaci sve sto posisa ali ne odjednom nego pomalo, inace prvo mi je dete pa sam stalno u haosu hvala na dobrodoslici.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

izgleda da sam negde pogresila pa moj odgovor nije prikazan, mi imamo sad 3 meseca i 14 dana, na merenju poslednjem smo dobili ukupno 1900, a u duzinu 12 cm, lepo je raspolozena svima se smeska, 6,7 mokrih pelena, i dve pokakane u toku dana, mnogo bljucka, sad me zanima sta mislite da li je to malo dobijeno na tezini za tri meseca, nemamo drugih problema, osim sto nam krecu zubici, i sto volimo da se zabavljamo, inace i ja sam uvek bila mrsava,jako, a i bila sam mala bebica, jos manja, kako prica moja mama, ovo mi je prvo dete pa nemam iskustva, hvala na dobrodoslici.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

izvinjavam se sto sad ima dva moja odgovora

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Čuj, meni se sve to što si opisala čini ok; i težina (ok, tanka je ali ako uzmemo u obzir genetiku ima opravdanje ) ), i dužina, i pelene, i raspoloženje. Pedijatrica nije zabrinuta, meni se također ne čini da je nešto alarmantno. Razumijem da se brineš ali da njoj nešto fali, već bi to ona dala do znanja na neki način.

Pogledaj tablicu i tekst na linku:
    http://www.roda.hr/article/readlink/2301

Budem ti napisala još par stvari o bljuckanju sutra, sada ne stignem!

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

hvala ti na odgovoru, procitala sam tekst, doktorka nije zabrinuta, kaze samo da sisa to je vazno, nego da pije adaptivno i da bude buckasta a od toga nema mnogo koristi, cekam tvoj odgovor za bljuckanje, posto smo skroz mokri,

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Malo ideja za smanjivanje bljuckanja:
    - pokušaj ju dojiti u malo povišenom položaju
    - podigni ju na podrigivanje i tijekom dojenja koji puta
    - pokušaj ju držati što uspravnije nekih pola sata nakon dojenja
    - nemojte se prejako maziti, igrati, mahati nožicama 30-45 minuta nakon jela (da joj se ne savija trbušćić dok je pun)

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja je dojim u lezecem polozaju, uzdigla sam joj malo glavicu, uvek je podignem, i u vecini slucajeva podrigne, ona dosta bljucka i kasnije sat i po, dva nakon dojenja, mozda zbog toga sto voli da je nosimo, i pri tome se ona savija ka napred, pa joj je trbuscic savijen cesto.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

nosi ju okrenutu prema sebi a ne prema van...

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

pokusacu, jer ona se dosta navikla da je nosimo okrenutu prema van, i odmah se baca u narucju ako joj promenimo polozaj uvek hoce u tom polozaju da moze da gleda, vec smo je razmazili

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Pokušaj primjeniti nešto od napisanog pa prati ima li kakvih promjena no može jednostavno biti i da će se spontano to popraviti, kako bude starija...
    Vjerujem da bi pedijatrica posumnjala na nešto da je imala osnove jer bljuckanje samo po sebi nije opasno. U kombinaciji s još nekim poteškoćama može ukazivati na eventualno GERB ali to nije često pa ne vjerujem da se kod vas radi o tome. http://www.roda.hr/article/read/gerb

Dojiš li je na zahtjev, dakle - daješ li joj da siše svaki puta kada traži/ne ograničavaš joj podoje (kada i koliko će dojiti)?
    Isto tako -važno je da joj nudiš istu dojku unutar cca 2 sata kako bi uspjela posisati masnije, hranjivije mlijeko.
    Ima li dudu? Pije li vodu/čaj/sok?

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Naravno kad god i koliko ona hoce, nekad ima 10 podoja, a nekad 6 u 24h, kad je bila manja to je bilo i cesce, vise puta je dojila, tako i nocu kad god se probudi uvek sisa, to je otprilike 1 ili 2 puta nocu, a na primer sinoc se budila tri puta, sve zavisi, obicno joj ponudim oba dve dojke, nekad ne prihvati sisa samo iz jedne, vodu vrlo minimalno na kasicicu, a caj,sok ne pije, nadam se da to bljuckanje nije ozbiljno, jedino od ovih simptoma GER-A je stucavica, i sto cesto bljucka i sat vremena posle podoja, mislim da bi pedijatrica to primetila ja joj uvek to spomenem.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hrpa beba bljuca i stuca, ja mislim da to nije nis neuobicajeno, cak bi rekla normalno

znam kad smo se znale naci frendice i ja, hrpa malih beba, pola vremena provedes brisuci pod od bljucki

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

sad si me nasmejala, pa i ja tako mislim

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da, i nisam napisala da je dudu tek sad pocela da koristi samo kad joj se spava

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ma samo da upišeš u tražilicu bljuckanje vidjet ćeš koliko takvih tema...sasvim je to uobičajeno i da, sigurna sam da bi i pedijatrica posumnjala da je nešto ozbiljnije.

Daj joj češće istu dojku - posebno je to važno kod djece koja imaju mali prirast težine jer na taj način dobivaju više masnijeg mlijeka.
    Voda joj apsolutno ne treba - nikakve koristi od nje.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

hvala na odgovorima.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nema problema, javi nam se još koji puta s novim informacijama!

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Vazi, hocu, na merenje idemo tek oko 15 marta tad se javljam, mada se meni cini da ona dosta raste u duzinu, a i dalje je tanka videcemo

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Pozdrav svim mamama i bebama! Evo i mene, friške mame (13.2. moj micek došao na svijet. I sad sam zabrinuta. Dojim ga, i to čini mi se i dosta često. Maleni zaaspe na cici iako ga prije toga stalno razbuđujem. Danas bila patronažna i maleni je smršavio 80g! Baš sam tužna, umjesto da dobiva... Patr kaže da se izdajam i da mu svaki podoj tj.nakon njega, dam još tih 30 ml iz bočice ili čaj da kupim dohranu. Što vi mislite o tome? strah me da ako počnem s dohranom, da će prestati tražiti cicu, a to nikako ne bih htjela jer imam mlijeka.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dobro došla, evanoi!

Čaj nikako, samo će djetetu ispuniti želučić (prazne kalorije) pa će manje posisati i tebi će se manje mlijeka stvarati.

Molim te, odgovori na par pitanja:

1) s kojom je težinom dijete rođeno, koja mu je bila najmanja težina i koliko je teško sada?

2) koliko podoja imate u 24 sata (trebali bi imati 10-12 podoja)?

3) koliko mokrih i pokakanih pelena imate u 24 sata? (trebalo bi biti 5-6 mokrih i 2-3 pokakane)

4) da li je dijete imalo žuticu? ima li je možda još uvijek?

5) možeš li malo opisati kako izgledaju podoji, osjetiš li refleks otpuštanja mlijeka (lagani trnci u dojci, špricanje mlijeka), primijetiš li da dijete guta?

6) daješ li samo jednu dojku u jednom podoju ili obje? (kako bi dijete došlo do masnijeg mlijeka, koje dolazi na kraju podoja, bilo bi dobro davati jednu dojku unutar 2-3 sata otprilike)

Pročitaj ove naše tekstove o dojenju http://www.roda.hr/article/category/zapocnite-ispravno.

Ako sam dobro shvatila, dijete je i dosta uspavano. U tom slučaju pomaže puno kontakta kože na kožu (skini dijete tako da bude samo u peleni, stavi ga sebi unutar neke košulje tako da mu je dojka stalno na raspolaganju; ako brineš da mu je hladno, stavi još dekicu preko vas).

Da sad ne lupam napamet, probaj mi odgovoriti na ova pitanja da vidimo kako dalje.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Laumi, hvala na zanimanju Pa evo odgovora:
    1. maleni je rođen s 3240g, otpusna težina bila mu 2930. Nakon tjedan dana od rođenja je imao 3280, a jučer (dakle, 13. dan od rođenja) je imao 3220g.
    2. imamo minimalno 8 podoja, a max. 12. sve ovisi o danu.
    3. svako presvlačenje je ili mokra pelena ili pokakana. ali nama je to obrnuto; 2-3 su samo mokre. 4-5 su pokakane - neke puno, neke samo u tragovima, uglavnom boja senfa.
    4. dijete je imalo malo povišenu žuticu, ali je unatoč njoj pušten doma u redovitom roku - bilirubin je bio 8.3%. stavljali smo ga na prozor (sunčeva svjetlost) te mu se ta malo žutkasta boja s lica povukla, sad je u redu.
    5. da, osjetim refleks otpuštanja mlijeka, vidim da dijete guta - vidim vilicu kako se miče. on jede prvih 10 minuta dosta dobro, bez prekida, nakon toga usporava sljedećih 10 minuta toliko da ga stalno moram "kucati"po licu i sl. i onda ili zaspe ili ostaje polubudan na cici i povuče svakih par minuta gutljaj-dva.
    6. uglavnom dajem samo jednu dojku po podoju. vrlo rijetko, kad mi se čini da više nema mlijeka u toj jednoj, onda nudim drugu. ali svaki podoj mijenjam dojku, jedino ako je jeo jako malo (npr.7-8 min), onda dam opet istu dojku.

čini mi se da bi on bio 24 sata na cici, makar i ne jeo. između podoja nekad prođe sat i pol, dva, rijetko tri sata, a dogodi se puno puta da prođe tek pola sata! pokušala sam se i izdojiti i dati mu na bočicu... prebrzo je gutao, čini mi se i sve bljucnuo poslije. a imamo i velik problem s podrigivanjem - često ga ne možemo podrignuti.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

I samo da nadodam, nekad je zelenkasto pokakano, to rjeđe. Uff... prva bebica pa sam skroz zabrinuta. Patronažna rekla da u petak dolazi ponovno ga vagati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni se ovo sto si napisala cini ok. porodajna je vracena, podoja je dosta, pelena takoder.. sve super. zasto ga vagate tako cesto? jel vagan na istoj vagi svaki put?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prvih tjedan dana je odlično dobio na težini, 350 g (računa se dobitak od najmanje težine koju je imao). onda je u idućih 6 izgubio 60 g, jel tako? međutim, uopće ne bora biti da je išta izgubio ako nije vagan na istoj vagi, tu može biti dosta odstupanja. je li vagan na istoj vagi?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne radi mi enter pa moram cijepkati postove, ispričavam se. kažeš da su 2-3 pelene samo mokre, a ostale pokakane; ove koje su pokakane su vjerojatno i mokre? taj broj pelena i boja stolice meni izgleda u redu. ja bih se jedino vratila na žuticu, moguće je da je zbog toga dijete uspavano pa bi bilo dobro da svaki podoj završiš kompresijama http://www.roda.hr/article/read/komp...-jacku-newmanu, kako bi djetetu pomogla da dođe do masnijeg mlijeka, a dobre su i za uspavano dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

normalno je da ovako malo dijete želi sisati i svakih pola sata. u redu je u jednom podoju dati i obje dojke i u tom slučaju idući podoj treba započeti na onoj dojci na kojoj je dijete sisalo na kraju prethodnog podoja (npr. ako ste završili na lijevoj, idući podoj opet započinjete na lijevoj i kad se ona isprazni, dajete desnu pa idući podoj započinjete na desnoj).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kada dijete prestane aktivno sisati čak i uz kompresije, dobro je nakratko prekinuti podoj te razbuditi bebu presvlačenjem ili na neki drugi način (skidanjem samo u pelenu, pričanjem s djetetom i pokušajem uspostavljanja kontakta oči u oči, držanjem djeteta u uspravnom položaju, nježnim posjedanjem djeteta u majčinom krilu, buđenjem djeteta kad je u fazi laganog sna: brzi pokreti očnih jabučica, pokreti ruku ili nogu, pokreti sisanja, promjene izraza lica; trljanjem djetetovih leđa, ruku i nogu, kontaktom kože na kožu s majkom, vlaženjem djetetovog čela i obraza hladnom i vlažnom krpicom, kružnim pokretima vrškom prsta po djetetovim ustima, izdajanjem mlijeka na djetetova usta) te ga vratiti na dojku koliko god puta je potrebno kako bi se potaknulo aktivno sisanje i gutanje barem deset do dvadeset minuta (i dulje ako dijete želi). Može se i dijete staviti na drugu dojku ako više nikako nije zainteresirano za sisanje na prvoj dojci. Također, dobro je dojiti u položaju nogometne lopte umjesto u položaju kolijevke.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Mikka, maleni je vagan tako često jer ga patronažna važe kada dođe. Opet će u petak da vidi je li napredovao. Ponekad kad ga dojim, on siše 4-5 minuta i zaspe, ne uspijem ga više probuditi. Ako ga i probudim, on siše još par gutljaja i gotovo. Ja ga uzimam na dojku svaki put kad zatraži. Ali nekad traži već nakon 15 ili 20 min i tako u roku 2 sata nekoliko puta.
    Pelene kad su pokakane su i mokre, da.
    A čini mi se i da ima grčeve. Sinoć je plakao satima, pomoglo mu je nošenje. Možda je i to razlog ovog "manjka" 60g? Strah me da grčevi imaju veze s podrigivanjem jer nam je to često problem.
    Pokušat ću s kompresijama, hvala laumi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jesi li ga pokušala podrignuti u toku podoja pa opet vratiti na dojku? imaš li možda i problema s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka? što misliš, kad on zaspe na dojci, bi li ga mogla probuditi na neki od načina koje sam ti opisala?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moj je isto tako cicao. Vrlo kratko, 3-4 minute, al je zato cesto trazio.
    Takav je i dan danas s hranom, sto pojede u 3-4 minute to je to.

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pozdrav svima!!
    Moj maleni je jučer napunio 6 tjedana.......isključivo je dojena beba.....makar je patronažna savjetovala da nakon svakog podoja mu dam još i nadohranu jer kao nemam dovoljno mlijeka......ne znam kako je to zaključila ali dobro ja sam ga nastavila i dalje samo dojiti.
    Mene zanjima da li postoji okvirna brojka koliko bi dijete trebalo posisati svakim podojem?
    Mi smo kupili vagu jer je izgubio u bolnici više od 10% od porođajne težine pa nam je bilo važno pratiti kako napreduje.
    Rođen je sa 3190g i 51 cm.....na otpustu imao 2900g mada mislim da to nije istina jer je večer prije imao manje od toga i u bolnici je dobio nadohranu jer ja mlijeka nisam imala a on je bio uspavan i iscrpljen od 3 dnevnog povraćanja plodne vode tako da je samo spavao i nikako nam nije uspjevalo staviti ga na sisu.......razbuđivali su ga, stimulirali ali ništa......nakon 3x nadohrane dećko je lijepo počeo sisati i sad je pravi sisoljubac.
    Na prvoj kontroli sa mjesec dana imao je 3760g na njihovoj vagi a na mojoj 3700grama.
    Sada su prošla skoro dva tjedna (u petak će biti 2 tjedna od tada) i sada na mojoj vagi ima 4000grama.......ja sam očekivala više........da li je dovoljno dobio na težini i kako da znam da mog mlijeka ima dovoljno. Meni mlijeko nikada na štrca van.......zna mi kad mi se dojke prepune brzo kapati........otpuštanje mlijeka ne osjetim.
    Imamo otprilike 8-9 podoja dnevno i traju prosječno 30minuta.
    Pelene mijenjamo 7-8 puta i svaka je poprilično popišana a pokakanih ima kako kad nekad 1 ali ono bude cijeli pokakan do ušiju a neka 3 dnevno.......senfaste boje sa svjetlijim grudicama.
    U principu dajem svaki podoj drugu dojku......muče nas i grčići i počeo je bljuckati i sliniti zadnjh dana.
    Sada sam ga vagala prije i poslije jela i razlika je 80grama nakon 35 minuta sisanja pa me zanjimalo da li je to dovoljno........kako da znam da mu je to dovoljno!
    Unaprijed hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bubiloo, nemoj se opterećivati vagom. dijete ti je u prvih mjesec dana jako lijepo napredovalo, a i po pelenama se vidi da je sve ok. nije ni toliko bitno koliko posiše u jednom podoju niti to možeš izmjeriti. bitno je da dijete hraniš na zahtjev, svaki put kada ono traži. nadohranu je dobivao samo u bolnici, ti ga nisi kod kuće nadohranjivala? daješ li mu još nešto osim svojeg mlijeka (voda, čaj)? ako si zabrinuta zbog dobovanja na težini, slobodno mu ponudiš i obje dojke po podoju (samo idući podoj započni na onoj dojci na kojoj si završila prethodni podoj). i uvijek je dobro djetetu još malo pripomoći kompresijama na kraju podoja (pogledaj za kompresije na link koji sam stavila evanoi).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što se tiče refleksa otpuštanja mlijeka, neke žene ga jednostavno ne osjete, što ne znači da se mlijeko ne otpušta. a tvoj refleks otpuštanja je sasvim u redu jer ti mlijeko kapa van. dešava li ti se da dok dojiš na jednoj dojci, mlijekok spontano izlazi i iz druge?

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Laumi.....hvala na savjetu.
    Nadohranu je dobio samo u bolnici........taj 3 dan.......4 smo pušteni doma i već to jutro prije puštanja je lijepo sisao 35 minuta u komadu......trebalo mu je samo malo kalorija jer je bio preslab od povraćanja plodne vode i stalno je spavao.....bio je i žučkast ali rekli su kao da nema žuticu........nije htio uopće otvoriti usta da bi sisao.......doma ga nisam nadohranjivala.
    Ne dajem mu ništa ni vodu niti čaj.
    Sad neki kažu da mu uvijek treba dati kad tražim a pedijatri kažu da treba sat i pol da oni probave to mlijeko a i zbog grčeva mu je teže ako recimo sisa pola sata pa pola sata pauza pa opet sisanje........onda to na kraju završi vrištanjem i bljuckanjem u velikim količinama jer mu jednostavno ne stane više i prilično je pohlepan ali sad se nekako trudimo da imamo barem sat vremena između dva podoja.
    ja sam očekivala da će ipak dobiti nešto više u dva tjedna ali kako je prvi mjesec stvarno lijepo napredovao neću se previše zabrinjavati......izvagat ću ga za tjedan dana opet pa ćemo vidjeti.......hvala još jednom na savjetima.
    Pogledati ću link koji govori o kompresijama.
    Posljednje uređivanje od bubiloo : 27.02.2013. at 14:53

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bubiloo dojenje na zahtjev je bitno u prvim mjesecima jer si dijete tako samo regulira proizvodnju mlijeka.
    Mi neznamo koliko je pojeo niti koliko mu je potrebno da zadovolji svoje potrebe.
    Majčino mlijeko je lako probavljivo i stoga neka djece traže češće.

Dojenje na zahtjev je bitno i zbog skokovitog rasta novorođenčadi zbog čega im odjednom treba više hrane nego do tada a više mlijeka mogu navući jedino češćim i dužim podojima.

Kako računaš vrijeme između podoja, od početka jednog do početka drugog ili od kraja jednog do početka drugoga?
    Kojim tempom mjenjaš dojke, svaki podoj druga dojka ili daješ jednu dojku unutar 2-3 sata?

Davanjem jedne dojke unutar 2-3 sata dijete će dobivati više masnijeg mlijeka što može utjecati na smanjenje bljuckanja i prirast težine.
    Posljednje uređivanje od (maša) : 27.02.2013. at 15:37

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa Vidi poruku
    bubiloo dojenje na zahtjev je bitno u prvim mjesecima jer si dijete tako samo regulira proizvodnju mlijeka.
    Mi neznamo koliko je pojeo niti koliko mu je potrebno da zadovolji svoje potrebe.
    Majčino mlijeko je lako probavljivo i stoga neka djece traže češće.

Dojenje na zahtjev je bitno i zbog skokovitog rasta novorođenčadi zbog čega im odjednom treba više hrane nego do tada a više mlijeka mogu navući jedino češćim i dužim podojima.

Kako računaš vrijeme između podoja, od početka jednog do početka drugog ili od kraja jednog do početka drugoga?
    Kojim tempom mjenjaš dojke, svaki podoj druga dojka ili daješ jednu dojku unutar 2-3 sata?

Davanjem jedne dojke unutar 2-3 sata dijete će dobivati više masnijeg mlijeka što može utjecati na smanjenje bljuckanja i prirast težine.
    bubiloo, obrati pažnju na ovo, to je jako važno

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je isto tako cicao. Vrlo kratko, 3-4 minute, al je zato cesto trazio.
    Takav je i dan danas s hranom, sto pojede u 3-4 minute to je to.
    Koliko često ti je tražio? Katkad imam osjećaj da bi 24h visio na cici. ma ne bih se ni bunila da dobiva na težini. Dobro, možda me patronažna malo i prestrašila, možda "manjak" ovih 60 g je izoliran slučaj...

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    jesi li ga pokušala podrignuti u toku podoja pa opet vratiti na dojku? imaš li možda i problema s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka? što misliš, kad on zaspe na dojci, bi li ga mogla probuditi na neki od načina koje sam ti opisala?
    Ma naći ću kako tako način za buđenje. Prejak refleks otpuštanja mlijeka... kako to misliš?
    Da, u toku podoja ga pokušavam podrignuti. Ali dosta puta ga ne uspijem podrignuti, čini mi se da mu dosta teško ide to podrigivanje, da ga ful puno lupam, a on jadnič ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja najmlađa je u početku nekad tražila i svakih 15 minuta. uglavnom je vrlo često sisala.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ma naći ću kako tako način za buđenje. Prejak refleks otpuštanja mlijeka... nisam sigurna da razumijem, ali mislim da mlijeko ide bez problema, ja katkad probam rukom i izlazi. Samo od sebe ne ide (tipa da maleni siše na jednoj dojci, a na drugoj da izlazi).
    Da, u toku podoja ga pokušavam podrignuti. Ali dosta puta ga ne uspijem podrignuti, čini mi se da mu dosta teško ide to podrigivanje, da ga ful puno lupam, a on jadnič ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod prejakog refleksa otpuštanja mlijeka se dijete zagrcava i dojenje može biti otežano. Kod vas to nije slučaj .

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

bubiloo, obrati pažnju na ovo, to je jako važno
    Evo počela sam primjenjivati to da dajem istu dojku unutar 2-3 sata pa ćemo vidjeti kako će ići.
    Inače u kakici ima uvijek te svjetlije grudice a za to sam pročitala da je od tog masnijeg mlijeka i podoj mu ne traje nikad ispod 25 minuta......a često i 40min........mada bi on najrađe uvijek imao dojku u ustima.......ali ja kad primjetim da samo duda ili spava onda mu izvadim.
    Hvala svima na savjetima.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bitno je koliko vremeno od svega tog (tih 40min) aktivno doji.
    npr. moja je od pocetka dojila 10, pa s koji mjesec, 5 minuta, al je svo vrijeme eksirala, gutala.
    u tih 40min vidis koliko guta, a koliko se mazi ili "vuce".

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

U početku ide gutljalj za gutljajem a kasnije par puta povuče pa onda gutljaj i tako više-manje cijelo vrijeme dok traje podoj.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne sjecam se koliko cesto je dojio, nekad nakon 20 min a nekad nakon sata. Kolicinski bi jako malo pojeo (recimo ako bi se izdojila maximum sto bi pojeo bio bi 60 ml i u doba kad je bio veci) i jos bi uvijek iza bljucnuo. Nisam ga nikad dizala na podrigivanje, grcice je imao 2 tjedna neovisno o podrigivanju. Prvi mjesec je dobio fino, a kasnije uvijek manje od minimuma, ali takav je- mrsavo dijete. Nikad nije imao grama sala- samo kost, misic i koza. Vidjelo se to od prvog dana

Bitno ti je znati da djeca rastu u skokovima, periodicno.... Nekad stagniraju pa onda nadoknade...

Nisam savjetnica za dojenje, samo te zelim utjesiti iskustvom ustinu ti brojke nisu zabrinjavajuce, lijepo se opusti i sacekaj sljedece vaganje. Npr nama patronazna uopce ne nosi vagu sa sobom. Prvo vaganje je na pregledu s mjesec dana.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da to precesto vaganje pridonosi nesigurnosti. ja bi, ako su svi parametri u redu (kakanje, pisanje itd.) vagnula dijete sa mjesec dana, eventualno s dva i nikad vise

ok, ja sam malo ekstremna ali ne vidim nikakvu svrhu vaganja zdrave bebe svaki dan ili cesce od 1 u 2-3 tjedna

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

moja najmlađa je u početku nekad tražila i svakih 15 minuta. uglavnom je vrlo često sisala.
    dakle, ne moram brinuti da nešto nije u redu s njim ili da ja nešto pogrešno radim ako mi često traži svakih pola sata? (od kraja jednog podoja do početka drugog računama), a katkad baš ko i tebi, svakih 15 min?
    I još nešto, kako da znam kad plače jer je gladan, a kako kad ima grčeve? katkad nisam više sigurna budući da jede po malo non-stop praktički. više ne znam je li plač od gladi ili ga nešto muči(kad vrišti pa malo stane).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj evanoi prvotno napisa Vidi poruku
    dakle, ne moram brinuti da nešto nije u redu s njim ili da ja nešto pogrešno radim ako mi često traži svakih pola sata? (od kraja jednog podoja do početka drugog računama), a katkad baš ko i tebi, svakih 15 min?
    I još nešto, kako da znam kad plače jer je gladan, a kako kad ima grčeve? katkad nisam više sigurna budući da jede po malo non-stop praktički. više ne znam je li plač od gladi ili ga nešto muči(kad vrišti pa malo stane).
    ne moraš brinuti brinuti da nešto nije u redu ako maleni često sisa, naročito ako su pelene u redu i ako je dijete dobrog općeg stanja. djeci, a naročito oako maloj djeci dojka nije samo izvor hrane, nego mu predstavlja i sigurnost i priliku da se mazi.

u vezi plača, nikad nećeš pogriješiti ako ponudiš dojku. ako dijete nije gladno, obično neće ni jesti, ali dobro je ponuditi. za grčeve pomaže nježna masaža trbuščića, nosanje u marami, podrigivanje par puta u toku podoja, ...

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Hvala ti , laumi. Pedijatri i patronažna mi govore da ne bih smjela dopustiti da maleni sisa tako često. najteže mi je noću, kad se budi uglavnom svakih 45 minuta. baš budem iscrpljena. svekrva mi savjetuje da mu dam malo kamilice navečer, navodno da će lakše zaspati i duže spavati. Šta mislite o tome?Inače jede jako puno. Jednom sam se izdojila, pojeo je 120ml. A ima 17 dana tek bebač!!!

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •