-
školski odbor
Izgleda da ću biti imenovana u školski odbor jedne O.Š. Ima li tko iskustva iz prve ruke, u smislu da je bio ili je sada u školskom odboru? Što mogu očekivati: prazna sastančenja, ili mogućnost za konkretno djelovanje na unaprijeđenju rada škole? Za ono prvo nemam volje, a drugo bi me veselilo i motiviralo.
-
Ja sam u školskom odboru, ali iz reda nastavnika
Raspitaj se malo tko sve sjedi u tom odboru i kakvi su međusobni odnosi jer je ŠO tijelo od svega 9 ljudi. Mi funkcioniramo kao tim i definitvno uvijek rješavamo goruće probleme i nikada nismo "sastančili u prazno". Sad sam na porodiljnom i ne znam kako sad funkcionira, ali ŠO je vrhovni organ koji vodi školu i definitivno pazimo da to funkcionira kako treba.
-
Hvala kljucic
Nadam se da je i u drugim školama kao kod vas. Kako često se sastajete?
-
Pa sastajali smo se po potrebi, češće kada je trebalo donijeti neke pravilnike ili kada se pojave neki problemi, ali u Pravilniku o radu ŠO ima neki minimum od, ja mislim, 2 sjednice godišnje, na početku šk. god. kada se donosi Godišnji plan i program i na kraju šk. god. kada se podnosi Izvještaj o realizaciji godišnjeg palan i programa. To ravnatelj sastavlja i iznosi ŠO.Neka ti daju Pravilnik pa ga malo prouči.
-
OK, hvala na savjetu.
Nadala sam se da će se još netko javiti sa svojim iskustvom. Što to znači, da nema na forumu nikoga (osim kljucica) tko je u ŠO? :? :/
-
Nisam u ŠO ali jesam u VR. U ŠO je učiteljica mog sina, pa imamo informacije iz prve ruke.
Na tvom mjestu, nipošto ne bih odbila kandidaturu za predstavnika roditelja u ŠO, iako vjerujem da je mala šansa da to bude neko ispunjujuće iskustvo. Prije bi se moglo raditi o "krampanju" s jedne i gomili nerješivih problema s druge strane, jer škola je dio većeg obrazovnog sustava i mnoge stvari su jednostavno zadane.
Školski odbor je tijelo koje jedino ima "vlast" u školi, tj. može donositi odluke. Istina, u njemu prevladava članstvo iz redova osnivača (lokalna samouprava) pa su nastavnici i roditelji u manjini, ali bar se na taj način može čuti roditeljski glas.
Školski odbor donosi statut škole i druge opće akte (pravilnike i sl. - ne znam detalje), te bitne odluke o načinu kako se raspoređuju sredstva za školu (koja daje osnivač, zbog toga ih ima tako puno u odboru).
Manevarski prostor nije velik, ali to je doslovce jedino mjesto gdje roditelj može participirati u upravljanju školom. Budući da je jedan roditelj JEDINI PREDSTAVNIK zainteresirane strane (tj. učenika) oko koje se sve vrti, to nije ni lagan ni nezahtjevan zadatak. A kakvi će biti rezultati - ovisi o previše faktora. Nadam se da se nećeš obeshrabriti - ondje si jedini glas roditelja. Sretno!
-
-
Izgleda da ću ja biti u školskom odboru , ima li tko s iskustvom ?
Kako to izgleda u praksi ?
-
Izgleda da ću ja biti u školskom odboru , ima li tko s iskustvom ?
Kako to izgleda u praksi ?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma