Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Porođaj kod kuće - studija

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Porođaj kod kuće - studija

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/conte...505/1416?ecoll

Outcomes of planned home births with certified professional midwives: large prospective study in North America

Objective To evaluate the safety of home births in North America involving direct entry midwives, in jurisdictions where the practice is not well integrated into the healthcare system.

Design Prospective cohort study.

Setting All home births involving certified professional midwives across the United States (98% of cohort) and Canada, 2000.

Participants All 5418 women expecting to deliver in 2000 supported by midwives with a common certification and who planned to deliver at home when labour began.

Main outcome measures Intrapartum and neonatal mortality, perinatal transfer to hospital care, medical intervention during labour, breast feeding, and maternal satisfaction.

Results 655 (12.1%) women who intended to deliver at home when labour began were transferred to hospital. Medical intervention rates included epidural (4.7%), episiotomy (2.1%), forceps (1.0%), vacuum extraction (0.6%), and caesarean section (3.7%); these rates were substantially lower than for low risk US women having hospital births. The intrapartum and neonatal mortality among women considered at low risk at start of labour, excluding deaths concerning life threatening congenital anomalies, was 1.7 deaths per 1000 planned home births, similar to risks in other studies of low risk home and hospital births in North America. No mothers died. No discrepancies were found for perinatal outcomes independently validated.

Conclusions Planned home birth for low risk women in North America using certified professional midwives was associated with lower rates of medical intervention but similar intrapartum and neonatal mortality to that of low risk hospital births in the United States.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Porođaj kod kuće - studija

Citiraj marta prvotno napisa
    Results 655 (12.1%) women who intended to deliver at home when labour began were transferred to hospital.
    HA! a u splitskom rodilištu se hvale da su super jer imaju "samo" toliki udio carskih rezova. Pobjeda medicine nad zdravim razumom.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

HA! a u splitskom rodilištu se hvale da su super jer imaju "samo" toliki udio carskih rezova. Pobjeda medicine nad zdravim razumom.
    za splitsko rodilište treba uzeti u obzir da njemu gravitiraju Dalmacija (pa čak i dubrovačko područje), dio Hercegovine i otoci
    sve rizične trudnoće i komplikacije u porodu se šalju u Split

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

n skakutavi i od mene :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E, kad bi to barem kod nas bilo odobreno!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala Marta, upravo citam

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nadam se da ću iduće dijete roditi doma. :D

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Participants All 5418 women expecting to deliver in 2000 supported by midwives with a common certification and who planned to deliver at home when labour began.

Results 655 (12.1%) women who intended to deliver at home when labour began were transferred to hospital. Medical intervention rates included epidural (4.7%), episiotomy (2.1%), forceps (1.0%), vacuum extraction (0.6%), and caesarean section (3.7%); these rates were substantially lower than for low risk US women having hospital births.
    Ne bi rekla da su rezultati nesto posebno iznenadjujući, nego su ocekivani.Radi se o selektiranoj skupini rodilja, odnosno promatranom skupu. Naime, koliko je meni poznato, za porod kod kuće tijek trudnoće i zdravstveno stanje rodilje trebaju biti bez rizika, odnosno radi se o nimalo rizicnim trudnocama. Ne bi bas rekla da se npr. za stav zatkom preporuca porod kod kuce. U bolnici se ne radi samo o takvim trudnocama. Stoga je i logicno da je broj medicinskih intervencija, npr. carskog reza, veći.

Odnosno, cak i ukazuje da na relativno visoki rizik (dakle upravo ovih 12.1%) da se porod zakomplicirao i morao dovrsiti u bolnici. Meni se taj postotak komplikacija (na u startu niskorizicnom skupu) od 12% cini pak dosta visokim.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U abstractu je naglaseno da su rezultati slicni onima koji su dobiveni za low risk hospital births, ne za bilo koji hospital birth.

12 posto se odnosi samo na stupanj transfera, ne govori o tome je li on bio doista potreban i o tome da se radi o porodu koji se zakomplicirao.

Porod kod kuce se ne odnosi nuzno na niskorizicne trudnoce, osobito ne u Sjevernoj Americi.
    Cak i u VB roditi kod kuce ima pravo svatko i one zene koje spadaju u rizicnu skupinu mogu roditi kod kuce ako to zele.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam da li je mjesto da ovo kažem, ali mislim da nije loše....

Uglavnom, gledala sam dokumentarac na History channel gdje su raspravljali o porodima. Pričalo se o porodima u Engleskoj i kako je kraljevska nasljednica umrla nakon poroda i bebu je rodila mrtvu. Porađao je hmmmm... porodničar.

U to vrijeme, znači sredina i kraj 19.stoljeća su bile babice glavne na porodu, a onda je kraljevina donijela odluku da su muškarci ipak ti koji bi se trebali obrazovati za taj poziv. Porodničare su zvali na porode kraljica i kraljevina i oni su bili glavni. Jako puno smrti i mrtvorođenih beba je bilo, ali su oni slovili kao obrazovani i sigurni za vrijeme poroda.
    Statistike su uporedili gdje je pokazano da su porodi koje su "vodile" babice bili puno sigurniji, tj. manje smrti i problema je bilo....

I u to vrijeme su se babice žalile, ali nije bilo odjeka.....i raspravljalo se i pokazalo kako se muškarcima dao ulaz u posao koji je bio ženski i rezultiralo je sa lošijim rezultatima.

Baš mi je bilo zanimljivo gledati tu emisiju....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mene zanima kako znati da li ti je rizično ili ne da se porodiš kod kuće?

Intuicija i vera u sopstveno telo ili šta?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj vanesax prvotno napisa

i mene ovo isto zanima... u najidealnioj situaciji bih se porodila doma, al vjerovatno neću iz više razloga:
    1. prva trudnoća
    2. pomisao da sam sama odgovorna ako bilo što krene krivo
    3.nedostatak educiranog i ovlaštenog kadra (primalja) u hrvatskoj.

I još nešto me muči...u kontekstu cijele priče o prirodnom pristupu trudnoći, kako se tada procjenjuju rizične trudnoće? uzmimo za primjer placentu praeviu, ako je žena odlučila odbiti ultrazvuk (što poštujem) i roditi doma (također poštujem) kakav je mogući ishod?
    Koliko sam shvatila pp je automatska indikacija carskog reza, ne znam kako se može dijagnosticirati pri porodu ili ???

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mene ovo zanima što je pitala Betty Blue...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prirodni pristup ne znaci da se trudnica treba odseliti u sumu na devet mjeseci i tamo roditi okruzena srnama i crnogoricom.

U slucaju da se ne zelite osloniti na unutrasnji osjecaj, idealno bi bilo imati primalju kod koje kontrolirate trudnocu i na koju se mozete osloniti, a koja posjeduje dovoljno znanja i mudrosti da procijeni rizik. To je ono o cemu je rijec na ovom podforumu. Nije rijec o odbijanju svega, nego o prihvacanju drugacije skrbi. Ja zelim za sebe drugaciju skrb u trudnoci. Zelim primalju kojoj cu vjerovati. Ne zelim lijecnika, barem kod nas nisam upoznala niti jednog koji bi mi u potpunosti odgovarao. Moj doktor mi je bio u trudnocama ok, nisam morala previse objasnjavati niti se prepirati, ali je isto bio naporan s nekim stvarima. Unatoc tome sto ne pregledava vaginalno trudnice (mene nije, nemogu tvrditi za druge njegove pacijentice), redovno je predlagao uvz na svakom pregledu. Da bi ga mogao naplatiti. Jer treba nekako isplatiti taj kredit za aparat koji je sam kupio. Kako sam odbila sve osim 2 uvz pregleda, nije znao sto bi mi radio pa mi je pisao beskrajne preporuke za ove i one vitamine, zeljezo, dodatke razne... Na kraju, kad sam isla roditi u Rijeku, napisao mi je 4 uputnice za preglede u bolnici (nisam otisla) i uputnicu za porodjaj...

Uglavnom, da ne duljim, ja bih rado izbjegla takvu skrb kakva je trenutno jedina dostupna u RH. Nazalost preostaje mi neasistirana trudnoca i porodjaj jer nema onog izmedju. One sredine koju bi svaka trudnica trebala moci izabrati za sebe i svoje nerodjeno dijete.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Placenta previja je apsolutno indikacija za carski rez jer, ako je prava placenta previa, onda posteljica potpuno prekriva cervix i bebi je izlaz blokiran. Međutim, prava placenta previa je dijagnoza koja se postavlja u kasnoj trudnoći i taj se izraz ne bi smio niti koristiti u prvoj polovici trudnoće.

Tipični znaci placente previe su svjetlocrveno bezbolno krvarenje, obično noću u kasnoj trudnoći. UZV tada može potvrditi poziciju posteljice.

Ovo je prijevod iz Odentove knjige "The Caesarean".

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Prirodni pristup ne znaci da se trudnica treba odseliti u sumu na devet mjeseci i tamo roditi okruzena srnama i crnogoricom.

U slucaju da se ne zelite osloniti na unutrasnji osjecaj, idealno bi bilo imati primalju kod koje kontrolirate trudnocu i na koju se mozete osloniti, a koja posjeduje dovoljno znanja i mudrosti da procijeni rizik. To je ono o cemu je rijec na ovom podforumu. Nije rijec o odbijanju svega, nego o prihvacanju drugacije skrbi. Ja zelim za sebe drugaciju skrb u trudnoci. Zelim primalju kojoj cu vjerovati.
    Ovo prvo mi je, naravno, jasno
    Ja imam poverenja u sebe, ali postoji onaj prirodan strah i zato to ne bih smela sama da uradim, bez ikoga ko se razume u fiziologiju poroda i ko bi me uputio ako bi postojao ili bi se pojavio bilo kakav rizik. Tom strahu doprinosi i mm, jer ne želi ni da čuje za kućni porod.
    Problem br. 2 mi je što ovde ne mogu naći ni babicu ni doulu kojoj bih se mogla obratiti i u koju bih imala poverenje.
    I šta onda? Jedina opcija mi ostaje porodilište u kojem je aktivno vođenje poroda jedina varijanta. Bez lopte, bez kade, bez mnogo šetkanja. Znači krevet, indukcija, makaze za epiziotomiju i ostala aparatura.
    A sanjala sam već nekoliko puta kako sama rađam i kako to sve savršeno lako ide... Još kad pročitam priče sa poroda i pogledam snimke na youtube-u, sva se rascmoljim...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Možda je oftopik al sam danas pročitala krasnu definiciju prirodne trudnoće pa ću citirati:

"A natural approach to pregnancy necessitates that you respect the forces of your body - those that cause conception to occur and that also cause your baby to grow in your womb - and that you try to work in harmony with those forces by bringing elements from the natural world (for example, foods in their natural state and herbs) into your pregnancy experience." A. J. Romm

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa zato ovo i jest podforum podrske, na koji neki toliko upiru prstom kao na oazu jednoumlja. Tesko je odmaknuti se od te jedne nametnute krajnosti, jer se ne mozes odmaknuti ni korak bez da zavrsis u drugoj krajnosti. Nema sredine. Jesam previse zakomplicirala?
    To balansiranje i odbijanje intervencija je puno teze psihicki i emocionalno nego da jednostavni izbor primalje ili neke druge opcije koja ti treba. Otud i potreba za podrskom.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Baš tako marta.
    Ne vidim drugi izvor podrške za takav izbor, obzirom da zasad kod nas nema alternative...

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja mama ima svoju studiju
    Troje djece rodila je kod kuće, a jedno u bolnici, i taj "bolnički" porod joj je, kaže bio najdulji i najteži od svih (a rađala je 3. dijete).

Njezine priče o porodima kod kuće sam uvijek doživljavala s dozom omalovažavanja, jučer sam joj to 1. puta u životu otvoreno priznala, činilo mi se primitivno i seljački, a činjenica da sam i sama rođena kod kuće bila mi je najveća sramota u životu i to nikada nikome nisam htjela reći.

Ja sam, naprotiv imala "moderni" porod s dripom, epiziotomijom, nalijeganjem na trbuh i tek nakon toga iskustva i čitanja tekstova o prirodnom porodu počela sam se hraniti maminim pričama s poroda kod kuće.

To je bilo 60-ih i 70-ih godina, u jednom velikom slavonskom selu ali nije bilo ni blizu primitivizma. Oni su imali babicu (kada čitam ove tekstove bila je prava doula). Radila je u mjesnoj ambulanti, vodila trudnoću trudnicama od početka do kraja i na kraju ih porađala. Zanimljiv je podatak da u svom radnom vijeku, u kojem je bilo na stotine poroda (jer je pokrivala cijelu općinu) nije imala NITI JEDAN slučaj komplikacija pri porodu, a nije se išlo na ultrazvuk (!!!) Kada mi mama priča o njoj kaže da je ona bila gotovo nevjerojatno stručna i nadarena za taj posao, kada je moja mama bila trudna s 1. djetetom (60 i neke) došla je televizija iz Zagreba raditi prilog o toj babici.
    Na porodu, sjedila je uz ženu i po 12 sati i više, neumorno je tješeći i bodreći, uvijek govoreći kako to mora sve ići prirodno. Nakon poroda dolazila bi kući koliko god dana je rodilja htjela kupati dijete i pomagati majci. (Ali ona nije bila patronažna sestra, uz nju su imali i patronažnu sestru koja je vodila brigu isključivo o djeci, od rođenja pa na dalje, vagala, cijepila i sl.)

Moja sestra je rođena sa 7 mjeseci, a u trenutku poroda bila je nešto teža od 1 kg. Moji su je htjeli odmah nakon poroda (kod kuće) odvesti u bolnicu u inkubator, a ona ju je pregledala, rekla da ima potpuno razvijene noktiće i da nema potrebe za inkubatorom, već da je mama samo grije, stavlja uz sebe i doji. Tako je i bilo, a sestra je u 6 mjeseci stigla sve svoje vršnjake, bez ikakvih komplikacija (danas je to jedna uspješna visokoobrazovana žena )

Mene mama nije htjela roditi kod kuće jer ju je bilo malo sram zbog starije djece, no babica joj je došla pred porod i jednostavno nije dala da ode u bolnicu. Moja obitelj s tolikom nježnošću priča o mom rođenju, mami koja me rodila s lakoćom i tome kako su me mazili čim sam se rodila.

Tek sada, čitajući ove tekstove shvaćam svoju mamu i "opraštam joj" što me rodila kod kuće. Moram prvenstveno zahvaliti Rodi, jer sve ono što mi je predstavljalo kompleks i sram (uz porod i činjenica da me mama dojila ) sada mi je na ponos, mami prepričavam teme s foruma i govorim joj kako je ona iako u tadašnje vrijeme totalno demode, za današnje vrijeme vrlo moderna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super mi je tvoja prica.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

prema nekim istraživanjima za prvorotke je jednako rizično, ili bolje reći nerizično, roditi u bolnici ili kod kuće. kod višerotki porodi kod kuće su prema tom istom istraživanju manje rizični .

odoh sad tražiti to istraživanje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Slavoniji su se na pocetku sedamdesetih pod normalno radjala doma. Vise na selu, manj u gradu. Ja sam imala decka koji se rodio doma.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

LIMA prekrasno mi je ovo što pišeš...baš me dirnula priča tvoje mame...a najljepše mi je što si ti prepoznala vrijednost toga...super.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    LIMA prekrasno mi je ovo što pišeš...baš me dirnula priča tvoje mame...a najljepše mi je što si ti prepoznala vrijednost toga...super.
    X
    I da nam je takva jedna babica sad u Slavonskim selima ha? (pošto se ja namjeravam preseliti doduše u Baranju, ali bi mi jedna dobro došla )

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

lima, stvarno predivno!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa neke žene mogu vjerovati intuiciji i vjeri u sebe. Za (nas) ostale, bar koliko sam čitala, postoji nekoliko jednostavnih pravila: donešena (37. tj. dalje) beba u položaju glavom prema dolje, bez poznatih medicinskih kontraindikacija kod majke (previsok tlak, dijabetes, problemi sa srcem...) Dopunite ako sam nešto zaboravila.

Ali na kraju, svaka žena za sebe mora procijeniti što smatra rizikom.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

LIMA, priča tvoje mame je prekrasna i ukoliko imaš (ili jedan dan) budeš imala kćer moraš je prepričavati njoj i njenim prijateljicama.

Moja mama je imala klasičnu trudnoću, porod na drip, troje djece na bočici (ja srećom, ako se to može tako kazati, sam bila prva pa sam barem malo MM dobila dok ju nisu doktori odgovorili od dojenja), no moja svekrva je imala potpuno prirodnu trudnoću, išla je u Pulu po njenim riječima samo jednom kad je bila u 08. mj trudnoće po neke novce (valda su davali poticaj za trudnice), i u bolnici kada je išla roditi skoro se sama porodila jer se primalja šminkala u susjednoj prostoriji. A obzirom da živimo na imanju (istarskoj staniciji) kilometar od najbližeg susjeda, uspjela je moga muža i njegovog brata dojiti do njihove 3. godine (dok nije došla teta iz grada i sve to zafrkla... ali to je druga priča).

Kad sam prvi put bila trudna njoj je bilo čudno što 'toliko' idem kod doktora (1xmjesečno) i što rade toliku famu oko trudnoće. tada sam kao i ti smatrala da je to nekako primitivno i kako nam je super sada sa tehnologijom, boljom skrb itd. Sada sam trudna sa 2. dijete i vidim kako je zapravo bilo lijepše njoj jer je mogla imati povjerenje u sebe i svoje tijelo bez da joj 'stručnjaci' nametaju svoje mišljenje i uzrokuju (u velik dio slučaja) nepotrebne probleme.

Sad se vraćam on topic.

Dakle, cure koje želite roditi doma ili pak ne želite ići u rodilište na klasičan porod, nažalost mogućnosti su vam u RH nikakve, odnosno ne postoji alternativa rodilištu ili privatnom rodilištu. no, postoje primalje koje dolaze na kućne porode (doduše iz susjednih zemalja i neće ti doći ako si predaleko) koje imaju potrebne licence, iskustvo i obrazovanje da prisustvuju porodu. ako vam pak ta mogućnost nije moguća (kao ni meni jer sam daleko od austrije), postoji mogućnost putovanja izvan RH i roditi u kući za porode u Austriji ili nekoj drugoj EU zemlji.

informirajte se na vrijeme, na ovom pdf-u je zanimljiv topic 'preporuke za čitanje' gjde ćete nači knjige koje će vam uvelike pomoči pri ovoj odluci odnosno dati više informacije o tome što je to sve 'rizična' trudnoća (svega 10% svih trudnoća) i bolju mogućnost procjene što je zapravo najbolje za vas.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Are you a good candidate for home birth? The reasons below are sometimes given to suggest that a woman should not plan home birth. Follow the links to assess the evidence for yourself, and to decide if home birth is right for you.

* This is your first baby
    * You have had too many children (grand multipara)
    * You are too young
    * You are too old
    * Your home is unsuitable
    * You had forceps or ventouse to assist your last baby's birth
    * You have a previous bad tear or episiotomy
    * You have a previous postpartum haemorrhage (heavy bleeding after birth)
    * You have had a previous caesarean section
    * Your Haemoglobin count is low (anaemia, iron deficiency)
    * You have Group B Strep (GBS, Group B Streptococcus, Haemolytic Beta Strep)
    * You have low platelet levels (thrombocytopenia)
    * You have high platelet levels
    * You are on anticoagulants or have a previous DVT
    * You have diabetes - gestational diabetes OR insulin-dependent diabetes.
    * You may be expecting a small baby
    * You may be expecting a big baby
    * Your pelvis may be too small
    * You are too big / heavy / overweight
    * You are having twins
    * Baby is breech
    * You have pre-eclampsia / high blood pressure
    * You have asthma
    * You have Multiple Sclerosis
    * You have ME/Chronic Fatigue Syndrome
    * You have had surgery on your cervix (eg laser surgery, cone biopsy)
    * You have an abnormal uterus, eg bicornuate
    * You have Symphysis Pubis Dysfunction (SPD) - painful pelvic joints
    * Your baby is overdue/late/postdates
    * Your baby is too early; we only do homebirths from 38 weeks.
    * Your waters have been broken for 24 hours
    * There is meconium in your waters
    * You have mental health issues
    * Your baby has a suspected abnormality including kidney problems, or cleft lip/palate.
    * Your baby's head is too high - it is not engaged.
    * You have a thyroid problem - hypothyroidism
    * You have Obstetric Cholestasis (Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy)
    * Noone does home births in your area
    * There is a shortage of midwives in your area
    Nažalost, sad ne stignem prevesti, ali one od vas koje se služe engleskim više o tome koji su od navedenih rizika visoki, a koji niski možete naći ovdje:
    http://www.homebirth.org.uk/

S lijeve strane postoji link koji vodi na detaljnija objašnjenja svakog pojedinog rizika i kako se s njim nositi.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ups
    Tek sam sad vidjela da nemaju adekvatno rješenje na posljednja dva problema Oni se ne događaju u civilizaciji

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •