Ove godine uopće ne jedemo pekmez. Imam ga svih mogućih vrsta. Osim palačinki, žerbo šnita, rolata, ne znam gdje da ga trpam. Molim recepte kolača u koje ide pekmez. Spašavajte stvar, jer ću inače morati raditi rasprodaju![]()
Ove godine uopće ne jedemo pekmez. Imam ga svih mogućih vrsta. Osim palačinki, žerbo šnita, rolata, ne znam gdje da ga trpam. Molim recepte kolača u koje ide pekmez. Spašavajte stvar, jer ću inače morati raditi rasprodaju![]()
probaj napraviti krostatu (paše uz sve marmelade, bar meni).
ovdje ima zanimljivi recept.
ja napravim obično tijesto za krostatu (slično kao za pitu), premažem donji sloj mascarponeom a iznad stavim marmeladu (ili pomiješam marmeladu i mascarpone i sve skupa namažem). bude sasvim dobra i samo s marmeladom...
baš se sutra spremam napraviti jednu s marmeladom od smokve i badema![]()
MEDENA SRCA
2,5 čaše brašna(glatko)
1,5 čaša mlijeka
1 čaša šećera
5 žlica pekmeza
3 žlice ulja
1 žlica začina za medenjake
1 žličica sode bikarbone
pola smjese napola ispeći,obilno namazati pekmezom na koji naribati 10 dkg čokolade,te na čokoladu izliti ostatak smjese i ispeći do kraja.Na hladno čokoladnu glazuru.
pobjeglo mi,htjedoh još dodati vanilin krancle-sitni suhi keksići ljepljeni pekmezom
10 dag margarina
10 dag masti
14 dag šećera
2 žutanjka
2žlice kiselog vehnja
2 vš
brašna koliko primi da se može razvaljati
Razvaljati tijesto na cca 5 mm debljine,rezati razne oblike i lijepiti ih pekmezom kad se ohlade
LJEŠNJAK TROKUTI
Tijesto-20dag oštrog prašna
10dag šećera
5 dag margarina
1 jaje
1 vš
pola žličice pp
zamijesiti prhko tijesto njime obložiti dno lima i premazati pekmezom
Nadjev
10 dag margarina
10 dag šećera
10 dag mljevenih prženih lješnjaka
10 dag sjeckanih prženih lješnjaka
2 žlice mlijeka
1 vš
na vatri miješati margarin mlijeko i šećere,kada zakuha dodati lješnjake i vš,malo prohladiti i premazati na pekmez
Peći oko 20 min na 180.
Ohlađeno rezati na trokute i oštre rubove trokuta preliti čokoladom
TONKIN KOLAČ
dobro izmiksati
2 jaja
2 čaše šećera
1 čašu mlijeka
pola čaše ulja
12 čaše brašna
1 pp
podijeliti na dva dijela
prvi dio smjese napola ispeći namazati pekmezom i prelit s drugim dijelom tijesta u koje dodaš jednu žlicu kakaa i ispeći do kraja
posuti štaubom
ja nekad stavim pekmez od marelice na kakao šnite prije glazure ,u londonere(tijesto,pekmez,sjeckani orasi sa bjelanjkom),linceri (keksić na koji se stavi pekmez pa drugi keks sa rupicom)..
e da ,neki čak rade i knedle sa pekmezom
recepte pišem po potrebi hehe
Dobre stare buhtle, staviš pekmeza u njih koliko hoćeš.
Ili kad smo već kod dizanog tijesta, napravi pekmeznjaču.
hvala za recepte, skužila sam ih.
Pekmeznača - nekad sam to pravila , davo davno, kod nas se to zvala pekmezara, ali nemam recept, molila bih ako može recept za nju.
Da li je to isto tijesto kao za gužvaru ili dizanu štrudlu ?
Isto kao za makovnjaču, orehnjaču i sl.kalimero prvotno napisa
tijesto za orahnjaču premazati (obilno) pekmezom, posuti cimetom i grožđicama, smotati, ispeći i![]()
to ti oni zovu "gužvara"mama sanja prvotno napisa
Izvadila bilježnicu.
Buhtli
35 dag brašna
prstohvat soli
2 v. žlice šećera
1 jaje
kvasac+malo šećera+2 dl mlijeka=pustiti da se digne
Umijesi se tijesto, malo ga istučeš kuhačom (netko i mikserom), pustiti na toplom da se digne u pokrivenoj posudi.
Podijeli tijesto na dva dijela. Razvaljaj na prst debelo, izreži kocke. Na svaku kocku stavi žlicu pekmeza i napraviti kao malu vrećicu, spojiti rubove i slagati u protvan tako da rubovi budu prema dolje.
Rubove buhtla premazati topljenim maslacem (margarinom) da se ne slijepe. Pustiti da se još jednom dignu i u pećnicu na 175°C dok ne porumene (oko 20 minuta).
Evo još jedan.
Inače se stavljaju orasi, ali može i pekmez.
Presburgeri
40 dag brašna
20 dag margarina
To pomiješati i izmrviti prstima (kao za prhko tijesto).
kvasac, 2 dl mlijeka i 1 žlica šećera=pustiti da se digne i dodati u brašno i izmrvljeni margarin.
Zatim dodati: 2 žlice kiselog vrhnja, 1 jaje i 1 žutanjak. Umijesiti tijesto, razvaljati ga u krug. Kotačićem (ili nožem) rezati trokute, na svaki rub trokuta (onaj širi) staviti žličicu pekmeza. Trokute zavaljati u roščiće, peći na 175 oko 20-25 minuta.
Svaka čast koliko recepata i ideja.Krećemo od Presburgera .
I ja cu to isprobati - ne usudim se raditi buhtle
Matilda, daj samo objasni koji dio buhtle mazes putrom? Onaj koji spajas ili onaj na koji naslanjas buthle?
Onaj koji naslanjaš. Pa kad su pečeni, rukom se odvajaju.
joj, i ja sam znala koji put napraviti buhtle, najbolje su dok su tople / mlake![]()
a sad ste me sjetile da bi mogla za Božić ispeći buhtle jer je zapravo jako jednostavno :D