Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: kolači sa pekmezom

  1. #1
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno kolači sa pekmezom

    Ove godine uopće ne jedemo pekmez. Imam ga svih mogućih vrsta. Osim palačinki, žerbo šnita, rolata, ne znam gdje da ga trpam. Molim recepte kolača u koje ide pekmez. Spašavajte stvar, jer ću inače morati raditi rasprodaju

  2. #2
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    probaj napraviti krostatu (paše uz sve marmelade, bar meni).
    ovdje ima zanimljivi recept.
    ja napravim obično tijesto za krostatu (slično kao za pitu), premažem donji sloj mascarponeom a iznad stavim marmeladu (ili pomiješam marmeladu i mascarpone i sve skupa namažem). bude sasvim dobra i samo s marmeladom...
    baš se sutra spremam napraviti jednu s marmeladom od smokve i badema

  3. #3

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    dugo selo
    Postovi
    73

    Početno

    MEDENA SRCA

    2,5 čaše brašna(glatko)
    1,5 čaša mlijeka
    1 čaša šećera
    5 žlica pekmeza
    3 žlice ulja
    1 žlica začina za medenjake
    1 žličica sode bikarbone

    pola smjese napola ispeći,obilno namazati pekmezom na koji naribati 10 dkg čokolade,te na čokoladu izliti ostatak smjese i ispeći do kraja.Na hladno čokoladnu glazuru.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    dugo selo
    Postovi
    73

    Početno

    pobjeglo mi,htjedoh još dodati vanilin krancle-sitni suhi keksići ljepljeni pekmezom

    10 dag margarina
    10 dag masti
    14 dag šećera
    2 žutanjka
    2žlice kiselog vehnja
    2 vš
    brašna koliko primi da se može razvaljati
    Razvaljati tijesto na cca 5 mm debljine,rezati razne oblike i lijepiti ih pekmezom kad se ohlade

    LJEŠNJAK TROKUTI

    Tijesto-20dag oštrog prašna
    10dag šećera
    5 dag margarina
    1 jaje
    1 vš
    pola žličice pp
    zamijesiti prhko tijesto njime obložiti dno lima i premazati pekmezom

    Nadjev
    10 dag margarina
    10 dag šećera
    10 dag mljevenih prženih lješnjaka
    10 dag sjeckanih prženih lješnjaka
    2 žlice mlijeka
    1 vš
    na vatri miješati margarin mlijeko i šećere,kada zakuha dodati lješnjake i vš,malo prohladiti i premazati na pekmez
    Peći oko 20 min na 180.
    Ohlađeno rezati na trokute i oštre rubove trokuta preliti čokoladom

    TONKIN KOLAČ

    dobro izmiksati
    2 jaja
    2 čaše šećera
    1 čašu mlijeka
    pola čaše ulja
    12 čaše brašna
    1 pp
    podijeliti na dva dijela
    prvi dio smjese napola ispeći namazati pekmezom i prelit s drugim dijelom tijesta u koje dodaš jednu žlicu kakaa i ispeći do kraja
    posuti štaubom

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    ja nekad stavim pekmez od marelice na kakao šnite prije glazure ,u londonere(tijesto,pekmez,sjeckani orasi sa bjelanjkom),linceri (keksić na koji se stavi pekmez pa drugi keks sa rupicom )..

    e da ,neki čak rade i knedle sa pekmezom


    recepte pišem po potrebi hehe

  6. #6
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Dobre stare buhtle, staviš pekmeza u njih koliko hoćeš.
    Ili kad smo već kod dizanog tijesta, napravi pekmeznjaču.

  7. #7
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    hvala za recepte , skužila sam ih.
    Pekmeznača - nekad sam to pravila , davo davno, kod nas se to zvala pekmezara, ali nemam recept, molila bih ako može recept za nju.

  8. #8
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Da li je to isto tijesto kao za gužvaru ili dizanu štrudlu ?

  9. #9

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Da li je to isto tijesto kao za gužvaru ili dizanu štrudlu ?
    Isto kao za makovnjaču, orehnjaču i sl.

  10. #10
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    tijesto za orahnjaču premazati (obilno) pekmezom, posuti cimetom i grožđicama, smotati, ispeći i

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Citiraj kalimero prvotno napisa
    Da li je to isto tijesto kao za gužvaru ili dizanu štrudlu ?
    Isto kao za makovnjaču, orehnjaču i sl.
    to ti oni zovu "gužvara"

  12. #12
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Izvadila bilježnicu.


    Buhtli
    35 dag brašna
    prstohvat soli
    2 v. žlice šećera
    1 jaje
    kvasac+malo šećera+2 dl mlijeka=pustiti da se digne

    Umijesi se tijesto, malo ga istučeš kuhačom (netko i mikserom), pustiti na toplom da se digne u pokrivenoj posudi.
    Podijeli tijesto na dva dijela. Razvaljaj na prst debelo, izreži kocke. Na svaku kocku stavi žlicu pekmeza i napraviti kao malu vrećicu, spojiti rubove i slagati u protvan tako da rubovi budu prema dolje.
    Rubove buhtla premazati topljenim maslacem (margarinom) da se ne slijepe. Pustiti da se još jednom dignu i u pećnicu na 175°C dok ne porumene (oko 20 minuta).

  13. #13
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Evo još jedan.
    Inače se stavljaju orasi, ali može i pekmez.


    Presburgeri

    40 dag brašna
    20 dag margarina
    To pomiješati i izmrviti prstima (kao za prhko tijesto).
    kvasac, 2 dl mlijeka i 1 žlica šećera=pustiti da se digne i dodati u brašno i izmrvljeni margarin.
    Zatim dodati: 2 žlice kiselog vrhnja, 1 jaje i 1 žutanjak. Umijesiti tijesto, razvaljati ga u krug. Kotačićem (ili nožem) rezati trokute, na svaki rub trokuta (onaj širi) staviti žličicu pekmeza. Trokute zavaljati u roščiće, peći na 175 oko 20-25 minuta.

  14. #14
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Svaka čast koliko recepata i ideja. Krećemo od Presburgera .

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    I ja cu to isprobati - ne usudim se raditi buhtle

    Matilda, daj samo objasni koji dio buhtle mazes putrom? Onaj koji spajas ili onaj na koji naslanjas buthle?

  16. #16
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Onaj koji naslanjaš. Pa kad su pečeni, rukom se odvajaju.

  17. #17
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,793

    Početno

    joj, i ja sam znala koji put napraviti buhtle, najbolje su dok su tople / mlake
    a sad ste me sjetile da bi mogla za Božić ispeći buhtle jer je zapravo jako jednostavno :D

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •