Citiraj Imga prvotno napisa
Citiraj kalimero prvotno napisa
JUNETINA NA LOVAČKI NAČIN
oko 5oo g. junećih šnicli istuckati batom za meso, posoliti, popapriti i kratko popržiti na vreloj masnoći.Pržene odreske premazati senfom -1 žlica, prekriti svaku tankim ploščicama kis.krastavaca ( može i male kockice)podliti sa oko decilitar vode i dodati jedno kis. vrhnje u koje se umješa žlica brašna. Ostaviti da lagano krčkaju.
kalimero, to je taj "mamin" recept!
Da samo znaš koliko mi je trebalo da nađem knjižicu.
Ti ga radiš? Svi govore o dugom krčkanju ili jako kratkom pečenju da se meso ne stvrdne.
Koliko dugo se meso krčka? Ovo boldano mi baš ne pomaže.
Junetinu krčakš u zavisnosti od toga koliko je stara. A to ne možeš baš proceniti pri kupovini, već, nažalost,, samo pri kuvanju.
Ali, generalno, za junetinu važi pravilo - što suže to bolje. Tj. pod viljuškom možeš osetiti mekoću, tj. kad vlakna od mesa počinju lagano da se odvajaju jedna od drugih. Ili, kada bi presekla šniclu, ne bi trebalo da ti bude napor, već da se odvaja meso samo od sebe. E tad je gotovo.
To kod mene bude za otprilike 1 sat.

Ja sam jedna od onih koje ne vole da se jela dugo gnjave po šerpama, ali za junetinu stvarno moraš imati strpljenja.