znate
nabijen
pun svega
narancine kore
grozdjica
marcipana
badema
nisam nasla recept na pedeefu
znate
nabijen
pun svega
narancine kore
grozdjica
marcipana
badema
nisam nasla recept na pedeefu
biskupski kruh
joj, znam na šta misliš. ima moja teta recept za pravi božični kolač koji se btw. radi sedam dana![]()
pitat ću je sutra
da 7?!ivy prvotno napisa
ivarica ga je radila barem 14
stavit će ona kad opet dođe na topic.
to ti je bilo cijelo natjecanje tko će duže izdržati![]()
vis vis, ne sjecam se kako je ta prica zavrsila, ima netko link![]()
apri, guglala sam slike, to je to
http://img.tar.hu/magor/img/16571908.jpg
mmmm
tu bi mogla ubaciti i ovo suhih smokava sto imam
to ti je biskupski kruh
ali, ima moja mama recept za prste polizati (čokolada za kuhanje ostane ful tvrda pa hrska pod zubima), ali to ne mogu sada iznjedriti.
(imam i ja fenomenalnih smokava, ali grehota ih je u išta stavljati)
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0
crkla mi pecnica tada
valjda nece i ova
ajme točno![]()
i kuhinju poplavila kvasom
hoćemo kratiti pripremu ko s bigom pa da odstoji samo preko noći?
al onda je vrećica kvasca puno previše :/
a kaj to nije ovaj:
Traditional Dark Fruit Cake by Janoccka
Sastojci:
500 gr suhog voća (grožđice, suhe šljive, marelice, suho tropsko voće i malo smokava) + 1 šalica grožđica
100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
1/2 šalice višanja
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice meda
1/3 šalice maslaca
2 jaja
1/2 šalice svježe iscjeđenog soka od naranče i greipa (može i malo više)
1 žlica ekstrakta od ruma
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 šalica brašna
1/2 žličice praška za pecivo, cimeta i muškatnog oraščića
1/4 žličice sode bikarbone i soli
Priprema:
U posudi pomiješati suho voće, grožđice, šećer, med, sok i maslac. Kada zavrije kuhati još 5 minuta povremeno promiješati. Maknuti sa vatre i malo ohladiti. Dodati jaja izmućena sa ekstraktom ruma i vanilije, te ostale sastojke. Promiješati. S obzirom da sam ja smanjila količinu šećera iz originalnog recepta, preporučujem da probate smjesu (samo probati a ne pojesti pola smjese). Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje (ovisno o visini kolača koju želite, može i u kalup za tortu) i pecite na 150 stupnjave oko sat i pol, ili dok nož umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Ohladiti, preliti glazurom od čokolade. Zamotan u foliju može stajati i nekoliko mjeseci.
stollen ?
ovo je brza verzija![]()
http://www.coolinarika.com/recept/stollen
jesi li probala raditi?koliko dugo može stajati?dalmatinka prvotno napisa
sto ja znam, nisi mi ga nikad ponudilaMaja prvotno napisa
Imam u svojoj biljeznici bakin recept za bisofbrot. Izgleda da je vrijeme da je skinem s police i pocnem projekt bozicni kolaci.
Traditional Dark Fruit Cake by Janocckatoplo preporucam nama postaje obavezan za bozic...i taman da dio smokava potrosis
![]()
ivarica prvotno napisa
ajme ivarica
![]()
![]()
čitala topic i trbuh me boli od smjeha, već se dugo nisam ovako nasmijala.
Došao MM i pita kaj plačem![]()
![]()
I nisi ga spekla na kraju?![]()
ja ću čekati onda mamu.apricot prvotno napisa
pitaj ju.
Potpis. Tko zna kojoj se smjesa još skriva na balkonukahna prvotno napisa
![]()
Ja sam pravila božićni kruh identično ovom receptu što je dalmatinka stavila sa coolinarike. Ne znam da li je to taj recept ili je iz moje knjige, ali znam da ide jako puno badema i suhog voća, marcipan je u sredini kolača. Trajnost mu je dok ga ne pojedeš. Meni je to bila napast i lane ga namjerno nisam pravila jer sam ga te godine sama popapala![]()
Može recept kad dođem doma.
Provjerila, to je taj recept sa coolinarike.
ja ga danas pravila, prema onom receptu iz coolinarike, samo sto je suhog voca bilo umjesto 150 grama - pola kilograma
i super je, sreca da sam ipak ostavila dio pa cu znati i kakav je kad je hladan![]()
zezla sam sto sam ipak stavila premalo secera, drasticno smanjila dozu iz recepta pa skoro da nije sladak :/
skrtici mi bilo tesko platiti marcipan koliko vec kosta (a kosta) pa sam kupila one marcipan prutice, to je bzze ispalo
ovaj recept je bez iceg dizajuceg, nema niti kvasca niti praska za pecivo, zato cu danas zamijesiti ono amisko tijesto pa peci takav kolac za deset dana
Imas u Lidlu marcipa u cokoladi, 174g za 9 ili 10 kn. Coksa se skine i pojede bez problema.
ja sam jucer pravila jednu varijantu ovoga i bome sve se pojelo a taj koji je pojeo nisam bila ja, sto u nasoj kuci ipak nesto znaci![]()
napravila sam obicno, malo gusce tijesto za biskvit i unutra utrpala suhog i kandiranog voca i obilno marcipana.
jako me mami ovaj recept ali mi je tlaka toliko dugo oko tog tijesta :/
jel sladak?marta prvotno napisa
onaj marcipan kojeg ja zelim kosta 40 kuna 200 grama, ali je pravi, nije uopce sladak
ovi prutici su slatki cak i kad se skine cokolada, a i nemaju onu snaznu aromu
Je, sladak je, vise od onog za kolace. Al onda ne moras secerit kolac.![]()
ja bi nešto bez marcipana, ne volim ga!
Eno moga u ormaru. Zmučkala sam danas i na Badnjak pečem.ivarica prvotno napisa
Što bi s onim tvojim "pokušajem" jesi na kraju pekla ili ne?
marcipan je moj doprinos, u receptima ga nisam nasla.samba prvotno napisa
bas tamanim marcipan iz lidla i dobar je. jest sladak ali nije ono gnjecavo sladak kakvih ima. skroz bi se dobro mogao upotrijebit i za kolace.
a ja bas gledam oce mi lu pohvalit kolac
naime, nitko drugi ne moze, nije se makla od tacne dok nije i zadnji komad pojela![]()
Kad neće Lu hvaliti, evo ja ću. Probala sam ONAJ kolač, jedan komad mi nije bio dovoljan, bio je prefin, pa je odlučeno da ću se potruditi napraviti ga za Božić.
Kupila marcipan u Lidlu, nisam skidala čokoladu, za prvi pokušaj sasvim prolazna ocjena.
Osim marcipana stavila sam čokoladu, suhe marelice, suhe šljive, cvebe, suhe smokve, brusnice, lješnjake, sve na komadiće.
:shock: svekolikom pucanstvu si rekla.ivarica prvotno napisa
stvarno je bio super, i meni je bas odlicno sto je bio marcipan sa cokoladom jer je bas gust kad ti svako toliko komadic cokolade naleti na jezik.
a ono sto znam je da sad vise nikad necu moc pojest marcipan bez da mislim na ivaricu. kao da vec nije dovoljno sto mi se isto to dogadja sa tunjevinom![]()
ali tu sam dosla zapravo pohvalit majin dark fruit cake. koji sam jedva stigla probat jer mi ga je muz pojeo citavog.