Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: žitarice

gea30

Početno žitarice

bebač ima 9 i pol mjeseci i jaaaako voli papati. povrće, voće, meso... ma, uživancija! od žitarica sam smo probali palentu (nije joj bila nešto, a možda ni ja nisam dobro pripremila), griz, rižine pahuljice i to je uglavnom to. pošto ja nisam baš neki žitaricoljubac i ne znam ih baš pripremati, može li par recepata (ali ono baš za neuke -kuhati toliko i toliko, namakati toliko i toliko, kupiti-gdje, kupiti-što) ajme, stvarno previše zahtjeva, ali možda se nekom bude dalo štogod i napisato. tenks

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Proso- stavi se u hladnu vodu i kuha 20 min,isto tako i riža i heljdina kaša.Ako je riža integralna onda ju ja namočim par sati prije kuhanja pa se isto kuha 20 min.
    Ja Dini sve kuham zajedno-u rajnglicu stavim meso, nakon 20 min. žitarice i povrće i kuham još 20 min (odprilike) i dodam maslinovo ulje. Stavim i komadić kombu alge da bude probabljivije i alga pusti minerale i bude malo slankasto.Ako stavim kukuruzni gris (instant) onda kad je gotovo povrće zgnječim ga i ukuham oko 2 žličice palente i miješam 2,3 min. i gotovo. Kod kombinacije mahunarke i žitarice meso nije potrebno.
    Žitarica stavim oko 2 male žlice.
    Proso imaš za kupiti u DM-u ili Mercatoru (u DM-u je jeftinije), ja sve ostalo kupujem u Mercatoru-stanujem blizu.Tamo sam kupila i integralnu tjesteninu bez jaja s dodatkom vitamina i željeza (mislim da se zove Misura) i stoji na polici kod zdrave hrane.
    Dobar tek!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih rižu a pogotovo integralnu kuhala duže, sada je kuham oko sat vremena u ekspres loncu u omjeru 1:3, osim integralne i slatke riže kuham još i nekakvu mliječnu rižu iz DM-a i ona se kuha oko pola sata. Proso kuham 20-ak minuta, isto tako i kukuruznu krupicu za palentu, a druge žitarice još nisam davala jer sam sad tek počela sa glutenom. Inače se kuha ječam isto kao riža, zobene pahuljice 20-ak minuta.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mogu se ja tu ugurat?))

obzirom da nam otkucava sat do pocetka dohrane, a ja sam frikusa koja sve mora imati pripremljeno 3-6 mjeseci prije stvarnog dogadjaja :smajlic sa crvenim obrascicima:- imam jedno pitanje.

jedino ceg se sjecam otkad je l. pocinjala s dohranom je to da smo poceli s rizinim pahuljicama, nekim od (kršitelj koda)a, (kršitelj koda), whatever.
    e sad- bila ja neki dan u mercatoru i na odjelu zdrave hrane vidjela isto rizine pahuljice, al kao u nekim komadicima (majkomila, fakat sam nepismena, valjda cete me skuzit)
    jel to ista stvar kao ove od (kršitelj koda)...?
    luciji sam ih samo pomijesala s vodom i gotovo- kak se ove pripremaju?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kao u ljuskicama? Ako je to ono na što ja mislim to je jako tvrdo, ne znam kako ćeš to omekšati. Ja mislim da su za bebu bolje (kršitelj koda) (ili (kršitelj koda)) pahuljice.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moguce da je kao u ljuskicama :ces ces po glavurdi:
    budem proucila ovaj tjedan pa jos javim.
    znaci- ak je u ljuskicama- tvrdo je, znaci ne dolazi u obzir?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To kaj si vidjela su rižine pahuljice koje se moraju kuhati oko 20min. mogu se pripremati same,svoćem ili povrćem i puno su bolje nego instant pahuljice.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ines jesu u obliku malih kuglica? To je nama bilo super kada je Jan počeo sam uzimati komadiće hrane. I dan danas je to jedini smoki koji je on probao.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo- ici cu ovaj tjedan u mercator pa cu pogledat tocno dal su ljuskice, kuglice, komadici, trokutici.... pa javim
    bas sam izazvala pomutnju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam te pahuljice u ljuskicama pripremala za sebe tako što sam ih namakala dugo u toplom mlijeku i opet ne bi uvijek omekšale, znači trebalo bi ih kuhati. Opet, mislim da su rižine pahuljice koje su već pripremljene za djecu bolji izbor, i jedno i drugo je prerađevina, i jedno i drugo je iz valjda bio uzgoja pa ne vidim neke razlike.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisam nigdje našla podatak kada se u nadohrani mogu davati zobene pahuljice?Kako ih pripremiti?Prosvjetlite me....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zobene pahuljice ti imaju glutena tj. zob ima pa to onda ovisi kad misliš početi sa glutenom. Koliko sam ja čitala zp imaju malo glutena pa nisu loše za početak uvođenja glutena. Po knjizi JBP kuhaju se 15-20 minuta u vodi ili rižinom mlijeku u to pola šalice zobenih pahuljica i 1/3 šalice pšeničnih klica u 3 do 4 šalice tekućine - znači ako ne staviš klice staviš manje tekućine.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja zobene samo prelijem s malo vruće vode i ostavim par minuta poklopljeno. kako veli mima, daješ ih kad počneš s glutenom - mislim da je to s 8 mjeseci prema "mojoj prvoj godini".

andrejček ih jede u dopodnevnom voćnom gablecu, umiješam žlicu pahuljica u pola teglice voća.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme super tako ću i ja od sutra :D Nekako mi je to voće previše prazno pa sam danas samljela keks i stavila ga u breskvu, ali zobene pahuljice su bolja fora. A kuhati mi ih se ne da za jednu žlicu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma ne trebaš kuhati, one su ionako dosta mekane i fino se nasaftaju. tako ti to voće ispadne pravi obrok, plus što je kombinacija žitarica i voća super za iskorištavanje željeza - kud ćeš bolje!

mi smo greškom kupili kutiju samljevenog plasmona pa baka nekad stavi kekse u popodnevno voće, ali to mi je ipak preslatko za svaki dan.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Evo,opet mene s pitanjem-kada se daju pahuljice od prosa?Kupila sam sada u DM-u zobene i prosene pahuljice od Alnature.Nisam još počela sa glutenom-čekam da navrši osam mjeseci ali se polako pripremam.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kad počneš s glutenom

mene prosene i ječmene pahuljice nisu oduševile, žilave su - puno sam zadovoljnija s "običnim" prosom. kuham ga 20 minuta u otprilike 2,5 puta većoj količini vode.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja radim isto kao i ms. ivy - uopce ne koristimo one instant pahuljice, **** i slicno (jesam jedno vrijeme na pocetku dohrane, ali sam i tada cesce miksala skuhanu integralnu rizu). iznimka je milupin 7-korn, koji mi sluzi da na brzinu zagustim neko povrtno jelo/juhicu ako je potrebno, ili dodam u jogurt.

za jutarnji vocni obrok mijesam zgnjeceno ili miksano voce, ili malu teglicu **** voca s alnaturinim zobenim ili 5-korn pahuljicama koje prelijem vrelom vodom i pustim da omeksaju, pa prije dodavanja voca odlijem visak vode.

mislim da sam s ovakvim nacinom pripreme pocela s bebinih 8 mjeseci (sad joj je 13,5), a ovako pripremljenu kasicu (dakle s vec omeksanim pahuljicama) sam joj miksala dok se nije navikla na komadice.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja ipak koristim **** muesle , za večeru s rižinim mlijekom, i ponekad rižine pahuljice za zagustiti ručak. inače u voće idu zobene pahuljice, a u ručak proso, žganci, kuskus...

s mueslima bi trebala pričekati do godine dana, pojedinačne žitarice kad počneš s glutenom, a rižu i kukuruz naravno i prije.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ajme cure,što ste brze!Hvala na savjetima!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

proso nema glutena

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kad se uopce smije poceti uvoditi gluten???

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja prosene pahuljice stavim u rižino mlijeko, malo prokuham i to je Bruni super. Budu skroz mekane i može se dodati bilo kojeg voća. I ja sam to par puta jela

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

evo sad mene malo da vam dosadjujem :D
    kupila sam neki dan psenicne, jecmene i razeve pahuljice
    sad me zanima (po vasim iskustvima), da li da to spremam nama velikima ili vec smijem dati farisu?

faris sutra puni 8 mjeseci, a po tablici dohrane, od 8 mj. smije i psenicu i jecam i raz pa po logici smije i pahuljice :smajlic se divi sopstvenoj blesavosti

nemam pojma da li u ovome ima glutena a nemam kad ni da trazim pa se nadam da ce neko od boljih poznavalaca da me nauci
    cak i ako ima....valjda je vrijeme da pocnemo i to uvoditi...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mislim da od zitarica samo proso nema glutena - mi smo do sada jedino to i palentu apsolvirali (btw - obozava kasicu rizinog mlijeka s prosom).

A i mene zanima od kada smije gluten u prehranu?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo da ne otvaram nov topic da me ne bi grdili, malo da osvežim ovo.

dakle mi smo za dva dana na glutenu pa šta nam bog da! više nemam ni ideja, a sa svim ovim žitaricama imam kao veći izbor.

pitanja:

1. da li mu smem davati ove pahuljice (pšenične, ražene, ječmene, ovsene) koje i mi odrasli jedemo?
    -ako smem pretpostavljam da ne smem ove na rinfuzu nego upakovane.
    (vidim da ste pomiljale gore, ali nisam sigurna da je to to :/ )

2. kupila MILUPIN "7 KORN", da li je neko to koristio?
    čini mi se u objašnjenju da piše 7 žitarica ali ne i kojih?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pšenica, zob, raž,kukuruz,ječam,proso,rižino brašno = 7 zrna

Lea ih jede svaki dan za doručak.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    pšenica, zob, raž,kukuruz,ječam,proso,rižino brašno = 7 zrna

Lea ih jede svaki dan za doručak.
    čudo jedno, a piše bez glutena!?!

a jel mogu i bez mleka, mislim na vodi sa nekom voćkom?
    ne kuvaju se?
    a odkud znam, sve je na nemačkom!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma nije 7 korn bez glutena.
    Ne znam mogu li na vodi, mislim, mogu sigurno, samo kakav će biti okus ?? pojma nemam - sa voćem će sigurno biti bolje. Ja to Lei dajem jer ona jede adaptirano koje neće pa su mi te pahuljice zgodne za zgusnuti mlijeko. Ne kuhaju se, samo se umiješaju u mlijeko. Ja isto nekad dodajem voće u to.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ma ok je i ako su sa glutenom.

a da još ovo proverim:

Citiraj Gaga prvotno napisa
    da li mu smem davati ove pahuljice (pšenične, ražene, ječmene, ovsene) koje i mi odrasli jedemo?
    -ako smem pretpostavljam da ne smem ove na rinfuzu nego upakovane.
    (vidim da ste pomiljale gore, ali nisam sigurna da je to to :/ )

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ajde, ovdje cu postaviti pitanje pa senadam da ce mi netko i odgovoriti.
    A. ima 7 mjeseci i od zitarica je probala rizu i kukuruz, pa me sad zanima da li joj mogu probati dati proso, jer koliko vidim nema u njemu glutena.
    osim zitarica probala je od povrca mrkvicu, blitvu i od voca jabuku

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nitko?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Proso ti je, pored smedje rize, super izbor za djecu. Nisam sigurna jel tocno, tako sam citala, da su to dvoje plus jecam najlakse probavljive zitarice.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prosene pahuljice su mislim bolji izbor za početak od prosa u zrnu jer su mekše, naprosto se tope u ustima (mljac, mljac). Ječam je jako fin ali zahtjeva žvakanje, pa je možda bolje pričekati dok ne nikne par zuba.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ma nabavila u bio ducanu prosene pahuljice pa zato i pitam. proso u zrnu nama stavim koji put u jecmenu kasu, a u ekspres loncu se stvarno brzo i lijepo raskuha.
    integralnu rizu sam joj ipak miksala, a kasnije nabavila i rizine pahuljice

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj belurka prvotno napisa
    Kako pripremate sve te pahuljice od zitarica? jel to treba kuhati ili se samo
    doda klopi...?

Thx!!
    Citiraj snjež prvotno napisa
    ja pripremam na svakako...zobene pahuljice navečer namočim u rižinom mlijku i ujutro pomješam sa nekim usitnjenim voćem..ili skuham na vodi oko 20 minuta pa pomješam opet s voćem..ili izdinstam luk pa skuham kao juhicu s ribanom mrkvom. Proso kuham i na mlijeku kao "slatki" obrok i kao juhicu i kao prilog...stvarno ima puno varijacija i što je najvažnije obje namirnice ja OBOŽAVAM

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

a kak vi pripremate griz na mlijeku ,inaće još dojim a nemam toliko mlijeka da bi se izdojila pa koristim adaptirano (kršitelj koda)ovo 2 a sad neznam da li adaptirano može kipjeti dok se griz ne skuha.Kako vi radite griz na mlijeku :?

D 1998.
    I 2007.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj div prvotno napisa
    a kak vi pripremate griz na mlijeku ,inaće još dojim a nemam toliko mlijeka da bi se izdojila pa koristim adaptirano (kršitelj koda)ovo 2 a sad neznam da li adaptirano može kipjeti dok se griz ne skuha.Kako vi radite griz na mlijeku :?
    ja sam F kuhala griz na vodi i napravila ga gusto i onda razrijedila s mojim izdojenim mlijekom...
    ili možeš kuhati na rižinom ili zobenom mlijeku - ispadne jako fino...

uostalom, ako dojiš - nema potrebe za adaptiranim...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne stignem sve ovo čitati i tražiti odgovor pa molim samo ukratko - koje žitarice smije beba od 8 mjeseci papati? Ne mislim na kuhanje palente i slično nego suhe koje se samo umješaju u hranu.

Jučer sam kupila u Mulleru **** žitarice od voća - sebi, dala sam i maloj, zdrobila sam breskvu, samljela te žitarice i to pomiješala, bila je oduševljena, samo ne znam je li smije. Na vrećici ništa ne piše.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Prosene ili zobene pahuljice samo rastopis sa vocem ili vodom.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mogu se ubaciti s jednim pitanjcem???
    Prije je u Rijeci bilo za kupiti Milupine proizvode. Sad ih nema već duže vrijeme.
    Gdje ih nabavljate?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam pahuljice kupila u ljekarni. Imas s mlijekom i bez dodanog mlijeka. Vejrujem da ih i u Rijeci mozes naci u ljekarnama.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

može pitanje..dajete li dječici lan?lanene pahuljice ili tako nešto? gdje kupiti?kako se pripremaju,za što se sve dobre i sve ostalo? hvala

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Prije je u Rijeci bilo za kupiti Milupine proizvode. Sad ih nema već duže vrijeme.
    Gdje ih nabavljate?
    DM

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj donna prvotno napisa
    Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Gdje ih nabavljate?
    DM
    Nope, vise ih ne drze.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mi smo od jučer počeli malo s dohranom. Juče sam joj oko 11h napravila rižine pahuljice na mom mlijeku i popapala je dosta za prvi put. Međutim danas nije htjela, možda nije bila gladna. Htjela bih joj uvijek svježe pipremljeno davati. Da li se žitarice mogu saćuvati i za poslije?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kod nas Milupine proizvode drži Biofarm ljekarna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •