Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 86

Thread: Jozefina (torta od naranče i čokolade, bez file)

  1. #1
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default Jozefina (torta od naranče i čokolade, bez file)

    Muž mi je jučer imao rođendan. Ispekla sam mu ovu tortu
    (pogledah pretražnik, ali nema, pa evo jednog hitrog recepta za lijenčine kao što sam i sama):

    Jozefina ili torta od naranče i čokolade

    Tijesto:
    25 dag lješnjaka
    25 dag šećera
    8 jaja (držati na sobnoj temperaturi) + 4 žlice tople vode + prstohvat soli
    20 dag čokolade u prahu
    1 naranča - naribati koru + usitniti meso štapnim mikserom

    Krema: NEMA! :D

    Glazura:
    10 dag čokolade za kuhanje + 1 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje otopiti u parnoj kupelji ili na sasvim laganoj vatri i glazirati tortu.

    Redoslijed:
    Prepržiti lješnjake kratko na suhoj tavi i samljeti

    Pripremiti kalup za torte i obložiti dno pek-papirom (stijenke samo namazati)

    Zagrijati pećnicu na 180-200oC.

    Razbiti sva jaja (cijela) u posudu i dodati 4 žlice tople vode i trunčicu soli. Uključiti mikser na najveću brzinu i vrtiti 2-3 minute (ne kraće) da se napravi pjenasta smjesa. Malo pomalo dodavati šećer i mljevene lješnjake dok se sve ne potroši. Umiješati i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati mljevenu naranču i njenu koru, miksajući kratko na najmanjoj brzini.

    Smjesu izliti u kalup za torte i peći 10-15 minuta na visokoj temperaturi da se lijepo jednoliko digne, a onda još oko pola sata na 150oC da se potpuno ispeče do kraja.

    Kad se ohladi (tj. bude mlačno) izvaditi iz kalupa. (Ja obično tankim nožem prethodno odvojim tijesto od kalupa, da se pri otvaranju kalupa ne potrga). Tortu prekrenuti na mrežu i glazirati čokoladom. Ukrasiti po želji.

    Dobar tek!

    Napomena:
    Ovaj recept je iz radio emisije Arisa Angelisa "Ljudi 20. stoljeća" od prije dvadesetak godina - dala ga je gđa Josipa Debeljak, a moja mama zapisala. U originalnom receptu jaja se odvajaju - bjelanjak ide zadnji, naranča se melje na "flajšmašini" a koh-čokoladu treba naribati.
    Sve što sam ja učinila je prilagodba recepta današnjoj kuhinjskoj građevinskoj mehanizaciji. Jedino još nemam pećnicu s ventilatorom, a za forumašice koje ju imaju, vjerojatno treba skratiti vrijeme pečenja za trećinu...

  2. #2

    Default

    a zašto nisi posebno snijeg od bjelanjaka?
    što to ne daje rahlost?

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    a zašto nisi posebno snijeg od bjelanjaka?
    što to ne daje rahlost?
    Radila sam ja i sa snijegom odvojeno. Nema razlike u okusu ni u kvaliteti. Možeš probati pa usporediti.

    Snijeg se tuče zajedno sa žumanjcima (štos iz Dr. Oetkerove kuharice za biskvitna tijesta - tamo nigdje ne odvajaju jaja za biskvite ako se to kasnije ionako miješa zajedno - industrijski pristup! ).

    Onaj prstohvat soli i ide radi toga - naklobuči se taj žuti "snijeg" do vrha zdjele, a puno je brže gotovo i ima manje suđa.... ) Jaja ne smiju biti hladna tj. direktno iz frižidera, jer u tom slučaju snijeg (žuti) je tanak i voden, a ako su bila vani barem sat-dva, sve je ok.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Meni ovo zvuci jako jako fino - obozavam ljesnjake, vec imam prepecene, ovo cu svakako probati (mozda i na starinski nacin).


    I de draga Peterlin, recept za KASATO na sunce!

  5. #5
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Blazenka
    Meni ovo zvuci jako jako fino - obozavam ljesnjake, vec imam prepecene, ovo cu svakako probati (mozda i na starinski nacin).


    I de draga Peterlin, recept za KASATO na sunce!
    Eno ga medju bozicnim kolacima!

  6. #6
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    pekla sam ja jucer jozefinu. probali smo je jos onako mlaku, jer se nje stigla ohladiti - i ja sam odusevljena. jako mi je fina

  7. #7

    Default

    gdje nabavljate neprskane naranče?
    ili se može napraviti samo s mesom, bez kore?
    vjerovatno onda to nije to :/

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    od poznatih teta na placu

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Od susjede, a ona iz Dalmacije...

  10. #10
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ako nema naranče, može i s mandarinama iz poznatog izvora. Radila sam i to. Isto je bilo dobro, ali bolje je ako bude naranča.

    Ima trik (iako mislim da je psihološki):
    Ostaviti naranču u vodi prek noći, da se ispere sve što se može.

    Voljela bih se dočepati i onih zelenih naranči ove godine, treba to meni i za druge kolače...

  11. #11

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    od poznatih teta na placu

  12. #12
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    uh prefina torat ali meni poznata imenom torta od naranče....mislim da je moja mama stavljala orahe umjesto lješnjka

  13. #13

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Je, je, od Dalmatinki s placa (ili cak i DAlmatinaca s placa). Ako nemam srecu da mi je susjeda iz zgrade bas krenula doma iz Metkovica

  14. #14
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    a ja sam napravila sa spricanom narancom, pa kud puklo...
    od jedne necemo umrijeti, a nisam mogla docekati vikend da stignem do placa.

    htjela sam jos reci - super mi je ova fora s jajima na sobnoj temp. - stvarno se strasno zapjene, nisam to jos nikad dozivjela (dobro, nisam ja bas neka iskusna pekarica). morala sam u pola miksanja prebacivati u vecu zdjelu.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Quote Originally Posted by apricot
    od poznatih teta na placu
    imam doma 7 komada, ako ti je Dubrava usput...
    Ili Novi Zagreb...

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Peterlina, samo htjedoh reci da ti je torta prefina!!!!

    Pojela se ma - odmah!


    Sljedeci cu put smanjiti secer jerbo je domaca naranca, vjerovali ili ne, bila tako slatka da mi je torta mrvicu preslatka.

    HVALA za recept!

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Fala, fala....

    Dobila ja novu posiljku eko-naranci i mandarina, ali tak su nam pune zadnjice kolaca, pa cemo narance pojesti u integralnom obliku, a ne u torti.

    Steta mi je bacit nespricane kore, pa se mozda bacim u izradu arancina... imam negdje recept.

  18. #18
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    inace za one koji ne uspiju pronac neprskane narance isti efekt daje i etericno ulje narance 2 kapljice. treba samo paziti da bude ono koje je pogodno za jelo.

  19. #19
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    da nemam riješen desert za sutra, radila bih ovu tortu
    tako da će pričekati slijedeći vikend

  20. #20
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ovo i nije baš torta za ljetne dane, ali svejedno sam ju pekla za vikend...ali malo modificiranu.
    Nisam imala lješnjaka(a ni nešto što bi ih moglo zamjenit) i umjesto 20 dag čokolade u prahu sam stavila 10 dag čokolade i cca 5 dag kakaa. Prefino, gorkasto, za ljubitelje kombinacije tamne čokolade i naranče

  21. #21
    Snekica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ISTRA
    Posts
    5,593

    Default

    Zašto sam tek danas vidjela ovaj rp.??? šmrc!

  22. #22
    Dragonfly's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    677

    Default

    Podižem ovu odličnu tortu, radim je svake godine za Božić od kad sam je probala. Čak sam jednom i za sveki radila pa ju je nosila doma za Božić, toliko se oduševila.
    Evo upravo radim novu za Novu.
    Peterlin, hvala na receptu još jednom.

  23. #23
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Peterlin, moze li s orasima?
    Ako ne stignem poprziti i samljeti ljesnjake?
    Oraha imam brdo mljevenij

  24. #24
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Ja bih isto radila s orasima ili bademima jer J. ne smije lješnjake. Mislim da može, zašto ne.

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Peterlin, moze li s orasima?
    Ako ne stignem poprziti i samljeti ljesnjake?
    Oraha imam brdo mljevenij
    Može, ali orasi su masniji, pa će torta biti mokrija i gnjecavija.

    Lijek - uzmeš kalup koji je malo širi, tako da se peče u tanjem sloju.

  26. #26
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Hvala
    A u kojem kalupu ti radis?
    Evo pripremila sam ljesnjakne, jos ih samo preprziti i samljeti

  27. #27
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Hvala
    A u kojem kalupu ti radis?
    Evo pripremila sam ljesnjakne, jos ih samo preprziti i samljeti
    Mislim da je promjer 22 cm.

    To je stvarno jednostavno i zahvalno. Ako imam neku drugu tortu, ovu smjesu napravim u obliku kocki, pečem u standardnom pravokutnom plehu 34 cm dugačkom, a poslije prelijem čokoladnom glazurom u koju dodam malo uljnog ekstrakta naranče.

  28. #28
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Ja sam znala peći Jozefinu u kalupu za kruh. I češće stavi orahe nego lješnjake (to ne moram kupovati)

  29. #29

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ima trik (iako mislim da je psihološki):
    Ostaviti naranču u vodi prek noći, da se ispere sve što se može.
    žličicu sode dodati u vodu, dovoljno je i 15 min namakanja, pa više nije psihološki ...
    tako naši ljudi peru voće u (afričkim) zemljama gdje je voda sumnjivo žuta

  30. #30
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    žličicu sode dodati u vodu, dovoljno je i 15 min namakanja, pa više nije psihološki ...
    tako naši ljudi peru voće u (afričkim) zemljama gdje je voda sumnjivo žuta
    Da, može i tako. Ili ovako: http://cajeviza.com/razno/kako-ocist...a-juznog-voca/

    Ove godine sam se potrudila i nabavila punu vrećicu (malo preko 2 kg) domaćih naranči s Pelješca, mmmmm....

  31. #31
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    Peterlin, moze li s orasima?
    Ako ne stignem poprziti i samljeti ljesnjake?
    Oraha imam brdo mljevenij
    Starinske dalmatinske torte su na sličnu foru, samo bez čokolade, i idu bademi ili orasi. tako da sigurno super ide i ta kombinacija.
    meni je najdraža dubrovačka torta, jedan dio je bjelanjak, šećer, orasi i kora i sok od limuna, drugi dio žumanjak, šećer, bademi i kora i sok od naranče

  32. #32
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Baš ste me razveselili s ovim receptima s obzirom da sam prije 2mj prešla na LCHF prehranu, ove se savršeno uklapaju :D

  33. #33
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    osim šećera

  34. #34
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    A, ma šećer izbacim iz svega i onako, a i postoji zamjena. Uostalom, ja koja sam bila veliki slatkoljubac, sad mi je i crna čokolada preslatka.

  35. #35

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    e ovo obavezno pišem

  36. #36
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Jel se moze raditi kao muffini? Bude dosta smjese za 12 muffina? Peci 25 min?

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    Jel se moze raditi kao muffini? Bude dosta smjese za 12 muffina? Peci 25 min?
    To ti je smjesa za 24 muffina. Radi s polovicom jer zbog bjelanjaka ne moze stajati i cekati drugu rundu. Peces cak i krace, 15 do 20 min.

  38. #38
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    ajme, jozefina muffini
    torta je inaca njamiiiiiiiii
    Peterlin, hvala na receptu!

  39. #39
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Bilježim.
    Moramo ovo sto prije napraviti.
    Gledam ju već stoljeće i pol.

  40. #40

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    ja ju radila 2x

    meni savršena, ALI frajla ne bi

    sva sreća ne pitamo ju baš svaki put, hehehe
    e baš ću si ju pokloniti ovaj tjedan

  41. #41
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    muffini otišli u 10 minuta. ni glazuru nisam stavila. recept je odličan!

  42. #42
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    može li umjesto oraha/lješnjaka suncokretove sjemenke ili rogač?

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Rogač je suh, pa bih ja dodala ribanu jabuku.

    Suncokretove sjemenke nisam probala, ali moglo bi biti dobro. Pune su ulja, ali treba ih samljeti.

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    ajd probam za vikend

  45. #45
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    jelena.o evo ti sa rogačem: hvarska torta.
    stavi naranču umjesto prošeka i eto te

    http://mari-the-gold.blogspot.hr/201...la-starih.html
    Last edited by tangerina; 25.01.2016 at 12:44.

  46. #46
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    ide li to u varijanti mufina isto?

  47. #47
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ide li to u varijanti mufina isto?
    Nisam probala, ali zašto ne bi išlo? Isto uzmi pol smjese (na bazi 4 jaja) jer je inače previše za standardni muffin pleh s 3x4 rupe.

  48. #48
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    pa može, ali neće ti se puno dignit, jedino malo od jaja, ali nema brašna da naraste klobuk

  49. #49
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    pa može, ali neće ti se puno dignit, jedino malo od jaja, ali nema brašna da naraste klobuk
    Digne se, jer ide puno jaja, ali istina je da je to prilično kompaktno. Mješavina se mora peći ODMAH, ne smije odstajati jer tada stvarno splasne. Od brašna se ne digne, treba staviti prašak za pecivo.

    Inače, ako hoćete recept s brašnom i rogačem, a bez čokolade u tijestu, evo ga - baš jučer sam radila ovako (u plehu standardnom-duljine 34 cm) ali ako hoćete muffine, prepolovite smjesu):

    2 jaja (što veća to bolje, ako su mala može 3)
    1 šalica (= 2 dl) šećera
    1 šalica (=2 dl) mlijeka
    3/4 šalice ulja
    prstohvat soli
    2 manje ili 1 veća jabuka, oguljena i naribana
    malo narančine kore ribane (nije neophodno)
    vanilin šećer (nije neophodno)
    100 g mljevenog rogača (pola vrećice - to nisam mjerila šalicom)
    2 šalice brašna + 1 prašak za pecivo

    T=180 oC (prethodno zagrijati - ne zaboravite uključiti pećnicu čim krenete mutiti tijesto)
    t=30 min, možda malo dulje - kriterij je da se počne odvajati od ruba pleha

    Ako se radi o muffinima, smjesu treba prepoloviti, vrijeme pečenja isto na 15 min, vjerujem da bi bilo dosta.

    Ja sam kolač još premazala domaćim džemom od višanja dok je još bio topao, a kad se ohladio napravila masnu glazuru (zagrije se 200 ml vrhnja za kuhanje i u tome se otopi 200 g čokolade - nisam imala doublecream pa sam stavila obično vrhnje i ispalo je super.)

  50. #50
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    jelena.o evo ti sa rogačem: hvarska torta.
    stavi naranču umjesto prošeka i eto te

    http://mari-the-gold.blogspot.hr/201...la-starih.html
    evo ide na prvo hlađenjr, radila i sa zamjenom za jaja miksane banane i žlica ulja u protvanu za srneći hrbat jer imam samo rajf za 24 cm, radila sa sokom od klementina
    Okus meni čist dobar mislim preliti s zamjenom za čokoladu isto s rogačem, u nadi da će i malac htet probat, u slučaju da drugi kčinci negoduju dobit će sladoled
    Last edited by jelena.O; 30.01.2016 at 06:25.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •