Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 120

Thread: juha!

  1. #51
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    A dali procjedite juhu prije zakuhavanja tjestenine?

    Ja da, obavezno.

  2. #52

    Default

    meni rekla susjeda, koja je u sklopu odvikavanja od pušenja išla na tečaj detoksikacije, da su im rekli da se kupovno meso, a ja uglavnom imam nažalost samo takvo, prvo opkuha 1-2 min i da na taj način izađe većina kemije
    i onda se takvo meso stavi u hladnu vodu i dalje ide kako većina cura kaže
    i ja tako radim
    sad dal izađe kemija ili većina kvalitetnih stvari, ne znam
    znam da izađe većina pjene

  3. #53
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Quote Originally Posted by kahna
    A dali procjedite juhu prije zakuhavanja tjestenine?

    Ja da, obavezno.
    Da. Goveđu ili juneću. Pileću obično radim kao "ajngemahtec" i ta kod mene bolje prolazi, jer je to dobar način da se pojede i povrće.

    Eh, sad još samo fali nastavak - levanci ili gris knedli???

  4. #54

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,467

    Default

    A mene zanima ostane li ista hranjivih sastojaka u tom povrcu ako ga se kuha po sat-dva?
    Inace, AdioMare, bas si mi otvorila apetit s ovim opisima; ne zilavo, ne raspadajuce, stara krmacetina, mladi odojak i kuhana kozica, rezane kosti, mutez koji curi.....

  5. #55
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Baci se ti na brokulu.

  6. #56
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Sad ne znam jesam li ti otvorila apetit ili "jesam"

    Dok nisu krave postale lude svakakve smo mi želatine jeli

  7. #57

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Greška u koracima - povrce se ne kuha sat, dva - vec posljednjih dvadesetak minuta, kad mi je meso pri kraju. Ja u pocetku ubacim luk, korijen persina, ali doslovce zeleni dio i malo bijeloga, isto napravim i sa celerom, znaci lisce i komadic celera, luk i rajcicu, eventualno krumpir i poriluk i ovisno o komadima pri kraju stavljam povrce. Tako je radila moja baka, tako radimo mama i ja.

  8. #58
    bilbo7's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    600

    Default

    Kolko ja znam, juha bi se trebala kuhati bez poklopca, tek tada ostaje bistra, ali ja ju uvijek malo ostavim poklopljenom. I ide skoro sve povrće koje mi je na dohvat ruke. Moji klinci obožavaju povrtnu juhu: mrkva, grašak, malo krumpira i umjesto tjestenine, zakuhana riža.

  9. #59
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Vi koje ukuhavate grašak, a pri tome cijedite juhu... kako to uspijevate? Ja vratim natrag malo nasjeckanog povrća u onu bistru juhu ponekad, šta grašak kupite bobu po bobu?
    Inače odlična mi je s graškom, ali ga nikada nisam stavljala.

  10. #60
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    Probaj ga lovit s onom tenfačom za pire

  11. #61
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Znači ipak se lovi.
    Ok, mislila sam da netko možda zakuhava prije tjestenine ili štajaznam.

  12. #62
    Anci's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,626

    Default

    A možda...
    A nisam ti ja neka mjerodavna kuharica. Koja god tema, tj. recept da je, meni skoro ništa ne uspije.
    Osim crnog mokrog.

  13. #63
    japanka's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    na rubu znanosti
    Posts
    859

    Default

    Quote Originally Posted by kahna
    A dali procjedite juhu prije zakuhavanja tjestenine?

    Ja da, obavezno.
    ja nikad.
    i da se ispravim, nikad ne miješam junetinu i pile, ili jedno ili drugo.

  14. #64

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by japanka
    Quote Originally Posted by kahna
    A dali procjedite juhu prije zakuhavanja tjestenine?

    Ja da, obavezno.
    ja nikad.
    i da se ispravim, nikad ne miješam junetinu i pile, ili jedno ili drugo.
    Probaj, bude sjajna supa!
    Piletina malo "ublaži" junetinu, tj njenu kiselinu, ali dobije neku drugu vrstu jačine.
    A objašnjenje mi je
    I uglavnom cedim supu kad je kuvam tako "naveliko" u loncu.
    Kad kuvam onu za jedan dan od seckanog povrća, nju ni ne cedim, a nekad i nemam potrebu da zakuvavam ništa od testenine. Naročito ako mi u supi ima krompira naseckanog na kockice.
    Ponekad zakuvam i ja rižu. Ili žitne pahuljice (one za muesli). To volim u paradajz supi.

  15. #65

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by Zorana
    A mene zanima ostane li ista hranjivih sastojaka u tom povrcu ako ga se kuha po sat-dva?
    E to sam se i ja uvek pitala. Naročito kad pričamo o jelima tipa sarma ili tako nešto što mora da se gnjavi 3-4 (čak ima i onih po 8 sati :shock: ) u loncu. Moj tata tvrdi da ipak nešto ostane. A zapravo je verovatno u pravu.
    Ne razgrađuju se baš svi vitamini niti minerali ako se neko jelo kuva na tišoj vatri 2-3 sata.
    Osim toga, ja nemam ni toliko vremena, a ni toliko strpljenja za kuvanje.
    Inače jako volim da kuvam

  16. #66
    nenaa's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,570

    Default

    Joj evo naletjeh i na juhu. Pa eto sada sam već prava juharica. Ja stavim malo ljuske od luka. One tamne kao kad se farbaju jaja za uskrs i juha ima tako lijepu boju. Naravno da ni moja nije kao mamina.
    E a znate kako sam počela. He he. Tek se udala i sad ću ja MM skuhati juhicu da on vidi kako ja to znam. I vidjela ja mamu 100 puta kako i stavim sve u lonac i kuham 1.5 sat i otvorim je. Divna mirisna, boja na zavidnom nivou. Brzo sva razdragana uzmem cjedilo i lijepo je ocjedim. Da da, direktno u sudoper. I vidim da odlazi i ne mogu ništa. I fino smo za ručak papali žlundre i kuhani napoj od raznog povrća. I danas mi se muž previja od smjeha kada to prepričava nekome od naših povremenih gostiju. Sva sreća da sam blondie pa mi je pola oprošteno.

  17. #67
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by nenaa
    Joj evo naletjeh i na juhu. Pa eto sada sam već prava juharica. Ja stavim malo ljuske od luka. One tamne kao kad se farbaju jaja za uskrs i juha ima tako lijepu boju. Naravno da ni moja nije kao mamina.
    E a znate kako sam počela. He he. Tek se udala i sad ću ja MM skuhati juhicu da on vidi kako ja to znam. I vidjela ja mamu 100 puta kako i stavim sve u lonac i kuham 1.5 sat i otvorim je. Divna mirisna, boja na zavidnom nivou. Brzo sva razdragana uzmem cjedilo i lijepo je ocjedim. Da da, direktno u sudoper. I vidim da odlazi i ne mogu ništa. I fino smo za ručak papali žlundre i kuhani napoj od raznog povrća. I danas mi se muž previja od smjeha kada to prepričava nekome od naših povremenih gostiju. Sva sreća da sam blondie pa mi je pola oprošteno.
    takva je bila i moja prva juha! Kuhala sam je zajedno s cimericom...ona je držala cjedilo a ja lonac
    lolek i bolek

  18. #68

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    E pa sad sam stvarno crkla od smeha.
    Odavno se nisam nasmejala tako nekom postu!
    Ali da je ispod takvog još jedan isti!!!

  19. #69
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default



    to je otprilike kao kad je andrea prala faširano meso


  20. #70
    nenaa's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,570

    Default

    i fućkam. Da sam barem bila sama doma nitko ne bi znao. Kao kad sam npr. zvala sestričnu i pitala kako da napravim grašak, i ona upotrijebi famoznu riječ DINSTAŠ, a ja mamina maza nikad čula za to, ali nisam se usudila pitati jer ona mi je to rekla kao "pa znaš staviš malo luka maslaca i luka i onda malo ulja i dinstaš. Znaš valjda" I ja sam podlivala uljem jer sam zapamtila da je mama uvijek govorila dinstanje=podlivanje. Skoro sam zapalila kuću.

  21. #71
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by nenaa
    I ja sam podlivala uljem jer sam zapamtila da je mama uvijek govorila dinstanje=podlivanje. Skoro sam zapalila kuću.
    Nenaa, jaću poludit! A juha

  22. #72

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by nenaa
    I ja sam podlivala uljem jer sam zapamtila da je mama uvijek govorila dinstanje=podlivanje. Skoro sam zapalila kuću.
    Nenaa, jaću poludit! A juha
    Ovo je stvarno previše!

  23. #73
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ajme

    Moj recept za finu bistru juhicu- mamina škola:

    Uvijek je kuham otklopljenu, nalijem hladne vode na meso i povrće. I to-od mesa: piletina ili junetina ili teletina ili ponekad pomiješam(meni je finije kada je pomiješano, nekako ima poseban okus). Povrće uvijek bude mrkva, peršin korijen, peršin list u komadu(ne nasjeckan- to ide na kraju kad je procijeđena i kad se ukuha tjestenina ili sl.), ponekad celer ako ga imam, komad crvenog luka, krompir- to obavezno, komad ili čak i više. Posolim i stavim također bibera u zrnu.

    Kad zavrije pokupim pjenu i smanjim vatru na najslabije. Kuham dok meso ne omekša. E da, ako je juneća, onda prvo stavim prokuhati malo meso a tek onda dodam povrće.

    I što je najvažnije, nikad se ne smije dodavati naknadno vode, to sam čula od jedne vrsne kuharice a i iz iskustva sad znam da utječe na to da juha izgubi onaj posebno fini okus i naročito bistroću.

    Kad je kuhana, prvo ugasim vatru i pustim da malo odstoji-5 minuta da se sjedne pa tek onda cijedim. I to ne samo kroz mrežasto cijedilo, nego u njega stavim još i onaj papir za filter kavu.

    Eto moja tajna bistre juhe.

  24. #74
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    nenaa, puntica
    Tko bi rekao da i topic o juhi može nasmijati

  25. #75
    japanka's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    na rubu znanosti
    Posts
    859

    Default

    nenaa, puntica
    sad sam se sjetila kad sam prvi put kuhala blitvu
    kupila ja 20-30 deka, izgleda to onako dosta
    stavim u vodu, posolim, odem malo gledati tv
    vratim se, procijedim to i tražim blitvu, nema je :?
    zovem mamu na telefon i kažem stavila sam, sto posto, a samo malo je ostalo...
    još i danas mi je to prva asocijacija na riječ - blitva

  26. #76
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    imala sam ja biser s juhom.
    Ali tad još nisam bila kuharica, nego znatiželjna klinka.
    Taman ju je mama ugasila i nekud otišla, a ja fino uzela toplomjer da
    vidim kak se to živa penje 8)
    I da, za čas je bila gore al joj je bilo jaaaako vruće pa je "skočila" u lonac :/
    Naime puko je toplomjer a živa fino u juhicu :shock:

    A ja "pametna" prelila "gornji" dio u drugu zdjelu, a ono sa dna u školjku.
    Mogla sam nas sve potrovati

    Naravno da mama i ostali ukučani, još dan danas, ne znaju za ovaj događaj.

  27. #77
    japanka's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    na rubu znanosti
    Posts
    859

    Default

    kahna
    i meni je ovaj topic o juhi super

  28. #78
    nenaa's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,570

    Default

    Joj imam ja još tih sramotnih bisera. MM je prvih god. dana najviše volio jaje na oko i hrenovke. To mi je najbolje išlo. Kad je vidio da uzimam kuharicu i najavljujem "danas imamo nešto specijalno uvijek je izgledao :?
    Sjećam se naše prve bračne večere uz svijeće. Bez zafrkancije. Obukla ja sexy haltere vikend iza svadbe. U korzetu, samostojećim itd... Idila MM samo za poželit. Stavila crveni satenski stolnjak, svjećnjak, fino vino, i uleti on sa puta u kuću i sav oduševljen na stolu poklopljeni tanjuri. Ma pravo filmski, i lijepo se on raskomoti, i mi sjeli i otklopio on taj tanjur i :shock: :shock: :shock: , i odvalio se smijat. A šta sam ja znala, bila dva hladna jaja na oko (koja baš i nisu uspjela) i hrenovke. Da i... Da vas čujem. Ajde prasnite sada.
    Da da, veće romantike nije bilo, i ja onako jeftina na onom stolcu buljim u njega, pa znao je da ne znam kuhati. I dobila sam ga na malo suza, poslje nam je bilo super. Danas kad znam skuhati i kranjske je i meni sjećanje na ovu večeru

  29. #79
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Nenaa ma bolje da si tako dočekala muža te prve dana braka, onak ostane ti malo energije i za neke druge stvari.
    Ja sam svom nakuhala čuda, bila krepana ko pas, smrdila po dinstanom luku nisam se stigla presvuć u sexy rublje, da i polupijana zaspala na kauču(bilo mi je jako fino vino).
    Kod nas vrijedi ili jelo ili ono drugo uz sendviče, hrenovke i sl.
    BTW i meni juhica skoro uvijek bude mutna, zato su mi najdraže krem juhe .
    Mama mi je rekla da ona stavi ljusku od jajeta u juhicu da bude bistra.
    U Gamulinoj kuharici piše da govedinu treba stavit kuhat u kipuću vodu, kada prokuha ocijedit , oprat i stavit ponovo u hladnu vodu.

  30. #80
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    nenaa, baš si legenda!

  31. #81
    japanka's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    na rubu znanosti
    Posts
    859

    Default

    Kosjenka, nenaa, ne znam koja mi je bolja

  32. #82

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by japanka
    Kosjenka, nenaa, ne znam koja mi je bolja
    Potpis!

    A znam da sam čula da se za bistrinu ubaci sirovo belance pred kraj kuvanja, pa ono kao pokupi mutež. Eto na to me sad Kosjenka setila.

  33. #83

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Daklem, u sto se pretvori ovaj pdf

    Morala sam iskomentirati, nemojte zamjeriti. Ja se jos i danas sjetim svojega prvoga jela - pljeskavice koje su dobro ispale i riza --- s kojom sam skoro zapalila stan. Naime, nisam bas shvatila da se riza kuha te sam je lijepo nabacila na maslinjak i luk i poklopila. I otisla na balkon staviti ves - i gledam ja gledam, odakle dolazi taj smrad i trcim zatvoriti prozore, kad ono, gle cuda, iz moje vlastite kuhinje. Ne moram naglasavati da sam bacila i lonac i rizu.

  34. #84
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    E baš ste me lijepo nasmijale!!!!!!!

  35. #85
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by japanka
    nenaa, puntica
    sad sam se sjetila kad sam prvi put kuhala blitvu
    kupila ja 20-30 deka, izgleda to onako dosta
    stavim u vodu, posolim, odem malo gledati tv
    vratim se, procijedim to i tražim blitvu, nema je :?
    zovem mamu na telefon i kažem stavila sam, sto posto, a samo malo je ostalo...
    još i danas mi je to prva asocijacija na riječ - blitva
    ja ću krepat

    Sad sam se sjetila kad sam ja kupovala mrkvu - dajte mi dvadesetpet deka mrkve i pola kg krumpira. Nekako se i meni činilo dosta... kad mi je čovjek dao mrkvu i po i dva krumpira uz pogled koji se udijeli luđaku osjetila sam glupo i rekla - dajte dva kila i jednog i drugog. Jela sam sirovu mrkvu danima (nisam još imala obitelj).

  36. #86
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    E baš sam se nasmijala na neke postove.
    Ja juhu kuham kao ivancica, bude uvijek bistra.
    Mutna bude ako se naglo kuha, nije bitan lonac nego plamen koliko je jak. Kod mene se jedva vidi da juha kuha i kuham oko 2 sata zavisno od vrste mesa. Ako je starije meso onda i duže.
    Zamuti se i ako se povrće raskuha, zato treba probati probosti meso i povrće. Ako je meso starije , kasnije se stavlja povrće.
    I treći razlog može biti ako se raskuha tijesto , to je onda tijesto bez jaja.

  37. #87
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    vidim ja, ovaj topic stalno ima novih postova, ali svaki put si kažem ma neću otvarati postove s receptima kad ionako ne kuham... a nisam znala da se vi ovdje dobro zabavljate...

  38. #88

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    670

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m
    Moja uvijek bude i bistar i fina, kao mamina...
    Nije da se hvalim, samo koristim...bip!
    i moja, ispraksirala se ja

  39. #89
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki
    vidim ja, ovaj topic stalno ima novih postova, ali svaki put si kažem ma neću otvarati postove s receptima kad ionako ne kuham... a nisam znala da se vi ovdje dobro zabavljate...
    (adminica nije žena od kuhače, ne navraća ovamo pa se mi raspustimo...
    doduše, mama joj je ovdje, al` ona je raja, ne cinka)

  40. #90
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default


  41. #91
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    joj, genijalno nenaa, kahna

  42. #92
    joy's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    183

    Default

    Super ste.
    Nego,da malo prosirimo temu.Ovde je rijec o bistroj juhici.Moji i ja smo veliki obozavatelji krem-juha.Kako ih pravite,sta sve kombinirate?
    Evo ja sam jucer napravila veliki lonac krem-krompir-juhe i jucer smo svi jeli tako,danas sam podgrijala juhu za predjelo i na sitno isjeckala jednu purecu sniclu,malo zaprzila i ubacila u juhu.Bila je jos bolja.
    Prosli tjedan sam probala juhu u restoanu,neznam kako se zove,nisam narucila nego je bila za predjelo,bili smo na krstenju.Bila ja s graskom,komadicima mrkve i krompirom i kockicama teletine skuhane.Fantasticno nesto.

  43. #93
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    ovo sa teletino to bi bila ragu juha. Ja prvo malo luka prodinstam pa ubacim meso , dinstam još neko vrijeme pa još malo prodinstam sa mrkvom ulijem ostatak vode dodam krumpir , grašak, peršin može i korabice i karfiol ako imam. Na kraju bi se trebala legirati meni to baš i ne uspijeva, pa ne legiram.

  44. #94

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka
    ovo sa teletino to bi bila ragu juha. Ja prvo malo luka prodinstam pa ubacim meso , dinstam još neko vrijeme pa još malo prodinstam sa mrkvom ulijem ostatak vode dodam krumpir , grašak, peršin može i korabice i karfiol ako imam. Na kraju bi se trebala legirati meni to baš i ne uspijeva, pa ne legiram.
    Za uspešno legiranje:

    Umutiš kašikom (u činiji u kojoj će se služiti supa) žumance sa pola pavlake (kiselog vrhnja) da bude glatka smesa i preko toga lagano u mlazu sipaš supu koja je prestala da vri. Ubaciš seckano povrće i meso iz supe i to je to.

    Začiniti limunom po želji

  45. #95
    joy's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    183

    Default

    Ja ispasiram svo povrce s stap-mikserom,dodam pavlaku,malo slatkog,malo kiselog vrhnja i zacine.Na isti nacin za sezonu sparoga pravim i juhu samo od sparoge.Zanimaju me jos isprobane kombinacije,jako fino je na primjer brokoli-krompir.

  46. #96

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    samo javljam da su moje juhe postale skroz prozirne!!! stavljam sve i svašta kao i prije, ali kuham jaaako lagano i ne dodajem vodu (jer ne nestane!). svima

  47. #97
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by vanesax
    Quote Originally Posted by Kosjenka
    ovo sa teletino to bi bila ragu juha. Ja prvo malo luka prodinstam pa ubacim meso , dinstam još neko vrijeme pa još malo prodinstam sa mrkvom ulijem ostatak vode dodam krumpir , grašak, peršin može i korabice i karfiol ako imam. Na kraju bi se trebala legirati meni to baš i ne uspijeva, pa ne legiram.
    Za uspešno legiranje:

    Umutiš kašikom (u činiji u kojoj će se služiti supa) žumance sa pola pavlake (kiselog vrhnja) da bude glatka smesa i preko toga lagano u mlazu sipaš supu koja je prestala da vri. Ubaciš seckano povrće i meso iz supe i to je to.

    Začiniti limunom po želji
    Što je legiranje?

  48. #98

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    balarosa, legiranje je oplemenjivanje jedne namirnice nekim drugim namirnicama. Najčešće se koristi za postupak začinjavanja pavlakom i žumancetom koje zgusne supu i da joj "težinu", zapravo, bolje reći punoću ukusa.

    willow_tree :D

  49. #99

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Koliko savjeta da su mi počele zazubice rasti. Taman sam mislila kako ću danas kuhat mahune, a sad se nešto premišljam da ipak bude juha, između ostalog naravno.

    Da li juhu kuhate samo nedjeljom ili bilo kad? Moji doma svi vole juhu (pileću) pa je zato i često na meniu.

  50. #100

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Matulji - Opatija
    Posts
    369

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Quote Originally Posted by vanesax
    Quote Originally Posted by Kosjenka
    ovo sa teletino to bi bila ragu juha. Ja prvo malo luka prodinstam pa ubacim meso , dinstam još neko vrijeme pa još malo prodinstam sa mrkvom ulijem ostatak vode dodam krumpir , grašak, peršin može i korabice i karfiol ako imam. Na kraju bi se trebala legirati meni to baš i ne uspijeva, pa ne legiram.
    Za uspešno legiranje:

    Umutiš kašikom (u činiji u kojoj će se služiti supa) žumance sa pola pavlake (kiselog vrhnja) da bude glatka smesa i preko toga lagano u mlazu sipaš supu koja je prestala da vri. Ubaciš seckano povrće i meso iz supe i to je to.

    Začiniti limunom po želji
    Što je legiranje?
    Ja u jaje i vrhnje odmah stavim soka od limuna. Ovo legiranje stvarno obogati juhu. Saznah za to prije cca 1-2 mj. i od onda stalno primjenjujem za krem juhe.

    Bistru juhu kuham u expresu, ubacim standardno povrće (luk, češnjak, mrkvu, peršin, celer, paprike, rajčicu) i uvijek mi ispadne odlična. Čak po neki put ako imam ubacim i koru od sira koja da poseban gušt.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •