Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 120 od 120

Tema: juha!

  1. #101
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,983

    Početno

    Ja sam dosada ubacivala vrhnje i jaje u juhu još dok je na štedjaku, smanjim da nevrije i ubacim vrhnje i nikada mi nije ispalo dobro.
    Vanesax morat ću isprobat ovo dodavanje juhe u vrhnje, djeluje obečavajuće.

  2. #102

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    Ja sam dosada ubacivala vrhnje i jaje u juhu još dok je na štedjaku, smanjim da nevrije i ubacim vrhnje i nikada mi nije ispalo dobro.
    Vanesax morat ću isprobat ovo dodavanje juhe u vrhnje, djeluje obečavajuće.
    Sigurno je zato.
    A i kad supa prestane da vri, moraš je ostaviti još malo da se prohladi (ili izliješ manju količinu u neku drugu šerpicu da se to smlači, i onda prvo to, a odmah potom i ostatak supe sipaš preko legure u činiji
    Probaj, pa javi šta si napravila

  3. #103
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj vanesax prvotno napisa
    balarosa, legiranje je oplemenjivanje jedne namirnice nekim drugim namirnicama. Najčešće se koristi za postupak začinjavanja pavlakom i žumancetom koje zgusne supu i da joj "težinu", zapravo, bolje reći punoću ukusa.
    Hvala ti, nikad nisam čula za to. To se radi samo s gustim juhama ili sa svim?

  4. #104

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    balarosa, možeš to da radiš sa bilo kojom supom.
    Zapravo, pre legiranja ona bi trebala biti ređa, a nije nužno da bude bistra.

    Najčešće se to radi sa takozvanom "belom kiselom čorbom". To je ona koja se kuva od kostiju (svinjskih, telećih...), na kojima ima 30% mesa + standardno povrće za supu (šargarepa, paštrnak, peršun, celer, luk, krompir), pa se sve to kad je skuvano usitni nožem, napravi se legura u nju se sipa to seckano meso i povrće, prelije se supom u kojoj se kuvalo (i koja se malo prohladila ) i po ukusu se još začini limunovim sokom.

    E sad, isto to može da se radi (ja to radim) sa običnom supicom od raznog povrća (možeš i sa onim smrznutim)
    Ja to radim tako što prodinstam 1 manju glavicu isečenog luka, pa na to dodam šargarepu, peršun, seckanu crvenu papriku, grašak, pa nalijem vodom, pa kad provri dodam 1 manji krompir sečen na kockice, kuvam još nekih 15-20 minuta i onda ubacim karfiol, mlade stabljike brokolija iseckane na kolutiće i to još treba da kuva par minuta. Ostavim da se malo prohladi i onda legiram. I to je
    A još brža varijanta mi je ta sa smrznutim povrćem. Kod nas ima da se kupi kombinacija povrća vrlo slična ovoj koju sam ja navela za tu čisto povrtnu supu.
    Možeš legirati i običnu vodu u kojoj su ti se kuvali karfiol i krompir.
    Dodaš na kraju seckani peršunov list i da vidiš!

    I još nešto...
    Ja kad pravim umak od šampinjona, njega nekad legiram.
    Na luku dinstam šampinjone, ali ne čekam da ispari sva voda. Samo delimično. I onda u to ubacim mešavinu pola čaše pavlake i 1 žumance. Odmah umešam (ne čekam da se toliko ohladi kao što je to slučaj sa supom), jer ovde neće "plivati" po površini zgrušano jaje. Ono će lepo povezati šampinjone sa njihovim saftom i to može da se služi kao umak za testeninu, uz pečeni krompir.

  5. #105
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Joj vanesax u ovaj kasni sat mi :curesline: od tvojih postova.

  6. #106

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Joj vanesax u ovaj kasni sat mi :curesline: od tvojih postova.

  7. #107

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Htela reći - I meni!

  8. #108

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    vanesax
    Bez teksta sam, ženo, gde si naučila sve to?

  9. #109

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj vissnja prvotno napisa
    vanesax
    Bez teksta sam, ženo, gde si naučila sve to?
    Joj, nemam pojma Otud i od tamo. Zapravo, dosta toga sam nekako sama skapirala
    Gledaš malo na tv, nešto pročitaš, motaš se oko bakinih nogu dok ona kuva, nešto sama smuljaš, pa dođeš do nečega po principu pokušaja i pogreške i u to zakuvaš 50 gr matematike, 150 gr fizike i 200 gr hemije za osnovnu školu i to je to. Valjda

  10. #110
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,983

    Početno

    napokon uspjela :D
    tnx vanesax

  11. #111

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Da se vratim na početak ove priče..cijeli život juhu kuham isključivo u pretisu i nikad mi niej mutna...
    U moju juhu ide samo meso..celer..crveni luk..mrkva..vegeta..sol, papar..voda..crvena paprika..krompir nikad jer mi pojede okus juhe, pa juhu mogu baciti a krompir jesti a to mi bez veze...

    I to je to...stavim na ploču smanjim i ode ja...na kavu..u šoping...votevr..kad se vratim juha je gotova..i nije mutna

  12. #112

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    napokon uspjela :D
    tnx vanesax
    :D Jupi jeeee!

  13. #113

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Čitala sam neke recepte za pihtije/hladetinu i tamo stoji pod obavezno da se kuva na najtišoj vatri da se ne bi zamutilo
    To znači da ovo isto važi i za supu

  14. #114

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Pa da...zato je moja bistra, jer se kuha u pretisu na najtišoj..

  15. #115
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Kuham najčešće u Zeppter-u, meso u hladnu vodu (negdje reklo: ako hoćeš dobru juhu meso u hladnu vodu, ako hoćeš dobro meso, u ključalu vodu), kad prokljuiča smanjim i pustim da kuha duže (zavisno od vrste mesa).
    Znam da moje kuhanje nikad neće biti kao mamino (ni blizu kao nanino), al i ja sam nečija mama (aBd, nekad i nana) pa ni nečije kuhanje nikad neće biti dobro kao moje

  16. #116

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Znaš šta ja mislim??
    Da je sve to pozivanje na mamino bolej kuhanje ili nonino urbana legenda
    I kladim se i znam da kuvam bolje od moje mame...a definitivno bolje od babe

    baš

  17. #117

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Kuham najčešće u Zeppter-u, meso u hladnu vodu (negdje reklo: ako hoćeš dobru juhu meso u hladnu vodu, ako hoćeš dobro meso, u ključalu vodu), kad prokljuiča smanjim i pustim da kuha duže (zavisno od vrste mesa).
    Znam da moje kuhanje nikad neće biti kao mamino (ni blizu kao nanino), al i ja sam nečija mama (aBd, nekad i nana) pa ni nečije kuhanje nikad neće biti dobro kao moje
    To znači da za 100 godina niko neće znati da kuva
    A neće im ni trebati kad će imati zamenske pilule

  18. #118

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    Citiraj vanesax prvotno napisa
    jer ovde neće "plivati" po površini zgrušano jaje.
    sve ove godine se pitam za juhu iz vrtića koja je to bila gadost :?

    sad znam

  19. #119

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj Lapis prvotno napisa
    Citiraj vanesax prvotno napisa
    jer ovde neće "plivati" po površini zgrušano jaje.
    sve ove godine se pitam za juhu iz vrtića koja je to bila gadost :?

    sad znam

    Moja mama je pravila paradajz supu u koju je ubacivala razmućeno celo jaje umesto rezanaca. Meni je to bio pojam gadne supe i nikad nisam htela ni da je pogledam

  20. #120

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Moji klinci to obožavaju ...

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •