Ja sam dosada ubacivala vrhnje i jaje u juhu još dok je na štedjaku, smanjim da nevrije i ubacim vrhnje i nikada mi nije ispalo dobro.
Vanesax morat ću isprobat ovo dodavanje juhe u vrhnje, djeluje obečavajuće.
Ja sam dosada ubacivala vrhnje i jaje u juhu još dok je na štedjaku, smanjim da nevrije i ubacim vrhnje i nikada mi nije ispalo dobro.
Vanesax morat ću isprobat ovo dodavanje juhe u vrhnje, djeluje obečavajuće.
Sigurno je zato.Kosjenka prvotno napisa
A i kad supa prestane da vri, moraš je ostaviti još malo da se prohladi (ili izliješ manju količinu u neku drugu šerpicu da se to smlači, i onda prvo to, a odmah potom i ostatak supe sipaš preko legure u činiji![]()
Probaj, pa javi šta si napravila
![]()
Hvala ti, nikad nisam čula za to. To se radi samo s gustim juhama ili sa svim?vanesax prvotno napisa
balarosa, možeš to da radiš sa bilo kojom supom.
Zapravo, pre legiranja ona bi trebala biti ređa, a nije nužno da bude bistra.
Najčešće se to radi sa takozvanom "belom kiselom čorbom". To je ona koja se kuva od kostiju (svinjskih, telećih...), na kojima ima 30% mesa + standardno povrće za supu (šargarepa, paštrnak, peršun, celer, luk, krompir), pa se sve to kad je skuvano usitni nožem, napravi se legura u nju se sipa to seckano meso i povrće, prelije se supom u kojoj se kuvalo (i koja se malo prohladila) i po ukusu se još začini limunovim sokom.
E sad, isto to može da se radi (ja to radim) sa običnom supicom od raznog povrća (možeš i sa onim smrznutim)
Ja to radim tako što prodinstam 1 manju glavicu isečenog luka, pa na to dodam šargarepu, peršun, seckanu crvenu papriku, grašak, pa nalijem vodom, pa kad provri dodam 1 manji krompir sečen na kockice, kuvam još nekih 15-20 minuta i onda ubacim karfiol, mlade stabljike brokolija iseckane na kolutiće i to još treba da kuva par minuta. Ostavim da se malo prohladi i onda legiram. I to je
A još brža varijanta mi je ta sa smrznutim povrćem. Kod nas ima da se kupi kombinacija povrća vrlo slična ovoj koju sam ja navela za tu čisto povrtnu supu.
Možeš legirati i običnu vodu u kojoj su ti se kuvali karfiol i krompir.
Dodaš na kraju seckani peršunov list i da vidiš!
I još nešto...
Ja kad pravim umak od šampinjona, njega nekad legiram.
Na luku dinstam šampinjone, ali ne čekam da ispari sva voda. Samo delimično. I onda u to ubacim mešavinu pola čaše pavlake i 1 žumance. Odmah umešam (ne čekam da se toliko ohladi kao što je to slučaj sa supom), jer ovde neće "plivati" po površini zgrušano jaje. Ono će lepo povezati šampinjone sa njihovim saftom i to može da se služi kao umak za testeninu, uz pečeni krompir.
![]()
Joj vanesax u ovaj kasni sat mi :curesline: od tvojih postova.
kahna prvotno napisa
![]()
![]()
Htela reći - I meni!
vanesax![]()
Bez teksta sam, ženo, gde si naučila sve to?
Joj, nemam pojmavissnja prvotno napisa
Otud i od tamo. Zapravo, dosta toga sam nekako sama skapirala
![]()
Gledaš malo na tv, nešto pročitaš, motaš se oko bakinih nogu dok ona kuva, nešto sama smuljaš, pa dođeš do nečega po principu pokušaja i pogreške i u to zakuvaš 50 gr matematike, 150 gr fizike i 200 gr hemije za osnovnu školu i to je to. Valjda
![]()
Da se vratim na početak ove priče..cijeli život juhu kuham isključivo u pretisu i nikad mi niej mutna...
U moju juhu ide samo meso..celer..crveni luk..mrkva..vegeta..sol, papar..voda..crvena paprika..krompir nikad jer mi pojede okus juhe, pa juhu mogu baciti a krompir jesti a to mi bez veze...
I to je to...stavim na ploču smanjim i ode ja...na kavu..u šoping...votevr..kad se vratim juha je gotova..i nije mutna![]()
:D Jupi jeeee!Kosjenka prvotno napisa
Čitala sam neke recepte za pihtije/hladetinu i tamo stoji pod obavezno da se kuva na najtišoj vatri da se ne bi zamutilo
To znači da ovo isto važi i za supu![]()
Pa da...zato je moja bistra, jer se kuha u pretisu na najtišoj..
Kuham najčešće u Zeppter-u, meso u hladnu vodu (negdje reklo: ako hoćeš dobru juhu meso u hladnu vodu, ako hoćeš dobro meso, u ključalu vodu), kad prokljuiča smanjim i pustim da kuha duže (zavisno od vrste mesa).
Znam da moje kuhanje nikad neće biti kao mamino (ni blizu kao nanino), al i ja sam nečija mama (aBd, nekad i nana) pa ni nečije kuhanje nikad neće biti dobro kao moje![]()
Znaš šta ja mislim??
Da je sve to pozivanje na mamino bolej kuhanje ili nonino urbana legenda![]()
I kladim se i znam da kuvam bolje od moje mame...a definitivno bolje od babe![]()
baš
To znači da za 100 godina niko neće znati da kuvaStrobery Shortcake prvotno napisa
![]()
A neće im ni trebati kad će imati zamenske pilule
sve ove godine se pitam za juhu iz vrtića koja je to bila gadost :?vanesax prvotno napisa
sad znam![]()
Lapis prvotno napisa
![]()
Moja mama je pravila paradajz supu u koju je ubacivala razmućeno celo jaje umesto rezanaca. Meni je to bio pojam gadne supei nikad nisam htela ni da je pogledam
Moji klinci to obožavaju ...![]()