Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: ANZAC keksići

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno ANZAC keksići

    više o značenju imena keksića i originalni recept sa slikama može se naći na: http://damijenestoslatko.bloger.hr/p...ci/499226.aspx

    dakle
    keksi bez peripetija za a70v
    Sastojci za 40ak kom:

    10 dkg zobenih pahuljica
    11 dkg brašna
    10 dkg šećera
    7.5 dkg kokosa
    12.5 dkg maslaca
    40 ml (2 velike žlice) javorovog sirupa /ja mjerim špricom jer nema šanse da je 20 ml velika žlica/
    2 velike žlice vruće vode /isto stavim 40 ml/

  2. #2
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Imga

    recept po mom ukusu
    pa još i popratna priča :D
    sjedni, 5
    a pogotovo jer već 2 godine imam bocu javorovog sirupa i ne znam što bi s njim
    kupila ga navučena američkim filmovima gdje oni palačinke s tim preljevaju, ali meni nije fino
    još jednom Imga

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    a pogotovo jer već 2 godine imam bocu javorovog sirupa i ne znam što bi s njim
    aaa riknut ću
    isti istati razlog zašto sam ih ja išla prvi put raditi

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    još nešto
    ja se čak niti ne potrudim oblikovati keksiće veličine oraha
    uzmem žličicu smjese
    zgulim na papir
    malo poravnam rubove i malkice spljosnem
    da bar na nešto liče

    inače, već su gotovi i naždrla sam se
    opet

  5. #5
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    koliko ti ih cca ispadne od te smjese?
    (ja kad radim majine kukije onda svaki važem da budu svi jednaki
    ovo sam čak bila u iskušenju da stavim mala slova )

  6. #6

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    danas 39

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    koliko ti ih cca ispadne od te smjese?
    (ja kad radim majine kukije onda svaki važem da budu svi jednaki
    ovo sam čak bila u iskušenju da stavim mala slova )

    Imam frendicu koja kolače, kad ih reže, mjeri ravnalom. Ovo je još gore .

    Super recept!! Ja sam znala ubaciti i čokoladne kapljice.

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa
    [Imam frendicu koja kolače, kad ih reže, mjeri ravnalom..
    a kako ti režeš kolače 8) ?

  9. #9

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Imam i ja dugo javorov sirup u frizideru. Jel to vrijedi tako dugo nakon sto se otvori (govorimo o par godina, rok trajanja jos nije istekao)?

    Nikako da ga bacim, a ne mogu procijeniti po mirisu da li valja jer se ne sjecam kako je mirisalo u originalu, davno je to bilo.

  10. #10
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    zar vama javorov sirup traje tako dugo?
    meni ne samo da se brzo potrosi, nego sam skuzila i da je pokvarljiva roba, ako ostane otvoren

    ili ga ja bacim bezveze?

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a kako ti se pokvari?
    po čemu to skužiš?
    ne znam kako se može brzo pokvariti takva koncentracija šećera

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    stvori se na vrhu neka kao paucina

  13. #13
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni toga nema
    a i računam ako nije dobar da će se speći, pa će rerna potamaniti živinu

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Citiraj mim prvotno napisa
    [Imam frendicu koja kolače, kad ih reže, mjeri ravnalom..
    a kako ti režeš kolače 8) ?
    Odokativno, onako kako ih i pečem .

    I nama javorov sirup zna stajati dosta dugo. Nikad nisam primijetila da se pokvario. Ili baš ne stoji dovoljno dugo :/ ?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    734

    Početno

    Upravo sam isla pogledati. Rok trajanja mu je do kolovoza 2010., a mislim da sam ga kupila prije dvije godine. Vidjela sam tu paucinu pa sam ga bacila (malo manje od pola mi ga je bilo).

    Dosad nisam obracala paznju na to bijelo, nista nije smrdilo iz frizidera pa nisam ni zagledavala. Sto se tice mirisa, sad ga nisam pomirisala u strahu da ne smrdi, tako da ne znam kakav miris ima pokvareni

    S obzirom da vise nemam javorov sirup, imam pitanje - da li se moze javorov sirup zamijeniti s medom u ovom receptu?

  16. #16
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ma nikakav miris, samo ta paucina

  17. #17

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    lonni, možeš zamijeniti s medom, ali smanji onda šećer
    možda da dodaš i još jednu žlicu vode :/

    javorov s. je sladak, ali nekako drugačije od meda
    meni je više gorko slatki

    naša je boca stajala brat-bratu dvije godine neotvorena i ništa joj nije bilo
    sad kad sam ga otvorila stoji u frižideru, nema paučine
    jel to onako pljesnivasta paučina ili ko kristalizacija?
    ako smrdi na plijesan i ja bi ga šiknula

  18. #18
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Moji anzaci

    ako smijem reći svaki je bio po 15gr, ali sam malo zeznula jer mi je od duple smjese trebalo ispasti 80, a dobila sam 86 :/ 8)
    drugi put moram preciznije mjeriti

  19. #19

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Majstorice!
    Tvoji bolje izgledaju od mojih... :zavidna:

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Moji anzaci

    ako smijem reći svaki je bio po 15gr, ali sam malo zeznula jer mi je od duple smjese trebalo ispasti 80, a dobila sam 86 :/ 8)
    drugi put moram preciznije mjeriti

  21. #21

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Nisam nikad kupovala (a ni probala )zobene pahuljice,pa please savjet di se kupuje (bio-bio,dm)?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    ja uzimam u običnom kvartovskom, Brüggen sitnije

  23. #23

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Imga prvotno napisa
    ja uzimam u običnom kvartovskom, Brüggen sitnije
    za ove keksiće? (ne za zdravu prehranu )

  24. #24

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    pa da
    ne kužim, Brüggen nisu ok?

    meni su dobre

  25. #25

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    totalna sam neznalica u vezi zobenih pahuljica,htjela sam reći da ih neću jesti npr.u mlijeku nego u kolačima.
    kupim te koje ti savjetuješ.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    ma, kupi na koje naletiš
    mislim da nema neke razlike, osim možda u veličini samih ljuskica

  27. #27

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    upravo zamjesila,ne mogu ih spojiti u glatku smjesu,u čemu griješim?

  28. #28

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    ili mora biti mrvičasto?anybody?

  29. #29

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    imaš u prvom postu link sa slikama
    ali i ne bude glatko tijesto, ne uz zobene i kokos
    uzmeš malo smjese među dlanove i zakuglaš
    spljoštiš kuglicu i staviš na pekpapir

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    i nadam se da nisi stavila samo dvije žlice sirupa
    40 ml je nešto malo manje od tri
    ja mjerim špricom (nisam daleko od a70v )

  31. #31
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni je tijesto bilo dosta rijetko, mislim moglo se oblikovati, ali je bilo rjeđe nego na slici s linka
    i jako masno

  32. #32

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    tijesto mi niti približno nije bilo kao na slici,jedva sam nešto složila što bi se moglo zvati kuglica,užasno se je mrvilo (imam malu posudicu gdje je označeno 20 ml;dakle,možda sam gora od obje što se mjerenja tiče, pa nisam premalo stavila sirupa),ali kad se ispeklo osim što su ispucani i što je pleh bio pun mrvica okus im je super.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    i meni daje osjećaj masnoće na rukama kad ga valjuškam, ali mislim da je to više ljepljivost javora nego maslaca
    ali ne bude nikako rijetko, niti se ne mrvi :?
    više mi je ko gusta zobena kaša

    baš ću ih raditi sutra navečer pa poslikam u zdjeli

  34. #34

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    princess puffy, jesi stavila vruće vode?
    glupo pitanje, sorry, al mi nikako ne ide u glavu da ti se mrvilo... :/

  35. #35
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    još od lani ovo su mi naj-naj keksići.
    ali ja ne rastopim maslac, ngo ga utrljam u suh sastojke i onda zalijem javorovim sirupom, pa dalje oblikujem.

  36. #36
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj anamar prvotno napisa
    još od lani ovo su mi naj-naj keksići.
    ali ja ne rastopim maslac, ngo ga utrljam u suh sastojke i onda zalijem javorovim sirupom, pa dalje oblikujem.
    vidi vidi, možda bi i ovako bilo dobro

    bili bi manje masni u oblikovanju

  37. #37

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    anamar, ni javor ne griješ?

  38. #38
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    ne grijem ni javor.
    keksi ispadnu ok. čak se i bolje "napuhnu" zbog efekta zagrijavanja masnoće.

  39. #39
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    radila sam iste kekse tako što sam mijenjala kokos mljevenim bademima uz dodatak sitno rezane čokolade. jako fino su ispali.

    a za prilog nekompliciranim (a superfinim ko iz dućana) keksima ja dajem

    ŠKOTSKI keksi
    250 g bijelog brašna
    150 g škrobnog brašna (gusina)
    200 g maslaca
    150 g šećera u prahu
    po želji ribana korica naranče, sitno sjeckana crna čokolada ili neki orašid
    šećer i maslac se pjenasto umiksaju i doda se brašno (po želji se stavi i neki od dodataka) te se rukama umijesi tvrdo tijesto. ostavi se u frižider da odleži oko pola sata. na dobro pobrašnjenu površinu (jer se tijesto voli zalijepit) izvalja se na oko 3-4 mm debelu palačinku, oblikuju se keksi (čašom ili većnečim) koji se stavljaju na lim prekriven papirom za pečenje i peku oko 15-tak minuta na 160 stupnjeva.

    radim i zdravu verziju istih keksa koja se zove ružni keks, sa istom pripremom i drugim sastojcima
    400 g brašna 850
    200 g maslaca
    150 g šećera (ja stavim billington`s, nerafinirani smeđi)

  40. #40
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Postovi
    2,336

    Početno

    zaboravila sam dodati da se škotski keksi, kao i ružni prije pečenja moraju nabockati vilcom da se na njihovoj površini ne stvore mjehuri.

  41. #41

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Imga prvotno napisa
    princess puffy, jesi stavila vruće vode?
    glupo pitanje, sorry, al mi nikako ne ide u glavu da ti se mrvilo... :/
    ajme, jesam,slijepo sam se držala recepta.
    baš mi je masu žao da se tako mrvi..

  42. #42

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    tijesto mi niti približno nije bilo kao na slici,jedva sam nešto složila što bi se moglo zvati kuglica,užasno se je mrvilo (imam malu posudicu gdje je označeno 20 ml;dakle,možda sam gora od obje što se mjerenja tiče, pa nisam premalo stavila sirupa),ali kad se ispeklo osim što su ispucani i što je pleh bio pun mrvica okus im je super.
    moram se "pohvaliti"da sam opet uspjela dobiti mrvičasto tijesto...

  43. #43

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    tijesto mi niti približno nije bilo kao na slici,jedva sam nešto složila što bi se moglo zvati kuglica,užasno se je mrvilo (imam malu posudicu gdje je označeno 20 ml;dakle,možda sam gora od obje što se mjerenja tiče, pa nisam premalo stavila sirupa),ali kad se ispeklo osim što su ispucani i što je pleh bio pun mrvica okus im je super.
    moram se "pohvaliti"da sam opet uspjela dobiti mrvičasto tijesto...
    da ne vjeruješ
    baš mi je žao

  44. #44
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    tijesto mi niti približno nije bilo kao na slici,jedva sam nešto složila što bi se moglo zvati kuglica,užasno se je mrvilo (imam malu posudicu gdje je označeno 20 ml;dakle,možda sam gora od obje što se mjerenja tiče, pa nisam premalo stavila sirupa),ali kad se ispeklo osim što su ispucani i što je pleh bio pun mrvica okus im je super.
    moram se "pohvaliti"da sam opet uspjela dobiti mrvičasto tijesto...
    Stavi malo više vode, barem ja jer se i meni uvijek mrvi. Onda ispadnu super.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •